leila78 22.03.05, 14:38 za tydzień lecę do Malagi. Będę tam 10 dni. Może ktoś poradzi co najlepiej obejrzeć na tamtych terenach, coś czego nie ma w przewodniku lub coś ekstra. Będę wdzięczna za podpowiedzi i wskazówki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tomasz Re: Malaga IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.03.05, 21:34 Jak chcesz się tam poruszać? Wynajętym samochodem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Malaga IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.03.05, 22:46 Ok, to w Twoim zasięgu będą Kordoba i Kadyks. Ja tam byłem, ale podczas pobytu dwutygodniowego z nastawieniem na intensywne jeżdżenie po okolicach Malagi. Na pewno warto: Granada (Alhambra!!!, dojazd autostradą) Sewilla (szczególnie Alcazar, dojazd autostradą) Ronda (dojazd malowniczą drogą górską od Marbelli) Garganta del Chorro na południowy-wschód od Antequery: imponujące krajobrazy skalne. El Torcal na południe od Antequery: masyw górski z malowniczymi formacjami skalnymi, dojazd pod koniec górską drogą, parking i możliwości pospacerowania między skałami. Chorro i El Torcal można zaliczyć podczas jednej wycieczki. Neria, w okolicy ciekawe Cuevas de Neria (zjazd z głównej drogi oznakowany). Gibraltar (samochód warto zostawić w La Linea niedaleko przejścia granicznego i przez nie piechotą, po drugiej stronie czekają taksówki i mikrobusy, którymi można dostać się do centrum; można też wynająć taksówkę, która obwiezie po najciekawszych miejscach). Między Algeciras i Tarifą szereg punktów widokowych z kapitalnym widokiem na wybrzeże afrykańskie. To można połączyć z Gibraltarem. Od Malagi odchodzi boczna droga 345 do Colmenar, z której ma się piękny widok z góry na Malagę i otoczenie. Jak byłem tam ponad osiem lat temu, to autostrady w tamtym rejonie były bezpłatne. Przyjemnego zwiedzania. Odpowiedz Link Zgłoś
leila78 Re: Malaga 29.03.05, 22:37 dziękuję, już wydrukowałam i na pewno zastosuję się do wskazówek. Pozostaje mi tylko wybrać samochód i w drogę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: Malaga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 21:46 jeśli już wróciłas daj prosze znać jak tam wrażenia z Costa del Sol???? Odpowiedz Link Zgłoś
leila78 Re: Malaga 14.04.05, 15:00 wróciłam. Generalnie jest ... brzydko! Sam beton, bloki itp. Za to okolice Tarify - cud, miód! Więcej napiszę i zamieszczę gdiześ zdjęcia jak się z pracą obrobię. (prawdopodobnie w weekend) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: Malaga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.05, 20:25 wreszcie jesteś - napisz coś konkretnego proszę - szczególnie o wypożyczeniu samochodu bo to planowałaś!!! mój numer GG 7899462 proszę o wszelkie informacje o tych rejonach. Będę strasznie wdzięczna!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
leila78 Re: Malaga 22.04.05, 14:29 Byłam 10 dni - od 01-10.04. Przyleciałam w piątek wieczorem. Z wyp. samochodu nie wyszło nam tak jak chciałyśmy, bo za późno podjęłyśmy decyzję. W tej wyp. (link poniżej) trzeba na min. 48 godzin przed przylotem i zarezerwowałyśmy przez e-mail, ale od piątku już nie mieli. Samochód odebrałyśmy więc w sobotę rano - uwaga trzeba umawiać się na godziny od 9.00 rano - nie wcześniej, bo ucieka jeden dzień. www.recordrentacar.com/car-hire-malaga.htm Nie mieli samochodu z najtanszej puli, wiec dali nam w tej samej cenie lepszy. Z dodatkowym ubezpieczeniem (nic cię nie ochodzi - mogą nawet ukraść lusterka) zapłaciłyśmy 142 Euro za tydzień (nowa Micra, 5-drzwiowa, z klimą, radiem, elektryką) Więc, jak otrzymałyśmy samochód, ruszyłyśmy na Gibraltar. Mialyśmy na zwiedznie tylko weekend, bo przyjaciółka w poniedziałek musiała iść do pracy, więc wszystko co teraz opiszę było biegiem. I tak Gibraltar, Tarifa (tam diner na plaży) i na noc do Kadyksu. Tu znalazłyśmy miły hostelik - 15 euro osoba. Rano w niedzielę wyjazd do Sewilli z przystankiem w Herez, gdzie zwiedziłyśmy bodegę Tio Pepe. Popołudnie i wieczór w Sewilli i nocny powrót do Malagi. Jak padłam na łóżko to wstałam w poniedziałek o 14.00! W tygodniu mogłyśmy jeździć tylko popołudniami (po pracy przyjaciółki). W poniedziałek zjechałyśmy najbliższe okolice Malagi w poszukiwaniu ładnej plaży - nie udało się. Plaże i wybrzeże - koszmar!!! We wtorek pojechałyśmy do Rondy. Żeby nikogo nie podkusiło jechać tam z Malagi czerwoną drogą z mapy - jest w kompletnym remoncie, a na długich odcinkach wcale jej nie ma - jedzie się klepiskiem, bez barierek, a muszę zaznaczyć, że to droga w górach i upiornie kręta! Środa - El Chorro - i to jest naprawdę rewelacja! Szczególnie jak idziesz w tunelu, a tu sobie pociąg jedzie - wrażenia ekstremalne murowane! Czwartek - Nercha i okolice. Taras Europy przereklamowany, jaskinie piękne, ale straszna komercja. Sama miejscowość - takie Międzyzdroje. Za to obok miejscowość Frichiliana (chyba to się inaczej pisze), już nie nad morzem, ale jak cudnie. Trzeba zobaczyć - brak skażenia turystyką! Piątek oddałyśmy samochód i hulaj dusza. Zakupy i pijaństwo! W tygodniu też nie stroniłyśmy od wina, bo tam prowadząc można ,mieć 0,9 promila, więc TAK - piłam za kierownicą (bo tak ogólnie to jestem praworządną obywatelką) Mając samochód i tak po zakupy chodziłyśmy na piechotę, a przyczyna była bardzo prozaiczna - tam po prostu nie da się zaparkować. Znalezienie miejsca zajmuje każdorazowo min. 30 minut! i muszę dodać, że nie przed samycm wejściem! tylko np. 3 ulice dalej. To na dziś tyle. Bardziej szczegółowe informacje i wrażenia dopiszę w chwili wolnej i przypływie weny twórcze. W razie pytań pilnych podaję e-mail: asiskoo@hotmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: Malaga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.05, 19:10 dzięki za informacje!!! przed wyjazdem na pewno jeszcze się odezwę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Malaga IP: *.chello.pl 27.04.05, 07:12 hej leila!czy mogłabyś podać mi namiary na ten hostel w kadyksie?wybieram się we wrześniu i dobrze będzie mieć z góry jakiś pewny nocleg.dzięki i pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
leila78 Re: Malaga 27.04.05, 13:45 niestety nie pamiętam. Zatrzymałyśmy się pod ratuszem (chyba), taki ładny plac i ruszyłysmy w boczne uliczki. Tam jest dużo hostelików. Moglyśmy wybierać. Spałyśmy tam gdzie nam się pokój podobał. Lista hosteli: www.cadiznet.com/070C0506D3C3Ar7Cqd7Ev2C2D7C7E7E7F7Cqfi2027dpi2221p2427 a na głównej stronie www.cadiznet.com inne potrzebne informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
leila78 Re: Malaga 13.05.05, 12:29 Na stronie: spaces.msn.com/members/asiskoo/zdjęcia Odpowiedz Link Zgłoś
leila78 Re: Malaga 16.05.05, 12:23 leila78 napisała: > Na stronie: > spaces.msn.com/members/asiskoo/zdjęcia ŹLE PODAŁAM LINK DO ZDJĘĆ - PONIŻEJ POPRAWNY: spaces.msn.com/members/asiskoo/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michaj Re: Malaga IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.05.05, 13:37 Nie prawda, Ronda jest cudowna! Odpowiedz Link Zgłoś
leila78 Re: Malaga 16.05.05, 12:22 Źle podałam link do zdjęć - oto poprawny: spaces.msn.com/members/asiskoo/ Odpowiedz Link Zgłoś
romantrusz Re: Malaga 14.03.17, 13:03 Pzewodnik internetowy po Maladze i okolicach z jakiego ja korzystałem to: www.mymalaga.pl. Odpowiedz Link Zgłoś