23.07.14, 09:56
1. posadziłam ozdobny na jesieni; wyrósł przecudnej urody, wielki, fioletowy. zawiązał nasiona i żal mi ich wyrzucać; pytam więc: siać? kiedy? da się?
2. pierwszy raz sadziłam czosnek jadalny, z wiosny sadziłam. Coś tam urosło, ale szału nie ma :( Część nie ma w ogóle ząbków, wyglądają jak malutka cebula a inne maja ząbki tak malutkie, że z palców uciekają przy obieraniu. Co było nie tak? Gdzie nawalił ogrodnik?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Czosnek 23.07.14, 10:35
      Myślę, że jak nie wiesz kiedy wysiać, to siej od razu. U mnie sam się rozsiał, więc to działa.
    • yoma Re: Czosnek 23.07.14, 12:38
      Susza?
      • edziakrys Re: Czosnek 23.07.14, 22:22
        Warzywniak podlewałam....
        • yoma Re: Czosnek 24.07.14, 11:42
          No bo objawy ma takie jak na moim piachu, czyli słaba gleba i sucho. A dojrzał ci w ogóle? Szczypior się łamał?

Osobiście wolę jesienne sadzenie.
          • edziakrys Re: Czosnek 24.07.14, 19:15
            Część musiałam poszukiwać, bo szczypior zaginął. Część stała na baczność, nie dojrzała ale wyrwałam bo miejsce potrzebuję a na te parę pipków co zostało to szkoda grządki. Cebula też mi się latoś nie udała...
            • yoma Re: Czosnek 25.07.14, 08:21
              Widocznie nie rok na cebulowe, nie przejmuj się.
              • dorkasz1 Re: Czosnek 25.07.14, 09:25
                U mnie też piach, ale czosnek jak dzwon. Ale ja zawsze sadzę jesienią. Co kilka lat kupuję dorodne czosnki na targu,przetrzymuję je do jesieni i sadzę jak najpóźniej. To znaczy, zanim ziemia zamarznie, a to zwykle gdzieś w listopadzie jest. Choć zdarzało mi się i w styczniu sadzić. Później przez kilka lat sadzę ze swoich czosnkowych ząbków, a jak widzę, że zaczynają drobnieć, to znów kupuję z 15 główek. Cebula też nie najgorsza, choć szału nie ma. A teraz obraziłam się na warzywnik, bo WSZYSTKO jedzą ślimaki. Nie oszczędzają niczego.
                Zrobiłam sadzonki brokułów, ale chyba nie posadzę, bo większego sensu to nie ma...
                • edziakrys Re: Czosnek 25.07.14, 09:44
                  A mogę ten mój nieudany posadzić na jesień? Czy to jakieś specjalne odmiany muszą być?
                  • lellapolella Re: Czosnek 25.07.14, 11:16
                    Edzia, ja bym nieudanego nie sadziła, kupiłabym nowy, byle ładny i krajowy:)
                    Ja w tym roku byłam za sprytna. Ponieważ dwa lata pod rząd była u nas wiosną bardzo poważna susza, posadziłam jesienią czosnek na mokrym stanowisku. A tu zonk- do lipca bardzo dużo padało. To, co nie zgniło, wygląda dobrze ale inaczej to sobie wyobrażałam.
                    • dorkasz1 Re: Czosnek 25.07.14, 16:56
                      Ten nieudany możesz posadzić, ale wiosną. Są dwa rodzaje czosnku - wiosenny - nie ma w środku główki patyka i zimowy, który taki patyk posiada :) Zimowy sadzimy jesienią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka