se_nka0 18.06.11, 06:40 Siać teraz???? Do ziemi wprost czy pobawić się do skrzynek najpierw. Chyba ostatni moment na sianie.? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leloop Re: Gożdzik kamienny 18.06.11, 10:10 musiałam sprawdzić kto zacz a to po prostu goździk brodaty :) do gruntu :) Odpowiedz Link
lellapolella Re: Gożdzik kamienny 18.06.11, 11:45 Goździk uchodzi za dwuletni ale na tej samej zasadzie, co malwa, tzn. żyje dłużej ale uznaje się, że potem gorzej kwitnie, pokłada się i ogólnie jest niewyjściowy(niekoniecznie). Ja zosawiam zawsze nasiona na kilku, one się wysiewają i kwitną w następnym roku. Z tego wynika, że do gruntu i wcale nie ostatni moment, bo goździki jeszcze w szale kwitnienia;) Odpowiedz Link
asta6265 Re: Gożdzik kamienny 18.06.11, 12:37 Ja właśnie gożdzika brodatego siałam trzy dni temu, ale do skrzynek, potem sobie poprzesadzam na stałe, także siej:) Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Gożdzik kamienny 18.06.11, 12:47 Moje są ze mną od 6-7 lat. Rosną, kwitną, sieją się. Bardzo je lubię dlatego nie wyrywam samosiewów. Wygląda na to, że wystarczy posiać raz, a później już są i są. Odpowiedz Link
hesperia1 Re: Gożdzik kamienny 18.06.11, 14:43 Moja babcia mówiła na te goździki żelazne. W tym roku znalazłam je pod żywopłotem,posadziłam w truskawkach. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Gożdzik kamienny 18.06.11, 16:48 Posieję w poniedziałek, od razu do gruntu. Dziś zrobiłam dla nich miejsce. Właśnie o to chodzi, żeby się rozsiewały i kwitły sobie ile chcą :) Dzięki. Odpowiedz Link
bei Re: Gożdzik kamienny 19.06.11, 08:39 To takie kwietne perpetum mobile:):) A u mnie wysiewaja się truskawki, nasiona przygoniło od sąsiadów-bo niemozliwym jest, by od naszych kilku krzaczków była taka ekspansja. Wyrastają w szczelinach kostki brukowej, na rabatach, w trawniku!! NAwet Fajnie! Podobnie mam z lawendą, nawet jak miałam tylko jedną, to "emanowała" nasionami i znajdowałam małe lawendki poźną wiosną w zaskakujących miejscach:) Odpowiedz Link
asta6265 Re: Gożdzik kamienny 19.06.11, 09:15 To ja podobnie mam z bratkami, fiołkami rogatymi i gożdzikiem kropkowanym. Raz posiałam i teraz są już ze mną zawsze:) Sąsiedzi się dziwują ile ja pieniędzy wydaję na bratki, bo tyle u mnie ich zawsze i gdzie kupuję, bo oni jak kupią to te pędzone są słabiutkie i liche. Raz nie podlejesz i zdychają, a moje kwitną jak szalone praktycznie od kwietnia do przymrozków, ba nawet w połowie lutego, jak zeszły śniegi, to ukazały się pąkówki z kwiatami:) Odpowiedz Link
lellapolella Re: Gożdzik kamienny 19.06.11, 11:29 u mnie też tak z bratkami- nie ma nawet porównania z kupowanymi- siewki to terminatory:) Odpowiedz Link