Dodaj do ulubionych

Ziemiórki

28.03.16, 09:28
Zainspirowana setką pomidorowych sadzonek D.włudyki, mam pytanie. Jak walczyć z ziemiórkami.
Wtykam do doniczek czosnek, podlewam czosnkiem, tłukę ręcznie, porozstawiałam żółte tabliczki i nic. Znaczy nie nic, jeden dzień spokoju, a potem(jeśli odpuszczę walkę wręcz) od nowa tabuny ziemiórek...
I to utłukłam kilkanaście takich jakby zmutowanych, ze trzy razy większych niż zwykłe ziwemióry.
Rady?
Obserwuj wątek
    • leloop Re: Ziemiórki 28.03.16, 10:03
      nie znam prolemu, ale pewnie jedyny skuteczny sposób to wymiana ziemi.
    • wadera3 Re: Ziemiórki 28.03.16, 10:51
      Wymiana ziemi miała miejsce w zeszłym roku, tzn, ziemia i nowa i stara zostały wymieszane , przeparzone w piekarniku i od nowa nawożone, było trochę spokoju, po czym ziemiórki powróciły.
      • leloop Re: Ziemiórki 29.03.16, 10:41
        było nie oszczędzać i nie mieszać ;)
        • wadera3 Re: Ziemiórki 29.03.16, 11:04
          Ale nie chce mi się wierzyć, że w temperaturze około 100 stopni Celsjusza jaja i larwy ziemiórek mogły przeżyć. Bo ziemia prawie się gotowała, no i stygła długo, więc zanim się wystudziła, to dość ciepło im było, w każdej warstwie ;)
          • leloop Re: Ziemiórki 29.03.16, 13:29
            rozumiem bo tez mi się nie chce wierzyć, ale widocznie kilka przetrwało :/
            a może nie w ziemi tylko na doniczkach. jest parę możliwości.
            • wadera3 Re: Ziemiórki 29.03.16, 13:46
              No nie wiem, najlepsze rezultaty daje walka wręcz i czosnek.
              • d.wludyka Re: Ziemiórki 29.03.16, 13:54
                A ziemia nie jest przypadkiem zbyt mokra?
                U mnie problemy skończył się jak zmniejszyłam podlewanie.
                • wadera3 Re: Ziemiórki 29.03.16, 14:48
                  Podobno jak się mniej podlewa, to larwy schodzą głębiej(gdzie jest wilgotniej) i jeszcze prędzej pożerają korzonki. No, ale u mnie chyba nie za wilgotno, bo nawet w aloesach te paskudztwa żyją, a aloesy prawie niepodlewane stoją.
                  • dorkasz1 Re: Ziemiórki 31.03.16, 21:05
                    Też mam cholery ziemiórki. Nie w ilościach hurtowych, ale mam. Ale co roku coś tam się przyplącze. Jak wynoszę na dwór, to znikają. Chyba nie lubią wiatru?
    • d.wludyka Re: Ziemiórki 28.03.16, 22:55
      Ja straciłam część siewek przez jakieś paskudne białe, długie, malutkie robaczki, a kupowałem ziemię specjalną do siania i jeszcze przelałam ją wrzątkiem przed użyciem.

Z pomidorami nie jest tak źle, zostało mi już ok. 40, a jutro oddam kolejne 10. Na darmowe rośliny na szczęście zawsze mam chętnych.
      Nowe osteospermum, też już wysiałam, tym razem innego producenta. Mam nadzieję, że tym razem wyrośnie co trzeba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka