Dodaj do ulubionych

Pomożcie mojej mandarynce

13.08.14, 09:29
Mam pięknego mieszańca mandarynki z czyms ( może z kumkwatem) . Normalnie drzewko powinno mieć ciemne, zielone liście a od wiosny ma takie blado zielone. Zawkitło wiosną jak durne ale przez cały sezon nie wypuściło ani jednego listeczka. Nawet bladego. Czego mu brakuje? Na wiosnę sypnęłam odrobinę azofoski i dwa razy podlałam gnojówką z pokrzyw. Staram się nie przenawozić ale ewidentnie czegoś brakuje.
Obserwuj wątek
    • edziakrys Re: Pomożcie mojej mandarynce 13.08.14, 09:46
      Obstawiam azot. Nie rośnie + blade liście to zazwyczaj brak azotu, który jest potrzebny do wzrostu właśnie. Gdzieś czytałam, ze cytrusy potrzebuje nieco więcej N niż innych składników, ale ważne jest też żelazo. Może poszukaj jakiegoś specjalistycznego nawozu do cytrusów; są na lato inne i na zimę tez inne.
      • leloop Re: Pomożcie mojej mandarynce 13.08.14, 10:06
        szkoda, ze Bakali tu już nie zagląda ona to ma rękę do cytrusów i im podobnych. to co przeczytałam tutaj potwierdza teorie Edzi www.cytrusy24.pl/nawozenie-cytrusow/
        • leloop Re: Pomożcie mojej mandarynce 13.08.14, 10:14
          wyguglaj "nawożenie cytrusów", wyskoczy parę linek.
          • edziakrys Re: Pomożcie mojej mandarynce 13.08.14, 10:57
            A może by ją najpierw przesadzić...?
            • szadoka Re: Pomożcie mojej mandarynce 13.08.14, 13:40
              Tez myślałam o przesadzeniu tylko termin nie za bardzo. Na brak azotu azofoska powinna pomóc ale nie pomaga chyba. Czy te liście po dodaniu azotu mają się zazielenić czy nowe wyrosną zielone?
              • edziakrys Re: Pomożcie mojej mandarynce 13.08.14, 18:09
                Raczej się zielone nie zrobią, tylko nowe będą ładne, choć czasem w ogórkach np. widzę, ze reagują dość szybko i lekko zmieniają kolor, ale też nie doprowadzam ich do skrajnego wygłodzenia.
                A co do terminów przesadzania... Ja przesadzam kiedy mam czas, czyli trzy dni temu ;)
                • szadoka Re: Pomożcie mojej mandarynce 13.08.14, 20:10
                  a ja wtedy kiedy mam ziemie :) , czyli najwcześniej za dwa tygodnie :)
                  Sypnęłam dzis azofoską, zobzcymy co będzie .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka