Dodaj do ulubionych

rolada jabłkowa z "Domowej Kawiarenki"-przepis n/t

09.05.05, 18:45
Obserwuj wątek
    • Gość: bajeczka04 Re: rolada jabłkowa z "Domowej Kawiarenki"-przepi IP: *.303.krakow.pl 10.05.05, 10:26
      Chyba mam przepis, którego szukasz:
      "Rolada z jabłkami":
      6 jajek, 1 szklanka mąki, 6 łyżek cukru, 1 cukier waniliowy, około 1 kg jabłek
      (najlepiej kwaśnych, takich jak szare renety lub antonówki).
      Oddzielamy białka jaj od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle
      ubijając dodajemy po 1 żółtku i łyżce cukru. Wsypujemy cukier waniliowy. Na
      końcu wsypujemyu mąkę rozsypując ją po całej powierzchni i delikatnie mieszając
      łyżką. Ciasto wylewamy do dużej formy, wyłożonej wcześniej papierem do
      pieczenia, na którym rozkładamy pokrojone w plastry(dość cienko),
      lub "szesnastki" jabłka. Jabłka lekko obsypane cynamonem zalewamy ciastem.
      Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 30 minut. Po upieczeniu wykładamy
      ciasto na ściereczkę (jabłkami do wierzchu) i zwijamy w roladę. Wierzch
      posypujemy cukrem pudrem.
      Ten przepis pochodzi z magazynu kulinarnego "Babeczka", ale pamiętam ten
      odcinek z "Domowej Kawiarenki" i roladę robiono w ten sam sposób, niestety nie
      zdążyłam zanotować wtedy przepisu, ale to jest na pewno ta rolada, o którą Ci
      chodzi.
      Pozdrawiam! bajeczka04
      • Gość: kasia Re: rolada jabłkowa z "Domowej Kawiarenki"-przepi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 11:40
        czy przekłada się czymś ja bym dła bitą śmietanę .bajeczko jak zrobić żeby
        rolada ni pekła przy zwijaniu ,przekładaniu..
        • Gość: bajeczka04 Re: rolada jabłkowa z "Domowej Kawiarenki"-przepi IP: *.303.krakow.pl 10.05.05, 12:10
          Kasiu, ja jeszcze niestety, nie piekłam tego ciasta (chociaż się do niego
          przymierzam, tyle mam przepisów do wypróbowania, że ten cały czas czeka w
          kolejce! :-)) .W "Babeczce" sugerują, że po upieczeniu jabłka można posmarować
          powidłem (ale się nie musi!) i dopiero zwinąć roladę, ale nie napisałam tego
          podając przepis, bo nie_fance chodziło o taką roladę jak w "Domowej
          Kawiarence", a tam o ile dobrze pamiętam, nie smarowało się jabłek powidłem,
          ani niczym innym. Roladę zwija się gorącą, więc na gorące jabłka, nie kładłabym
          bitej śmietany, ewentualnie te powidła. Myślę, że bitą śmietaną możesz ozdobić
          już pokrojoną roladę, bezpośrednio na talerzykach. Rolada nie powinna pękać
          przy zwijaniu, jeśli warstwa ciasta biszkoptowego nie będzie zbyt cienka (ale
          zbyt gruba też nie może być, bo będą problemy ze zwijaniem). A jeśli trochę
          popęka przy zwijaniu, na wierzchu, to zawsze możesz polać ją polewą
          czekoladową... Najlepiej spróbuj, to sama zobaczysz. Piec trzeba na pewno na
          dużej blasze, tak inne rolady biszkoptowe. :-) Sama mam na nią ochotę, ale
          najpierw muszę spożytkować rabarbar, który leży w kuchni i upiec jakieś ciasto
          rabarbarowe. :-)
          Pozdrawiam! bajeczka04
      • Gość: wiola Re: rolada jabłkowa z "Domowej Kawiarenki"-przepi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 13:52
        Nie jestem pewna na 100% ale ta rolada jabłkowa z Domowej kawiarenki była
        smarowana jakąś masą.Niestety nie wiem jaką.Pozdrawiam
    • Gość: bajeczka04 Re: rolada jabłkowa z "Domowej Kawiarenki"-przepi IP: *.303.krakow.pl 10.05.05, 14:14
      Może ktoś oglądał ten odcinek z roladą dokładnie i się odezwie?
      Pozdrawiam! bajeczka04
      • Gość: Akulka Re: rolada jabłkowa z "Domowej Kawiarenki"-przepi IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.05, 18:06
        Witam,
        Nie była smarowana niczym - jej zaletą miała być właśnie niesłodkość.

Pozdrawiam,
        Akulka
        • Gość: Akulka Re: rolada jabłkowa z "Domowej Kawiarenki"-przepi IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.05, 18:15
          Aha, proporcje:
          Ciasto, jak z kawowej rolady w paski (POZWOLĘ sobie skopiować i wkleić już
          podany, lekko modyfikuję na potrzeby rolady jabłkowej):

Ciasto:
          ° 7 białek
          ° 7 żółtek
          ° 10 dkg cukru
          ° 14 dkg mąki pszennej
          ° 1 łyżka oliwy
          ° 1 cukier waniliowy
          ° szczypta soli

Ponadto:
          40-60 dag jabłek - szarych renet,
          bułka tarta

CIASTO (wklejam):
          Białka ubić z solą na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy – ubijać do
          momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści oraz piana po odwróceniu miski do
          góry dnem nie wysunie się z niej.
          Żółtka roztrzepać „rózgą” i dodać do piany. Delikatnie – ale zarazem dość
          energicznie, żeby piana zbytnio nie opadła pod wpływem tłuszczu zawartego w
          żółtkach – wymieszać.
          Dodać mąkę przesianą przez sitko razem z proszkiem do pieczenia oraz oliwę
          lub łyżkę roztopionego masła - wymieszać.

ROLADA:
          Jabłka obrać, pokroić w cząstki (takie półksiężyce, cząstki pomarańczy, wyłożyć
          dno blachy. Posypać bułką tartą, która zbierze nadmiar soku z jabłek, a na to
          wylać ciasto.
          Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. na ok. 15 minut (bo z
          jabłkami dłużej się piecze). Zwinąć, póki ciepłe, posypać cukrem pudrem.

Pozdrawiam,
          Akulka

• Gość: limba Re: POPRAWKA DO ROLADY z "Domowej Kawiarenki" IP: *.mos.gov.pl 12.05.05, 12:54
            Wszystkich bardzo serdecznie przepraszam, za wprowadzenie w błąd.
            Chodzi o temperaturę w jakiej były pieczone rolady w "Domowej Kawiarence".
            Otóż bardzo spieszyłam się przy zapisywaniu tego przepisu z programu i
            zasugerowana moim własnym przepisem na roladę podałam, że piekarnik ma być
            nagrzany do temp.180 stopni. Dopiero potem zastanowił mnie b.krótki czas
            pieczenia jaki podał P.Gwiaździński, tj. 5 -7 min. Ja roladę w temp.180 st.
            piekę ok. 12 - 15 min.
            I dopiero, gdy obejrzałam ten program po raz drugi [nadawany jest w czwartki o
            13:30, a powtórki w sobotę o 7:30] spostrzegłam błąd: otóż autor tego przepisu
            piekł rolady w temperaturze 230 stopni - dlatego tak krótko.
            Jeszcze raz przepraszam, mam nadzieję, że nikt nie zepsuł sobie tego ciasta, bo
            przecież zawsze można przedłużyć czas pieczenia.

A uzupełniając przepis na roladę jabłkową, który podała Akulka, dodam, że
            cząstki jabłek to były dość cienkie plasterki - takie na ok. 0,5 cm [grubsze
            nie upiekłyby się w tak krótkim czasie].
            Druga uwaga: rolada była pieczona na najniższym poziomie piekarnika - właśnie
            ze względu na to, żeby jabłka się odpowiednio upiekły.

Pozdrawiam wszystkich. Limba.
            • nie_fanka Re: POPRAWKA DO ROLADY z "Domowej Kawiarenki" 12.05.05, 18:02
              Bardzo, bardzo dziękuję za wszystkie wypowiedzi i przepisy.

NF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka