Dodaj do ulubionych

Założenie konta w zagranicznym e-banku ?

27.07.03, 09:02
Witam,
Taki kaprys mnie nadszedł żeby zgromadzić środki pieniężne w ilości np. 100$
w jakimś mniej lub bardziej odległym kraju ;))
Wszyscy wiedzą że szwajcarskie banki są 'the best' ale przeglądając różne
listy dyskusyjne zorientowałem się że dobrą opinię mają banki... litewskie.

Czy ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenia z zagranicznymi kontami
zakładanymi tylko przez sieć - jakie dokumenty, wymagania, czas trwania
procedur - podzielcie się Rodacy ;))
Obserwuj wątek
    • michal.macierzynski Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 29.07.03, 10:23
      franzmaurer napisał:
      > Czy ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenia z zagranicznymi kontami
      > zakładanymi tylko przez sieć - jakie dokumenty, wymagania, czas trwania
      > procedur - podzielcie się Rodacy ;))

Witam!

Niestety trzeba się wybrać osobiście do danego kraju, żeby otworzyć tam konto
      bankowe. Korespondencyjnie żaden z zagranicznych banków nie otworzy nam
      rachunku. Pozostaje też pytanie o opłacalność takiej operacji.
      Sytuacja wygląda zupełnie inaczej, kiedy dysponujemy większą gotówką i jesteśmy
      klientami private bankingu któregoś z większych banków. Wtedy bez problemu bank
      może pośredniczyć w założeniu konta gdzieś poza granicami naszego kraju.

Pozdrawiam wakacyjnie
      MM
      • franzmaurer Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 31.07.03, 10:21
        michal.macierzynski napisał:

> Niestety trzeba się wybrać osobiście do danego kraju, żeby otworzyć tam konto
        > bankowe. Korespondencyjnie żaden z zagranicznych banków nie otworzy nam
        > rachunku.

Nie do końca chce mi się w to wierzyć... nawet mBank ma jakąś ofertę po
        angielsku i chyba na samym końcu jest nawet coś o tych co nie mają ani dowodu
        osobistego ani karty stałego pobytu, nie chciało mi się czytać do końca...

Podejrzewam że założenie konta na Kajmanach, Cyprze czy Gibraltarze opiera się
        głównie na przekazie dokumentów - trzeba pewnie wydać na tłumacza i
        uwierzytelnienie ale cała operacja jest przecież całkowicie legalna więc
        dokuczliwy jest pewnie jej czasokres związany z wędrówką papierków.
        • absorb Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 28.09.03, 11:53
          franzmaurer napisał:

> michal.macierzynski napisał:
          >
          > > Niestety trzeba się wybrać osobiście do danego kraju, żeby otworzyć tam ko
          > nto
          > > bankowe. Korespondencyjnie żaden z zagranicznych banków nie otworzy nam
          > > rachunku.
          >
          > Nie do końca chce mi się w to wierzyć... nawet mBank ma jakąś ofertę po
          > angielsku i chyba na samym końcu jest nawet coś o tych co nie mają ani dowodu
          > osobistego ani karty stałego pobytu, nie chciało mi się czytać do końca...
          >
          > Podejrzewam że założenie konta na Kajmanach, Cyprze czy Gibraltarze opiera
          się
          > głównie na przekazie dokumentów - trzeba pewnie wydać na tłumacza i
          > uwierzytelnienie ale cała operacja jest przecież całkowicie legalna więc
          > dokuczliwy jest pewnie jej czasokres związany z wędrówką papierków.

Podziel się doświadczeniami z młodszym kolegą jeśli uda Ci się ulokować te sto
          baksów na Kajmanach! Byłbym wdzieczny...
          • zdzichu-nr1 Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 28.09.03, 17:48
            Oj, Panie Michale, nasz drogi ekspercie... dał Pan ciała bardzo mocno w swojej
            odpowiedzi. Jak najbardziej można założyć konto korespondencyjnie np. w
            Szwajcarii, czy Gibraltarze... Wniosek wypełnia się na stronach internetowych
            banku, a następnie przysyłają paczuszkę bardzo zbliżoną do "startera" mbanku,
            inteligo czy polskiego volkswagena. Należy wypełnić karty podpisów
            właściciela /-li rachunku + ew. karty pełnomocnika /-ów z zaznaczeniem, jak ma
            się odbywać dysponowanie rachunkiem (samodzielnie, wspólnie, w
            kombinacjach...). Kolejną rzeczą jest ksero dowodu osobistego lub paszportu,
            które należy poświadczyć u notariusza i dać do tłumacza przysięgłego. Następnie
            w firmowej załączonej kopercie odesłać. I już! Mamy konto zagranicą.

PS. Zanim wypróbowałem, wszystkiego dowiedziałem się z forów na tym portalu.
            Korzystajcie z wyszukiwarki!!!!
            • krotki Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 07.10.03, 21:29
              mam prosb e możesz podać nieco szczegółów - link itp. chętnie przejde taka procedurę , ach a może linki do porad chociaż
              Pozdrawiam
              • franzmaurer Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 07.10.03, 23:00
                krotki napisał:

> mam prosb e możesz podać nieco szczegółów - link itp. chętnie przejde taka
                > procedurę , ach a może linki do porad chociaż

Ale wszystkich wzięło :)) Wystarczyło parę artykułów o pomyśle znowelizowania
                prawa bankowego a banki w Szwajcarii i Estonii przeżyją prawdziwy boom dzięki
                drobnym ciułaczom znad Wisły :))

I taki to będzie efekt radosnej twórczości urzędasków-pierdzistołków...
              • zdzichu-nr1 Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 11.10.03, 00:29
                krotki napisał:

> mam prosb e możesz podać nieco szczegółów - link itp. chętnie przejde taka
                > procedurę , ach a może linki do porad chociaż
                > Pozdrawiam

sorki ale niech się wypowie ekspert, w końcu to jego forum moderowane.
                Straciłem parę godzin w sieci i jeszcze musiałem przedzierać się przez strony
                rozmaitych oszustów, no niestety nie chcę podawać na tacy czegoś co mnie
                kosztowało sporo wysiłku. Proszę naprawdę skorzystać z wyszukiwarki, bo ten
                temat był wałkowany na różnych forach i właśnie tu w końcu znalazłem potrzebne
                rzeczy. Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu ekranu. Ogólne
                informacje m.in. o tym, w jakich krajach możemy legalnie otwierać konta zawiera
                artykuł "GW" sprzed roku: www2.gazeta.pl/pieniadze/1,29513,1043433.html
                W krańcowej ostateczności proszę się zwrócić do mnie na priva, ale uprzedzam że
                pocztę odbieram raz na kwartał.
                • krotki Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 14.10.03, 07:45
                  sorki ale niech się wypowie ekspert, w końcu to jego forum moderowane.
                  > Straciłem parę godzin w sieci i jeszcze musiałem przedzierać się przez strony
                  > rozmaitych oszustów, no niestety nie chcę podawać na tacy czegoś co mnie
                  > kosztowało sporo wysiłku

hmmmmmmmmmmm

W krańcowej ostateczności proszę się zwrócić do mnie na priva, ale uprzedzam że
                  >
                  > pocztę odbieram raz na kwartał

cóz - gdyby chodziło o zdrowie ugiąłbym się - ale tak bywaj sobku
                  - po co w ogóle tracisz czas na pisanie na forum -????

Pozdrawiam (to taka formułka kulturowa)

PS Żenujące
                  • zdzichu-nr1 Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 16.10.03, 21:43
                    Krótki, naprawdę daruj sobie.... nie będę tego komentował. Chcesz łopatologii,
                    no to ok proszę bardzo, nie będę "sobkiem".

W Szwajcarii konto on-line oferuje wiele banków. Najtańsze, to znaczy takie
                    które oferują konto albo zupełnie bez opłat albo z opłatami minimalnymi
                    (poniżej 100 zł rocznie) to:
                    - Migrosbank
                    - Postfinance
                    - Basler Kantonalbank (Basler KB)
                    - Raffeisen
                    - Zuercher Kantonalbank (Zuercher KB) i
                    - Bank Coop
                    Banki znane w Polsce, takie jak Credit Suisse czy UBS są droższe (opłaty min. w
                    okolicach 100 franków szwajcarskich rocznie), poza tym jak się półoficjalnie
                    dowiedziałem b. niechętnie otwierają konta naszym rodakom.

Procedura otwarcia konta jest prosta. Wbij nazwę banku jako stronę www z
                    końcówką .ch (w razie czego pomocą służy google.ch), następnie wybierz wersję
                    językową obsługi (ang., niem, francuski, czasem włoski). Wypełnij wniosek wg
                    instrukcji i wyślij, a dalej leci już tak jak opisałem we wcześniejszym poście.

To tyle w temacie Szwajcarii, może ktoś coś dopowie np. o Liechtensteinie czy
                    wybranym raju podatkowym? W końcu jak mamy sobie tu pomagać jak w rodzinie, to
                    wszyscy.

• zdzichu-nr1 Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 23.02.05, 23:36
                      Aktualizacja.

Niestety większość podanych przeze mnie banków z końcówką .ch wprowadziła
                      opłaty za prowadzenie rachunku;(
                      • franzmaurer Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 13.03.05, 17:58
                        > Niestety większość podanych przeze mnie banków z końcówką .ch wprowadziła
                        > opłaty za prowadzenie rachunku;(

No bądzmy szczerzy - miec konto w Szwajcarii dla samego "mania" i zwracanie
                        uwagi na kilka franków za jego prowadzenie to troche bez sensu :)
                        Albo ma sie zagraniczne konto po to żeby nasi rodzimi bandyci od
                        sprawiedliwosci społecznej nie mogli się dobrać do zarobionych jakiś pieniędzy
                        większych pieniędzy albo lepiej trzymać kasę w lodówce (najlepiej w słoiku po
                        majonezie ;). Minimalny depozyt - zwykle 5000$ wydaje sie calkiem rozsądny.
                      • zdzichu-nr1 Szwajcaria bye bye! 21.04.05, 20:20
                        Banki szwajcarskie z półki "dla ludu", wycofują się z powodów "biznesowo-
                        politycznych" z prowadzenia kont bankowych dla obcokrajowców (z wyłączeniem
                        państw sąsiadujących ze Szwajacarią). Dotychczasowe rachunki ulegają likwidacji.

Globalizacja zatoczyła koło jak widać.
                        • franzmaurer Re: Szwajcaria bye bye! 22.04.05, 21:29
                          > Banki szwajcarskie z półki "dla ludu", wycofują się z powodów "biznesowo-
                          > politycznych" z prowadzenia kont bankowych dla obcokrajowców

A ta półka "dla ludu" to ile to jest ;)???
                • michal.macierzynski Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 16.10.03, 17:32
                  Witam

Jeśli komuś jednak bardzo zależy na zagranicznym koncie – najprościej podjechać
                  do Berlina (koniecznie w dniu roboczym) i odszukać na przykład oddział Deutsche
                  Banku PBC (www.deutsche-bank.de/pbc/index.html) lub Berliner Volksbank
                  (www.berliner-volksbank.de). Można otworzyć konto na podstawie
                  paszportu. Podobnie jest w innych krajach. Najszybciej konto można założyć
                  osobiście. Korespondencyjnie konto można otworzyć tylko gdzieniegdzie (np. po
                  poświadczeniu dokumentów przez notariusza) i w niektórych wypadkach jest to
                  moim zdaniem raczej kosztowne, a przede wszystkim bardziej ryzykowne. Ogólnie
                  koszty na przykład zasilenia tego konta przemawiają za tym, żeby założyć je
                  osobiście i od razu je zasilić.
                  W przypadku klientów dysponujących większą gotówką (mowa o private bankingu)
                  banki same pośredniczą i załatwiają wszelkie formalności. Jednak dla kogoś kto
                  ma mniej niż 100 tys. złotych – poza walorami „poznawczymi” szkoda czasu na
                  takie zabawy. Jeśli ktoś obawia się o swoje pieniądze może zawsze kupić dolary
                  czy euro i zakopać je w ogródku, zwłaszcza, że na zachodzie dość trudno od razu
                  dostać wypukłą kartę płatniczą. (chyba, że złoży się całkiem spory depozyt
                  zabezpieczający).

Pozdrawiam
                  MM
                  • forex-expert Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 18.10.03, 07:41

> Jeśli komuś jednak bardzo zależy na zagranicznym koncie ? najprościej pod
                    > jechać do Berlina

Szanowny Ekspercie - powszechnie wiadomo że Niemcy pod względem podatkowym to państwo policyjne dlatego wszyscy mądrzy ludzie z Borisem Beckerem zwiali...
                    Taka rada to raczej niedźwiedzia przysługa ;)

> Podobnie jest w innych krajach.
                    Nie do końca - prawo bankowe wielu krajów wymaga karty stalego pobytu, ubezpieczenia etc. Dlatego prawie niemożliwe jest np. zalozenie konta w USA bez posiadania Social Security Number.

> moim zdaniem raczej kosztowne, a przede wszystkim bardziej ryzykowne.
                    Koszty 100-300$ sa raczej znikome wobec zalety jaką jest odrobina finasowej prywatności i możliwość uniknięcia inwigilacji przez byle urzędnika skarbowego niższego szczebla...

Osobiście polecam www.offshore.hsbc.com - jeden z najbardziej renomowanych światowych banków, i wcale nie trzeba mieć 100 tyś kabli na dzień dobry ;)

Uniżenie pozdrawiam ;)
                    • pi_es wlasnie sprawdzilem hsbc,min deposit & pound;5000,thanks! 15.03.04, 00:42
                  • zdzichu-nr1 Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 18.10.03, 21:18

> Ogólnie koszty na przykład zasilenia tego konta przemawiają za tym, żeby
                    > założyć je osobiście i od razu je zasilić.

Drogi Ekspercie! Sam mi swego czasu radziłeś, gdzie można założyć w Polsce
                    konto umożliwiające przelewy zagraniczne z domowego komputera. Z rady
                    skorzystałem i śpieszę donieść, że koszty te wynoszą u mnie 25-30 złotych od
                    przelewu. To nie majątek, a na pewno taniej niż osobista wyprawa zagranicę z
                    gotówką w kieszeni (o bezpieczeństwie nie wspominając).

> Jednak dla kogoś kto ma mniej niż 100 tys. złotych – poza
                    > walorami „poznawczymi” szkoda czasu na takie zabawy.

Nie wiem,skąd ta suma? Banki szwajcarskie, które wcześniej wskazałem, prowadzą
                    konta on-line ZA DARMO. Oprocentowanie w euro rzędu 1,75% rocznie może nie jest
                    rewelacyjne, ale za to można inwestować pieniądze w platformę funduszy
                    inwestycyjnych nieobecnych w Polsce (to też jest BEZ OPŁAT tzn. bez prowizji).
                    O sprawach związanych z naszym kochanym US nie wspominam, bo jest to oczywiste
                    dla wszystkich tu piszących.

> Jeśli ktoś obawia się o swoje pieniądze może zawsze kupić dolary
                    > czy euro i zakopać je w ogródku, zwłaszcza, że na zachodzie dość trudno od
                    > razu dostać wypukłą kartę płatniczą. (chyba, że złoży się całkiem spory
                    > depozyt zabezpieczający).

Karty kartami, ale czeki podróżne i typu 'change' wydają od ręki, a to też się
                    liczy.
                    • zdzichu-nr1 Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 28.11.03, 21:28
                      Mam kolejny argument o przydatności konta zagranicznego (niestety tylko razem z
                      kartą Visa). Usiłowałem otóż na trzech niemieckich portalach zarezerwować sobie
                      pewien hotel w Monachium z potężną zniżką (circa 70%), korzystając z oferowanej
                      przez portale możliwości rezerwacyjnej przedpłaty.

Żadna z moich kart kredytowych nie przechodziła nigdzie weryfikacji (ani
                      wypukłe, ani do zakupów internetowych, ani visa ani mastercard). W końcu z
                      lekka wkurzony zadzwoniłem na niemiecką infolinię portalu, gdzie grzecznie
                      udzielono mi informacji, że:
                      1. Akceptują wyłącznie karty kredytowe wydane przez banki w Niemczech
                      2. Rachunek przysyłają wyłącznie na adres pocztowy w Niemczech (inaczej system
                      blokuje zlecenie)
                      Z pkt. 2 jakoś dałbym sobie radę, ale pkt. 1 mnie powalił. Nic tylko jednak
                      muszę założyć sobie jakieś konto w banku u Niemiaszków; dodam że w opisywanym
                      przypadku zysku od normalnej ceny hotelowej miałem ok. 100 euro za dzień (hotel
                      5*), więc nie była to fanaberia, tylko gra warta świeczki.
                      Pozdrawiam eksperta Zdzichu
                      • franzmaurer Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 01.12.03, 12:38
                        zdzichu-nr1 napisał:

> 1. Akceptują wyłącznie karty kredytowe wydane przez banki w Niemczech
                        > 2. Rachunek przysyłają wyłącznie na adres pocztowy w Niemczech (inaczej
                        > system blokuje zlecenie)

A przyjmują wpłaty tylko w markach czy może też w ojro ????
                        • zdzichu-nr1 Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 03.12.03, 20:40
                          Ojro, ojro, ale nie jest wesoło, bo ostracyzm coraz większy. Ostatnio nie
                          chcieli mnie jako klienta-Polaka na niemieckim Amazonie... mimo że parę lat
                          temu robiem tam regularnie zakupy! Paranoja! Nic tylko trzeba podszyć się pod
                          Niemca, nie sądzę by było to trudne, wkrótce napiszę coś na ten temat
                  • markower Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 17.01.05, 18:57
                    Witam,
                    dziś tj. 17.01.2005 rozmawiałem z infolinią Berliner-Volksbank - udzielili mi
                    informacji, że obcokrajowiec nie przebywający długo w Niemczech nie może
                    założyć konta. Natomiast w Deutsche Banku można. Dlaczego trzeba jechać w dzień
                    roboczy? Są placówki zarówno Deutsche Banku jak i Volksbank-Berliner, które są
                    czynne w sobotę.
                    pozdrawiam
                    Marek Młynarski
                    • zdzichu-nr1 Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 23.02.05, 23:34
                      Markower, nie wiem czemu się dziwisz. Mnie kiedyś dwa oddziały tego samego
                      banku w tym samym dniu dały sprzeczne informacje. Sparkasse w szacownej
                      dzielnicy Zehlendorf odmówiła założenia konta, natomiast ta sama Sparkasse na
                      wschodnioberlińskiej Friedrichstrasse oznajmiła, że kein Problem i zapraszają;)
                • 80662270a po co tu w ogóle piszesz frajerze nr 1 ? 12.03.05, 14:27
                  • zdzichu-nr1 spier... i nie zaśmiecaj wątku n/t 12.03.05, 22:03
      • karmarys Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 12.12.03, 11:44
        Panie Ekspercie Szanowny :)
        A czy zakłądanie konta poza granicami kraju to w ogóle jest legalne? Czy prawo
        dewizowe pozwala na wypływ gotówki z kraju? Jak to jest?
        • pani_baworowska Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 12.12.03, 19:30
          Karmarysku Kochany, z mojej sztucznej szczęki mi to wyjąłeś. Do tiurmy z tymi
          łojdokami co mają te piniądze zagramaniczne. Pytałam ksiendza naszego, czy nie
          da się ich zapuszkować, ale powiedział, że to legalne i tak se uchwaliły te
          posły dranie. Dobrze, że Giertych z naszego LPR-u już złożył projekt w tym
          Sejmie rozłajdaczonym, aby ujawnić wszystkie konta zagramaniczne, rozliczyć
          złodzieji, a uczciwych ludzi dać do władzy. Na ten przykład Pani Begier mi
          siem podoba, może byś został jej rzecznikiem prasowym bo widzę żeś ty światowy
          człowiek.
          • karmarys Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 13.12.03, 18:09
            Pani Baworowska KOchana!!
            NO nie zlewaj pani! Nawet jak buractwo ze mnie wyłazi bankowe że hej! No bo jak
            sobie można pieniążki zbierać bezpiecznie gdzieś, gddzie Urząd Skarbowy nie
            dolata no to aż za pieknie wygląda.
            No wiec można czy nie można?
            • zdzichu-nr1 Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 13.12.03, 22:34
              Dwa lata temu Sejm umożliwił obywatelom polskim legalne zakładanie kont
              zagranicznych w krajach Unii Europejskiej i OECD.

W jednym ze swoich pierwszych postów w tym wątku podałem link do artykułu
              w "GW", gdzie detalicznie wszystko zostało wyłuszczone. Niestety, obecnie ten
              link nie działa ;((( nie wiem dlaczego, bo już jak go podawałem był mocno
              archiwalny. Chyba ktoś uznał, że w tym kierunku rodaków edukować nie należy.

Urząd Skarbowy może w teorii wystąpić do władz kraju gdzie posiadamy konto, z
              różnymi wnioskami. Chciałem jednak zauważyć, że nawet w Polsce niektóre banki
              odmawiają skarbówce podawania informacji o klientach. Najważniejszym plusem
              obecnego prawa jest to, że można legalnie przerzucać pieniądze do banku
              zagranicznego (byle nie przekroczyć jednorazowo 10 tys. EUR), a potem zlecać
              sobie on-line dalsze przelewy, nad którymi już żadna polska władza nie ma
              najmniejszej kontroli. Kiedyś trzeba było szmuglować walutę przez granicę w
              walizkach, czy pasach bezpieczeństwa jak śp. minister Jacek Dębski. Dziś
              jesteśmy obywatelami świata, choć jak tu Pani Baworowska zauważyła Pan Giertych
              z LPR-u majstruje już jakieś prawo o obowiązku wpisywania kont zagranicznych do
              deklaracji podatkowych (PIT-ów).
              • karmarys Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 14.12.03, 10:56
                dzięki Zdzichu za rzetelne info :)
                jeszcze tylko się dopewnię, no bo niech mnie ktoś w końcu uszczypnie jak to sen...
                czy to oznacza, że możemy sobie zupełnie legalnie, bez żadnych kombinacji
                otwierać konta w USA (które przeciez do OECD należy)????
                z góry dzienks i obiecuje zadnych wiecej durnych pytań ;)
                • zdzichu-nr1 Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 14.12.03, 14:46
                  No nie, w USA to akurat nie, ale to z powodu miejscowego prawa, a nie jakichś
                  polskich regulacji. Po prostu nie mając numeru ubezpieczenia (Social Security
                  Number) żaden bank nam tam konta nie otworzy. Tak przynajmniej twierdzą
                  forumowicze ze Stanów, bo ja na amerykańskich sprawach się nie znam.

• jackman1980 Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 24.12.03, 04:55
                    Nie prawda, forumowicze ze Stanów się mylą. Oczywiście że można założyć konto w
                    Amerykańskich bankach, również tych internetowych.(w nie wszystkich). Wymagana
                    jest kopia paszportu albo prawa jazdy, czasami utility bill(dowolny rachunek).
                    Mała rada ode mnie - szukać banku w którym wymagają wypełnienia formularza W-
                    8BEN umożliwiającego
                    uniknięcia 30% podatku w USA tzw. TAX. Polska ma podpisaną ze Stanami umowę o
                    unikaniu podwójnego opodatkowania. Na tej podstawie klienci mają możliwość
                    podpisania deklaracji W-8BEN w ktorej stwierdzają że są obywatelami RP i
                    deklarują opłacenie podatku w Polsce. Mało kto wie o takim formularzu.
                    Wypełniając taki formularz nie mamy obowiązku podawania SSN jeżeli nie jesteśmy
                    mieszkańcami USA, nie mamy obywatelstwa USA, nie prowadzimy firmy w USA.
                    • pani_baworowska Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 24.12.03, 23:42
                      Jacusiu drogi, podaj jeszcze jakąś nazwę choć jednego z tych banków. Mojemu
                      synkowi bym konto założyła, siedzi leń na Jackowie i wszystko co tam zarobi
                      przepija razem z kumplami w bejzmencie.
                      • sindbad106 Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 30.12.03, 02:33
                        jaki do niego adres, mieszkam co prawda na zachod od chicago, ale raz na czas
                        bywam w samym miescie, podjade to go opiernicze. A bank gdzie powinien zalorzyc
                        konto to jest na rogu ulic Milwaukee i Belmont na jackowie i nazywa sie
                        MIDAMERICA, i tam wszyscy trzymaja kase, i nawet po polsku sie dogadac mozna.
                        super sprawa. Chyba tez mozna sprawdzac konta na internecie, bo teraz to prawie
                        kazdy bank taka usluge daje, nawet najmniejszy.
    • polly-jean Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 15.12.03, 18:13
      A czy ktos z Was ma jakies doswiadczenia z zakladaniem konta w brytyjskim e-
      banku?
    • sindbad106 Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 30.12.03, 02:35
      apropo bankow internetowych i nie tylko. znalazlem bank ktory pozwala robic
      przelewy tz. kablowe(wire transfer) miedzynarodowe do Polski. Bank jest w USA,
      chicago i okolice, nazywa sie Charter One, i konto z ktorego mozna robic te
      przelewy nazywa sie The Best Free Checking account.
      • sindbad106 Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 30.12.03, 02:40
        aha. i zapomnialem dodac ze przelewy sa zupelnie DARMO, co z rzedu przewaznie
        kosztuje w granicach $40 wszedzie indziej. adres www.charterone.com
        inne banki internetowe, to www.netbank.com a takze www.bankone.com
        co do posiadania nr SS, to jak sie nie ma, po prostu zabieraja 30% od procentu
        zarobionego, a nie 30% od sumy wplaconej. A procent teraz taki maly jak pies
        nasikal, wiec nie powinno to robic problemu. w USA teraz bedzie deflacja, wiec
        to i tak bez roznicy.
        pozdrawiam

ps. jak ktos ma jakies inne pytania chetnie odpowiem
        • f.marcin Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 22.01.04, 00:46
          Czy zakładales konto w banku w USA online, poprzez internet z Polski.
          Jak to zrobic i w jakim banku.
        • checkout Re: Założenie konta w zagranicznym e-banku ? 22.01.04, 13:49
          Kiedy zakladasz konto przez internet w Charter One, musisz miec nie tylko SSN
          ale i amerykanskie ID i adres w Stanach, ktory mozna zweryfikowac.

You will be required to provide the following for the account application:

Information about yourself (and any co-applicant) including date of birth,
          social security number, home and employment data

Driver's License, State I.D., or U.S. Passport information

The method by which the account is to be funded (debit your current checking or
          money market with any U.S. bank, debit your account with us, or debit your
          credit/debit card)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka