Dodaj do ulubionych

lilium regale

27.05.11, 14:45
byłam na rynku i lelije były, diabeł mnie podkusił, tudzież ambicja, żeby to ogarnąć;) Kupiłam dwie cebule w/w i już na wstępie mam zgryz, bo pani powiedziała, że wsadzamy na trzy długości cebuli a necie piszą, że 5 cm...
Poszukam jeszcze w książce ale może są jeszcze jakieś praktyczne kruczki, o których warto wiedzieć?
Obserwuj wątek
    • yoma Re: lilium regale 27.05.11, 14:56
      ięS nie znam, ale w necie mogą wiedzieć lepiej, a pani poleciała rutyną
    • leloop Re: lilium regale 27.05.11, 16:10
      we francuskim necie piszo, ze 20 cm, w angielskim 15. ziemia żyzna i przepuszczalna, głowa w słońcu nogi w cieniu.
      • yoma Re: lilium regale 27.05.11, 16:24
        A co do pań, to byłam sobie ostatnio u ogrodnika, hehe, też nowina, ale teoretycznie u siły fachowej, a nie na targu, i kupiłam sobie to i owo. Zapłaciłam, zbieram, pani krzyczy: Ojej, ja pani jaśminowca nie policzyłam, nie zauważyłam, przepraszam! Wszystko cacy, tylko jakiego u licha jaśminowca? No więc kupiłam sobie krzaczek taki fajny pt. Polygala fruticosa* i to był dla pani jaśminowiec. Nie wiem, skąd jej się to wzięło, bo nawet nie udaje podobieństwa, ale już nie mam siły kłócić się z fachowcami...

* wygląda trochę jak grubosz, ale nie jest sukulentem, kwitnie trochę jak fasola, ale nie należy do bobowatych i trzeba go chować na zimę.
        • horpyna4 Re: lilium regale 27.05.11, 18:30
          Polygala to po polsku krzyżownica i niektóre gatunki nawet u nas rosną i zimują. Tego akurat nie znam, chyba że ma jeszcze inną nazwę poza fruticosa (synonimy dość często się zdarzają). Rozumiem, że to taki gatunek co znosi mrozy zaledwie kilkustopniowe.
          • yoma Re: lilium regale 27.05.11, 18:34
            Owszem, mrozy kilkustopniowe i śnieg mu ponoć strasznie szkodzi. Synonim owszem jakiś ma, może nawet znajdę, a nazwy krzyżownica nie znałam, dzięki.
            • yoma Re: lilium regale 27.05.11, 18:36
              Oppositifolia.
              • horpyna4 Re: lilium regale 27.05.11, 19:07
                W mojej księdze stoi, że gatunki uprawiane w doniczkach należy obficie podlewać w okresie wzrostu, a potem umiarkowanie. Pędy wybiegnięte należy krótko przycinać zimą.
                • yoma Re: lilium regale 27.05.11, 19:11
                  A dzięki. Słońce dostanie, nic mu nie wybiegnie; ładne to, skubane!

Ale dlaczego jaśminowiec? :)
                  • horpyna4 Re: lilium regale 27.05.11, 19:16
                    A dlaczego baba pod Halą Mirowską sprzedawała jaskry (te niezimotrwałe) jako pełniki? I jeszcze upierała się, że ona sprzedaje, to wie...
                    • yoma Re: lilium regale 27.05.11, 19:20
                      No to i mówię, baba na targu jeszcze pal sześć, ale faowiec to powinien wiedzieć... A najśmieszniejsze, że roślinka była podpisana :)
                      • lellapolella Re: lilium regale 27.05.11, 20:39
                        a ja zajrzałam do monografii lilii i napisane jest: dwie długości cebuli na głębokość.
                        O siłach fachowych się nie wyrażam, bo byłam dwa dni temu w Zakazanej Szkółce i mogę powiedzieć tylko jedno: ja pergolę! Trzy kobiety i jeden superman snują się jak zombie, nie robią nic, nic nie wiedzą... wokół syf, zaniedbanie i niechlujstwo. Ceny z księżyca- ledwo wyłażąca z donicy rodgersja- 25 zł polskich:-O
                        • dorkasz1 Re: lilium regale 28.05.11, 08:10
                          Wiecie co, nie ma nieszczęścia jak ktoś kto żadnego pojęcia o ogrodach nie ma, posadzi sobie coś źle opisanego, ale na dobrym stanowisku. Gorzej, gdy Bardzo Mądra Pani radzi klientom, aby sadzili wrzosy w cieniu, bo przecież one z lasu, a w lesie cień.
                          Albo poleca miskanta cukrowego na niewielką rabatę traw. A on, ten miskant, rozłazi się jak nieszczęście. Pani mnie serdecznie nienawidzi, bo kilka razy podważyłam jej ałtorytet. Nie głośno i przy ludziach, ale zdarzyło mi się delikwenta wziąć na boczek i coś mu tam poszeptać. Mój M. mnie hamuje, ale ja nie mogę zdzierżyć jak człowiek sobie kupuje do przedogródka o szerokości 2x3 m jodłę kalifornijską i do tego 3 różaneczniki w tym 2 rosnące do 2 m (Nova Zembla i Germania). A Bardzo Mądra Pani mówi, że jodła będzie ślicznie wyglądała z tymi różanecznikami. Wszystko oczywiście w momencie zakupu jest takie śliczniusie, malusie. Ale za 10 lat jodła zajmie cały ten kawałek i skutecznie zasłoni dostęp światła do domu.
                          • leloop Re: lilium regale 28.05.11, 08:20
                            przykre, ja to pewnie komentowałabym publicznie ;)
                            ta fachowczyni pewnie jeszcze kilka lat temu dorabiała się na straganie z gaciami, teraz ma porządny biznes a to obliguje ;)
                        • horpyna4 Re: lilium regale 28.05.11, 09:34
                          Wyciągnęłam właśnie stary katalog ozdobnych cebulowych. Stoi tam jak byk, że płytko (tuż pod powierzchnią) sadzi się lilium candidum (lilię białą), a pozostałe gatunki na głębokości 15 - 20 cm.

Stoi tam jeszcze, że lilium regale dobrze rozmnaża się z nasion. A lilium candidum nasion nie zawiązuje.
                          • lellapolella Re: lilium regale 28.05.11, 11:15
                            o, jedną posadziłam wczoraj według Mynetta, to drugą dziś wg katalogu Horpyny:)
                            mnie najbardziej wkurza, jak ktoś ma to, o czym ja marzę i to marnuje; w Zakazanej Szkółce po prostu piana mi idzie i to czerwona;) chłop się nabija, że wychodzi moje oświęcimskie dziedzictwo i jakby to był mój biznes, mogłabym z powodzeniem powiesić nad bramą napis "Arbeit macht frei'.
                            Na swoje usprawiedliwienie mam tylko tyle, że z pewnością sama zasuwałabym najbardziej;)
    • bei Re: lilium regale 28.05.11, 17:24
      ja już zobaczyłam w nagłówku- lilia w regale:) i szukam mebelka
      • lellapolella Re: lilium regale 14.06.11, 15:28
        no i kurka, wylazły ku mojemu zdumieniu i nawet żadnej nie zadeptałam, choć było blisko;) Zdziwiona byłam, jak powiadam, bo prawdę mówiąc wyglądały nieciekawie: jakieś takie czerwonawe, jak przemrożone i z dziurą w środku, jakby coś zgubiły... a tu supraiz!!!
        • yoma Re: lilium regale 14.06.11, 15:55
          Graty :) A jak tak, to powiedzcie mi, fachowczynie drogie, co zacz?

imageshack.us/photo/my-images/824/p1070808n.jpg/
          • leloop Re: lilium regale 14.06.11, 22:44
            tinyurl.com/6h82fvf ?
            lilium superbum znaczy się ?
            • yoma Re: lilium regale 16.06.11, 11:56
              Jakby ona, muszę się jeszcze przyjrzec, czy ma green central star. Dzieki :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka