21.05.13, 08:48
Zostalam w tym roku uszczesliwiona przez kolezanke trzema krzaczkami truskawek . To mial byc jakis cud miód :różowe , owocujące cały rok, zwisajace ( wg mnie wszystkie sa zwisajace jesli sie na to pozwoli...) Siedza sobie w skrzynce, kwina nawet ladnie ale ani myśla zawiązywać owoców.
Czy ktoś z Was dochował sie owoców, czy to kolejna ściema?
Obserwuj wątek
    • yoma Re: truskawki 21.05.13, 10:12
      Nie wiesz, jaka odmiana? Bo tych cud-miodów też trochę naprodukowali.
    • lellapolella Re: truskawki 21.05.13, 10:18
      Szadoka, chodzi Ci o coś takiego?
      www.kocham.kwiaty.pl/ogrodowe.php3?show=truskawki
      Mam ją i powiem Ci, że jeśli nawet zawiązuje jakieś owoce, to są one niewarte wzmianki, może, mając rośliny w skrzynkach, dopatrzysz się ich;) U mnie ta truskawka występuje jako ozdobna, skupia się głównie na rozrastaniu i wiosną (bo potem mniej) na kwitnieniu. Jeśli nie zapomnę, to będę ją patrolować pod kątem spożywczym.
    • leloop Re: truskawki 21.05.13, 11:30
      Szadoko, wszystkie te nowoczesne cuda, nijak się maja do "prawdziwych" truskawek, nawet jeśli owocują to ani to ładne ani to smaczne. ja nabyłam raz truskawkę pnącą, jak już doczekałam się paru owoców to miały smak farbowanych sztucznie landrynek. myślę, ze tak jak Lella traktuj je jako ozdobne :)
      • szadoka Re: truskawki 21.05.13, 13:22
        To wlasnie takie jak na zalaczonym linku. No to lipa, ozdobne jakies szczegolnie nie sa zeby sie z nimi cackac. Skoro juz siedza w skrzynce to niech siedza ten rok a potem na kompost.
        Jak na razie u mnie niezawodne sa takie deserowe, jasno rozowe owoce. Wsadzalam juz rozne truskawki i wszystkie wyginely a te sa jak chwasty, nic ich nie zmoże. Kwitna teraz jak głupie i o ile strasznie sie nie ochlodzi to bedzie sporo owoców.
        Dzieki dziewczeta :)
      • yoma Re: truskawki 21.05.13, 13:38
        A mnie się akurat udało. I plonuje, i smakuje. Ale siedzi normalnie w glebie, a nie jako wisząca.
        • hbinko Re: truskawki 21.05.13, 15:17
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ga/gd/av3d/TLbJrv1XLboulzcPXX.jpg
          Moje poletko warzywne, a w głębi truskawy - mam różniste.
        • lellapolella Re: truskawki 15.06.13, 21:04
          zdybałam dziś na ozdobnej dwa owocki, były małe ale pyszne- truskawkowe- malinowe w smaku. Mam wrażenie a nawet pewność, że zawiązuje je od wielkiego dzwonu, bo kwiatów było zatrzęsienie a tu raptem... dwie:)
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/mb/mc/xb7f/LdWdHmgaps0zzTd7LX.jpg
          • szadoka Re: truskawki 16.06.13, 11:46
            ja bede miala jedna :)
            • lellapolella Re: truskawki 16.06.13, 11:52
              ... bo, Szadoka, ja mam dwa krzaczki:D
              • szadoka Re: truskawki 17.06.13, 11:12
                Ja mam trzy krzaczki :) Rosna sobie w skrzynce, wasy juz maja sumiaste i w sumie w tej skrzynce wygladaja dosc fajnie.

W miom w ogrodzie przetrwaly tylko truskawiki deserowe ( jasne owoce , troche wydluzone i smak maja lekko poziomkowy). Wszyskie inne , ktore dosadzam po roku gina. Inna inkszosc, ze latwo u mnie na piachu nie maja.
    • leloop Re: truskawki 16.06.13, 22:43
      a ja dostałam dzisiaj od różanej pani dwa krzaczki białych truskawek i dwa jakiej starej 18 wiecznej odmiany, którą ma w spadku po babci :)
      à propos truskawek, we francuskiej Wikipedii jest cala strona poświęcona "truskawce kaszubskiej", która ma zastrzeżony obszar upraw, w polskiej Wiki jest 7 zdań :}
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka