Dodaj do ulubionych

szukam kogos kto mi hilfnie w niemieckim!!

IP: *.crowley.pl 27.06.04, 20:32
czesc! Jestem z Mysłowic. chodze do liceum do klasy z poszerzonym programem
jezyka niemieckiego
i mam ogromne problemy. w wakacje chcialabym nadrobic zaleglosci, ale
niestety nie moge sie zapisac na zaden kurs bo na ogol trwaja od pierwszego
do pierwszego lipca lub sierpnia a mnie pasuje tylko od 25 lipca do 15
sierpnia. Dlatego potrzebuje kogos kto pomoglby mi w tym jezyku. Najchetniej
jakis student germanistyki albo ktos taki. Jesli jest ktos chetny na moja
propozycje niech napisze na zuzzas@o2.pl

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: pysio Re: szukam kogos kto mi hilfnie w niemieckim!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.06.04, 20:43
      ...no to zaczynamy: "Wenn Fliegen hinter Flegen fliegen , fliegen Fliegen
      Fliegen hinterher" Co to?
      • Gość: zuzia Re: szukam kogos kto mi hilfnie w niemieckim!! IP: *.crowley.pl 27.06.04, 21:36
        Oczekuje kogos do korepetycji, komu moglabym zaplacic. ktos kto by mi
        wytlumaczyl gramatyke, jak i ze mna pokonwersowal.
        • slonikus Re: szukam kogos kto mi hilfnie w niemieckim!! 27.06.04, 22:21
          Jeśli stać Cię na korepetycje to może lepiej wydaj te pieniądze na kurs w
          Niemczech. Trzeba trochę poszperać, ale można znaleźć coś całkiem taniego. Na
          pewno nie wydasz więcej niż na korepetycje (chyba, że masz na myśli 1-2
          spotkania), a na pewno o wiele więcej się nauczysz.

Pisałam już sporo o kursach w Niemczech na tym forum, poszukaj, jak chcesz.
          Możesz też do mnie napisać.

Asia
          PS: W szkołach językowych raczej nie ma większych problemów, żeby wskoczyć
          dowolnego dnia do grupy, pod warunkiem, że są wolne miejsca). Na pewno możesz
          też od 1 sierpnia zacząć i po prostu przerwać wcześniej. W znanej mi szkole albo
          płaci się za miesiąc z góry albo za pojedyncze tygodnie, tylko wtedy wychodzi
          czasem ciut drożej.
          • Gość: zuzia Re: szukam kogos kto mi hilfnie w niemieckim!! IP: *.crowley.pl 27.06.04, 23:00
            Asiu bardzo dziekuje za rady... niestety mimo, iz bardzo bym chciala nie moge
            wyjechac do Niemiec na kurs jezykowy, poniewaz wogle kompletnie nie potrafie z
            tego jezyka!! ani sie porozumiewac, ani gramatyk, ani slowek.. nic!!! czasem
            sie zdarzy jakis wyjatek, ze cos potrafie, ale to duuuzy wyjatek! Pewnie
            myslicie jak to sie stalo, ze jestem w takiej klasie i nic nie potrafie, ale po
            prostu mialam wiecej szczescia niz rozumu.
            Pozdrawiam
    • Gość: zuzia Re: szukam kogos kto mi hilfnie w niemieckim!! IP: *.crowley.pl 27.06.04, 23:15
      Asiu...Moglabys dokladnie powiedziec jaki koszt bylby 3 tygodni z dojazdem, z
      ta szkola jezykowa, z jedzeniem i z jakims zakwaterowaniem? okolo jakiej kwoty
      nalezy sie spodziewac. Czy uwazasz, ze ktos kto tak naprawde nie ma zielonego
      pojecia o tym jezyku dalby sobie rade na takim kursie jakims od podstaw jesli
      takie sa?
      pozdrawiam Zuzia
      • slonikus Re: szukam kogos kto mi hilfnie w niemieckim!! 28.06.04, 01:29
        Hej Zuziu,
        mogę Ci powiedzieć tyle, co wiem z własnego doświadczenia. Ja zaczynałam kurs
        tutaj już na poziomie Mittelstufe, ale znam bardzo dużo osób, które przyjeżdżały
        nie znając ani słowa (!!!) i świetnie sobie radziły.

Szkoła, w której się uczyłam jest akurat jedną z tańszych, moim zdaniem. W
        zeszłym roku za miesiąc nauki płaciło się 150-200 euro przy zajęciach 5 razy w
        tyg. po 4 godziny.

Zakładam, że chodząc do takiej szkoły zakwaterowanie i jedzenie załatwiasz sobie
        sama, więc od Ciebie zależy, ile wydasz. Przykładowo w Berlinie możesz znaleźć
        pokój w cenie (podaję zupełnie orientacyjnie) 120-200 euro/mies. Szkoły często
        pomagają w znalezieniu pokoju, np. przy niemieckiej rodzinie i biorą za to
        (raczej niewielkie) prowizje.

Jeśli chcesz, to zajrzyj na stronkę tej szkoły, gdzie ja się uczyłam, jest ona
        też po polsku (pracuje tam dwoje Polaków w recepcji i można z nimi wszystko
        omówić, jeśli masz problem z językiem): www.bsi-berlin.de

Pozdrawiam, powodzenia i nie bój się mówić!

Asia
    • Gość: zuzia Re: szukam kogos kto mi hilfnie w niemieckim!! IP: *.crowley.pl 28.06.04, 10:15
      Asiu dziekuje bardzo za wszystkie informacje. W tym roku juz sie nie zdecyduje,
      wole popracowac nad tym jezykiem przez najblizszy rok, by w nastepne wakacje
      potrafilabym z siebie wykrzesac jakies slowo.
      Pozdrawiam
    • basia553 Re: szukam kogos kto mi hilfnie w niemieckim!! 28.06.04, 12:53
      Nie wiem Zuziu, czy to najlepsza decyzja. Nigdzie sie tak szybko nie nauczysz
      jezyka, jak nawet przy krötkim pobycie za granica. Jezeli myslisz o nauce
      powaznie - warto zainwestowac czas i pieniazki.
    • jerzy312 Re: szukam kogos kto mi hilfnie w niemieckim!! 28.06.04, 13:01
      Polecam samouctwo - Ich empfehle ein Selbststudium:

www.polskienagrania.com.pl/
      www.wiedza.pl
      www.google.de/search?q=Deutsch+f%C3%BCr+Ausl%C3%A4nder&ie=

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka