Gość: iza IP: 195.205.149.* 27.06.05, 21:58 czy gdzieś są opublikowane? szkoły się szczycą pozycjami w różnych rankingach, a jak poszla matura np w Staszicu, Czackim, Hoffmanowej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: az Re: wyniki matur w renomowanych liceach IP: *.chello.pl 27.06.05, 22:58 Wyniki maturzyści dostaja do ręki. Ze względu na ustawę o ochronie danych nie można wywieszać list z nazwiskami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: wyniki matur w renomowanych liceach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 11:16 Chodzi o wyniki średnie całej szkoły.To będzie porównanie.I najlepiej z rozbiciem na wyniki z egzaminów pisemnych /zewnętrzne/i ustne wewnętrzne-wtedy byłby najlepszy ogląd rzeczywistości i sprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bokser Re: wyniki matur w renomowanych liceach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.06.05, 02:43 Co masz na myśli mówiąc "ogląd rzeczywistości i sprawiedliwości"??? Naprawdę nie rozumiem tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: wyniki matur w renomowanych liceach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 10:19 Mnie też to interesuje, ale nie wyniki poszczególnych uczniów, tylko ilu uczniów zdało, jakie przedmioty i na jaki procent, bo przecież od tego zależy czy dostaną się na wybrane studia. Jestem ciekawa czy potwierdzą się dotychczsowe rankingi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga Re: wyniki matur w renomowanych liceach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 12:53 Ja słyszałam, że jedynym LO w Warszawie, gdzie wszyscy zdali maturę jest LO im. Poniatowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbc Re: wyniki matur w renomowanych liceach IP: 217.11.129.* 28.06.05, 13:38 Oj, to źle, Kinguniu , słyszałaś. Takich szkół jest wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belfer A kto Ci takie bzdury opowiada????;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 16:23 Dyrektor, zastępczyni, Majer ?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CapsLock Re: A kto Ci takie bzdury opowiada????;-) IP: *.aster.pl 28.06.05, 16:56 w Kochanowskim zdali wszyscy!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: A kto Ci takie bzdury opowiada????;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 18:43 Podobnie w Reju, Czackim, Batorym,Koperniku, Staszicu, Władysławie IV....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga Re: A kto Ci takie bzdury opowiada????;-) IP: *.chello.pl 28.06.05, 18:44 Tak słyszałam od znajomych z LO (ja chodzę do gimnazjum), chodzi o maturę podstawową i rozszerzoną. Np. w Czackim jedna osoba w ogóle nie zdała(nie dostała świadectwa maturalnego), a Hoffmanowej wszyscy zdali poziom podstawowy, ale np. matmę na poziomie rozszrzonym oblało nawet kilka osób. A właśnie w Poniatówce wszyscy zdali bardzo dobrze poziom podstawowy i rozszerzony. To są informacje od uczniów tych szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belfer Re: A kto Ci takie bzdury opowiada????;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 22:51 > ale np. matmę na poziomie rozszrzonym oblało nawet kilka osób.< Poziomu rozszerzonego nie można oblać!!!Nawet mając 0% otrzyma się tyleż na świadectwie maturalnym.Coś kiepscy ci Twoi informatorzy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: A kto Ci takie bzdury opowiada????;-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.05, 11:07 Ale ze słabym wynikiem z matury rozszerzonej nie ma żadnych szans na dostanie się na studia dzienne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka VLO Re: A kto Ci takie bzdury opowiada????;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 00:29 oj tak, majeranek i sosna lubią podkolorowywać wyniki. wszyscy zdali, to fakt i to nawet całkiem nieźle, ale potwierdzam, iż nie tylko w VL.O. jest 100% zdawalność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwww Re: A kto Ci takie bzdury opowiada????;-) IP: *.chello.pl 19.07.05, 13:03 w Lelewelu zdali wszyscy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewcia Re: wyniki matur w renomowanych liceach IP: *.chello.pl 28.06.05, 19:05 Z pierwszej dziesiątki rankingu warszawskich LO zdali wszyscy (w wyjątkiem Czackiego, gdzie nie zdała 1 osoba). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jose Marti Re: wyniki matur w renomowanych liceach IP: *.chello.pl 28.06.05, 21:10 W liceum im. Jose Marti też wszyscy zdali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: &^$^% Re: wyniki matur w renomowanych liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 14:23 w 67LO także... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: wyniki matur w renomowanych liceach IP: *.crowley.pl 29.06.05, 21:41 jeżeli renomowane licea chwalą się niska liczbą tych co oblali to coś nie tak. powinni się chyba chwalić ile procent z którego przedmiotu średnio uczniowie otrzymali. ale jakoś cisza na ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belfer Rozumiem, frustratko, że czekasz z nadzieją;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 22:44 OKE takich danych nie policzyła, a te szkoły maja na głowie najpierw wydanie świadectw maturzystom i rekrutację do liceów!Nie martw się (nie ciesz się;-))- te dane się pojawią!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agrafik Re: Rozumiem, frustratko, że czekasz z nadzieją;- 30.06.05, 02:44 Masz rację, coś nie halo z tymi wynikami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede Re: Rozumiem, frustratko, że czekasz z nadzieją;- IP: 217.11.129.* 30.06.05, 09:12 a co, mianowicie, nie halo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdumiona Re: Rozumiem, frustratko, że czekasz z nadzieją;- IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 12:08 Jeżeli wyniki matur w renomowanych LO są statystycznie porównywalne do wyników ze średnich LO,to nie ma co się pchać do takiego BAtorego,zmarnować młodość na kucie ,a wynik podobny co w Śniadeckim .Byłaby to porażka szkolnictwa ,jeżeli wyniki matur nie będą się pokrywały z rankingami LO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Rozumiem, frustratko, że czekasz z nadzieją;- IP: *.crowley.pl 01.07.05, 21:28 rozumiem, że ta "frustratka" to niby ja. tak sie składa, ze uczeszczałam do b. "renomowanego" obecnie liceum Czackiego, gdy bylo liceum na srednim poziomie. chemii uczyła mnie p. Elmerych obecna Dyrektor liceum, a matematyki - jej mąz - Tadeusz Kuran. i te lata wspominam swietnie. irytuje mnie gdy aktualnie te wlasnie renomowane szkoly przechwalaja sie liczbą olimpijczykow, progami punktowymi itp, a gdy przychodzi do rzetelnego poinformowania o wynikach matur - to zapada cisza. moim zdaniem znacząca. co najwyzej informują ilu ich uczniów oblało. a to nie jest moim zdaniem wiarygodna informacja o wynikach edukacyjnych danej szkoly. i to ze mam taką a nie inna opinię, nie znaczy ze jestem jakas frustratką. moze tylko krytycznie podchodze do informacji o tzw. renomowanych szkolach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Rozumiem, frustratko, że czekasz z nadzieją;- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 21:49 O ile wiem w poniedziałek szkoły z 1 dziesiątki rankingu opublikują swoje wyniki (b.dobre!).Tyle, że na razie trwa rekrutacyjne szaleństwo, a OKE nie podała szkołom żadnych średnich tylko wyniki poszczególnych uczniów.Policzenie średnich trochę trwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borneo Re: Rozumiem, frustratko, że czekasz z nadzieją;- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 16:00 hmm... jest poniedzialek, a nigdzie nie widzialem wynikow renomowaych liceow, moze wiesz gdzie je znalezc? Jest to przeciez wazna informacja, bo pozwoli na nowo okreslic, ktore szkoly sa de facto dobre i zasluguja na swa marke. W sytuacji, gdy o przyjeciu na studia w duzej mierze decyduja matury, ich rezultaty w danym liceum pokazuja poziom przygotowania do tego egzaminu i elastycznosc kadry nauczycielskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Rozumiem, frustratko, że czekasz z nadzieją;- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 16:17 Zbiera je dyrektor Mokotowskiej p.Mirowski.Jak zbierze to opublikuje w necie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borneo Re: Rozumiem, frustratko, że czekasz z nadzieją;- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 16:19 ok, dzieki za info Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix-master-mike Re: Rozumiem, frustratko, że czekasz z nadzieją;- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 09:43 ale dlugo je zbiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eks A jak poszło w Reytanie? Panie Dyrektorze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 18:39 Czy wszyscy zdali? Który przedmiot najlepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agat Re: A jak poszło w Reytanie? Panie Dyrektorze! IP: *.net.pulawy.pl 02.07.05, 21:49 Szkoły szczycą sie olimpijczykami, a często jest to zasługa korepetytora, a nie szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belfer Skąd się biorą olimpijczycy (w liceach)? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 10:30 Jakoś tak się składa, ze olimpijczycy z tych samych ciągle przedmiotów są w tych samych szkołach i, żeby było jeszcze śmieszniej, są uczniami tych samych nauczycieli.Inni nauczyciele (nawet w tych samych szkołach!) jakoś olimpijczyków miewają bardzo rzadko albo wcale.A przecież korepetytorzy wszystkim uczniom warszawskich szkół są dostępni dokładnie tak samo, więc i wyniki powinny być, według twojej teorii, wyrównane.Dotyczy to zarówno szkół jak i nauczycieli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agat Re: Skąd się biorą olimpijczycy (w liceach)? IP: *.net.pulawy.pl 03.07.05, 18:37 Być może masz rację. Nie jestem z Warszawy, ale z mniejszego miasta, w którym są dwa tzw. renomowane licea. Korepetycje w tych liceach są normą. A piszę to z pozycji nauczyciela oraz korepetytora. Odpowiedz Link Zgłoś
akaba1 Re: Skąd się biorą olimpijczycy (w liceach)? 04.07.05, 09:51 Zobaczcie na stronę www.wybicki.net Prawda, że sympatyczne? A nie wydaje mi się,żeby tam drzwiami i oknami pchali się olimpijczycy i "czerwone paski" z gimnazjum.Wniosek chyba jest jeden: sama opinia o liceum matury Ci nie da.Musi "się chcieć" i uczniom i nauczycielom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Mirowski LXVII LO MOKOTOWSKA - wyniki matur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 10:43 Podaję niżej wyniki matur pisemnych w LXVII LO (MOKOTOWSKA) - wszyscy zdali. Dla porównania podaję średnie wyniki z całego województwa mazowieckiego (ze strony OKE). W bieżącym roku liczba maturzystów w LXVII LO wynosi 58 osób. język polski poziom podstawowy (58 osób, w tym 1 olimpijczyk) 68,7% [Mazowsze 53,1%] poziom rozszerzony (25 osób, w tym 1 olimpijczyk) 64,6% [Mazowsze 43,2%] Język angielski poziom podstawowy (58 osób, w tym 3 olimpijczyków) 97,0% [Mazowsze 77,8%] poziom rozszerzony (57 osób, w tym 3 olimpijczyków) 89,9% [Mazowsze 66,8%] Język niemiecki poziom podstawowy (22 osoby) 95,5% [Mazowsze 73,4%] poziom rozszerzony (12 osób) 76,8% [Mazowsze 65,1%] Matematyka poziom podstawowy (27 osób, w tym 2 olimpijczyków) 90,1% [Mazowsze 55,1%] poziom rozszerzony (26 osób, w tym 2 olimpijczyków) 71,5% [Mazowsze 35,7%] Historia poziom podstawowy (41 osób, w tym 2 olimpijczyków) 81,6% [Mazowsze 57,1%] poziom rozszerzony (39 osób, w tym 2 olimpijczyków) 55,3% [Mazowsze 35,6%] Wiedza o społeczeństwie poziom podstawowy (19 osób, w tym 2 olimpijczyków) 80,2% [Mazowsze 56,4%] poziom rozszerzony (19 osób, w tym 2 olimpijczyków) 66,4% [Mazowsze 53,7%] Geografia poziom podstawowy (10 osób) 90,1% [Mazowsze 61,4%] poziom rozszerzony (10 osób) 76,0% [Mazowsze 53,5%] Pozostałe przedmioty są w LXVII LO realizowane wyłącznie na poziomie podstawowym, stąd liczba zdających była niewielka: Informatyka poziom rozszerzony (2 osoby, w tym 2 olimpijczyków) 100% [Mazowsze 29,9%] Chemia poziom podstawowy (2 osoby) 90,0% [Mazowsze 69,4%] poziom rozszerzony (2 osoby) 75,0% [Mazowsze 50,3%] Biologia poziom podstawowy (3 osoby) 88,7% [Mazowsze 65,4%] poziom rozszerzony (3 osoby) 71,3% [Mazowsze 49,8%] Fizyka poziom podstawowy (3 osoby) 72,7% [Mazowsze 61,0%] poziom rozszerzony (3 osoby) 43,3% [Mazowsze 53,5%] Język francuski (nie jest nauczany w LXVII LO) poziom podstawowy (1 osoba) 97,0% [Mazowsze 78,2%] poziom rozszerzony (1 osoba) 80,8% {Mazowsze 61,3%] Pozdrawiam serdecznie Krzysztof Mirowski dyrektor LXVII LO Mokotowska Odpowiedz Link Zgłoś
setif Re: LXVII LO MOKOTOWSKA - wyniki matur 05.07.05, 17:15 Przyznaję, że jestem pod wrażeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miesiek Re: LXVII LO MOKOTOWSKA - wyniki matur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 18:35 Gratuluje serdecznie panie Dyrektorze, wyniki sa rzeczywiscie swietne. Z tym wieksza radoscia oceniam moje osiagniecia maturalne, poniewaz jestem uczniem szkoly z malego miasta w Wielkopolsce, lecz pomimo tego udalo mi sie z wszystkich waznych dla mnie przedmiotow zmiescic ponad srednimi z tak dobrej szkoly [ polski PP: 99 %, PR 95% ( w tydzien uczylem sie moja "autorska" metoda :)) ; J.niemiecki PP: 98%, PR 77% ; Historia - olimpiada :) ; wos PP 83%, PR 87%, jedynie z matematyki PP 80% - ale zdawalem ja troche "dla sportu" ]. Jednak srednia mojej szkoly jest duzo nizsza (choc wcale nie jest to najgorsz szkola - chyba 12 w wojewodztwie, czesto mamy olimpijczykow, zwlaszcza z historii). Wnioski z tego sa dwa ( uwaga dla rodzicow kierujacych dzieci do liceow): 1. Jak ktos jest ambitny i pracowity to moze wszedzie osiagnac dobry poziom, ale 2. Dobre licea narzucaja swoj styl pracy i potrafia "wymusic" na uczniu ambicje, co wychodzi dla niego na dobre. Jestem przekonany, ze kilku znajomych z mojego liceum, mialo wystarczajacy potencjal intelektualny , by osiagnac swietne wyniki z matur, zabraklo jednak motywacji. Pozdrawiam wszystkich obecnych i przyszlych nowo-maturzystow- eksperymentatorow :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Mirowski do Mieska IP: *.net-serwis.pl 05.07.05, 19:57 Gość portalu: miesiek napisał(a): > Z tym wieksza radoscia oceniam moje osiagniecia maturalne, poniewaz jestem uczniem > szkoly z malego miasta w Wielkopolsce, lecz pomimo tego udalo mi sie z > wszystkich waznych dla mnie przedmiotow zmiescic ponad srednimi z tak dobrej > szkoly Gratuluję Twojego indywidualnego sukcesu! Jaką szkołę kończyłeś? Czy Twoja szkoła ma stronę z podanymi średnimi wynikami matur? Pozdrawiam serdecznie Krzysztof Mirowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miesiek Re: do Mieska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 20:35 Dziekuje serdecznie za gratulacje :) Skonczylem I LO w Rawiczu, lecz obecnie moja szkola nie posiada strony internetowej (mowiac dokladniej: strona nie jest aktywna), wyniki statystyczne moze zostana w najblizszym czasie podane, jednak zadnego konkretnego terminu nie znam. Z dosc szczatkowych informacji i rozmow z dyrekcja wiem tylko, ze trzy osoby nie zdaly, a srednia praktycznie ze wszystkich przedmiotow bedzie oscylowala w okolicach srednich dla wojewodztwa (w niektorych przedmiotach, m.in w historii, biologii, jezykach obcych i moze j. polskim srednia zostanie pewnie o 3-5% przekroczona). Dziekuje jeszcze raz za cieple slowa :) i zycze Panu i 67 LO dalszych sukcesow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehhh Re: LXVII LO MOKOTOWSKA - wyniki matur IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 21:15 99% z pp z polskiego jest KRETYNIE niemożliwe, nie przyznawano tam połówek punktów... Rzeczywiście jesteś uczniem z małego miasta, który próbuje sie na wszelkie sposoby dowartościować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bungli Re: LXVII LO MOKOTOWSKA - wyniki matur IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 09.07.05, 23:34 to policz sobie ile procent to jest 69/70 no bo chyba wiesz ze polski byl na 70... przykro jest czytac takie komentarze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miesiek Re: LXVII LO MOKOTOWSKA - wyniki matur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 12:16 zazdrosc straszna rzecz, ale ja przynajmniej wiem co mam na swiadectwie, iz moge byc z tego zadowolony, a ty? moze mieszkasz w duzym miescie, ale poziom twojej wypowiedzi niestety pokazuje bardzo niska kulture osobista. Sam fakt bycia mieszkancem duzego osrodka nie czyni z ciebie intelektualisty. Jezeli chcesz to zaraz przesle ci MMS-a ze zdjeciem mojego wyniku, jesli mi ne wierzysz na slowo. pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borneo Re: LXVII LO MOKOTOWSKA - wyniki matur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 19:35 A czy w obliczeniu sredniej byli brani pod uwage olimpijczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Mirowski Re: LXVII LO MOKOTOWSKA - wyniki matur IP: *.net-serwis.pl 05.07.05, 19:55 Gość portalu: borneo napisał(a): > A czy w obliczeniu sredniej byli brani pod uwage olimpijczycy? TAK, są przecież zwolnieni z egzaminu z adnotacją 100% Pozdrawiam serdecznie Krzysztof Mirowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eks A jak poszło w innych liceach - czy będzie ranking IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 08:31 Ciągle jestem ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: txe Re: wyniki matur w renomowanych liceach IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.05, 22:56 w XXIV LO NORWIDA W WARSZAWIE WSZYSCY ZDALI. HURAAAA !!!! GRATULACJE DLA NORWIDZIAKÓW Odpowiedz Link Zgłoś
setif Re: wyniki matur w renomowanych liceach 06.07.05, 23:07 A ja myślę, że zdać maturę to za mało. Trzeba zdać tak, żeby dostać się na studia. A wypowiadam się jako nauczyciel i jednocześnie rodzic maturzysty. Niektóre kierunki są tak oblegane, że radość ze zdanej matury może być przedwczesna. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: wyniki matur w renomowanych liceach 09.07.05, 22:13 Jak działa renomowane liceum? Najpierw zbiera nalepszych uczniów, tyh ktorzy najlepiej zdali egzamin gimnazjalny - a więc najpracowitszych, najambitniejszych i najzdolniejszych. Potem wymaga od nich pracy, zazwyczaj z korepetytorami. Moja znajoma z Liceum na Mokotowskiej ma korepetycje z trzech przedmiotów. Potem oczywiscie uczniowie zdają doskonale maturę. Pytanie za 100 punktów - ile w tym zasługi szkoły? Może sporo, a może nic. Czasem słabsze licea, do których przychodzi przeciętna i mniej zdolna mlodzież, a maturę zdają nieźle niemal wszyscy, uczy bez porównanie lepiej. Ale tego rankingi nie wykażą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bokser Re: wyniki matur w renomowanych liceach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.07.05, 22:34 Verdana, bardzo celne spostrzeżenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bungli Re: wyniki matur w renomowanych liceach IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 09.07.05, 23:40 oczywiscie masz racje, ale na tym to polega. w "renomowanym" liceum wiekszosc mlodziezy wie czego chce i nie musi obracac sie w srodowisku jakie panuje w gimnazjum, poziom jest wiekszy bo nie ma tam wielu slabszych a to wymaga pracy i dzieki temu sa efekty. ale jesli ktos umie sie uczyc sam to renomowane liceum mu do niczego potrzebne nie jest bo to nieprawda ze sa tam lepsi nauczyciele. to zalezy na kogo sie trafi. w mojej szkole byli niektorzy bardzo dobrzy a niektorzy no to szkoda slow. dobrze ze waznych dla mnie przedmiotow uczyli mnie ci lepsi. dodam ze tez niby jestem z takiego "lepszego" liceum (nie tam jakies super ale dobre) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Ty jesteś nauczycielem takiego słabszego liceum;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 23:41 >Czasem słabsze licea, do których przychodzi przeciętna i mniej zdolna mlodzież, a maturę zdają nieźle niemal wszyscy, uczy bez porównanie lepiej. Ale tego rankingi nie wykażą< Odpowiedz Link Zgłoś
setif Re: Ty jesteś nauczycielem takiego słabszego lice 09.07.05, 23:58 Nie wiem, jak wygląda to w dużych miastach, ale w mniejszych jest tak jak pisała verdana: do "renomowanego" liceum idzie najzdolniejsza młodzież. A jeśli chodzi o nauczycieli, to są zatrudniani tam, gdzie jest etat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Mirowski do Verdany IP: *.net-serwis.pl 10.07.05, 10:36 Nigdy nie kwestionowałem tego, że w LXVII LO uczniowie są na bardzo wysokim poziomie. Moja definicja dobrej szkoły: "dobra szkołą to taka, do której chodzą dobrzy uczniowie". Pytanie zasadnicze - dlaczego Ci dobrzy uczniowie chcą iść do określonych szkół, a nie tych najbliższych domu? Co do rankingów - już trzy lata temu (po pierwszym egzaminie gimnazjalnym) pisałem na Forum Gazety, że mam nadzieję, że za kilka lat powinien powstać ranking szkół według wartości dodanej. Tą wartością dodaną jest przyrost między poziomem egzaminu gimnazjalnego i maturalnego. I rzeczywiście jestem przekonany, że w wielu szkołach z dalszych pozycji klasycznego rankingu ta wartość dodana może być imponująca. Pozdrawiam serdecznie Krzysztof Mirowski dyrektor LXVII LO Mokotowska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: wyniki matur w renomowanych liceach IP: *.chello.pl 10.07.05, 09:56 Jest dokładnie tak jak pisze Verdena. Te renomowane LO po prostu nie muszą się wcale wysilać, bo mają najlepszych i ambitnych uczniów, którzy w zdecydowanej większości sami mobilizują sie do pracy, a szkoła zbiera tylko tego efekty. A poza tym w rankingach też widać ciekawe rzeczy, np. LO Hoffmanowej czy Czackiego gdzie są najwyższe progi punktowe dla kandydatów (więc przychodzą tam najbardziej zdolni uczniowie), powinny mieć także nieustannie I miejca w rankingach, a wyprzedzają je LO o sporo niższych progach punktowych (np. Poniatowski czy Sempołowska), które mają słabszych kandydatów, a potrafią ich przygotować lepiej do matur i studiów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Czy Poniatowski i Sempołowska nie są renomowane? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 14:56 >(np. Poniatowski czy Sempołowska), które mają słabszych kandydatów, a potrafią ich przygotować lepiej do matur i studiów.< To może te rankingi nie sa takie złe, na pewno lepsze od plotek i sterotypów, skoro jednak pokazują prawdziwą jakość szkół!Szkoda, ze to muszą robić prywatne gazety, a nie OKE ze swoją bazą wyników na wejściu do danego liceum i na wyjściu z niego!!! Nie rozśmieszaj mnie jednak pisząc, że Poniatowski i Sempołowska nie mają renomy!!!;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa do Ja Re: Czy Poniatowski i Sempołowska nie są renomowa IP: *.chello.pl 10.07.05, 18:34 Nie napisałam nic podobnego, jak najbardziej i Poniatówka i Sempołowska są szkołami renomowanymi. Chodziło mi o to, że do tych LO idą kandydaci o niższych progach niż do innych(Czacki, Hoffmanowa), a wychodzą z tych szkół świetnie przygotowani. To tylko świadczy o bardzo dobrej pracy nauczuczyieli w tych szkołach, bo przecież nie sztuka mieć dobre wyniki, gby ma się samych geniuszy, a trudniej być tak wysoko w rankingach, gdy nie wszyscy uczniowie są super prymusami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belfer To czemu zdolni uczniowie wybierają renowmowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 15:24 licea???Ponoć, zwłaszcza w małych miejscowościach wszyscy wszystko wiedzą, więc powinni wybierać tych świetnych nauczycieli w innych szkołach!Myślę, że w Twoim poście jest sporo zawiści i ,bardzo ludzkich, prób wytłumaczenia braku własnych sukcesów!Postaraj się żeby do ciebie chcieli(!) przychodzić ci dobrzy!Zacznij od ustalenia dlaczego od tak świetnych nauczycieli twojej szkoły wolą innych! Chciałbyś/chciałabyś żeby ci uczniów przydzielali przez losowanie?;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Mirowski do Ewy IP: *.net-serwis.pl 10.07.05, 20:36 Chciałbym nieśmiało zwrócić uwagę, że ostatnio opublikowany Ranking Liceów Warszawskich (Perspektywy z lutego? 2005) opierał się na wynikach rekrutacji na wyższe uczelnie w roku 2004, a więc dotyczył absolwentów liceów czteroletnich, którzy rozpoczęli naukę w LO w roku 2000. natomiast pojęcie progów rekrutacyjnych powstało dopiero w roku 2003, kiedy zostały ujednolicone (w ramach województw) zasady punktacji podczas rekrutacji do szkół ponadgimnazjalnych. Tegoroczne progi rekrutacyjne przełożą się na wyniki matur w roku 2008 i wyniki rankingu 2009. Pozdrawiam serdecznie Krzystof Mirowski dyrektor LXVII LO Mokotowska Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Do kogoś, kto o to pytał. 27.07.05, 20:34 Nie jestem nauczycielem słabszego liceum. Jestem profesorem wyższej uczelni - i widzę, że na zajeciach absolwenci renomowanych liceów nie wypadają lepiej od tych ze słabszych. A na niektórych przedmiotach (przede wszystkim z dziedziny nauk spolecznych) wręcz gorzej. Nie dlatego, ze są mniej inteligentni - tylko po prostu nie zetknęli się, często przez cały okres szkoły, z pewnymi problemami. Cóż z matury na 90% (niegdyś z 6 na maturze), kiedy nie moge wytłumaczyć delikwentowi, że naprawdę, trudno winić kogoś, że nie zna doskonale angielskiego, skoro "trzy miesiące w Anglii czynią cuda". Facet nie rozumie, że nie kazdego stać na te trzy miesiące (po dłuższym tłumaczeniu - "no to chociaż miesiąc"). Czaem mam wrazenie, że żyli w innym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Kim jesteś?;-) IP: *.bim.net.pl 03.08.05, 11:21 1.Z tekstu wynika, że nie jesteś profesorem wyższej uczelni tylko lektorem j.angielskiego.To całkiem spora różnica-)!Ciekawe byłoby dla psychologa, dlaczego się tak musisz dowartościowywać!;-) 2.>Nie jestem nauczycielem słabszego liceum. Jestem profesorem wyższej uczelni widzę, że na zajeciach absolwenci renomowanych liceów nie wypadają lepiej od tych ze słabszych.< Są różne wyższe uczelnie i kierunki o różnym poziomie.Jeśli jesteś nap. na socjologii SGGW)a taką klasę uczelni i kierunku sugerują twoje teksty!)to spotykasz najsłabszych absolwentów renomowanych liceów i tych najlepszych z innyc szkół.Na różnych kierunkach mamy do czynienia z różnymi próbkami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cichociemny Re: wyniki matur w renomowanych liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 20:27 Jestem absolwentem tzw. słabszego liceum (czy tez jak kto woli mniej renomowanego) z Warszawy z ostatniego rocznika starej matury. Mimo to bez większej trudności dostałem się na jeden z bardziej obleganych kierunków na UW i to w trybie dziennym. Co do tzw. renomowanych liceów, to w zasadzie można im oddać jedną zasługę tzn. już wspomnianą motywację. Ja w swojej szkole nie czułem potrzeby (ani tym bardziej oczekiwania czy presji) nauki a na studia dostałem się dzięki swoim zainteresowaniom. Natomiast kilku z moich znajomych mogło by osiągnąć więcej niż osiągneło gdyby ktoś w szkole dałby im ową motywacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katarzyna Re: wyniki matur w renomowanych liceach IP: *.aster.pl 05.01.06, 22:29 Powiedziałabym,że różnice w wynikach matur pomiędzy renomowanymi LO a tymi przeciętnymi nie są tak duże jak różnice punktowe/oczywiście przelicznikiem jest moja ocena/ pomiędzy młodzieżą,która się do tych szkół dostaje. Mój wniosek jest taki ,że często te średnie szkoły osiągają lepszy efekt edukacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belfer Re: wyniki matur w renomowanych liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 17:49 A tak konkretnie;-)????Wśród szkół, które przyjmowały najlepszą młodzież są i takie, które zachowały czołowa pozycję również na maturze(Staszic, Władysław IV, Batory) i takie, ktorych miejsce w tej klasyfikacji jest duzoniższe od rezultatów uczniów przyjętych(np.Hoffmanowa, Żmichowska).Podobnie jest wśród szkół przeciętnych - pozycja jednych jest wyższa niż pozycja wyników przyjętych, innych taka sama, a jeszcze innych - niższa.I tylko to pozwala sądzić o jakości pracy tych szkół.Jest też tak, że występują duże różnice pomiędzy przedmiotami w tej samej szkole - dlatego warto je dokładnie oglądać również w pojedynczych klasach i u poszczególnych nauczycieli. Ty natomiast po prostu wyrażasz typową frustrację nauczyciela kiepskiej szkółki, który mysli,że nie ma wyników bo mu zdolnych ukradli;-) Popatrz na siebie - dlaczego ci zdolni jakoś nie chcą przyjść ani do ciebie, ani do twojej szkoły!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Mirowski Re: wyniki matur w renomowanych liceach IP: *.net-serwis.pl 07.01.06, 21:26 Skro ten wątek został podciągnięty to podaje link do wyników matury 2005 we wszystkich szkołach (także niepublicznych) w Warszawie www.oke.waw.pl/html/wyniki_2005.html Pozdrawiam serdecznie Krzysztof Mirowski dyrektor LXVII LO Mokotowska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belfer Uzupełnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 22:27 W tych średnich nie policzono wyników finalistów i laureatów olimpiad, którym skądinąd przyznano 100% na maturze.Tak więc wyniki najlepszych szkół są zaniżone akurat tam, gdzie odnoszą one największe sukcesy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Mirowski do Belfra IP: *.net-serwis.pl 08.01.06, 10:53 W omawianym zestawieniu podano natomiast liczbę olimpijczyków zwolnionych z matury z poszczególnych przedmiotów, co moim zdaniem czyni to zestawienie jeszcze cenniejszym Pozdrawiam serdecznie Krzysztof Mirowski dyrektor LXVII LO Mokotowska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belfer Re: do Belfra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 11:10 Owszem, jeśli ktoś to czyta równie uważnie jak Pan.W przeciwnym przypadku "gołe" srednie idą w świat!!! Odpowiedz Link Zgłoś