15.05.16, 10:25
Gdzie w Polsce można, w ramach ubezpieczenia NFZ, diagnozować dorosłego w kierunku zespołu Aspergera?
Biorąc pod uwagę ilość pracy nad sobą jaką przez ostanie 20 lat wykonałam i osiągnięte nieproporcjonalnie niskie wyniki, mam wrażenie, że mam jakiś nierzucający się w oczy neurologiczny kłopot, który utrudnia mi życie. Za taką tezą przemawia też kilka objawów z obszaru koordynacji ruchów, czucia tkanin, dystansu w kontakcie z innymi, reakcji na zmiany itp. Podobno symptomatyczne dla Aspergera jest też to, że epizody obniżonego nastroju zaczynają się w tedy, kiedy zdarzała się kolejna bolesna i niezrozumiała dla pacjenta porażka na polu interpersonalnym.
Obserwuj wątek
    • ekspert.grupa_synapsis Re: Asperger 15.05.16, 17:05
      Nie posiadam informacji, aby istniała w Polsce jakaś, finansowana przez NFZ, poradnia wąsko specjalizująca się w diagnozie zespołu Aspergera u dorosłych. Można oczywiście dowiedzieć się tego u źródła, czyli w NFZ. Ogólną diagnozę w kierunku zespołu Aspergera może zrobić każdy lekarz psychiatra, ale, szczególnie w wypadku łagodnych deficytów, nierzadko może nie mieć do tego dostatecznych kwalifikacji. Tym niemniej ogólne a wnikliwe badanie u lekarza psychiatry (dostępnego przecież w ramach ubezpieczenia zdrowotnego) jest oczywiście podstawą ewentualnej dalszej diagnostyki.
      Stanisław Porczyk, psychiatra
      Grupa Synapsis
      www.synapsis.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka