Dodaj do ulubionych

prezent od chrzestnej

16.03.04, 23:00
Zwracam sie do Was, Kochani w tej działce tematycznej, ponieważ zalezy mi
tym, żebyście podpowiedzieli mi, jaki mądry prezent można podarować chłopcu
(4 mc)z okazji Chrztu św. od matki chrzestnej (dla siostrzeńca). Okazuje sie,
ze nie jest to takie proste...
Z góry dzieki. a.
Obserwuj wątek
    • fumag Re: prezent od chrzestnej 17.03.04, 14:08
      Cześć.
      Moje propozycje:
      -biblia dla dzieci z dedykacją od Ciebie,np:"Biblia dla dzieci"A.de Graaf,
      -Anioł Stróż-najładniejszy wg.mnie to taki w ludowym stylu ,do powieszenia nad
      łóżkiem,
      -może jeśli masz zdolności krawiecko-hafciarskie to podusia z aplikacją Aniołka,
      -jakaś ikona np.z Maryją,
    • isma Re: prezent od chrzestnej 17.03.04, 14:30
      W mojej rodzinie daje sie Biblie, ale nie dla dzieci. Bo ona jest na cale
      zycie, tak jak chrzest. Dedykacje wpisuja wszyscy uczestnicy uroczystosci,
      czasem tez ksiadz. To jest jedyny prezent z okazji chrztu (czasem ktos z
      dalszej rodziny probuje wyskoczyc z koperta - w zaleznosci od stopnia zazylosci
      perswaduje mu sie to mniej lub bardziej stanowczo).
      Kiedys - chyba to jest tradycja protestancka, ale glowy bym nie dala - do tych
      Biblii wpisywalo sie imiona wlasnych dzieci, wnukow.
      • dobiesia Re: prezent od chrzestnej 20.10.05, 12:29
        Watek stary, ale postanowiłam się przyłączyć....Jakiś czas temu mój mąż został
        chrzestnym synka swojego brata. Kupiliśmy dziecku prezent i....się zaczeło.
        Rodzice chłopca do dnia dzisiejszego są na nas obrażeni, bo oni chcięli
        pieniądze. Jest nam ogromnie przykro z tego powodu. Dodam, że za niedługo czas
        po tej uroczystości brat z żoną kupili sobie samochód, coś mi sie wydaje, że na
        to były potrzebne te pieniadze ((( Na uroczystym obiedzie bylismy ignorowani,
        nawet się z nami nie pożegnali. Za rok będzie komunia ich starszej córki, nie
        wiemy, co robić...Mąż bardzo to przeżywa, gdybyśmy wiedzieli, to dalibyśmy
        pieniądze dla świętego spokoju, chociaż w dalszym ciagu nie popieramy kopert.
        pozdrawiam
    • dusk-till-dawn Re: prezent od chrzestnej 18.03.04, 00:22
      Biblie, taka dla doroslych, i to nie dlatego, ze chrzest jest na cale zycie,
      tylko dlatego, ze dzieki niej moze kiedys odnajdzie prawdziwego Boga. Polecam
      wydania Biblii Brytyjskiej/Warszawskiej.

pz. DtD
    • praktycznyprzewodnik Re: prezent od chrzestnej 25.04.04, 10:39
      Ja bym kupiła szklany witrazyk na okno o tresci religijnej (aniołek). Dziecku
      na pewno się spodoba.
      • sion2 Re: prezent od chrzestnej 25.04.04, 14:11
        Ja się zgadzam z przewodnikiem, ze taki witrażyk lub jakiś ładny obrazek z
        Jezusem nad łóżeczko byłby na miejscu.
        Jeżeli Bibilia to uwazam, że jednak taką dla dzieci. Dlatego, ze chrzestną
        będziesz całe życie tego malucha i pierwszą Biblią z jakiej będzie korzystał to
        będzie Biblia dla dzieci. Kiedy zacznie naukę w szkole może wtedy dostać od
        Ciebie Biblię "dorosłą". A jak dostanie teraz to nie będzie z niej korzystać, a
        rodzice przecież mają swoją.
        • alinaw1 WYBÓR CHRZESNYCH 13.01.06, 16:07
          Gdy tylko urodził się nasz pierworodny, wiediałam kto będzie jego matką i ojcem
          chrz- moja siostra i jej mąż (ludzie się dziwili...małżeństwo?). Ludzie
          wierzący, odpowiedzialni, mądrzy, rodzice własnych dzieci. Zaangażowali się w
          uroczystość itd. Teraz mamy córeczkę. Chrzest ciągle odkładamy w przyszłość bo
          nie możemy znaleźć ojca chrzesego. Całkiem niedawno zdecydowaliśmy sie na to,
          że Anulka będzie mieć tylko chrzestną... Czy mieliście takie dylematy? Mój mąż
          jedynak nie ma prawie wcale rodziny. Ciągle rozważamy jakieś kandydatury ale to
          wszystko tak jakby na siłę (a to nie mamy kontaktu- a może dzięki temu kontakt
          będzie? A to jakieś inne przyczyny...).Ja mam świetnego kolegę (księdza), z
          którym przyjaźnię się już 20 lat ale mój mąż jest temu przecoiwny (TYLKO ktoś z
          rodziny!). I jeszcze jedna sprawa. bardzo delikatna (a propos tematu tego
          forum). Jak przekonać, że nie chcemy żadnych wielkich prezentów i pieniędzy.
          Ludzie w Polsce nadal przyjmują zaproszenie do bycia rodzicami chrzestnymi jako
          przykry obowiązek wiążący się z wydatkami. Mój mąż chce nawet w zaproszeniu coś
          wspomnieć o tym (czyli napisać o radośći tego wydarzenia i po prostu zakazać
          obdarowywania?!). Macie doświadczenia w tej kwestii?
          • alinaw1 Re: WYBÓR CHRZESTNYCH 13.01.06, 16:09
            A i jeszcze jedno... Jakimi kryteriami kierowaliście się przy wyborze rodziców
            chrzestnych? Mój mąż jest np. przeciwnikiem wyboru kogoś, kto nie należy do
            rodziny.
            • fiamma75 Re: WYBÓR CHRZESTNYCH 13.01.06, 18:14
              Nam dziecko urodzi się dopiero za pół roku, ale wiemy kto, będzie chrzestnymi -
              mój brat i nasza przyjaciółka. Mój mąż ma b. liczną rodzinę, ale wsszyscy mają
              już chrześniaków (i często po kilku). Wolimy naszą przyjaciółkę, bo 1) jest
              osobą wierzącą i na pewno pomoże przekazywać wiarę 9modli się od początku za
              nasze dzieciątko) 2) mieszka blisko nas (rodzina męża daleko) 3) bardzo się
              cieszy. A mój brat - to będzie jego pierwszy chrześniak smile poza tym mieszka
              bliziutko a ja jestem chrzestną jego córeczki.
            • agrescik75 Re: WYBÓR CHRZESTNYCH 13.01.06, 21:44
              Szczerze mówiąc nie za bardzo rozumiem podejście Twojego męza, że chrzestni mogą
              być tylko z rodziny.
              Ja mam dwoje chrześniaków (chłopca i dziewczynkę) - żadne z nich nie jest moją
              rodziną. Staram się troszczyć o nich (także o ich wychowanie duchowe - modlę
              się za nich, chrzesniaczce kupuję np. ksiązeczki mówiące o Jezusie, itp.). Nie
              jestem idealna (daleko mi do tego), ale staram się i wiem że nie ma znaczenia
              czy chrzestny jest z rodziny czy nie. Ktoś spoza rodziny może być silnie
              związany z dzieckiem, a członek rodziny wręcz przeciwnie.
              • alinaw1 Re: WYBÓR CHRZESTNYCH 15.01.06, 18:34
                Zgadzam się z agreścikiem. Ta postawa mojego męża jest źródłem naszego
                konfliktu co do wyboru chrzestnych...On jest ojcem chrzestnym dziecka, które
                widział 2 razy w życiu (chrzest i komunia), nie ma kompletnie kontaktu z tamtą
                rodziną, chyba nie chce powtórzyć tej sytuacji. Ja też jestem matką chrzestną
                dziewczyny NIE z rodziny i jest zupełnie inaczej.
            • samboraga Re: WYBÓR CHRZESTNYCH 15.01.06, 21:02
              jesteśmy z mężem chrzestnymi dzieci naszych znajomych
              i nie uważam, żeby było to coś dziwnego
          • mama_domika Re: WYBÓR CHRZESNYCH 15.01.06, 19:02
            My tez mielismy ten problem i jedna z forumowiczek tak mi odpowiedziała i
            mysle ze nie powinniscie się niczm nie przejmowac i poprosic tylko jedną
            osobę,my tak własnie zrobimy nasze drugie dziecko sie urodzi w kwietniu.
            Zastanawimy się tylko nad tym co będzie gdy bdziemy chcieli miec trzecie smile

z kodeksu prawa Kanonicznego
            Może być tylko chrzestna:
            Kan. 872 - Przyjmujący chrzest powinien mieć, jeśli to możliwe, chrzestnego. Ma
            on dorosłemu towarzyszyć w chrześcijańskim wtajemniczeniu, a dziecko wraz z
            rodzicami przedstawiać do chrztu oraz pomagać, żeby ochrzczony prowadził życie
            chrześcijańskie odpowiadające przyjętemu sakramentowi i wypełniał wiernie
            złączone z nim obowiązki.
            Kan. 873 - Należy wybrać jednego tylko chrzestnego lub chrzestną, albo
            dwoje chrzestnych.
            Kan. 874 - § 1. Do przyjęcia zadania chrzestnego może być dopuszczony
            ten, kto:
            1 jest wyznaczony przez przyjmującego chrzest albo przez jego rodziców,
            albo przez tego, kto ich zastępuje, a gdy tych nie ma, przez proboszcza lub
            szafarza chrztu, i posiada wymagane do tego kwalifikacje oraz intencję
            pełnienia tego zadania;
            2 ukończył szesnaście lat, chyba że biskup diecezjalny określił inny
            wiek albo proboszcz lub szafarz jest zdania, że słuszna przyczyna zaleca
            dopuszczenie wyjątku;
            3 jest katolikiem, bierzmowanym i przyjął już sakrament Najświętszej
            Eucharystii oraz prowadzi życie zgodne z wiarą i odpowiadające funkcji, jaką ma
            pełnić;
            4 jest wolny od jakiejkolwiek kary kanonicznej, zgodnie z prawem
            wymierzonej lub deklarowanej;
            5 nie jest ojcem lub matką przyjmującego chrzest.
            § 2. Ochrzczony, należący do niekatolickiej wspólnoty kościelnej, może
            być dopuszczony tylko razem z chrzestnym katolikiem i to jedynie jako świadek
            chrztu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka