oladios 15.05.04, 12:08 Zapraszam do 2 czesci raportu 'The Guardian'. Tym razem pod lupa jest nasze pozywienie www.guardian.co.uk/chemicalworld/0,14534,1209914,00.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jędruś Re: Chemia w pozywieniu: II czesc raportu The Gua IP: 128.250.211.* 16.05.04, 01:21 Trochę linków polskojęzycznych na temat zanieczyszczeń. slimak.sciaga.pl/prace/praca/20921.htm www.chem.univ.gda.pl/~bojirka/WYK_MET.pdf wiem.onet.pl/wiem/01af83.html www.republika.pl/sakar/wojna21.htm Maria Dąbrowska w Ekologii www.zb.eco.pl/zb/126/recenzje.htm BHP a trucizny www.ciop.pl/6990.html zanieczyszczenia wód www.wolebyc.pl/woda/owodzie.htmlatmosfera ekologia_opzia.webpark.pl/atmosfera.html kursy podyplomowe www.cp.euv-frankfurt-o.de/study/pl/plany/przyroda.html Pozdro. Jędruś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: are Ma ktos moze linki do... IP: *.clubnet.pl 16.05.04, 03:25 ...artykulow o gromadzeniu sie chemikaliow w organizmie, nawet przez wiele lat? poprosilbym :) Jedrus, dzieki. b. ciekawe sa te Twoje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędruś Re: Ma ktos moze linki do... IP: 128.250.211.* 16.05.04, 11:25 are: W www.google.com wpisałem: kumulacja metali Oto linki praca habilitacyjna bazy.opi.org.pl/raporty/opisy/synaba/91000/sn91626.htm książka (Edit, find: wpisać metal ciężki [copy paste z worda]) www.ika.edu.pl/servlets/oferta?cmd=get&id=376&paczka=8 chemiczny monitoring środowiska biol-chem.uwb.edu.pl/ROZKLADY/OCHRONA/pos56n.htm biomonitoring – specjalista www.cemera.pl/web/people01pl.html Ocena Europejskiej Strategii Redukcji Zanieczyszczeń Powietrza www.ietu.katowice.pl/5pr/Merlin.html BIOREMEDIACJA METALI CIĘKICH I INNYCH ZANIECZYSZCZEÑ Z GLEBY www.chem.univ.gda.pl/~bojirka/Bio-w.pdf itd. Pozdro Jędruś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: are Re: Ma ktos moze linki do... IP: *.clubnet.pl 16.05.04, 12:07 Gość portalu: Jędruś napisał(a): > are: > W www.google.com wpisałem: kumulacja metali ale ja jestem domylsny :( sam moglem to znalezc. jak sie oczyszcze z tych metali to moze IQ mi podskoczy i next time sam sobie cos w googlu znajde :) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędruś Re: Ma ktos moze linki do... IP: *.landfood.unimelb.edu.au / *.landfood.unimelb.edu.au 17.05.04, 01:46 Are coś taki zniecierpliwiony, masz referat do napisania? Zanim zaczniesz szukać o toksyczności metali radzę poszukać pod: metallothionein oraz zinc fingers (odpowiedzialne za otwieranie genów) dobry obrazek można znaleźć w Scientific American 1993 February, Zinc Fingers (polecam), cynk w palcach cynkowych jest odpowiedzialny za otwieranie genów, nadmiar innych metali wypiera cynk z ww. Palców cynkowych, zmienia strukturę tego otwieracza genów, gen jest zablokowany. Metalotioniny są odpowiedzialne za wyrzucanie nadmiaru metali z organizmu na szczeblu komórki; jeżeli dana osoba dostarcza nadmiarów metali (ponad normę, którą mogą wyrzucić metalotioniny) występuje nadmiar metali w konsekwencji wypieranie cynku z palców cynkowych prowadzące do blokowania genów. Skrót do rozumienia toksyczności metali. Natomiast kumulacja trucizn jest bardziej rozległa, dobrze zrobiona w książkach od ekologii. Pozdro. Jędruś P.S. Miałem z tego referat kilka lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś