Dodaj do ulubionych

Kto chce kto chce paluszek pod budke

20.02.12, 18:41
Następne nasiona mi przyszły

1) Dioscorea batatas 'Kashiwagi' 6 bulwek mogę dać 2
2)Brassica narinosa 11 nasion mogę dać 2
3)Atriplex hortensis 22 nasiona mogę dać 18
4)Brassica juncea var. indica 8 nasion, mogę 2
5) jarmuż fioletowy 12 nasion, mogę dać 8
6)Cnicus benedictus 17 nasion mogę dać 12
7)Carthamus tinctorius 16 nasion mogę dać 10
8)Vigna angularis 14 nasion mogę dać 2
9)Chenopodium quinoa 60 nasion mogę dać 40
10)Sorghum bicolor 17 nasion mogę dać 7
Obserwuj wątek
    • kocia_noga Re: Kto chce kto chce paluszek pod budke 20.02.12, 18:43
      Gdy Siestrzewita Sylwan Ulryka z pola i łąki śnieg szybko znika.
      • kocia_noga Nikt nie chce? 20.02.12, 20:15
        Siać! Siać! Siać!
        • lellapolella Re: Nikt nie chce? 21.02.12, 09:30
          Kocia,ja bym reflektowała na krokosz barwierski ale
          1.jednego się nie opłaca wysyłać
          2.nie bardzo mam gdzie posadzić, dopiero jesienią, jak zrobię stepy Kazachstanu
          Jeżeli wyrośnie, to prosiłabym o zebranie nasion, ok?
          I generalnie, o sprawozdanie i foty z upraw- bardzo ciekawe rośliny i, mówiąc szczerze, nawet mnie kusiły ale jak zajrzałam do koszyka ze stratyfikacjami to mi szczęka opadła- nie wiem, gdzie to wcisnę;)
          BTW. gdy czytałam o krokoszu, to znalazłam info, że olej z niego pomaga zlikwidować włosy na ciele, na nogach na przykład:)
          • horpyna4 Re: Nikt nie chce? 21.02.12, 10:02
            Gdzieś u Sienkiewicza było określenie "gęby jak krokoszem malowane". W dawnych czasach krokosz pełnił m.in. rolę szminki.
            • kocia_noga Re: Nikt nie chce? 21.02.12, 12:01
              No żal wyrzucać, a na wszystko nie mam miejsca. Dopiero zagospodarywuję ziemi szmat, ale już np quinoa się całe nie wciśnie, a szkoda, bo b. lubię i jest ta kaszka niesamowicie wydajna.
              Zdjęcia porobię, jasne.
              • yoma Re: Nikt nie chce? 21.02.12, 13:58
                Bym to azuki i owszem quinoę, jeśli można prosić, dyg. Na dioscoreę niewykluczone, że Hes by reflektowała... Heeeees! Nasiona dają! :)

A ta cała artiplex to nie jest tak zupełnym przypadkiem, hehe, nasza stara dobra gartenmelde?
                • kocia_noga Re: Nikt nie chce? 21.02.12, 14:10
                  Dokładnie, to gartenmelde.
                  B. się cieszę, żeś chętna. Dopisuję do reszty i pójdzie z truskawką.
                  A quinoa podobnież u nas w Polsce się dzika trafia, gdzies czytałam. Bo sorgo kiedyś jadłam, ale importowane i suche jak kamień, trzeba było mleć, a swoje, z ogródka, miętkie to na pewno smaczniejsze.
                  • yoma Re: Nikt nie chce? 21.02.12, 14:16
                    W Wiki czytałaś :)

> Uprawiany w Ameryce Południowej. Jest blisko spokrewniona z pospolicie występującą w Polsce komosą białą (Chenopodium album). W Polsce notowano dawniej jej występowanie w okolicach Gubina. Status gatunku we florze Polski: efemerofit.
                    • kocia_noga Re: Nikt nie chce? 21.02.12, 15:45
                      yoma napisała:

> W Wiki czytałaś :)

No widzisz. To znajdź mi jeszcze gdzie wczoraj czytałam o skorupkach z liczi, że się je suszy, mle i stosuje jako lekarstwo, m.in. przeciwbiegunkowe.
                      Szukam już ze dwie godziny i szlag mnie trafia.
                      • yoma Re: Nikt nie chce? 21.02.12, 16:36
                        Naści:

> Medicinal Uses: Ingested in moderate amounts, the lychee is said to relieve coughing and to have a beneficial effect on gastralgia, tumors and enlargements of the glands. One stomach-ulcer patient in Florida, has reported that, after eating several fresh lychees he was able to enjoy a large meal that, ordinarily, would have caused great discomfort. Chinese people believe that excessive consumption of raw lychees causes fever and nosebleed. According to legends, ancient devotees have consumed from 300 to 1,000 per day.

In China, the seeds are credited with an analgesic action and they are given in neuralgia and orchitis. A tea of the fruit peel is taken to overcome smallpox eruptions and diarrhea. In India, the seeds are powdered and, because of their astringency, administered in intestinal troubles, and they have the reputation there, as in China, of relieving neuralgic pains. Decoctions of the root, bark and flowers are gargled to alleviate ailments of the throat. Lychee roots have shown activity against one type of tumor in experimental animals in the United States Department of Agriculture/National Cancer Institute Cancer Chemotherapy Screening Program.

www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/lychee.html
                        • kocia_noga Re: Nikt nie chce? 21.02.12, 19:12
                          yoma napisała:

> www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/lychee.html

I znalazła, skubana. No dzięki, dzięki, i cmoki wielkie.
                          • yoma Re: Nikt nie chce? 21.02.12, 19:19
                            Służę tłumaczeniem, jakby co.
                  • yoma Re: Nikt nie chce? 21.02.12, 14:19
                    Kocia, a jakeś ty taki egzofil, to może życzysz sobie nasiona pieprzu czerwonego, czyli drzewa pieprzowego, czyli mastykowca miękkowłosego, czyli Schinus molle? Ale za efekt nie ręczę, bo owszem własnoręcznie pod drzewem zbierane, ale rok już lezą.
                    • kocia_noga Re: Nikt nie chce? 21.02.12, 14:31
                      Ja jestem egzofil, ale biere się za takie, co jeszcze jakieś szanse mają.
                      A pieprz, nawet miękkowłosy, to wiesz.. tam gdzie pieprz rośnie. A szkoda. Ocieplenia klimatu pewnie też niedoczekam.
                      • kocia_noga Re: Nikt nie chce? 21.02.12, 14:32
                        A gienieralnie to w poprzednim życiu na stówę byłam azjatką albo azjatą.
                        • yoma Re: Nikt nie chce? 21.02.12, 14:37
                          A bardzo cię przepraszam, mam pieprz pieprz i rośnie :) Azjatką z powodu kuchni?
                          • lellapolella Re: Nikt nie chce? 21.02.12, 15:02
                            mnie się też ta azuki widzi, ale nie mogę uprawiać niskich fasolek na suche ziarno- sierpnie u mnie zazwyczaj deszczowe, do tego mokro z natury- zgnije mi... Kocia, jak nie będzie chętnych na ten krokosz, to mi zaklep- tu się nie ma co pieścić, tu się musi zmieścić;)
                            A może byś chciała nasionka Codonopsis pilosula? Pnącze to jest czasem zwane żeń szeniem dla ubogich i bardzo go cenią Chińczycy. Roślina ma właściwości adaptogenne. Zwiększa poziom energii w organizmie i pomaga dostosować się do stresu. Jest łatwiejsza w uprawie od żeń szenia. Mam też dostać nasiona drugiego dzwonkowca- lanceolata- ten jest trochę większy i też ma właściwości lecznicze. To byliny, strefa 6.
                            Jeśli ktoś chce, mogę na pw wysłać aktualną ofertę Pana Od Dziwolągów, wszystkie nasiona po piątaku, ilość różna ale zawsze opisana;)
                            • yoma Re: Nikt nie chce? 21.02.12, 15:06
                              A daj. Kupił nie kupił, podziwować się można.
                              • kocia_noga Re: Nikt nie chce? 21.02.12, 15:38
                                Zaraz idę sprawdzić, czy tego kodonopsisa to ja już nie zamówiłam u Sparkla.
                                • kocia_noga Re: Nikt nie chce? 21.02.12, 15:43
                                  Zamówiłam gymnostemmę penthaphyllum u Starkla.

A codonopsisa dawaj, bo miałam go zamawiać. Daj też listę cudów-niewidów, na pewno coś kupię. O bosze, bosze, chyba dorobię pięterko w ogrodzie.
                          • kocia_noga Re: Nikt nie chce? 21.02.12, 15:44
                            yoma napisała:

> A bardzo cię przepraszam, mam pieprz pieprz i rośnie :) Azjatką z powodu kuchni
                            > ?

Nie tylko. Mam azjatyckie upodobanie do kręcenia terkotkami. M.in.
                            • yoma Re: Nikt nie chce? 21.02.12, 15:47
                              Przekonałaś mnie :)

A gynostemma jest w sezonie do kupienia w sadzonkach niedrogo, bo modna się robi.
                              • lellapolella Re: Nikt nie chce? 21.02.12, 16:21
                                Kocia, wyślę Ci nasionka zaraz jak dostanę, dam znać:)
                                Ofertę Pana Od Dziwolągów wysłałam na gazetowy z mojej poczty pryw., bo nie umiem wstawiać załączników na gazetowej. Jakby nie dotarło, to mrugnij okiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka