Dodaj do ulubionych

koleżanki kaktusiary

07.11.11, 21:08
,dziecko mi dostało trójniaka kaktusowego. 3 malutkie kaktuski w malutkich doniczusiach, jeden ze śtucnym kfiotkiem. czy jak nie będziemy ich przesadzać to zostaną takie małe (jak te żółwie co się przystosowują wielkością do wielkości zbiornika) ? czy trzeba je przesadzić ? kiedyś ... osobiście wole, żeby zostały tego wzrostu ;)
acha, no i podlewać ? nie podlewać ?
Obserwuj wątek
    • bakali Re: koleżanki kaktusiary 08.11.11, 08:22
      Jesli nie będziesz podlewać, to zostaną obecnej wielkości na zawsze - pytanie tylko, czy lubisz suszki... :) Pokaż nam te kaktusy, bo kaktus kaktusowi nierówny - jedne rosną jak baobaby, inne zostają nieduże całe życie.
      Ale masz rację: jeśli nie dasz im większych doniczek, żeby korzenie mogły się swobodnie rozwinąć - nie powinny urosnąć zbyt mocno. Ale w ciasnych doniczkach nie będą szczęśliwe. Sztucznego kwiatka od razu wywal, bo kaleczy roślinę. I podlewaj, kaktusy się podlewa, wiosną i latem raz a dobrze, a zimą minimalnie, ale zawsze.
      • leloop Re: koleżanki kaktusiary 08.11.11, 08:42
        dobrze, zrobię zdjęcie jak się światło trochę przebije przez pancerz z chmur. co do dwóch mam podejrzenia, ze mogą być duże ...
        • hesperia1 Re: koleżanki kaktusiary 08.11.11, 10:52
          Kaktusy zakupione w sklepie powinno się przesadzić,nie ze względu na doniczkę ale na podłoże.Te w sklepie są zwykle sadzone w torfie a to nie jest zbyt dobre dla kaktusów.
    • yoma Re: koleżanki kaktusiary 08.11.11, 12:58
      Śtucny kfiotek hamuje wzrost :)

jakby dziecku przykleić kfiotek na ciemieniu, też by nie urosło :)
    • leloop Re: koleżanki kaktusiary 09.11.11, 12:12
      na zdjęciu są większe niż w realu, maja tak z 9 cm z podstawko ;) a ziemia to jaka? bo specjalnej kaktusowej kupować nie będę ...
      https://lh5.googleusercontent.com/-NPsPOirQDyQ/Trpe3jA01EI/AAAAAAAAJ7I/zhpeD2PQtUM/s720/PB090003.JPG
      • yoma Re: koleżanki kaktusiary 09.11.11, 12:18
        To piochu dużo domieszaj. W środku jakaś opuncja, z prawej jakiś cereus IMHO.
      • yoma Re: koleżanki kaktusiary 09.11.11, 12:19
        I ja bym urwała ten sztuczny kfiotek, bo mu kompletnie nie pasuje... swoją drogą, co oni robią ostatnio z tymi kaktusami, to żal dupę ściska. Sztuczne kfiotki to pryszcz. Oczy im przyklejają, uszy, wąsy, kapturki...
        • leloop Re: koleżanki kaktusiary 09.11.11, 13:24
          kaktusy nie moje wiec na razie się nie wtrancam ;) za jakiś czas kfiotek pójdzie w pi.... ;)
          rozumiem, ze gdybym bardzo się postarała to te maleństwa mogą zajmować dużo miejsca. 1 cm to trochę za mało, do 15 zniosę ;)
          • leloop Re: koleżanki kaktusiary 13.11.11, 21:38
            a tu takie znalazlam, nie moje
            https://d30opm7hsgivgh.cloudfront.net/upload/445044822_X32d2rHt_c.jpg
            • yoma Re: koleżanki kaktusiary 14.11.11, 16:39
              No ładne, ale u mnie by nie miało szans...
      • yoma Re: koleżanki kaktusiary 09.11.11, 13:15
        A jakbyś się martwiła o rozmiary, to znalazłam takie:

> The tallest is Pachycereus pringlei, with a maximum recorded height of 19.2 m, and the smallest is Blossfeldia liliputiana, only about 1 cm in diameter at maturity.

:P
        • dorkasz1 Re: koleżanki kaktusiary 14.11.11, 08:22
          Wiecie co, ładne te kaktusy. Gdyby tak jeszcze nie miały kolców... No bo tego by już chyba mój M. nie zniósł. W ogrodzie kolce, w domu kolce... Zacznę pielęgnować nowego świrka szachownicowego...
          • leloop Re: koleżanki kaktusiary 14.11.11, 08:28
            świr szachownicowy to bardzo dobry świr, popieram w rozciągłości ;)
            szachownic jest dużo, ja mam chyba cztery rodzaje :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka