Dodaj do ulubionych

Przepis na bialy ser domowej roboty?????

15.02.04, 05:29
Czy ktos zna przepis na bialy ser domowej roboty.Probowal juz raz zrobic ale
mi nie wyszedl.
Do tlustego mleka dodalam kwasnej smietany,pomieszalam i postawilam w cieplym
miejscu na 3 dni.Nastepnie podgrzewalam calosc na malym ogniu.Nie zabardzo mi
to wyszlo,serwatka zle sie oddzielila i nie wiem co zrobilam zle.Czy ktos zna
dobry sprawdzony przepis na taki ser.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pichciarz Re: Przepis na bialy ser domowej roboty????? IP: *.proxy.aol.com 15.02.04, 06:03
      Był chyba w grudniu pod hinduską nazwą panir:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=8725956&a=8725956
    • Gość: gosc Re: Przepis na bialy ser domowej roboty????? IP: *.home.cgocable.net 15.02.04, 08:28
      Z zadnego mleka kupionego w sklepie nie otrzymasz prawdziwego domowego bialego
      sera , mleko MUSI BYC PROSTO OD KROWY.
      Gdy pojedziesz na wies po mleko zapytaj gospodyni jak sie robi bialy ser bo
      wszystko co robilas zrobilas zle ( oprocz odgrzewania sera na malym ogniu w
      ktorym tkwi caly sekret powodzenia - temp. i czas ).
      • Gość: Maria Re: Przepis na bialy ser domowej roboty????? IP: 213.199.253.* 15.02.04, 10:03
        Jeśli mleko się zsiadło, nie ma cudów ser musi wyjść. Spróbuj zalać mleko
        zsiadłe wrzącym mlekiem , zamieszaj i odstaw do przestudzenia aż się odzieli
        serwatka. Następnie wylej mleko na sitko wyłożone gazą lub czystą ściereczką.
        Proporcja: 1 : 1.
        Zawsze tak robiłam w czasach kiedy sery w sklepach były niezjadliwe.
        Pozdrawiam - Maria
        • anikl Re: Przepis na bialy ser domowej roboty????? 15.02.04, 10:14
          Ale problem w tym, że mleko ze sklepu nie chce się zsiadać (pewnie coś dodają w
          mleczarni).
        • cafee Re: Przepis na bialy ser domowej roboty????? 15.02.04, 10:22
          Gość portalu: Maria napisał(a):

> Jeśli mleko się zsiadło, nie ma cudów ser musi wyjść. Spróbuj zalać mleko
          > zsiadłe wrzącym mlekiem , zamieszaj i odstaw do przestudzenia aż się odzieli
          > serwatka. Następnie wylej mleko na sitko wyłożone gazą lub czystą ściereczką.
          > Proporcja: 1 : 1.
          > Zawsze tak robiłam w czasach kiedy sery w sklepach były niezjadliwe.
          > Pozdrawiam - Maria

Tak to jest bardzo dobry przepis i wielokrotnie sprawdzony.

Ja też tak zawsze robiłam.Na kwaśne mleko nadaje sie tylko mleko z woreczków.
          Ono jest "surowe"(przepraszam za okreslenie).
          Wychodzi bardzo dobry serek,jezeli zrobisz z większej ilości mleka ,a potem
          wycisniesz przez gazę wyjdzie taki prawdziwy pyszniutki ser.
    • Gość: km2bp Re: Przepis na bialy ser domowej roboty????? IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.02.04, 12:49
      Najpierw musisz kupić butelkę mlaka koniecznie szkalaną z aluminiowym kapslem
      • Gość: Maria Re: Przepis na bialy ser domowej roboty????? IP: 213.199.253.* 15.02.04, 13:18
        Może być mleko pasteryzowane w kartonie [tylko nie UHT], dodać kwaśnej gęstej
        śmietany i ew. łyżkę soku z cytryny. Postawić w ciepłym miejscu, aby się szybko
        mleko zsiadło [jak długo stoi w zimnym miejscu, to gorzknieje]. Tak jak pisałam
        w poprzednim poście, zalać wrzącym mlekiem, zamieszać i odstawić.
        Robiłam tak wielokrotnie i zawsze wychodził pycha serek.
        Pozdrawiam - Maria
        • Gość: Tess Re: Przepis na bialy ser domowej roboty????? IP: *.telia.com 15.02.04, 14:10
          ja zagotowuje litr slodkiego mleka
          i wlewam na to dwa lity kwasnego mleka,
          chwilke potrzymam na wylaczonej juz plycie i odstawiam do wystgniecia
          pozniej filtruje/odciskam to przez sciereczke
          i serek pychotka,taki typowo polski,,,,,
          • Gość: marinik Re: Przepis na bialy ser domowej roboty????? IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 15.02.04, 15:07
            NIEEEEE. Powinno byc tak jak pisze Maria 1:1 (tyle samo slodniekgo, co kwasnego.
            :)
            • Gość: Tess Re: Przepis na bialy ser domowej roboty????? IP: *.telia.com 15.02.04, 15:35
              Marinik
              ja robie zawsze
              litr slodkiego na dwa kwasnego....
              wychodzi papusny serek....
              • kwieta4 Re: bialy ser domowej roboty nad Pacyfikiem 15.02.04, 23:43
                mieszam 1/2L butter milk z 1/2L gestej smietany. dodaje galon(4L)mleka,
                dokladnie mieszam i odstawiam na dwa dni. grzeje gar na najnizszej temp. (pare
                godzin!)serwtka musi sie widocznie oddzielic. potem czekam az calkowicie
                wystygnie. zlewam do plociennego worka, ktory (zwykle na noc) zawieszam na
                szafce nad zlewem, zeby serwatka sciekla. ser marzenie - takze na wypieki!!!
                nie musze nareszcie kupowac w polskich sklepach solonych potworkow:))
              • kwieta4 z Kanady 16.02.04, 00:01
                1/2l butter milk + 1/2l gestej smietany mieszam dokladnie, dodaje galon(4l) 2%
                mleka, zostawian do nastepnego dnia, a nawet dzien dluzej - bedzie jeszcze
                lepszy. Grzeje potem ten gar na najnizszej temp., az sie serwatka wyraznie
                oddzieli - niestety pare godz.(zwykle w niedzielne popoludnie, bo porcja
                starcza nam zazwyczaj na tydzien, jesli nie pieke sernika). czekam az zupelnie
                ostygnie, wtedy zlewam do plociennego worka(uszylam taki dlugi, trojkatny).
                zawieszam na szafce nad zlewem i daje ocieknac - cala noc. rano serek jak
                marzenie!!!wychodzi wielka salaterka. nareszcie nie musze kupowac solonych
                potworkow z polskiego sklepu. uwielbiam z miodem gryczanym i razowym chlebem -
                to smaczek z dziecinstwa...Chwala mamom, ktore wpoily nam tak wspaniale nawyki
                zywieniowe. i za cenne uwagi, ze "nigdy za duzo serca i cierpliwosci w kuchni"
                i "rutyna prowadzi do perfekcji":))
                • Gość: ala Re: z Kanady IP: *.dsl.mbay.net 16.02.04, 02:02
                  Kwieta, wielkie dzieki. Tak sprobuje zrobic. Tez mi nad Pacyfikiem brakuje bialego sera. Ta
                  gesta smietana to sour cream, tak?
    • Gość: Ala Re: Przepis na bialy ser domowej roboty????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 00:38
      Mleko (z woreczka) wlewam do słoja. Jak się skwasi, wstawiam słój do garnka z
      zimną wodą (powinna sięgać jak najwyżej, a na spód garnka położyć szmatkę).
      Powolutku podgrzewam. Jak woda będzie bliska wrzeniu, zestawiam z palnika. Po
      wystygnięciu, wylewam zawartość słoja na sitko. Jeśli tylko nie dopuścisz do
      gwałtownego gotowania, twarożek będzie delikatny. Jeśli lubisz bardziej
      wyciśnięty, trzeba go wygnieść w gazie, lub lnianej ściereczce
    • Gość: mooncake Re: z Hong Kongu IP: *.netvigator.com 16.02.04, 03:28
      Aby uzyskac 1 kg sera trzeba zakwasic 4 l mleka - najlepiej fresh milk.

Do duzego garnka wlewa sie mleko i dodaje caly pojemnik kwasnej smietany (sour
      cream), dobrze to wymieszac, aby mleko kwasilo sie rownomiernie.

Prawidlowo ukwaszone mleko ma byc geste , takie ze mozna "kroic nozem", w lecie
      u nas jest gotowe na drugi dzien, teraz przy temp. 18-20 st. po trzech dniach.

Tak ukwaszone mleko nalezy ogrzewac na wolnym ogniu (nie wolno go zagotowac, ani
      przegrzac, bo wtedy ser bedzie suchy!), zostawic do ostygniecia i delikatnie
      wylozyc przy pomocy lyzki cedzakowej na plotno lub gazę.

Czas odcedzania ma wplyw na konsystencje sera, jesli wyjdzie zbyt twardy zawsze
      mozna dodac smietany:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka