Dodaj do ulubionych

.....Ciekawostki kulturalne....

• samanta_ewa Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 04.06.15, 19:03
      Dzięki wykopaliskom prowadzonym na poznańskim Starym Rynku co rusz pracujący tu archeolodzy natrafiają na kolejne cenne znaleziska. Najnowsze odkrycie to pozostałości po zakładzie szewskim.
    • seremine Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 04.06.15, 23:27
      Seweryn Krajewski
      Tym większe było zdziwienie, gdy okazało się, że Krajewski w 2012 nagle wyjechał sam do USA, zostawiając żonę. Dopiero po czasie wyszło na jaw, że związał się tam z producentką filmową, Heleną Giersz. Formalnie muzyk jest jednak nadal mężem Elżbiety.
    • rawik-is-me Nowa Zelandia 06.06.15, 15:08
      Choć członkowie Mongrel Mob nie jeżdżą na motocyklach, przejęli większość znaków rozpoznawczych gangów motocyklowych właśnie: tatuaże, skórzane kurtki z wszywkami, klubowe kolory (czerwony i czarny). Także niezwykle brutalny proces inicjacji wskazuje na powiązania z grupami pokroju "Hells Angels".

"Kundle" często używają symbolu swastyki i innych odniesień do nazizmu (jak widać na zdjęciu). Ich charakterystycznym nakryciem głowy są niemieckie "stahlhelmy".
    • seremine Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 06.06.15, 16:08
      Kawalerowicz nigdy, dopóki starczało mu sił, nie zrezygnował z reżyserowania. Winnicka przeciwnie – w latach 70. występowała coraz mniej, aż wreszcie porzuciła karierę aktorską.

- Szłam po niewłaściwych torach. Czułam, że nie rosnę, ale schnę. Przyglądałam się wzajemnemu podgryzaniu i oskarżaniu o kradzież ról, nie umiałam walczyć o swoje, zamykałam się w skorupie - wyznała w wywiadzie dla „Polityki”.

- Nigdy nie żałowałam, że pożegnałam się z aktorstwem – dodawała po latach w „Rzeczpospolitej”. - Żal łączyłby się z goryczą i niczego by nie zmienił. Aktorstwo traktuję jako bardzo ważny etap w życiu. Oddałam mu ogromnie dużo, ale w którymś momencie zrozumiałam, że nie daje mi ono szans na pełną samorealizację. Nie wyczerpuje wszystkich zainteresowań. Bałam się, że w którymś momencie mogę odczuć wewnętrzną pustkę, i postanowiłam zmienić swoje życie. Pomogła mi w tym filozofia Wschodu, podróże i medytacje. To nauczyło mnie spojrzenia w głąb siebie.
    • mala200333 Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 07.06.15, 01:23
      Pierre Brice, francuski aktor, który największą sławę zdobył jako odtwórca roli szlachetnego Indianina Winnetou, zmarł w podparyskim szpitalu na skutek zapalenia płuc - poinformował menedżer artysty. Miał 86 lat.
    • nefretete993 Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 08.06.15, 04:06
      Kiedy przywódcy państw G7 obradują nt. problemów świata w bawarskim Elmau, o rozrywkę dla towarzyszących im żon dba Joachim Sauer, mąż kanclerz Niemiec Angeli Merkel. W planach - przejażdżka powozem i wykład o dobrodziejstwach nanotechnologii.

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/swiat/news-g7-maz-angeli-merkel-dba-o-rozrywke-dla-zon-politykow,nId,1830739#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other
    • dunant Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 08.06.15, 05:09
      Przemiana atletycznego mężczyzny, mistrza olimpijskiego w jednej z najbardziej wymagających dyscyplin sportowych – dziesięcioboju, w opiętą gorsetem kobietę pozującą na okładce „Vanity Fair”, wywołała zdumienie na całym świecie. Byłoby ono pewnie jeszcze większe, gdyby nie fakt, że dotyczy przedstawiciela rodziny Kardashianów, która tak naprawdę nie jest już chyba w stanie niczym nas zaskoczyć…
      „Mówcie mi Caitlyn” – apeluje z okładki „Vanity Fair” długowłosa kobieta w jasnym kostiumie opinającym i eksponującym biust. Autorką niezwykłej sesji jest słynna fotografka Annie Leibovitz, ale tak naprawdę najważniejszy jest jej bohater, a właściwie bohaterka.
    • seremine Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 08.06.15, 15:30
      Beskid się broni. Nieśmiało, ale skutecznie stawia opór turystom, którzy mogliby go zadeptać, zetrzeć te warstwy do końca. Przyciąga za to tych, którzy chcą się przyglądać. Wziąć z Beskidu nie więcej, niż sam chce dać. Ostrożnie, bo – to dalej Stasiuk – "nawet, jeśli czegoś nie mogłem dostrzec, to i tak wiedziałem, że tam jest, że tkwi w ciemnościach, takie samo od wieków, powtarzane z ojca na syna, każdy gest, rzecz, dobre i złe, na swoim miejscu".
    • mala200333 Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 08.06.15, 17:12
      Przez 10 godzin czteroosobowa grupa ochotników znosiła z Rysów psa, którego ktoś porzucił na najwyższym szczycie w Polsce. Prosili o pomoc różne instytucje, bez skutku. Wyczerpani dotarli do schroniska w nocy. - Nikt nie zlitował się nad psem i nad nami - mówią.

Tacu ludzie jak ci co porzucili psiaka w czasie wojny pracuja w obozach zaglady
    • seremine Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 09.06.15, 15:42
      Gąsienice brudnicy nieparki spustoszyły roślinność drzew i krzewów w okolicy miasta Mołodeczno na północy Białorusi. Szkodników jest tak dużo, że miejscowa ludność nie radzi sobie z ich likwidacją.
      • seremine Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 09.06.15, 15:44
        "Ksiądz proboszcz już się zbliża, już puka do mych drzwi. Pobiegnę go przywitać, w mym ręku wino drży. O, szczęście niepojęte, ksiądz sam odwiedza mnie. Sąsiedzie wspomóż rentą, bym mógł pokazać się". Tę piosenkę napisał i śpiewał ponad 20 lat temu Paweł Kukiz, dzisiejsze odkrycie polskiej polityki. Piosenka okazała się prorocza - pisze Wiesław Dębski w felietonie WP.
        • seremine Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 09.06.15, 15:46
          Co więcej do naszych mieszkań pakują się nie tylko zwykli księżą, ale także sami biskupi, arcybiskupi i kardynałowie. Wykorzystując nowoczesne środki komunikacji pojawiają się każdego dnia na ekranach naszych telewizorów. Ot, na przykład w ostatni czwartek… Pełno było biskupiego słowa… I to nie po to, by wyjaśnić mi, zatwardziałemu ateuszowi, czymże jest to ich święto Bożego Ciała. Nie, nie… Słowa biskupie dotyczyły spraw jak najbardziej świeckich, powiedział bym nawet więcej – dotyczących spraw w pewnym sensie intymnych - związków kobiety i mężczyzny; kobiety i kobiety; mężczyzny i mężczyzny. A w tle pojawiało się potworne słowo gender…

Ale by nie gadać po próżnicy sięgnijmy do przykładów (korzystam z tekstu Katarzyny Wiśniewskiej – „Gazeta Wyborcza”wink: zdaniem kardynała Stanisława Dziwisza metoda in vitro - dzięki której urodziło się w Polsce kilkadziesiąt tysięcy dzieci, przynosząc radość i ulgę wielu nieszczęśliwym rodzinom – jest niemoralna, nie do przyjęcia przez chrześcijan… O konwencji antyprzemocowej kardynał powiedział tak: przemocy trzeba przeciwdziałać, ale nie przez przyjęcie założeń bazujących na fałszywej ideologii gender…

Gdy czytam słowa kardynała Stanisława, to zastanawiam się, dlaczego hierarchowie tak mało się uczą, dlaczego tak kategorycznie wypowiadają się o sprawach, których nie rozumieją? Ale prawdziwą bohaterką Bożego Ciała była Irlandia. Tak, tak, ten jeszcze niedawno równie katolicki kraj, jak Polska. A nawet bardziej, jeśli to możliwe. Irlandzki rząd przeprowadził właśnie referendum, pytając obywateli, czy chcą aby w ich kraju dopuszczalne były MAŁŻEŃSTWA osób tej samej płci!!! Tak, tak, małżeństwa (a nie związki partnerskie, bo te już tam wprowadzono). I 62 proc. Irlandczyków odpowiedziało: TAK!!!

Strasznie to zabolało naszych biskupów! Jakże to? Taka zdrada? Jak oni śmieli? Ano, śmieli… Nawet warszawski kardynał Kazimierz Nycz się oburzył, „to poważne ostrzeżenie dla Europy i Polski” – straszył. W decyzji Irlandczyków kardynał dostrzega zagrożenie dla… polskiej rodziny. Irlandii swoją uwagę poświęcili tego dnia i inni duchowni. Czyniąc z niej niemal kraj wyklęty.
    • seremine Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 09.06.15, 22:19
      25-letni mężczyzna utopił się zaledwie kilka metrów od brzegu na kąpielisku na krakowskich Bagrach. Dramat rozegrał się na oczach co najmniej kilkunastu osób – nikt nie pomógł tonącemu mężczyźnie, a jego znajomi powiadomili służby dopiero jakiś czas po zdarzeniu. Wszystko zarejestrowały kamery.
    • seremine Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 09.06.15, 23:52
      ABSOLUTELY !
      "(...) "What a child needs to learn during primary education can be learned during the hours that he is at school," he says. "Homework is for secondary school." (...)"
      Jak widać, to choroba dość powszechna. W różnych miejscach na świecie.
      Przyczyna prosta i oczywista. Jest dużo prościej dla nauczyciela. W przeciwnym razie rzeczony nauczyciel musiałby się dużo bardziej postarać ZE SWOJEJ STRONY, aby coś wykreować sensownego na lekcji.
      • seremine Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 09.06.15, 23:53
        E T I O L O G I A
        … zdarzeń !
        Pomału kończy się ten emocjonujący dzień ujawniający zaskakującą słabość naszego państwa. Fora internetowe i media elektroniczne są rozgrzane do czerwoności. Nie pada jednak ciągle to jedno zasadnicze pytanie… DLACZEGO ?
        Przypadki patologiczne zwykle w pierwszej kolejności próbuje się analizować z pozycji etiologii (takie to moje zwichnięcie zawodowe). Ale o tym obecnie mówi się najmniej, szczególnie w obozie partii rządzącej.
        Podpowiem. Przez ostatnie lata gołym okiem widoczna - rozprzestrzeniająca się z góry na dół niekompetencja, brak profesjonalizmu, bezkrytycyzm, partyjniactwo, arogancja - tworzyły warunki dla powstania zjawisk patologicznych w różnych dziedzinach życia.
        Ale do tego wcale nie jest potrzebny … wykwalifikowany diagnosta !
        • seremine Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 09.06.15, 23:54
          Ch....,d....I kamieni Kupa!
    • seremine Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 11.06.15, 21:07
      Włoscy archeolodzy ogłosili, że odnaleźli w miejscowości Pamukkale, czyli antycznym Hierapolis w Turcji grób świętego Filipa, jednego z apostołów. Wyruszył on z misją ewangelizacyjną do Azji Mniejszej, gdzie został ukamienowany i ukrzyżowany przez Rzymian.

Odkrycia w zachodniej Anatolii dokonała misja włoskich badaczy, którą kieruje Francesco D’Andria z uniwersytetu w Lecce.
    • jutta_t Skalne monastyry w niezwykły sposób wykorzystują 11.06.15, 21:40

Skalne monastyry w niezwykły sposób wykorzystują naturalne formacje skalne. Ich konstrukcja opiera się na jaskiniach i wnękach w skalnych zboczach gór, stworzonych pod wpływem erozji bądź wykutych ludzką ręką. Surowe wnętrza idealnie pasowały jako kamienne cele do pustelniczego życia mnichów. Wyjątkowo obfituje w tego rodzaju klasztory Europa Południowo-Wschodnia.
    • jutta_t Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 11.06.15, 23:24
      27-letnia Agnieszka S. została brutalnie zamordowana przez starszego kochanka. 56-letni Mohammed Ali Abboud zaatakował ją, gdy zjawiła się w ich wspólnym mieszkaniu, by zabrać rzeczy. Wcześniej zapowiedziała kochankowi, że zrywa z nim znajomość
      Chociaż do tej przerażającej zbrodni doszło na początku tego roku, policji dopiero teraz udało się ustalić szczegółowy przebieg zdarzeń. Pochodząca z Brzuze (woj. kuj-pom.) Agnieszka mieszkała w Bridge of Earn razem ze swoim starszym partnerem Mohammedem Ali Abboud oraz jego dorosłym synem. Kilka miesięcy przed śmiercią wróciła do Szkocji z Uniwersytetu Amerykańskiego w Kuwejcie, gdzie kończyła anglistykę – jak informuje Daily Record.
    • jutta_t Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 12.06.15, 21:51
      Nicole Kidman zarzekała się w zeszłym roku, że kończy z botoksem. Tymczasem jej twarz wygląda inaczej, za każdym razem, gdy ją widzimy. Niestety - coraz gorzej.
    • jutta_t Re: .....Ciekawostki kulturalne....Slowacki 12.06.15, 21:53
      Twierdził, że ma niezwykłą pamięć i pamięta nawet moment swoich narodzin. Nie był duszą towarzystwa, ale za to w szkole szło mu bardzo dobrze. Tego, że kochał Polskę i był w stanie oddać za nią wiele, nie trzeba chyba nikomu udowadniać. Mimo tego Słowacki nie był ideałem. Nie wszyscy wiedzą, że miał wiele przywar - był zarozumiałym egoistą, a gdyby urodził się współcześnie to pewnie nazwalibyśmy go hejterem.
    • seremine Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 12.06.15, 23:05

• seremine .....Ciekawostki kulturalne...."Strefa nagosci" 12.06.15, 23:06

Urszula Antoniak zapowiadała, że jej najnowszy film będzie miał źródło w „umyśle” (wcześniejsze dwa wypływały z „serca” i „trzewi”wink, i choć intelektualne zaplecze w postaci Rolanda Barthesa (autora „Fragmentów dyskursu miłosnego”wink obecnego w cytatach i samym „duchu” dzieła jest wyraźne, to jednocześnie jej film można śmiało kwalifikować jako esej erotyczny.

Esej – bo film ma strukturę bardziej dyskursywną niż fabularną; więcej tu namysłu nad samym mechanizmem uwodzenia, jego etapami, pułapkami i efektami, niż czystego opowiadania filmowego. Erotyczny, bo Antoniak stawia na mowę ciał i grę spojrzeń, całkowicie rezygnując z dialogu. Pożądliwy wzrok, wymowne gesty, pragnienie i jego wyrażanie, dotyk, czułość, namiętność – to z tych elementów reżyserka buduje komunikację między swoimi bohaterkami.

Jedna jest Holenderką, mieszkającą w ogromnym domu, przepełnionym książkami, druga muzułmanką, gnieżdżącą się w ciasnej klitce w szeregowcu. Widują się na basenie, gdzie – pod prysznicem – mogą bez skrępowania oglądać swoje ciała. Świat wokół wyzbyty jest z postaci drugoplanowych – rodzice dziewczyn są nieobecni lub stanowią nieistotne tło; przyjaciół nie poznajemy w ogóle. Dokładnie tak, jak w sytuacji zakochiwania się – kiedy w pierwszej fazie liczy się dla nas tylko ta druga osoba.
    • mala200333 Re: .....Ciekawostki kulturalne....Stasiuk 14.06.15, 16:38
      Na pytanie o to, czy Rosja budzi w panu jakieś emocje, odpowiedział pan wtedy: „Przez ponad 60 lat rozpieprzyli pół świata, zrobili jatkę na wiele milionów ludzi, a teraz udają, że nic się nie stało i wszystko jest w porządku. Nawet nie powiedzieli, kurwa, przepraszam. […] Dlatego nie rozumiem, dlaczego wielcy tego świata kłaniają się w pas rządzącemu tym krajem kagiebiście. To tak samo, gdyby kanclerzem Niemiec został były gestapowiec i wszyscy byliby zachwyceni. Moja niechęć do Rosji, do jej polityki, jest coraz większa”.

Cofam to wszystko! Boże, straszne, typowo polskie zagranie z mojej strony. Przecież ja wtedy nie byłem ani razu w Rosji. Dopiero później zacząłem jeździć i zrozumiałem, że tam jest naprawdę ciekawie. Ten kraj zadaje nam naprawdę ważne i interesujące pytania.

A my znajdujemy na nie rozsądne odpowiedzi?

No, ni ch....a. Takie znajdujemy, jakie mi tu pan odczytał. (śmiech)

A może miał pan wtedy rację? Może powinien pan powiedzieć: „widzicie, sprawdziło się”? Chodzi mi o to, że temu, co pan przed laty mówił o Rosji, dzisiaj przyklasnęłoby wielu Polaków. Może nawet więcej niż wtedy, gdy te słowa padły. Boimy się Rosji, boimy się Putina. Dzisiaj prawie wszyscy mówią tak o Rosji, tylko nie mają świadomości, że „jadą Stasiukiem”.

Bardzo przepraszam za siebie dawnego. Dzisiaj pokusiłbym się o nieco bardziej skomplikowaną diagnozę.

To już wiemy, ale o jaką? Co by pan odpowiedział tym, którzy boją się Rosji i Putina? Że nie ma czego się bać? Że to wyobrażone lęki? Nie rozumie pan tych strachów?

Rozumiem, ale nikt nie obiecywał, że w tym kraju będzie łatwo.
    • mala200333 Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 14.06.15, 17:10
      ve Aid i Live 8, to on zagrał główną rolę w filmowym "The Wall", to on wreszcie jest autorem "I Don't Like Mondays", jednego z największych przebojów lat osiemdziesiątych. Zbuntowany, niepokorny i kontrowersyjny, od lat walczy o lepszy i sprawiedliwszy świat. Rok temu muzyk przeżył osobistą tragedię - stracił córkę. Peaches Geldof zmarła w wyniku przedawkowania heroiny. Już 21 czerwca zagra ze swoim zespołem The Boomtown Rats na stadionie Lublin Arena.
    • dunant Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 14.06.15, 23:22

Według danych z 2010 r., co czwarty japoński trzydziestolatek nigdy nie współżył z kobietą. Problem dotyka nie tylko mężczyzn. Wśród Japonek w średnim wieku również jest wiele dziewic. Zdaniem specjalistów jedną z przyczyn sytuacji jest stagnacja gospodarcza.
    • jutta_t Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 15.06.15, 01:28
      Bez niego niejedna animacja nie byłaby taka sama. Niezastąpiony Kaczor Donald. Uwielbiany przez widzów lemur król Julian. Yarpen Zigrin z gry „Wiedźmin”. Serce z popularnej reklamy telewizyjnej.

Nazywają go – zasłużenie – królem polskiego dubbingu, ale Jarosław Boberek, skromny i zawsze trochę na uboczu, nie przepada za tym określeniem. Zresztą jego działalność zawodowa nie ogranicza się wyłącznie do użyczania głosu animowanym bohaterom – grywa w filmach, reklamach i serialach, występuje w teatrze i jest otwarty na wszelkie nowe projekty.

W wywiadach zastrzega sobie tylko, że nie chce rozmawiać o życiu prywatnym. Zwłaszcza ostatnio, gdy przez długie miesiące media żyły jego rozwodem i romansem z przyjaciółką, dla której po ponad 20 latach małżeństwa rozstał się z żoną.
    • jutta_t Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 15.06.15, 20:04
      Urodzona w Seulu, wychowana w Stanach Zjednoczonych, Suki Kim ujawniła szczegóły o świecie, do którego Zachód nie ma wstępu. W trakcie półrocznego pobytu w Korei Północnej uczyła angielskiego synów komunistycznych elit. Ani reżimowi "opiekunowie", ani studenci, ani nawet inni nauczyciele, nie podejrzewali, że w międzyczasie pisze książkę, obnażającą tajemnice najbardziej zamkniętego kraju świata. W wywiadzie dla Wirtualnej Polski, autorka zdradza jak wygląda życie pod nieustannym nadzorem, ile młodzi Koreańczycy z Północy wiedzą o Zachodzie i czy podobał im się "Harry Potter"".wp.pl
    • mala200333 Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 16.06.15, 15:30
      GAP już niemodny. Zamkną co czwarty sklep, zwolnią tysiące ludzi fot: FuFu Wolf/flickr (CC BY 2.0)
      Amerykańska sieć odzieżowa przegrywa z modniejszą konkurencją. Sprzedaż spada, dlatego w ciągu kilku najbliższych lat szefostwo zamknie co czwarty sklep działający w Ameryce Północnej. To około 175 placówek. Tysiące ludzi dostaną wypowiedzenia - informuje Reuters.

Tylko w kalifornijskiej siedzibie firmy redukcje dotkną 250 osób. Skąd tak drastyczna decyzja? GAP po prostu przestał sobie radzić z konkurencją, która szybciej wychwytuje nowe trendy w modzie i przygotowuje ciekawe kolekcje - wyjaśniają dziennikarze Reutersa. GAP traci klientów na rzecz takich marek, jak H&M i Zara, a także nieobecnej w Polsce, Forever 21.
    • samanta_ewa Re: .....Ciekawostki kulturalne.... 17.06.15, 01:11
      Opole 2015 wręczone zostały nagrody specjalne. Diamentowy Mikrofon odebrała Sława Przybylska. Złote Mikrofony zostały wręczone Alicji Majewskiej, Włodzimierzowi Korczowi i Halinie Kunickiej. Magda Umer odebrała Grand Prix festiwalu.

Magda Umer jest piosenkarką, autorką tekstów, scenografem i reżyserem. Pracuje tworzeniu sztuk teatralnych, programów telewizyjnych oraz koncertów. W 1969 roku piosenką "Jedź na urlop Romeo" wygrała koncert Debiutów na festiwalu w Opolu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka