yoma 11.05.13, 13:05 i ktoś tu chyba, z przeproszeniem, o&^(*^($^$%^&ujał. Będą się na mnie rzucać siłą cztery razy do roku, dwa razy na wiosnę, dwa razy jesienią, i siłą zabierać mi odpady zielone. A wała, nie dam! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lampka_witoszowska Re: Czytam sobie właśnie uchwały śmieciowe 11.05.13, 14:31 mam dwie zielone pufy po prawłaścicielach domu, to oddam, a co potem? ską dja im odpady zielone wezmę?... chyba, że sobie nakoszą moją trawę przede mną i nie zdążę pod maliny wrzucić?... Odpowiedz Link
yoma Re: Czytam sobie właśnie uchwały śmieciowe 11.05.13, 15:37 A nie bejbe, pufy to odpad wielkogabarytowy, podobnie jak choinka :) A na szkło będą się rzucać raz w miesiącu. Skąd ja im tyle szkła naprodukuję? Zresztą sobie zobacz, jak jest u ciebie w gminie, bo może być calkiem inaczej. Odpowiedz Link
lampka_witoszowska Re: Czytam sobie właśnie uchwały śmieciowe 11.05.13, 15:57 u nas jest inaczej, wezmą śmieci jak za dwie osoby i kropka do segregacji raz czy dwa w miesiącu podrzucają worki - na papier, szkło i plastik (nie wiem, jak będzie od czerwca, u nas piszą, że to będzie się wyrzucało do specjalnych pojemników - znaczy, jakich? na osiedle mam latać z kartonami czy worki podrzucą? zobaczymy, tu nie muszę wnikać, bo sobie zagospodarowuję i tak) Odpowiedz Link
yoma Re: Czytam sobie właśnie uchwały śmieciowe 11.05.13, 17:01 Nie, u nas to po prostu uchwalały zdaje się jakieś ludziki, które mieszkają w dziewięć osób w jednym pokoju w bloku. Coś takiego. I znowu trzeba będzie pisać pisemko :) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Czytam sobie właśnie uchwały śmieciowe 11.05.13, 17:30 U mnie choinka nigdy nie była odpadem wielkogabarytowym. Po rozebraniu jej brałam sekator i po chwili dwumetrowa choinka mieściła się w reklamówce. Odpowiedz Link
yoma Re: Czytam sobie właśnie uchwały śmieciowe 11.05.13, 18:00 Będzie kara. Wielkogabarytowy i szlus :) Odpowiedz Link
lampka_witoszowska Re: Czytam sobie właśnie uchwały śmieciowe 11.05.13, 21:35 a za dwie choinki w dóch reklamówkach z dwóch kolejnych lat też będzie kara czy już dwie kary? ;) lubię uchwały, procedury i ustawy, najbardziej lubię, jak życie albo praktyka wymyka się papierowi, a ludzie się na to wkurzają :D Odpowiedz Link
leloop Re: Czytam sobie właśnie uchwały śmieciowe 11.05.13, 22:08 a ja tak czytam i czytam i nic z tego nie rozumiem :) chyba nie ma obowiązku dostarczyć masy zielonej chodzi tylko o to, ze nie wolno jej wyrzucić do "zwykłych" śmieci ani spalić. u nas jest podobnie tyle, ze obywatel musi sam dostarczyć resztki przyciętego żywopłotu do "odpadowni" jeżeli nie przerabia resztek u siebie na kompost czy ściółkę, palić nie wolno. zresztą w "opadowniach" robią z tych resztek kompost, którym obywatel za darmo może się częstować. Odpowiedz Link
imbirova Re: Czytam sobie właśnie uchwały śmieciowe 12.05.13, 09:28 U nas jest taki stary ludowy zwyczaj, że skoszoną trawę i obcięte gałęzie wyrzuca się innemu obywatelowi pod nos, na tzw. teren niczyj, byle za swój próg. Opony od traktora i kanapy wrzuca się do rzeki, a gruz poremontowy wywala się w korytarzu piwnicy, albo wysypuje w lesie. Miejscowa ludność bardzo przywiązana jest do tradycji. Odpowiedz Link
lampka_witoszowska Re: Czytam sobie właśnie uchwały śmieciowe 12.05.13, 09:53 o, masz, to ładnie i jak rozwiązuje problem recyklingu - potrzebujesz traktorową oponę na kwietniczek pod blokiem, jedziesz, wyciągasz i masz jak znalazł :) to jest to że tez władze muszą się wpierniczać we wszystko, co jest tak tradycyjnie i ludowo zorganizowane Odpowiedz Link
lellapolella Re: Czytam sobie właśnie uchwały śmieciowe 12.05.13, 10:13 Imbirova, u nas te same przedwieczne prawa obowiązują. Ty i ja na terenach poniemieckich- byłżeby to pragermański obyczaj? ;) Odpowiedz Link
yoma Re: Czytam sobie właśnie uchwały śmieciowe 12.05.13, 15:17 A idzis, nie chce mi się teraz w to znowu wlazić, ale mam wrażenie, że właśnie obowiązkowa dostawa odpadów zielonych cztery razy w roku etc. W lecie mogę sobie kompostować na własną rękę, w lecie obowiązkowych dostaw nie ma :) A żeby było śmieszniej, w Wawie mam się wstawić w urzędzie do końca maja i zadeklarować, co z tymi śmieciami (co jest samo w sobie idiotyczne, przecież wiadomo, że wszyscy zadeklarują segregowanie, bo taniej) - natomiast te uchwały Rady Miasta zostały zaskarżone do RIO i nie obowiązują, nie ma ich, bo RIO kazała poprawić. Czyli mam dymać i deklarować na podstawie prawnej, której nie ma. Kocham, naprawdę kocham procesy prawotwórcze w tym kraju. A jako stary sprawozdawca sejmowy wiem, co mówię :) Odpowiedz Link
lampka_witoszowska Re: Czytam sobie właśnie uchwały śmieciowe 14.05.13, 10:28 odlot jest z macierzyńskim rocznym - też nie ma dokumentu, na podstawie którego przedłużają do roku :) Odpowiedz Link
szadoka Re: Czytam sobie właśnie uchwały śmieciowe 12.05.13, 10:43 a moj chłop wespół zespól ze mamusia zadecydowali ( i zlozyli deklaracje) , ze w naszym domu nie bedziemy segregowali smieci, bo tak wygodniej. Szlag mnie trafil , normalnie mnie zatyka ze zlosci.Co za debil i ja z takim zyc musze :(. Najsmieszniejsze jest to , do tej pory smieci segregujemy i nigdy nie bylo z tym problemu. Odpowiedz Link
lellapolella Re: Czytam sobie właśnie uchwały śmieciowe 12.05.13, 10:58 wyrazy, Szadoka. To może niech się z mamusią się ściepną na opłaty, bo te niesegregowane idą drożej? U nas we wsi jest dwadzieścia dziewięć domów, większość ludzi, jak nie udaje akurat najlepszych gospodarzy w okolicy, to jęczy, ze wszystko drogie, żyć się nie da itd. Deklarację o segregowaniu podpisały 3 rodziny. I weź to ogarnij, osso chodzi? Może nie wypada porządnemu człowiekowi w śmieciach grzebać albo co? Przy rodzinie pięcioosobowej różnica w opłacie to 30 zł/mies. I nie mówimy tu o osiedlu Carringtonów. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Czytam sobie właśnie uchwały śmieciowe 12.05.13, 12:47 Pewnie są stworzeni do wyższych celów... Odpowiedz Link
yoma Re: Czytam sobie właśnie uchwały śmieciowe 12.05.13, 15:18 Przecież i tak segregują. Papierem i kartonami palą w piecu... Odpowiedz Link
lellapolella Re: Czytam sobie właśnie uchwały śmieciowe 12.05.13, 15:34 i butelkami z oleju, mają wysokie notowania:( Odpowiedz Link
imbirova Re: Czytam sobie właśnie uchwały śmieciowe 12.05.13, 18:14 I jest też specjalna grupa ekologów, zwolenników segregacji, co to złom odzyskują, nawet z torów kolejowych i trakcji wysokiego napięcia. Lella, a czytałaś "Elizabeth i jej ogród"? Odpowiedz Link
yoma Re: Czytam sobie właśnie uchwały śmieciowe 12.05.13, 18:17 Toż Lella nam tu Elizabeth rozpropagowała :) Odpowiedz Link
imbirova Literatura i recykling 14.05.13, 09:44 Umknęło mi (Elizabeth), ale to przecież było nieuniknione w wypadku Lelli. Właśnie przeczytałam, że dwóch miejscowych zwolenników recyklingu w 1955 ukradło i sprzedało na złom brązową figurę jelenia autorstwa Thorvaldsena (!) z jednego z nagrobków we wsi pod Jelenia Górą. Można powiedzieć, że weszli do historii, skoro do dziś o tym można przeczytać. Odpowiedz Link
leloop Re: Literatura i recykling 14.05.13, 10:05 > Właśnie przeczytałam, że dwóch miejscowych zwolenników recyklingu w 1955 ukradł > o i sprzedało na złom brązową figurę jelenia autorstwa Thorvaldsena (!) a za zarobione pieniądze pija do dzisiaj ;D ja pergole, pewnie rodacy zza Buga Odpowiedz Link
imbirova Re: Literatura i recykling 14.05.13, 11:01 Żeby do dzisiaj, to ja bym nawet zrozumiała ;-). Pewnie na trzy dni starczyło. Odpowiedz Link
yoma Re: Literatura i recykling 14.05.13, 11:02 Ta, do dzisiaj. Złomiarz zapłacił za złom, nie za Thordvalsena. Odpowiedz Link
lellapolella Re: Literatura i recykling 14.05.13, 11:29 Właśnie przeczytałam, że dwóch miejscowych zwolenników recyklingu w 1955 > ukradł > > o i sprzedało na złom brązową figurę jelenia autorstwa Thorvaldsena (!) U nas jest rzeczą przyjętą, że warto dbać o znajomości na złomie:) Ci, którzy prowadzą punkty skupu, odkładają na bok rzeczy, które wydają im się wartościowe i sprzedają kolekcjonerom, patrolującym regularnie ich obiekty. Może warto byłoby zorganizować dla złomiarzy jakieś szkolenia w dziedzinie sztuki? Za unijne granty? Graty za granty- o, mam nawet hasło przewodnie:) Odpowiedz Link
szadoka Re: Czytam sobie właśnie uchwały śmieciowe 12.05.13, 17:18 ale tu nie chodzi o pieniadze, segregowalabym nawet gdyby cena byla identyczna. Bo uwazam, ze tak trzeba. I tak, nie mam problemu z umyciem sloiczka czy pojemnika po jogurcie ( tym miedzy Bogiem a prawda zajmuje sie moj pies), czy tez zdjeciem papierowej etykiety z plastikowego pojemnika. Nie jestem kurna od wyzszych celow. Tak jak nie mam problemow teraz z wywiezieniem do pojemnikow odpowiednio podzielonych smieci. Niestety dla mojej tesciowej to fanaberia i strata czasu i pieniedzy bo przeciez umycie brudnego sloika to starta wody straszliwa o czasie nie wspomne... Odpowiedz Link
yoma Re: Czytam sobie właśnie uchwały śmieciowe 28.05.13, 14:35 Jak dobrze, że jeszcze nie włożyłam deklaracji śmieciowej w poniedziałek zmienili zasady, stare deklaracje do kosza, wzory nowych będą od 6 VI :D Odpowiedz Link