Dodaj do ulubionych

Wiosenne prace -szukam pomysłu

12.04.13, 15:40
U mnie jeszcze śniegu sporo, ale spod śniegu wystawał już pień po ściętej jodle.
Miał robić za stół, ale będzie teraz dużą donicą.
Mam już wydłubaną dziurę i zastanawiam się co posadzić i czy bezpośrednio nasypać ziemi, czy wstawić donicę. Jak będzie lepiej. Miejsce jest słoneczne i na widoku.
Zmieści się kilka roślin. Może jakieś byliny niezbyt wymagające?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Wiosenne prace -szukam pomysłu 12.04.13, 15:55
      Zawsze można posadzić w takim miejscu rozchodniki. Jakiś wysoki, coś średniego i zwisający.

• horpyna4 Re: Wiosenne prace -szukam pomysłu 12.04.13, 15:57
        No i oczywiście nie tylko o różnych kolorach kwiatów, ale też liści.
        • dorka556 Re: Wiosenne prace -szukam pomysłu 13.04.13, 09:53
          Mam rozchodnik okazały, posadzę. Ze zwisających posadzę barwinek o jasnych liściach i bluszcz. Zastanawiam się, czy hosty (mam różne) będą rosły w pełnym słońcu. Mogę podlewać, bo jest zrobiony odpływ.
          Wstawię też donicę z czymś kwitnącym, żeby od razu ładnie wyglądało.
          Może jeszcze jakieś propozycje, dziura jest duża.
          • leloop Re: Wiosenne prace -szukam pomysłu 13.04.13, 10:15
            Zastanawiam się, czy hosty (mam różne) będą rosły w pełnym sło
            > ńcu.
            to tez zależy ile godzin i o jakiej porze dnia ten pień jest nasłoneczniony. na pewno będą musiały mieć duuużo wilgoci.
            encyklopediahost.info/o_znaczeniu_cienia_w_zyciu_host.html
            może wyłóż dziurę w pniu włókniną, nie wiem czy żywica, która jeszcze w pniu została nie będzie szkodzić innym roślinom.
            jeżeli jest to bardzo nasłonecznione miejsce można tez zrobić step. trawy, szałwie, werbena patagońska
            • dorka556 Re: Wiosenne prace -szukam pomysłu 13.04.13, 10:19
              Leloop, dzięki za link, będą rosły hosty, mam różne.
              • lellapolella Re: Wiosenne prace -szukam pomysłu 13.04.13, 14:32
                na słońcu najgorzej wychodzą zielone hosty i bladawce, takie jak Blond Elf (która generalnie i tak jest do bani), lepiej te o barwnych liściach, a najlepiej sprawują się błękitne. Ja mam babkolistną w słońcu, tę pachnącą i choć liście ma zielone, sprawuje się doskonale.
                Bluszcz bym posadziła, ale któryś z tych mniejszych, są też śliczne kopytniki odmianowe.
                • horpyna4 Re: Wiosenne prace -szukam pomysłu 13.04.13, 16:27
                  Kopytniki lepiej czują się w cieniu, to roślina lasu liściastego i lubi słońce raczej wczesną wiosną. Lepiej rozchodnikom dołożyć rojników, bywają takie o dużych rozetkach.
                  • dorka556 Re: Wiosenne prace -szukam pomysłu 13.04.13, 18:23
                    Pień jest oddalony od przejścia kilkanaście metrów i muszą tam rosnąć okazałe rośliny, żeby były widoczne. Na kopytniki, rojniki dobrze patrzy się z góry, ale tam nie zdadzą egzaminu.
                    Szkoda, że hosty nie nadają się, mam takie z dużymi liśćmi dobrze by tam wyglądały.
                    Jaka to hosta błękitna? Mam popularną niebieską z różowymi kwiatami, czy to taka sama, czy inna?
                    Przejrzałam net, kiedyś widziałam podobny pień obsadzony wieloma roślinami, niestety teraz nie mogę trafić na tę stronkę.
                    • leloop Re: Wiosenne prace -szukam pomysłu 13.04.13, 21:19
                      > Szkoda, że hosty nie nadają się, mam takie z dużymi liśćmi dobrze by tam wygląd
                      > ały.
                      Dorka, w tym linku było napisane, ze hosty mogą być w słońcu pod warunkiem, ze będą miały zapewniona stałą wilgoć. jeżeli wiesz, ze będziesz mogla cały czas im dostarczać wody to po prostu spróbuj, znalazłam taka kompozycje media-cache-ec2.pinterest.com/736x/92/e3/a8/92e3a8d1ec5db8a20ecc35de4f498548.jpg, wprawdzie nie w pniu ale w połączeniu z innymi roślinami.
                      • dorka556 Re: Wiosenne prace -szukam pomysłu 13.04.13, 21:36
                        Link mi się nie otwiera

http://s3.rimg.info/a275a53363d0ff61431fd83140388e73.gif
                        • leloop Re: Wiosenne prace -szukam pomysłu 13.04.13, 22:10
                          ooops, pardon. a tera ?
                          sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/560101_521127791263175_1103450531_n.jpg
                          • dorka556 Re: Wiosenne prace -szukam pomysłu 13.04.13, 22:36
                            O to, to, właśnie o czymś takim myślałam.
                            Posadzę hosty, jak zobaczę, że przymierają, to wymienię na inne rośliny. U mnie host dostatek.
                            Posadzę też bergenię, ma ładne liście. Może gloksynie?
                            Zrobię kompozycje z tych roślin, których mam dużo. Jak wypadną nie będzie żal.
                            • horpyna4 Re: Wiosenne prace -szukam pomysłu 14.04.13, 08:26
                              I bardzo słusznie. Niech rośliny same się wypowiedzą, czy im to odpowiada. Ja w ogóle stosuję metodę prób i błędów; jak którejś nie pasuje, to nie będę jej uprawiać na siłę - gatunków roślin na świecie jest tyle, że zawsze coś się dobierze.

• leloop Re: Wiosenne prace -szukam pomysłu 14.04.13, 08:50
                              z bergenia trzeba uważać bo bardzo się rozrasta i potrafi zdusić inne rośliny. mi bergenia załatwiła różę :[
                              teraz mi się przypomniało, w zeszłym roku przechadzałyśmy się z Yoma i Horpyna po ogrodzie w Powsinie (taki potencjał a taki zaniedbany). cala wielka kolekcja host w pełnym słońcu. niektóre rzeczywiście ledwo dyszały ale niektóre odmiany całkiem nieźle sobie radziły, w pobliżu miały cały stawek z woda.
                              jak nie spróbujesz, nie będziesz wiedziała :)
                              • dorka556 Re: Wiosenne prace -szukam pomysłu 14.04.13, 09:18
                                Leloop, dzięki za radę. Posadzę niedużą sadzonkę, jak się rozrośnie wymienię na coś innego a przynajmniej na początku nie będzie goło.
                                Co roku odwiedzam syna w W-wie, myśli, że przyjeżdżam do niego, nawet nie wie, że powodem jest Powsin. Kocham to miejsce, mimo że zaniedbane. W tym roku jadę na weekend 18-20.04 może jeszcze zdążę na kwitnące rododendrony.
                                Do Warszawianek - czy są jeszcze w pobliżu jakieś ogrody botaniczne warte obejrzenia?
                                • dorka556 Re: Wiosenne prace -szukam pomysłu 14.04.13, 09:19
                                  Ups, pomyliłam m-ce, jadę w maju.
                                • leloop Re: Wiosenne prace -szukam pomysłu 14.04.13, 10:02
                                  > na weekend 18-20.04 może jeszcze zdążę na kwitnące rododendrony.
                                  spokojnie, w tym roku na pewno zakwitną później.
                                  a polecam Ci arboretum w Wojsławicach, to inny kierunek ale warto. bardzo pięknie utrzymana filia Ogrodu Botanicznego we Wrocku, zawiozła nas tam Dorkasz dwa lata temu :) rododendrony, azalie, hosty, róże dla każdego coś pięknego o każdej porze roku. wierz mi, Powsin powinien się wstydzić.
                                • horpyna4 Re: Wiosenne prace -szukam pomysłu 14.04.13, 10:43
                                  Zawsze możesz obejrzeć jeszcze Ogród Botaniczny UW w Alejach Ujazdowskich. Stosunkowo blisko Warszawy jest Park - Arboretum w Żelazowej Woli, a dalej i bardziej w stronę Łodzi - Arboretum SGGW w Rogowie.
                                  • dorka556 Re: Wiosenne prace -szukam pomysłu 14.04.13, 11:51
                                    Dzięki. W maju przejdę się po Ogrodach w Alejach Ujazdowskich, Powsinie i Żelazowej Woli.
                                    Natomiast Wojsławice i Rogów, mimo, że atrakcyjne są dla mnie za daleko ( i z W-wy i z Zakopanego).
                                    Może jest coś do wartego do obejrzenia w Małopolsce, bliżej Krakowa? Chętnie bym skorzystała.
                                    • horpyna4 Re: Wiosenne prace -szukam pomysłu 14.04.13, 14:00
                                      W samym Krakowie jest Ogród Botaniczny UJ.

A do Warszawy przyjeżdżasz własnym transportem? Bo wtedy mogłabyś zahaczyć o Rogów po drodze; jest między Rawą Mazowiecką, a Łodzią.

Jak mi się coś jeszcze przypomni, to dam cynk.
                                      • lellapolella Re: Wiosenne prace -szukam pomysłu 14.04.13, 14:31
                                        Dorka, jakbym mieszkała tam, gdzie Ty, to prułabym przez góry prosto do Borovej Hory i narobiła nam zdjęć:))
                                        www.roses.webhost.pl/2011/01/borova-hora-arboretum-i-rosarium/
                                        • dorka556 Re: Wiosenne prace -szukam pomysłu 14.04.13, 19:21
                                          Coś podobnego! Mam rodzinę na południu Słowacji i często do nich jeżdżę, nawet z przesiadką w Zvoleniu. Mam żal do nich, bo wiedzą co lubię a nigdy mi o Borovej Hore nie mówili. Może sami nie wiedzą? Zaraz ich objadę na Skype.
                                          Niestety nie jestem zmotoryzowana, do W-wy korzystam z PolskiegoBusa. Łódź mi nie po drodze, ale do Krakowa wybiorę się specjalnie.
                                          • dorka556 Re: Wiosenne prace -szukam pomysłu 14.04.13, 19:59
                                            Tak jak podejrzewałam, oni w ogóle o Borovej Hore nie wiedzieli, chociaż to tylko niecałe 60km od nich. Już się umówiliśmy, że mnie zawiozą i razem obejrzymy.
                                            Zrobię piękne foty i zamieszczę w Galerii!!
                                            Jeszcze raz dzięki za linka, Słowacy też sobie poczytali.
                                          • horpyna4 Re: Wiosenne prace -szukam pomysłu 14.04.13, 20:10
                                            O, to dojeżdżasz do Warszawy blisko mnie - dwa przystanki metra.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka