Dodaj do ulubionych

Hesperia i Kajetan

27.05.11, 21:10
dalszy ciąg moich ulubionych palet, może Wam podpasuje :)
kojodesigns.blogspot.com/2010/12/kojotutorial-reading-chair-made-from.html
Obserwuj wątek
    • hesperia1 Re: Hesperia i Kajetan 28.05.11, 07:30
      Fajne,podoba mi się bardzo.Może na działce sobie sprawię,bo w altance pusto,niema na czym siedzieć.A do tego ten szmaciany namiot.
      Dzięki:)
      • dorkasz1 Re: Hesperia i Kajetan 28.05.11, 07:51
        Leloop, jakbyś trafiła gdzieś na własnoręcznie robioną kuchnię, to będę wdzięczna za linki. Ty znasz takie różne, fajne miejsca w internecie :)
        • leloop Re: Hesperia i Kajetan 28.05.11, 08:17
          w jakim sensie ? ze meble ? nie muszę szukać, sama mam taka ;)
          a serio, jak mi coś wpadnie to podeślę :)
        • leloop Re: Hesperia i Kajetan 28.05.11, 09:12
          na początek ten blog, może być dobrym źródłem inspiracji www.zpotrzebypiekna.pl/
        • lellapolella Re: Hesperia i Kajetan 28.05.11, 11:17
          no właśnie, o co chodzi z tą kuchnią? o meble czy raczej jakieś piece, piece chlebowe itp?
          • hesperia1 Re: Hesperia i Kajetan 28.05.11, 12:04
            A ja znalazłam jeszcze takie o: wnetrzator.pl/projekty-wnetrz/pomysl-na-nowoczesne-krzesla/
            A pamiętacie takie babciowe chodniki z kolorowych szmatek?Moja babcia takie miała i uwielbiałam je,choć omal nie straciłam przez taki dywanik życia;).Marzy mi się taki chodnik gałgankowy,albo chociaż podobny.
            • horpyna4 Re: Hesperia i Kajetan 28.05.11, 12:31
              To są tak zwane szmaciaki. Na Mazowszu jeszcze tu i ówdzie je wykonują, jeżeli zachowały się krosna. W innych regionach zresztą pewnie też.

Można też kupić gotowy szmaciak (Cepelia, Allegro), ale jak się zna kogoś, kto tka, to można zbierać samemu szmaty i zanieść do utkania. Podobnie zresztą jest z wełnianymi pasiakami: znajoma kupiła okazyjnie w Kowarach (była tam na wczasach) odpady włóczki używanej do wyrobu dywanów i dała do utkania narzut na łóżka jakiejś babie pod Kołbielą (miała działkę w pobliżu).

Żeby się nie zabić na szmaciaku leżącym na podłodze, wymyślono podkładki typu drobna kratka z miękkiej gumy. Bywa toto w rolkach w sklepach z dywanami i wykłodzinami, czasem sprzedają też w kawałkach wielkości typowych dywanów.
            • leloop Re: Hesperia i Kajetan 28.05.11, 14:24
              na upartego Hesperio, mozesz sobie sama "wydziergac" taki chodniczek, amerykanskie gospodynie domowe pokazuja je na swoich blogach. jak nie zapomne to wieczorem wrzuce pare linek.
              • horpyna4 Re: Hesperia i Kajetan 28.05.11, 15:03
                Zamiast tkać na krosnach, można chodniczki robić na drutach, albo grubym szydełkiem. Oczywiście supły powstałe wskutek wiązania pasków szmat trzeba poprzeciągać na lewą stronę, żeby było elegancko. Widziałam też kiedyś torebkę zrobioną szydełkiem z pociętych rajstop. Nawet ciekawie to wyglądało, bo rajstopy były w róznych odcieniach beżu i wyszedł ciekawy melanż.
                • hesperia1 Re: Hesperia i Kajetan 28.05.11, 16:56
                  Tu akurat szydełkowe siedzisko www.designspongeonline.com/2009/02/diy-project-annelis-rag-pillows.html
                  ale takim sposobem dywanik można zrobić,tak jak mówicie.I chyba sama będę musiała coś takiego wydziergać bo nie znam nikogo kto takie cuda wyrabia.

Kiedyś nie było antypoślizgowych mat pod dywany i dzięki temu świetnie się ślizgały;)
                  • leloop Re: Hesperia i Kajetan 28.05.11, 22:52
                    można uzyc stare t-shirty rosalie124.tumblr.com/ (zjedz trochę nizej) DIY T-Shirt Rug

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka