leloop 25.01.12, 08:32 taka szklarenkę, pasuje mi jak ulał na południową ścianę :) inne tutaj Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorkasz1 Re: chętnie przygarnę 25.01.12, 08:59 Śliczności. Ale na południowej, to by się chyba wszystko smażyło bardzo albo trzeba by zrobić jakieś markizy nad nią i dobre wietrzenie. Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: chętnie przygarnę 25.01.12, 09:06 No chyba, że miałaby wietrzenie takie ło pinterest.com/pin/251427591666543669/ A mnie się podoba otoczenie tych szklarni pinterest.com/pin/251427591666534524/ Takie wymuskane, jakiego nigdy nie będę miała - krety, psy, koty, mąż, dzieci, no i ja bałaganiarz :) Odpowiedz Link
leloop Re: chętnie przygarnę 25.01.12, 09:08 eee ..., nie tyle zmarnowanej przestrzeni na żwirek ... i pewnie jeszcze trzeba chwasty wyrywać ;) ja wole w ten deseń pinterest.com/pin/251427591666543383/ Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: chętnie przygarnę 25.01.12, 09:20 No ja lubię patrzeć na takie mury ceglane, płoteczki, żwirek. U mnie nie ma gdzie, nie ma jak. Ale popatrzeć zawsze można. Odpowiedz Link
leloop Re: chętnie przygarnę 25.01.12, 09:06 nie, no wiadomo :) niestety tylko południowa wchodzi w rachubę, tak debile wybudowali dom :] mam tam winorośl, mogłaby się piać latem po dachu a przed szklarenko sadziłabym fasole tyczno:) a na dachu są okienka Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: chętnie przygarnę 25.01.12, 09:08 No bo na wczesną wiosnę (która u Ciebie jest w grudniu :)), to taka południowa jest super. Później trochę gorzej. Odpowiedz Link
newill6 Re: chętnie przygarnę 25.01.12, 09:36 ,,,fajnie przyklejona,jako że malutka na rozsady tylko.....ale klimacik :)... Odpowiedz Link
yoma Re: chętnie przygarnę 25.01.12, 10:33 No to sobie ocieni fasolą. Leloop a jak tam na froncie oranżerii teściowej? Odpowiedz Link
se_nka0 Re: chętnie przygarnę 25.01.12, 11:19 Właśnie na rozsady coś by mi się przydało. Pooglądać można - duże i większe , a zrobić trzeba stosownie do warunków i swoich potrzeb. Odpowiedz Link
yoma Re: chętnie przygarnę 25.01.12, 11:24 TAką całkiem niebrzydką wolnostojącą widziałam parę dni temu wew łobi... Odpowiedz Link
lellapolella Re: chętnie przygarnę 25.01.12, 11:53 Dorkasz, ty absolutnie nie masz wymuskanego ogrodu:P Miałam kiedyś foliak na ścianie południowo- wschodniej i to był totalny niewypał. Od tej pory stosuję tylko wolno stojące. Ewentualnie, mógłby się przypiąć krótszym bokiem, jakby już żywcem nie było gdzie... Odpowiedz Link
leloop Re: chętnie przygarnę 25.01.12, 14:21 > Miałam kiedyś foliak na ścianie południowo- wschodniej i to był totalny niewypał. proszę rozwinąć temat Odpowiedz Link
lellapolella Re: chętnie przygarnę 25.01.12, 15:25 proszę rozwinąć temat nigdy, może poza godzinami wczesnoporannymi, których nie mam zwyczaju obserwować, nie było tam dobrze, była duchota ale światła wciąż brakowało, co nie było tylko moją osobistą paranoją, bo rośliny się wyciągały... Ściana się nagrzewała, oddawała ciepło w nocy i non stop była patelnia pod względem temperatury. Zrobiła się bardzo niezdrowa atmosfera, do której patogeny ciągnęły jak beduini do oazy, do tamtego roku nawet nie wiedziałam, że robale żrą pomidory. A ić! Moim zdaniem zdecydowanie lepiej jest, gdy światło dociera ze wszystkich stron, w miarę przesuwania się słońca po nieboskłonie, wietrzenie w tunelu wolno stojącym to też zupełnie inna historia. Odpowiedz Link
leloop Re: chętnie przygarnę 25.01.12, 18:14 taka wolnostojącą na pomidory to ja mogę sobie postawić na tym polkilometrze, przy domu wchodzi w rachubę tylko przyklejona i to od południa. w założeniu ma być to szklarenka do rozsad i zimowania tych wrażliwszych, tak jako rzecze Newill. Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: chętnie przygarnę 25.01.12, 21:59 Możesz winogronowi pozwolić jedną gałązkę tam skierować. Odpowiedz Link
lellapolella Re: chętnie przygarnę 26.01.12, 14:45 chcesz powiedzieć, Leloop, że przez resztę sezonu będzie stała pusta?! Takie marnotrawstwo? Odpowiedz Link
leloop Re: chętnie przygarnę 26.01.12, 18:11 > chcesz powiedzieć, Leloop, że przez resztę sezonu będzie stała pusta?! Takie ma > rnotrawstwo? no co Ty ! zawsze znajdzie się coś mocnociepłolubnego ; Odpowiedz Link
leloop Re: chętnie przygarnę 25.01.12, 14:20 > TAką całkiem niebrzydką wolnostojącą widziałam parę dni temu wew łobi... kombinuje się stare okna i robi samemu pinterest.com/leloop/greenhouses/ Odpowiedz Link
yoma Re: chętnie przygarnę 26.01.12, 11:27 Skąd ja ci wezmę stare okna, dziesięć lat temu to jeszcze. Odpowiedz Link
leloop Re: chętnie przygarnę 26.01.12, 12:17 > Skąd ja ci wezmę stare okna namierz firmę, która wymienia okna, najlepiej w jakiejś mniejszej dziurze, na pewno coś wykombinują u nas jest łatwiej, albo decheterie albo Emaus Odpowiedz Link
yoma Re: chętnie przygarnę 26.01.12, 12:32 Wiesz - jakby sąsiad wymieniał i miał na zbyciu, to jeszcze, ale jak mam latać za starymi oknami, załatwiać starym oknom transport i potem ze starych okien konstruować konstrukcję, to już wolę sobie nabyć gotową drogą kupna albo folię na drut naciągnąć :) Odpowiedz Link
leloop Re: chętnie przygarnę 26.01.12, 18:08 > Wiesz - jakby sąsiad wymieniał i miał na zbyciu, to jeszcze a to już kwestia upodobań i pryncypiów ; Odpowiedz Link
newill6 Re: chętnie przygarnę 26.01.12, 18:44 ale kombinujecie...prowincja czy nie wszędzie okna wymieniają,,wystarczy skontaktować się z montazystami,,,,,,odłożą ,zadzwonią,przywiozą,,,,, Odpowiedz Link
leloop Re: chętnie przygarnę 25.01.12, 14:24 Leloop a jak tam na froncie oranżerii teściowej? w sensie szafy na pomidory ? nie ustąpiła, będzie miała. póki co kończy się stawianie ścian, w przyszłym tygodniu wchodzi cieśla, do szafy jeszcze długa droga :/ Odpowiedz Link
mamalgosia Re: chętnie przygarnę 25.01.12, 16:02 Rzeczywiście urocza. A gdy jeszcze się ją wypełni... Odpowiedz Link
newill6 Re: chętnie przygarnę 26.01.12, 11:44 ..a ile chcecie tych okien?.,,,mam kontakty z tymi co wymieniają..wyślę:)))........sam se uzbierałem troszkę , foliaka rozebiorę i postawię z okien. Odpowiedz Link