Dodaj do ulubionych

Jeden procent

08.04.11, 12:38
wyborcza.pl/1,75515,9390600,Wielki_problem_z_malym_procentem.html
przyznam, że od paru lat dość niechętnie podchodzę do różnych łańcuszków, maili i postów zachęcających do przekazania procentu podatku konkretnej osobie. bo coś, co ma być podatkiem - staje się jałmużną. zwykle chodzi o niewielkie kwoty, ok. 30-40 zł, no nie, jak uważam, że komuś istotnie należy się pomoc, np. na operację - to naprawdę nie mogę wyłożyć tych pieniędzy z własnej kieszeni?

nie przepadam też za fundacjami, które od wczesnego marca obklejają bilboardy, zachęcając do oddawania im jednego procenta. cały zysk z podatku trafia do firm outdoorowych.

od początku przekazuję procent jednej organizacji, zajmującą się tożsamością lokalną, ratowaniem przeszłosci, budowaniem kapitału społecznego.... podoba mi się to, co robi. zastanawiam się jednak czy tego nie zmienić.

a Wy? komu przekazujecie jeden procent?
Obserwuj wątek
    • jottka Re: Jeden procent 08.04.11, 12:43
      albo organizacjom femi, albo na rzecz zwierząt - tu i tu trzeba wesprzeć mniejszości w potrzebie:)
      • andrzej585858 Re: Jeden procent 08.04.11, 13:33
        Przekazuję i uważam że warto to robić. W moim przypadku jest to lokalne Stowarzyszenie na Rzecz Dzieci z Niepełnosprawnością Psychofizyczną.
        Głównie dlatego iż wiem że tutaj każdy dosłownie grosz będzie dobrze wykorzystany.
        • verdana Re: Jeden procent 08.04.11, 14:58
          Choremu dziecku.
          • piotrek1965 Re: Jeden procent 08.04.11, 20:04
            Również na chore dziecko kolegi. Wcześniej na zwierzaki -konie.
    • slotna Re: Jeden procent 08.04.11, 20:13
      hubertmaj.majesticmedia.pl/
      • slotna Re: Jeden procent 09.04.11, 00:46
        Wiecej: www.innastrona.pl/hubert/
    • mamalgosia Re: Jeden procent 08.04.11, 20:27
      Dotychczas na Caritas, ale od tego roku na fundację, na konto syna koleżanki
    • dakota77 Re: Jeden procent 09.04.11, 00:56
      Ja zawsze przekazuje 1%. Zwykle na zwierzeta, ostatnio kolejny rok na WWF.
    • klymenystra Re: Jeden procent 09.04.11, 07:59
      Fundacja Pod Jednym Dachem, zajmująca się pomocą bezdomnym kotom.
    • ginny22 Re: Jeden procent 09.04.11, 10:29
      Daję co roku na coś innego - na zwierzęta albo na coś edukacyjnego. W tym roku jeszcze nie wiem (rozliczam się zawsze w ostatniej chwili), ale myślę nad organizacjami zajmującymi się prawami czlowieka.
      • lutecja4 Re: Jeden procent 09.04.11, 15:43
        znajomi mają dwójkę niepełnosprawnych dzieci
        kacperek.starzomski.net/index.php?code=jak_moge_pomoc
        www.dzieciom.pl/3775
    • zla.m Re: Jeden procent 10.04.11, 21:49
      Dotychczas dawałam na hospicjum, w tym roku na PAH.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka