18.05.14, 21:19
Dziewczyny, w ubiegłym roku dostałam jedną karpę, wsadziłam (to był maj) i nic nie wyrosło. Słabo się znałam, być może była przesuszona. W tym roku nakupiłam chyba z 10 gatunków, wsadziłam tydzień temu do ziemi. I nic. Cisza. Po jakim czasie mam uznać, że dalia to dla mnie za duże wyzwanie?

I drugie pytane - jestem fanką kolorowych żurawek. Mam ich kilka, drugi sezon, ładnie się rozrastają. Co to znaczy - odmłodzenie żurawki? tak łopatologicznie proszę....

pozdrawiam, A.
Obserwuj wątek
    • edziakrys Re: dalie 18.05.14, 21:41
      Łopatologicznie: łopatą je przez ep :) Szpadlem (nożem, innym przydatnym narzędziem)dzielisz na mniejsze.
      • edziakrys Re: dalie 18.05.14, 21:47
        A co do dalii, sadziłam pierwszy raz w tym roku pod koniec kwietnia i niektóre też były przeschnięte, parę nie wyszło, ale z moich obserwacji wynika, że wciąż coś wychodzi; może jeszcze wyjdą i Twoje.
        • iksigrekzet111 Re: dalie 23.05.14, 11:37
          Pewnie jeszcze wyjdą, u mnie po 3 - 4 tyg zaczynają pokazywać listki. Przed wkopanie w ziemie moczyłam dobę w wodzie - ma to przyspieszyć "ruszenie"
      • lellapolella Re: dalie 18.05.14, 21:49
        Jo, bo się brzydkie robią:( Lepiej je ciachnąć jak Edzia radzi, bo z czasem dół się robi łysy i zdrewniały, na końcach tylko pióropusze ma z liści. Wtedy jest gorzej, bo trzeba te szczyty ukorzeniać... Nie, żeby to trudne było ale dużo zachodu, niestety.
        Z daliami poczekaj, może lekko przesuszone są, za gorąco też nie jest. Załóż, że czekają na poprawę pogody:)
        • annaod Re: dalie 18.05.14, 21:55
          ale te karpy piękne były - nabyłam u p. Królika, naprawdę widać było, że zdrowe i w świetnej kondycji. Oglądałam karpy sąsiadki - wyschnięte jak orzeszki przy tych od p. Królika. No i nigdzie nie mogę znaleźć informacji - ile one mają czasu na wyjście z ziemi?

A co do żurawek, to już rozumiem - mam taką jedną kandydatkę. Zwykła, zielona, ale bardzo ładna, regularna. I chyba zaczyna się małpa wypiętrzać. Jak tylko przekwitnie, to ją potraktuję:)
          • edziakrys Re: dalie 18.05.14, 22:04
            A może te co nie wyłażą to się nieco głębiej popadły?
            • annaod Re: dalie 18.05.14, 22:05
              są 3-5 cm pod ziemią, za głeboko?
              • leloop Re: dalie 19.05.14, 13:03
                > są 3-5 cm pod ziemią, za głęboko?
                za płytko, 5-7 cm karłowe, 7-10 cm wysokie. może dlatego Ci w zeszłym roku nie wyrosła albo miała za zimno albo za sucho.
                tabelka sadzenia, obcojęzyczna wprawdzie ale prawie wszystko da się zrozumieć, jakby co to ail - czosnek a perce-neige to przebiśnieg, muscari - szafirek.

https://www.fabre-graines.com/upload/b6df9_oigons.gif
    • leloop Re: dalie 18.05.14, 23:55
      cierpliwości. a miały już puszczone oczka jak je sadziłaś ? nie ? no to jeszcze ho, ho. u mnie cieplej a trzeba czekać minimum 2 tygodnie zanim coś nos wyściubi. jeśli u Was ciągle zimno to jeszcze dłużej, dalia lubi ciepełko.
      • annaod Re: dalie 19.05.14, 00:15
        śladów oczek nie było)
    • horpyna4 Re: dalie 19.05.14, 09:50
      Nie tylko żurawki, ale i inne płytko korzeniące się i nieco rozrastające na boki byliny wymagają odmładzania. Najlepiej wykopać całość, obłamać i wsadzić z powrotem młode, zdrowe pędy boczne, a środek (często martwy lub chory, czasem nawet drewniejący) wyrzucić w cholerę.

• annaod Re: dalie 19.05.14, 10:31
        dziękuję Horpyno:)
      • szadoka Re: dalie 19.05.14, 12:04
        a kiedy sie za to zabrać? Bo moje żurawki już kwitną ....
        • horpyna4 Re: dalie 19.05.14, 12:37
          Po przekwitnieniu, jeżeli nie zdążyło się przed. A rośliny kwitnące jesienią jak najszybciej, żeby do jesieni z tych młodych pędów zdążyły urosnąć kwitnące kępy.

No i oczywiście nie podczas upałów. Lepiej poczekać na lekkie ochłodzenie z deszczem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka