jerzy_55 Re: Tak sobie.. 14.04.16, 17:28 Według ustaleń Radia ZET, prokuratura bada związki posła Platformy Obywatelskiej Stefana Niesiołowskiego z aferą w Najwyższej Izbie Kontroli. Z materiałów operacyjnych śledztwa wynika, że Niesiołowski miał w NIK interweniować w swojej prywatnej sprawie. Niesiołowski interweniował ws. budowy w Łebie, gdzie poseł PO ma apartament. Po tym, jak norweska firma wybudowała budynek w Łebie, lokal posła został odcięty od morza. Dlatego też Niesiołowski zawnioskował do NIK o to, by sprawdziła inwestycję. Kontrola NIK w tej sprawie wykazała kilka nieprawidłowości (jak pisze Radio ZET: nieznacznych), ale całą inwestycję oceniono ogólnie pozytywnie. - Nie potwierdzam, nie zaprzeczam - odpowiedziała na pytania o śledztwo szefowa wydziału przestępczości zorganizowanej prokuratury w Katowicach. Odpowiedz Link
jerzy_55 Re: Tak sobie.. 14.04.16, 17:31 Marszałek Sejmu Marek Kuchciński, zanim ogłosił wyniki głosowania, miał wiedzę, że głosowano na "cztery ręce" - powiedział na konferencji prasowej przewodniczący PO Grzegorz Schetyna. Z kolei poseł Sławomir Neumann podkreślił, że "marszałek Kuchciński wziął udział w przestępstwie, zatwierdzając wyniki głosowania". Małgorzata Zwiercan przyznała się, że głosowała za Kornela Morawieckiego. PO: sprawa dla prokuratury Przedstawiciele PO zaapelowali także do prezydenta Andrzeja Dudy, aby nie przyjmował ślubowania od wybranego w czwartek nowego sędziego Zbigniewa Jędrzejewskiego. - Chcemy zaapelować do prezydenta Dudy żeby nie brał udziału w tym przestępstwie - powiedział Neumann. Wcześniej rzecznik Platformy Jan Grabiec mówił, że "marszałek Kuchciński powinien zarządzić natychmiast reasumpcję głosowania, wyjaśnić tę sprawę przed podaniem ostatecznego wyniku". - Miał na ten temat informacje, w związku z tym powstaje pytanie o odpowiedzialność marszałka Kuchcińskiego za przeprowadzenie głosowania w sposób niezgodny z regulaminem Sejmu, ustawą o wykonywaniu mandatu posła i senatora oraz z konstytucją - powiedział Grabiec. Odpowiedz Link
jerzy_55 Re: Tak sobie.. 14.04.16, 18:46 Jarosław Kaczyński nie jest demiurgiem pociągającym w Polsce za sznurki ? mówi Onetowi wicepremier i minister szkolnictwa wyższego i nauki Jarosław Gowin. Jego zdaniem jest jednak oczywiste, że prezes PiS to obecnie najbardziej wpływowy polityk w kraju. Gowin komentuje też plotki na temat rzekomych planów zmiany na stanowisku premiera, a także przyznaje, że część zwolenników PiS ma do niego żal w związku z jego przeszłością w PO. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Tak sobie.. 14.04.16, 19:35 Z Netu...Zwyrodniałą formą respektu nazwał Donald Tusk przyczynę napaści pisowskiej swołoczy na jego osobę. Bardzo trafne określenie. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Tak sobie.. 14.04.16, 19:40 Morawiecki przekonywał, że nie zwrócił się do Zwiercan wprost z prośbą o głosowanie w jego imieniu, w związku z czym do niczego jej "nie podżegał". - Nie to, że ja ją prosiłem. To nie było też tak do końca - mówił były poseł Kukiz'15. - Ona zagłosowała impulsywnie, w pewnym afekcie - dodał. - Pani poseł Małgorzata Zwiercan po prostu wiedziała, że ja tak chcę głosować. Ja na chwileczkę wyszedłem i tak głosowała. Tu się nic nie stało, co by naruszało taką moralność poselską - zapewniał Morawiecki. Dodał też, że sam zrezygnował z członkostwa w klubie Kukiz'15, po tym jak zdecydowano o wykluczeniu jej z klubu. - Bardzo mi się nie podobał tryb procedowania i tryb potraktowania mojej koleżanki. Nie dość, że ją z klubu wyrzucili, to jeszcze ją skłaniali czy namawiali do złożenia mandatu - powiedział Morawiecki. Jednocześnie podkreślił, że nie zamierza skorzystać z oferty szefa klubu PiS Ryszarda Terleckiego, by przyłączyć się właśnie do klubu Prawa i Sprawiedliwości. - Będę posłem niezależnym, ewentualnie zastanawiamy się z kolegami nad budową koła poselskiego. Myślę, że to nie jest moja rola, żebym był w PiS-ie teraz - podkreślił Morawiecki. (www.tvn24.pl) Odpowiedz Link
nefretete993 Re: Tak sobie.. 14.04.16, 23:12 Od 1 września 2016 r. nauczyciele nie będą musieli pracować za darmo w ramach tzw. godzin karcianych. To oznacza jedną lub dwie lekcje w tygodniu mniej. Tylko że pedagodzy wcale się z tego nie cieszą. - Minister zamyka furtkę do wykorzystywania nauczycieli, ale tuż obok otwiera gigantyczne wrota, które prowadzą dokładnie w tym samym kierunku - mówi money.pl Sławomir Broniarz, prezes Związku Nauczycielstwa Polskiego. Odpowiedz Link
dunant Re: Tak sobie.. 15.04.16, 00:59 Z Netu...Kaczyński to sułtan otoczony dworem eunuchów" ? powiedział kiedyś Ludwik Dorn o PiS. I Prezes daje odczuć swoim podwładnym, że rzeczywiście tak ich postrzega. Publiczne okazywanie pogardy, głośne krytykowanie w szerokim gronie współpracowników czy przetrzymywanie godzinami w poczekalni. Tak Jarosław Kaczyński okazuje ludziom, że ich nie lubi. (...)" Odpowiedz Link
rawik-is-me Re: Tak sobie.. 15.04.16, 16:31 Konrad Lassota: miałem przekonanie, że pracuję dla służb - W kręgu moich zainteresowań była tylko polityka i biznes. Nie znajdzie pan żadnego nagrania, które dotyka spraw obyczajowych, czy rodzinnych - opowiada w rozmowie z Wirtualną Polską Konrad Lassota, który w restauracji Amber Room przez wiele miesięcy nagrywał rozmowy biznesowo-politycznej elity Polski. Jak dodaje, miał przekonanie, że pracuje dla służb. Odpowiedz Link
jerzy_55 Re: Tak sobie.. 15.04.16, 18:24 Prezydent pisze do marszałka. "Fakty" TVN dotarły do treści listu 15 kwietnia 2016, 17:20 110 zobacz więcej wideo ? Prezydent pisze do marszałka. "Fakty" TVN dotarły do treści listu Prezydent pisze do marszałka. "Fakty" TVN dotarły do treści listu Głosowanie "na cztery ręce" zgłoszone w prokuraturzeGłosowanie "na cztery ręce" zgłoszone w prokuraturze Morawiecki: będziemy budować formację politycznąMorawiecki: będziemy budować formację polityczną Ćwiąkalski: Kuchciński ma obowiązek zawiadomić prokuraturęĆwiąkalski: Kuchciński ma obowiązek zawiadomić prokuraturę Kukiz o głosowaniu "na cztery ręce"Kukiz o głosowaniu "na cztery ręce" Morawiecki: nie prosiłem o głosowanie za mnieMorawiecki: nie prosiłem o głosowanie za mnie Kornel Morawiecki o głosowaniu: nic specjalnego się nie stałoKornel Morawiecki o głosowaniu: nic specjalnego się nie stało Posłanka Kukiz'15: zagłosowałam za Kornela MorawieckiegoPosłanka Kukiz'15: zagłosowałam za Kornela Morawieckiego Kukiz: posłanka powinna złożyć mandat Kukiz: posłanka powinna złożyć mandat "Źle, że nie dopuszczono do reasumpcji głosowania. Teraz to niemożliwe""Źle, że nie dopuszczono do reasumpcji głosowania. Teraz to... PO zawiadomi prokuraturę ws. głosowania "na cztery ręce"PO zawiadomi prokuraturę ws. głosowania "na cztery ręce" Zamieszanie wokół wyboru sędziego TK. Marszałek: Sejm wybrał kandydataZamieszanie wokół wyboru sędziego TK. Marszałek: Sejm wybrał... Foto: T. Gzell, P. Supernak/PAP | Video: tvn24 Prezydent zwrócił się do marszałka Sejmu z prośbą o wyjaśnienia "Czy oddanie głosu przez Panią poseł Małgorzatę Zwiercan za Pana posła Kornela Morawieckiego, pod jego nieobecność na sali obrad, było jedynym takim przypadkiem podczas przedmiotowego głosowania" i "czy zaistniała sytuacja ma wpływ na ważność wyboru sędziego TK" - pyta w liście skierowanym do marszałka Sejmu Marka Kuchcińskiego prezydent Andrzej Duda. Do treści listu prezydenta dotarły "Fakty" TVN. (www.tvn24.pl) Odpowiedz Link
jerzy_55 Re: Tak sobie.. 15.04.16, 19:14 Opozycja, w czasie przerwy umówiła się, że wycofa swoją obecność i w ten sposób uwali głosowanie, bo nie będzie kworum. Kiedy na tablicy ukazały się wyniki głosowania, w wierszu "przeciw" były zera. Opozycja odczytała to, jako udany chwyt i przywitała oklaskami. PiS tego nie rozumiał i miał głupie miny. Za chwilę jednak Kuchciński odczytał wyniki i stało się jasne, że kworum jednak było, bo sześciu posłów Kukiza nie wyjęło swoich kart z czytników. Nie wiadomo, czy pozostawili je celowo, czy to gamonie i nie wiedzieli, że pozostawienie karty znaczy tyle co obecność. Obie opcje są jednakowo prawdopodobne. Odpowiedz Link
jerzy_55 Re: Tak sobie.. 15.04.16, 19:22 Dawca spermy nr 9623 miał być ideałem - IQ 160, uznany perkusista, który na dodatek pracuje nad doktoratem z biotechnologii. W rzeczywistości był jednak przestępcą ze zdiagnozowaną schizofrenią - tak twierdzą trzy kanadyjskie rodziny, które pozywają bank spermy, dzięki któremu urodziły się ich dzieci. Głównym oskarżonym jest firma amerykańska, Xytex ze stanu Georgia, oraz kanadyjska firma Outreach Health. Pozew został złożony w sądzie w Kanadzie. Trzy rodziny twierdzą w nim, że firmy nie dopełniły swoich obowiązków i naraziły je na poważne straty. Oskarżyciele domagają się 12 milionów dolarów odszkodowania na trójkę dzieci w wieku od czterech do ośmiu lat. Twierdzą ponad to, że podobnie poszkodowane mogło zostać też 36 innych rodziny. (www.tvn24.pl) Odpowiedz Link
jerzy_55 Re: Tak sobie.. 15.04.16, 19:27 Adam Andruszkiewicz, poseł Kukiz'15 i prezes Młodzieży Wszechpolskiej, wniósł interpelację do ministra infrastruktury i budownictwa ws. "nazewnictwa pociągów PKP". Chodzi m.in. o to, że niektóre nazwy maszyn promują... komunizm, okultyzm oraz postaci, których "nie należy promować". Santa Madonna! Odpowiedz Link
black_jotka Re: Tak sobie.. 15.04.16, 21:45 Z Parku Śląskiego skradziono rzeźbę. Fontanna "Dziewczyna z dzbanem" przez zimę była ukryta w "sarkofagu" skręconym z metalowych płyt. Dopiero w marcu pracownicy parku zorientowali się, że została skradziona. Rzeźba to postument zbliżony wymiarami do człowieka, o wadze 250 kilogramów, wykonany z brązu. Jej wartość wyceniono na blisko 20 tys. zł. Chorzowscy śledczy rozpoczęli poszukiwania "Dziewczyny z dzbanem" i sprawcy jej kradzieży. Odpowiedz Link
black_jotka Re: Tak sobie.. 15.04.16, 21:58 O chłodnych relacjach pomiędzy prezydentem Andrzejem Dudą i prezesem Jarosławem Kaczyńskim mówi się już od dawna. Jednak Jarosław Kaczyński był dotąd powściągliwy w manifestowaniu swego prawdziwego stosunku do głowy państwa. Ostatnio się to zmieniło. Gdy obaj panowie znajdują się w tym samym czasie w jednym miejscu, prezes PiS nie umie się powstrzymać i pokazuje społeczeństwu, kto tu tak naprawdę rządzi. Już podczas rocznicy katastrofy smoleńskiej dwa razy utarł prezydentowi nosa: raz kontestując słowa prezydenta o tym, że nadszedł czas wybaczenia (po chwili prezes dodał, że musi być kara), a później ostentacyjnie witając się z nim w taki sposób, by to Andrzej Duda musiał się wysilić przy próbie uściśnięcia dłoni. Co teraz zrobił Jarosław Kaczyński? No cóż... Czy tak się wita prezydenta? W trakcie uroczystej mszy w katedrze gnieźnieńskiej z okazji 1050. rocznicy chrztu Polski Jarosław Kaczyński znów dał powód do spekulacji. Chodzi o chłód panujący pomiędzy najważniejszym człowiekiem w państwie i przywódcą obozu politycznego, z którego się wywodzi. Do katedry w Gnieźnie wchodzi prezydent Andrzej Duda. Widząc głowę państwa, wszyscy zgromadzeni w budynku wstają z miejsc. Prawie wszyscy. Prezes PiS Jarosław Kaczyński wymownie pozostał w pozycji siedzącej i wstał dopiero wtedy, gdy przyszło mu się przywitać z pierwszą damą. Nie może tu być mowy o przypadku, bo choć prezydent wyraźnie starał się przyciągnąć Kaczyńskiego wzrokiem, ten pozostał niewzruszony i spoglądał w inną stronę. Prezydent wchodzi, Jarosław Kaczyński jako jedyny nie wstaje z miejsca. pic.twitter.com/ql4bK7X1lM? Jakub R. Torenc (@jrtorenc) 15 kwietnia 2016 Incydent z obchodów 1050. rocznicy chrztu Polski nie jest pierwszy. Podobne zdarzenie miało miejsce w trakcie obchodów 6. rocznicy katastrofy smoleńskiej. Wtedy to na dziedzińcu pałacu prezydenckiego Jarosław Kaczyński również chłodno odniósł się do Andrzeja Dudy. Powitanie obu panów wyglądało wręcz na wymuszone. Czy można mówić już o kryzysie w stosunkach najważniejszych osób w państwie? Odpowiedz Link
black_jotka Re: Tak sobie.. 15.04.16, 22:20 No photo ~Lxx : Dla mnie zwykłego, prostego obywatela RP taki widok jest obraźliwy. Przecież to jest Pan Prezydent RP i takie zachowanie Pana Kaczyńskiego jest co najmniej niestosowne. Zachowanie jego pokazuje, że wszystkie stanowiska powinien objąć Pan Kaczyński: Prezydenta, Premiera, itp. Może zróbmy go Królem.A gdyby nasz miłościwie panujący Prezydent tupnął nóżka i powiedział dość tego i zaczął punktować jak dobry sędzia wszystkie strony. Pan Kaczyński zachowuje się jak obrażona nastolatka. Kogo nie lubi z tym się nie wita lub udaje, że się wita. Myślę, że czas najwyższy coś z tym zrobić ponieważ sytuacja robi się coraz gorsza. Jeśli PIS tego nie zrozumie to przegra najbliższe wybory jak PO Odpowiedz Link
black_jotka Re: Tak sobie.. 15.04.16, 22:21 No photo ~ela : wszechmogący obrał sobie za punkt honoru jak nawiecej placy Lecha Kaczyńskiego,ulic pomnikow,szkół,uczelni itd.,itd. i powolutku,coraz szybciej stawia na swoim.nawet jakby mu pokazali czarno na białym ze to był wypadek to i tak nie uwierzy.Ten człowiek urodził się by jątrzyć,niszczyć,podjudzać,skłocać i taki jest jego cel.Nawet bratu się przysłużył.A kukiełka taka mała pacynka idzie jak ten ślepy za smrodem i kaja się na każdym kroku.Oj poczekamy ,naród go rozliczy wcześniej czy póżniej.Nie ma facet godności za grosz. Odpowiedz Link
dunant Re: Tak sobie.. 15.04.16, 23:51 Dorota Wellman nie da sobie w kaszę dmuchać. Dziennikarka nie wstydzi się swoich poglądów i słynie z bardzo silnego charakteru. Wiele razy udowodniła, że potrafi zaciekle bronić swojego punktu widzenia. Ostatnio sytuacja, którą zobaczyła na ulicy kompletnie wyprowadziła ją z równowagi. Prezenterka była świadkiem okrutnej sceny. Zobaczyła na ulicy mężczyznę, który znęcał się nad szczeniakiem. To zdenerwowało ją tak bardzo, iż z miejsca go znokautowała. - Pan bił szczeniaka na ulicy, małego wilka. Bił go tak, że pies się zsiusiał pod siebie. Zapięłam swoją torbę i przywaliłam mu. W tej torbie mam ziemniaki, laptopa, książki, perfumy. Jak go strzeliłam to aż stracił przytomność - wyznała Wellman w programie "5 minut z Pauliną". Prezenterka stwierdziła również, że nie może patrzeć, jak krzywda dzieje się jej bliskim oraz zwierzętom, które często same nie potrafią się obronić. A jak wy zareagowalibyście w podobnej sytuacji? Odpowiedz Link
mala200333 Re: Tak sobie.. 16.04.16, 01:59 Z Netu... Piotrowicz i Pawłowicz w jednym siedli siedli rzędzie: Pawłowicz tuż przy przejściu, Piotrowicz w środeczku Marszałek stuka laską: głosowanie będzie - a Pawłowicz wyciąga świeżutkie ciasteczka. Piotrowicz z niepokojem na Prezesa zerka: Ten rozsiadł się jak basza, papierów ma masę, Docina oratorom, radość jego wielka - a Pawłowicz wyciąga myśliwską kiełbasę. Prezes Piotrowiczowi daje jakieś znaki: Opozycja pozwala sobie już zbyt hardo! Trzeba czym prędzej złożyć wniosek byle jaki. - a Pawłowicz wyjmuje dwa jajka na twardo. Piotrowicz do mównicy niespiesznie podchodzi: Będzie reasumował: świetny jest w tym zwarciu. Prezes zadowolony, strategia wychodzi. - Pawłowicz też kontenta, jak po ?Wielkim Żarciu?. Z niepokojem brwi na to obywatel marszczy Nazwać to apetytem czy kanibalizmem? Bo podczas gdy Pawłowicz siorbie polski barszczyk Prezes wraz ze swoją bandą pożerają ojczyznę Odpowiedz Link
seremine Re: Tak sobie.. 16.04.16, 14:58 Prezydent odniósł się do plotek na temat swojego rozwodu ? W mediach krążą plotki o kryzysie w małżeństwie prezydenckiej pary ? Andrzej Duda odpowiedział na nie na Twitterze ? "Czasem zbyt się rozwodzę. Agata mówi mi, żebym krócej przemawiał" - napisał prezydent Odpowiedz Link