izalil 23.04.04, 13:21 Zapytam jeszcze raz bo w innym wątku uciekło. Jak zrobić taką lasagne? Poradźcie coś, pls. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hania55 Re: lasagne mięsno-szpinakowa 23.04.04, 13:28 Przełożyć płatki lasagne jedną warstwą szpinaku (np. mrożony szpinak uduszony z czosnkiem, solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny - UWAGA: trzeba dobrze odparować, żeby nie był wodnisty) na to mozarella i płatki lasagne, na to warstwa mięsa jak do sosu bolognese (tzn. mielona wołowina podsmażona na oliwie, uduszona najpierw w czerwonym winie, a później w sosie pomirodowym z dużą ilością czosnku, oregano, bazlii, pieprzu), na to znów mozarella, płatki lasagne, beszamel, tarty parmezan i do pieca. Wydaje mi się, że tak powinno być smacznie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: error Re: lasagne mięsno-szpinakowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.04, 13:32 ja najpierw kładę lasagne (płaty), smaruję ketchupem bądź przecierem pomidorowym, czosnek, jakieś przyprawy , mięsko przesmażone mielone + cebulka, potem kolejna warstwa płatów, szpinak z czosnkiem, kolejna porcja płatów i zasypuję serem. To jest taka moja wersja... Moj mąż jej nie lubi, ale mi baaaaaaaardzo smakuje aaa, zapomniłam jescze troszkę oliwy trzeba dodać, żeby się nie przypalało ja płaty troszkę gotuję, bo z surowymi mi nie wychodz smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
izalil Re: lasagne mięsno-szpinakowa 23.04.04, 13:51 dzięki! A czy ten beszamel jako sos to wystraczy? Bo gdzieś słyszałam, że się dwa sosy do lasagne robi. I tak mnie to jakoś męczy. Aha, i czy ten beszamel to na samą górę czy między warstwami też dawać? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: lasagne mięsno-szpinakowa IP: *.akacje.pl / 81.219.11.* 23.04.04, 15:27 robiłam już kilka razy taka lasagne mięsno-szpinakową. Wszyscy sie zajadają. Oto przepis na dużą blachę: Co potrzeba: paczka makaronu 1 kg mięsa najlepiej wołowego ale mieszane tez może być puszka pomidorów w zalewie lub sos pomidorowy ostatecznie przecier paczka szpinaku mrożonego cebula margaryna (do sosu beszamelowego) mleko przyprawy ser wykonanie: przesmażam mięso z cebulą. Musi sie dobrze odparować. Pod koniec dodaję dużo przypraw (oregano, bazylia, wegeta, pieprz, papryka) oraz sos pomidorowy. Konsystencja powinna byc dość zwarta. W miedzyczasie robie sos beszamelowy. Do jasnej zasmażki z margaryny i maki dolewam mleko i mieszam aż zgestnieje. Odstawiam. Sosu powinno być sporo. Szpinak odparowuję i przyprawiam czosnkiem. Dalej juz tylko zostaje zabawa :-) Dno naczynia do lasagne smaruje grubo sosem beszamelowym. Na to pierwsza warstwa suchych płatów makaronu. Na płaty znowu sos i odparowane mięso. Znowu płaty, sos, szpinak, płaty, sos, mięso, płaty itd. Każdy płat makaronu grubo smaruje sosem. Na wierzch ser i gotowe do piekarnika. smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: lasagne mięsno-szpinakowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.04.04, 15:38 dzis wlasnie jakos tak wyszlo ze robie. W roli głownej szpinak, mielone wołowo- wieprzowee (tylko takie bylo w sklepie) i wątróbki drobiowe. A tak na marginesie (do Uli) - zrób raz sos beszamelowy na masłe nie margarynie - moż ebędziesz mile zaskoczona róznicą :) Odpowiedz Link Zgłoś
izalil Re: lasagne mięsno-szpinakowa 23.04.04, 15:52 hej! Ja jestem właśnie w trakcie pichcenia. Na razie mięso usmażone z sosem pomidorowym i szpinak ugotowany. Zabawę w przekładanie zostawiam na trochę poźniej, bo dopiero wieczorem mam gości, a chcę aby było "świeże" ;-) Dzięki za radę dotyczącą beszamelu. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: lasagne mięsno-szpinakowa IP: *.akacje.pl / 81.219.11.* 23.04.04, 18:07 mi najbardziej smakuje na drugi dzień odgrzewana (jak cos zostanie oczywiście) ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: lasagne mięsno-szpinakowa IP: *.akacje.pl / 81.219.11.* 23.04.04, 18:06 spróbuję, dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: beszamel tylko na masle! IP: *.it / 62.233.189.* 23.04.04, 18:33 Koniecznie na masle, smak jest boski i aksamitny! Na margarynie to nie beszamel, tylko erzatz! Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Margaryna?! 23.04.04, 20:11 Do sosu beszamel?! NIEEEEEEEEEEE!!! Masło, tylko masło. I nigdy, pod żadnym pozorem, nie smarować płatów lasagne ketchupem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Sosuj jak chcesz IP: *.proxy.aol.com 23.04.04, 21:19 Lozanię można robić z najprzeróżniejszymi sosami, jest mnóstwo nieortodoksyjnych przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: Sosuj jak chcesz 24.04.04, 11:43 tak jest, sosy wg smaku:)) mnie akurat beszamel nie idzie w parze z pomidorowym, ale moze dlatego, ze pierwsza lasagne byla pomidorowa i tak mi zostalo w podswiadomosci smakowej:). wierzch/suto/ i miedzy warstwami sypie serem zoltym:) jesli uzywacie makaronu, ktorego nie trzeba wczesniej gotowac, to zdecydowanie radze, by sos nie byl gesty. z czegos te kluchy musza w koncu plyn wyciagnac. ja wole gotowany. dla mnie tez danko to jest najlepsze nastepnego dnia, ale zwykle nie daje rady dotrwac:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: "lasaka" IP: *.proxy.aol.com 24.04.04, 15:34 A mnie chodzi po głowie połączenie lazagni z mussaką. Jak? Warto pomyśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
wydra10 Re: lasagne mięsno-szpinakowa 24.04.04, 20:07 Robię od czasu do czasu i zazwyczaj w tej postaci: 3 warstwy farszu dolna i górna to tak jak sos do spaghetti bolognese - mięso mielone, cebulka, pulpa pomidorowa, przyprawy - musi być oczywicie gęste. Natomiast warstwa środkowa jest ze szpinaku, można uzyć mrożonego. Lekko podduszony, bez przykrycia, żeby nie stracił koloru, z dodatkiem czosnku i posiekanej cebulki. Sól i pieprz. Ja to robię w mikrofali. Czekam aż wystygnie i mieszam z SERKIEM WIEJSKIM (taki ziarnisty) i surowym jajkiem. Nie pamiętam jaki serek polecano w oryginalnym przepisie, być może ricotta, którego to sera nie rozumiem - dla mnie nie ma w ogóle smaku. Całości nie polewa się już zadnym sosem, szpinak i tak zawsze "puści" trochę wody. Na wierzch sos bolognese i dużo utartego sera. Płaty ciasta najpierw gotuję, bo suche trzeba by jednak bardziej zalać, a jakoś beszamel mi do tego nie "podchodzi". Pozdrawiam W Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: lasagne mięsno-szpinakowa 24.04.04, 21:38 WYDRO:) TAKA LASAGNE POKAZANO MI NIEGDYS JAKO ORYGINAL:) I TEGO SIE TRZYMAM, ROBIE DOKLADNIE TAK SAMO JAK TY, POWIEM NAWET Z NACISKIEM - IDENTYCZNIE. Odpowiedz Link Zgłoś
wydra10 Do Kwiety 25.04.04, 21:41 Miło mi! A ja poznałam przepis w bardzo prozaiczny sposób - był na pudełku z płatami lasagne. Rzecz działa się w Kanadzie i to ułatwiło mi zycie, ponieważ zamieszczono sugestię, że przy braku ricotty można użyć cottage cheese. pozdrawiam W Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: Do Kwiety 26.04.04, 04:47 no to teraz wszystko jasne, bo ja wlasnie mieszkam w Kanadzie:)) Odpowiedz Link Zgłoś