madian 06.05.04, 21:12 Jestem już jakieś 2 lata weg. i zawsze mam problem na grillu z przyjaciółmi. Macie jakieś pomysły oprócz tostów czy bananów? Z góry dzięks za odp /Damian Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
etbl Re: Szukam patentów na grilla wegetariańskiego 06.05.04, 22:56 Oliwe zmieszac z sosem sojowym (np.Kikkoman - zastapi tez sol) w proporcji 2:1. Popedzlowac nia pare razy nabite na bambusowe paleczki barbacue lub na metalowe szpice pocwiartowane warzywa(lub te mniejsze w calosci) oraz tofu pokrojone w kostke 1,25 x 1,25 cm: - cebule - pieczarki - papryka czerwona, zolta, zielona - baklazany - cukinie - pomidory - tofu nakluwac kawalki warzyw tak, by te najdelikatniejsze - jak pomidory i pieczarki znalazly sie tam, gdzie ogien jest najslabszy - tzn. z brzegu. Posypac tez kawalkami/galazkami rozmarynu. Na grill dobra jest tez kukurydza - tez z oliwa zmieszana z sosem sojowym. Do tego pieczone w piecyku porysowane, posmarowane oliwa i posolone kartofle w mundurkach. Temperatura 220 stopni C przez godzine. Podawac z oliwa z siekanym czosnkiem i jakas swieza zielona natka. A czy lubisz kuchnie azjatycka? Odpowiedz Link Zgłoś
narysuj.mi.baranka Szaszlyczki 06.05.04, 23:20 No szaszlyczki :) Nabijasz na patyczek kawaleczek papryki>krazek cebulki>plasterek pieczarki>znow papryczka>znow cebulka itd :) Bardzo kolorowe i smaczne. Mozna skropic oliwka:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: telemasca Re: Szaszlyczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 03:10 Polecalabym jeszcze te warzywka panierowac. Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: Szaszlyczki 07.05.04, 08:25 Ja tylko postuluje za cala mala pieczarka w szaszlykach zamiast plasterkow. Pyszne sa tez boczniaki z grilla, wczesniej mozna je marynowac w oliwie z ziolami, podawac mozna z ostrym sosem. POlecam tez kotlety sojowe marynowane w oliwa+ przyprawa kamisa do mies (staropolska albo pikantna albo korzenna) Pycha!! dobre tez sa pomidory wydrazone miazsz zmieszac z feta i ziolami, zawinac w folie i na grilla. Smacznego, kociamama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nancy Re: Szukam patentów na grilla wegetariańskiego IP: 193.111.166.* 07.05.04, 10:42 Całe ziemniaki owinąć w folię i położyć albo na ruszcie, albo - pod koniec grillowania -zagrzebać w stygnący żar. Upieczone podawać z sosem tzatziki albo z masłem i posypane ziołami. Kolby kukurydzy - owinięte w folię upiec na ruszcie. Fantastyczna jest też upieczona w całości (w folii) cebula. Cukinie - przekroić wzdłuż na pół, powciskać w miąższ połówki ząbków czosnku, posypać ziołami, ew. przykryć kawałkami sera feta. Kromki bułki posmarować oliwą, natrzeć czosnkiem,podpiec, do tego pomidory z bazylią. Odpowiedz Link Zgłoś
mona75 Re: Szukam patentów na grilla wegetariańskiego 26.05.04, 13:51 ja na grila oprócz pomidorów, cebuli (najlepiej młoda, np. dymka), cukinii i papryki zabieram banany. Griluje się taki aż będzie zupełnie czarny (no i mięciutki). lubię takiego bananka popić sokiem wycisnietym z pomaranczy albo grejpfruta. Odpowiedz Link Zgłoś