sloggi 05.02.05, 15:04 Michalina Wisłocka, zwana pierwszą damą polskiej seksuologii, autorka słynnej "Sztuki kochania", zmarła w sobotę w warszawskim szpitalu na Solcu. Miała 84 lata - poinformował prof. Zbigniew Izdebski Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chaladia Cześć Jej Pamięci! 05.02.05, 19:55 Michalina Wisłocka była jedną z pierwszych osób, które zaczęły trudny proces wyciągania naszej zaściankowej Polski z tego zaścianka na "wielki świat". Nie mogła liczyć na poparcie RWE, CIA, bo to nie była działalność polityczna. Nie mogła liczyć tym bardziej na KRK, bo Kościół ma zupełnie inne poglądy na sex. Ale doprowadziła do tego, że każdy, kto chciał i odzcuwał taką potrzebę mógł mieć dostęp do edukacji seksualnej i to nie takiej opartej na "kalendarzyku", ale na europejskim poziomie. Od czasu Boya Żeleńskiego i jego walki o prawa kobiet w II RP, była to chyba największa nie-polityczna i nie-religijna akcja edukacji społecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Re: Michalina Wisłocka nie żyje ['] 05.02.05, 19:59 Moja pierwsza książka o "tych" sprawach... może nie pierwsza ale najważniejsza... w przeciwieństwie do tych bełkotliwych, nic nie wnoszących do naszego życia i mało tak naprawdę kogo obchodzących "Wiar i win" kuroniowych ta książka była naprawdę ważna... Lubiłem Panią... Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Michalina Wisłocka nie żyje ['] 05.02.05, 20:11 świetny był ostatni wywiad z panią Michaliną zamieszczony w "Wysokich Obcasach". Jak ktoś ma dostęp do archiwum Wyborczej, to polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
garma Re: Michalina Wisłocka nie żyje ['] 05.02.05, 20:32 Masz na myśli wywiad pt. "Seksualistka. Rozmowa z dr Michaliną Wislocką" na stronie kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,53302,2291497.html ? Z przyjemnością przeczytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
postkeeper Re: Michalina Wisłocka nie żyje ['] 05.02.05, 20:36 Właśnie chciałem podać link do tego wywiadu, ale mnie ubiegłaś Garmo. Wisłocka miała fascynujacą osobowość:-) Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Michalina Wisłocka nie żyje ['] 05.02.05, 20:39 garma napisała: > Masz na myśli wywiad pt. "Seksualistka. Rozmowa z dr Michaliną Wislocką" na > stronie kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,53302,2291497.html ? > Z przyjemnością przeczytałam. tak, dokładnie ten Garmuniu. Jesteś nieoceniona. Odpowiedz Link Zgłoś
molekula Re: Michalina Wisłocka nie żyje ['] 05.02.05, 20:56 Michalinie Wisłockiej baaardzo wiele zawdzięczam, nie tyle Jej osobiście, co książce "Sztuka kochania". Ciekawe kto po Niej przejmie pałeczkę edukowania w tej dziedzinie? Może prof. Z.Izdebski, chociaż nie wydaje mi się, aby Pospieszalskopodobni mu na to dziś pozwolili. A problem istnieje i narasta. Młodzież jest coraz bardziej niedoedukowana w tej kwestii i coraz częściej słyszymy o jakimś dramacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re:"Bo na dzieci nie ma miejsca i pieniedzy". IP: 69.156.224.* 05.02.05, 23:39 Mieliśmy przychodnię na placu Trzech Krzyży 16, a w niej kilku profesorów warszawskich szpitali. Budziło to opory jak cholera! Awantury prasowe były straszne. O co? Świadome macierzyństwo się nie podobało, a teraz co? Podoba się? Nie podobało się Kościołowi, władzy, tym wszystkim, którym i dzisiaj się nie podoba. Że co pięć minut ruszają tę antykoncepcję i od początku się zaczyna. Niech rodzą sami, skoro tacy mądrzy i świadomi. Bo na te dzieci nie ma miejsca i pieniędzy. Ale przecież mieliście sukcesy. Przychodziły tłumy kobiet. Nie miały gdzie iść z tą antykoncepcją. A myśmy z remanentów angielskich co roku dostawali kapturki i krążki. Wiceminister Bednarski był bardzo ruchliwy, dogadał się z Anglikami, zapraszali się na zjazdy. Anglicy pootwierali poradnie w różnych krajach, nawet na Karaibach, więc mieli nad nami czułą opiekę. Kiedy kończyła im się rozliczeniówka roczna i zostawały te środki, pilnowałam, żeby trafiły do nas. _______________________________ _______________________________ __________________ Pani M.Wislocka nie powiedziala w swych wywiadach zbyt wiele prawdy. Zdanie umieszczone przezemnie w tytule powinno brzmiec " Bo na kolejne pokolenia mlodych Polakow nie ma miejsca i pieniedzy " ...a dlaczego to; "na dzieci nie ma miejsca i pieniedzy".... ? cytujac ta pania doslownie. .....Pieniadz jest wartoscia umowna, .....polowa ladu naszego globu jest niezamieszkala, .....Hindusow jest juz ponad miliard, duzo wiecej Chinczykow, widac wyraznie oslabienie Europy pod kazdym wzgledem w ostatnich 60 latach....a ta ku.. !... o czym ona mowi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek_klaudii Re:"Bo na dzieci nie ma miejsca i pieniedzy". IP: *.aster.pl 06.02.05, 08:32 Tak, wszyscy narzekają, że rodzi się coraz mniej Polaków, ale naprawdę młodzi nie maja warunków na wychowywanie dzieci, bo wielu z nich nie ma stabilizacji /mieszkania, często pracy/ i odpowiedzialnych właśnie to powstrzymuje. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re:"Bo na dzieci nie ma miejsca i pieniedzy". 06.02.05, 09:10 Świadoma decyzja o powołaniu na świat dziecka to połowa gwarancji tego, że to dziecko bedzie szczęśliwe, zdrowe i dobrze przygotowane do zycia. Dzieci niechciane są od chwili poczęcia obciążone swoistym handicapem. Myślę, że ogromnym sukcesem M.Wisłockiej jest to, że w Polsce zaczęło sie od lat '70 mniej dzieci niechcianych. A co do spadku ilości urodzin po 1984 roku - cóż, nie ilość, a jakość obywateli stanowi o potędze każdego narodu. Inaczej światem rządziłyby Chiny z Indiami... a jakoś nie rządzą i nie ma na szczęście widoków, by rządzić miały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re:"Bo na dzieci nie ma miejsca i pieniedzy". IP: 69.156.224.* 06.02.05, 18:45 A co do spadku ilości urodzin po 1984 roku - cóż, nie ilość, a jakość obywateli stanowi o potędze każdego narodu. _______________________________ _______________________________ __________________ ....a najlepiej widac to w perspektywie ostatnich lat ....i ta jakosc obywateli jest rzeczywiscie wyraznie widoczna. ...straszna ciemnota bije z tych waszych wypowiedzi rodem z Warszawy. ...straszne zacofanie robione rekoma liberalow. ...Wislocka to temat zastepczy. ...by tylko zachowac struktury wladzy i poziom zacofania. ...a swiat pedzi jak oszalaly do przodu usprawniajac swa zasadnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re:"Bo na dzieci nie ma miejsca i pieniedzy". IP: 69.156.224.* 06.02.05, 18:31 Niech glowsuja na SLD !....albo po co wogule glosowac. Niech zostana w domu w dzien wyborow. Niech wszystko olewaja i pozwola madrym tego swiata decydowac za nich.....a przyszlosc wymierzy im porcje na jaka sobie zasluza. Nie oszukujmy sie, Polske zabija wciaz komunistyczna metalnosc. Miga na ekranie telewizyjny ryj Durczoka. Ten ryj idealnie pasuje do obecnej Polski. Odpowiednio arogancki, chamski, prymitywny w swym postkomunistycznym mysleniu. Ta pewnosc siebie, ta buta sa wystarczajaco wymowne. Ilez takich durni przewinelo sie przez ta TV publiczna. To symbolika wspolczesnej agenturalnej sebeckiej Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszcz Re: Michalina Wisłocka nie żyje ['] IP: *.acn.waw.pl 06.02.05, 18:53 molekula napisała: > Michalinie Wisłockiej baaardzo wiele zawdzięczam, nie tyle Jej osobiście, co > książce "Sztuka kochania". Ciekawe kto po Niej przejmie pałeczkę edukowania w > tej dziedzinie? Kto przejmie moją pałeczkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
garma Re: Michalina Wisłocka nie żyje ['] 06.02.05, 10:32 Molekula napisał(a): >Ciekawe kto po Niej przejmie pałeczkę edukowania w tej dziedzinie? Może prof. >Z.Izdebski, chociaż nie wydaje mi się, aby Pospieszalskopodobni mu na to dziś >pozwolili. A problem istnieje i narasta. . Moim zdaniem panu Izdebskiemu należy zabronić edukowania młodzieży. Jego eksperymenty i badania są bardzo kontrowersyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Michalina Wisłocka nie żyje ['] 06.02.05, 18:59 Świetna z niej babka była. Pozbawiona tej naszej zaściankowej pruderii. Mówiła i pisała o "tych" sprawach tak, jakby o pogodzie. Normalka. W latach 80-tych to był szok. Szkoda, że po 20 latach niemal nic się w tej dziedzinie nie zminiło. Teraz już nie szok, ale niektórzy zachowują się tak, jakby seksu w Polsce nie było, a młodzież karnie chadzała na roraty. Odpowiedz Link Zgłoś
sebpl Re: Michalina Wisłocka nie żyje ['] 06.02.05, 20:16 Pamiętan jak jeszcze kilka lat temu pani Michalina wychodziła na spacery ze swoim jamniczkiem. Ona zawsze w chuście na głowie, jamniczek zawsze wierny, nie oddalał sie na krok od swojej pani. Michalina Wisłocka była dla nas tym samym co Barbara Ruth dla trzech pokoleń Amerykanów. Udzielała rad, walczyła z mitami, po protu wskazywała jak się cieszyć tą częścią życia. Dziękujemy, pani Michalino! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Prowincionalna lekorka wyciagnela kopyta IP: 69.156.224.* 07.02.05, 04:28 po protu wskazywała jak się cieszyć tą częścią życia.....< mialas na mysli chyba "ciala"...nie zycia ? ....bo zycie kochanie to jest - wwwwwwiesz jak w skeczu Gajosa ; "kultura to jest cos takiego, ze sie w pale nie miesci " Odpowiedz Link Zgłoś
sebpl Re: Prowincionalna lekorka wyciagnela kopyta 07.02.05, 08:42 DOSKONALE WIEM CO MIAŁEM NA MYŚLI, więc mnie nie poprawiaj. Ponieważ pieprzysz bez sensu, rozumiem, że literatura pani Wisłockiej jest Ci wciąż obca. Odpowiedz Link Zgłoś
garma Inni też piszą 07.02.05, 13:43 Vampir napisał: >Szkoda, że po 20 latach niemal nic się w tej dziedzinie nie zminiło. >Teraz już nie szok, ale niektórzy zachowują się tak, jakby seksu w Polsce nie >było, a młodzież karnie chadzała na roraty. Nie narzekaj, nie tylko Wisłocka potrafiła pisać o seksie. Z nowszych publikacji można wymienić: "Jak w pełni wykorzystywać Boży dar płciowości, czyli seks po chrześcijańsku" Marioli i Piotra Wołochowiczów :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sebpl Re: Inni też piszą 07.02.05, 14:18 A z drugiej strony mamy całą serię Grahama Mastertona wydawnictwa Rebis ;) Odpowiedz Link Zgłoś