Dodaj do ulubionych

poród floryda!

10.09.05, 12:26
hej, czy któras z was orientuje sie jak wygląda sprawa ciązy i porodu na
florydzie w przypadku nielegalnego pobytu i nie posiadania ubezpieczenia
zdrowotnego?chodzi głownie o koszty. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • marekatlanta71 Re: poród floryda! 10.09.05, 21:50
      Zalezy co wybierzesz - mozesz z wlasnej kieszeni placic i wtedy gornego
      ograniczenia kosztow nie ma. Mozesz tez probowac uzyc Medicaid, ale przepisy
      Florydy nie pozwalaja na wyplacanie Medicaid nielegalnym.

P.S. Pospiesz sie z tym dzieckiem bo maja wprowadzic nowy przepis - dzieci
      urodzone w USA ktorych rodzice byli nielegalnie nie dostana obywatelstwa.

The State of Florida has several programs designed to provide Medicaid for
      pregnant women. When determining eligibility for pregnant women, the unborn
      child is always counted when looking at the income limit for the family. Women
      that are found eligible for Medicaid remain eligible throughout the pregnancy
      and for the two months following the birth of the child, as long as the mother
      remains a resident of Florida.

Non-citizens that would be Medicaid eligible on all factors other than their
      citizenship status may be eligible for Medicaid to cover medical emergencies,
      including the birth of a child. Before Medicaid may be authorized, applicants
      must provide proof from a medical professional stating the treatment was due to
      an emergency condition. The proof also must include the dates of the emergency.
      Non-citizens that are in the United States for a temporary reason, such as
      tourists, students, or those traveling for business, are not eligible for
      Emergency Medical Assistance.
    • mka16 Re: poród floryda! 11.09.05, 01:22
      nie potrafie konkretnie odpowiedziec na pytanie o koszty, ale powiem tyle, ze
      nigdy nie odwazylabym sie na ciaze w tym kraju bez ubezpieczenia. No bo jeszcze
      ok jak wszystko bedzie w porzadku, to pewnie bys sie zmiescila w granicach
      kilku tysiecy dolarow, (powiedzialabym ze 5.000 - 10.000 ale niech Ci sie cos
      skomplikuje i pobyt w szpialu sie przedluzy (Twoj czy dziecka) to mozesz z
      dlugow do konca zycia nie wyjsc
      • aniutek Re: poród floryda! 11.09.05, 03:06
        koszty porodu i prenatal care, opieki nad niemowleciem i kobieta w pologu nawet jak jest nielegalna a
        nie ma forsy pokrywa panstwo. amen.
        • lolyta Re: poród floryda! 13.09.05, 18:00
          Bywszy ostatnio na pogotowiu az zerknelam na tablice ktora wisi w kazdej
          poczekalni w szpitalach gdzie jak byk stoi, ze w wypadku emergency lub porodu
          (wlacznei z opieka nad nienarodzonym dzieckiem) szpital ma obowiazek udzielic
          wszelkiej niezbednej pomocy, nie baczac na status pacjenta i jego wyplacalnosc.
          ALE porod porodem, a jeszcze dochodza koszty opieki podczas ciazy - dla mnie z
          tej informacji nie wynikalo wcale ze przysluguje frikowa opieka w czasei ciazy!
          Chyba, ze jest jakies zagrozenie, ryzyko porodu przedwczesnego etc. Takoz, po
          porodzie zazwyczaj sie ze dwa dni w szpitalu spedza (jesli cesarka, to wiecej) -
          to juz NIE jest porod, wiec za pokoik z lazienka, jednorazowe majty, obiadki z
          deserami, telefon, wideo i telewizor jednakze pare stow za dzien biora, nawet,
          jesli porod pokrywa ubezpieczenie.
          W jakim miescie bedziesz rodzic? znam pare osob ze szpitali na Florydzie, co
          prawda nei z dzialki OB-GYN, ale moge dopytac na co moze liczyc i ile musi
          zaplacic ktos w Twojej sytuacji.
          • aniutek Re: poród floryda! 13.09.05, 22:25
            wydaje mi sie ,ze najlepiej zwrocic sie do jakiegokolwiek miejskiego szpitala do "social worker",
            dokladnie opowiedziec swoja historie z naciskiem, ze kasy niet.
            nie wiem jak to wyglada na FL ale w NY jest medicaid dostepny dla nielegalnych tez, ciaza i porod
            traktowane sa inaczej niz choroby, trzeba tylko dotrzec do odpowiednich info.
            moze bede mogla pomoc?
      • marekatlanta71 Re: poród floryda! 11.09.05, 04:39
        $10K? A jak sie trafi cesarka???? Za $10K to w tym kraju znieczulenia nie zrobia...
        • edytais Re: poród floryda! 11.09.05, 21:53
          Inna opcja to polozna (midwife) i porod w domu (tak ja teraz robie). Ja nie
          bedzie obchodzic czy jestes tu legalnie czy nie. To samo jesli stac cie na
          Birthing center.

prenatal care, porod, oraz wizyty domowe po porodzie tutuaj w Arkansas
          $1500-$2500. Moja polozna bierze $2000. Wizyty sa jak u lekarza, co miesiac,
          badany jest mocz, cisn.temp. itp itd tak samo jak u lekarza, po 7 miesiacu
          wizyty co 2 tygodnie, w ostatnim co tydzien. W ostatnim miesiacu polozna
          przychodzi do mnie do domu i przygotuje wszystko do porodu (co sie da na zapas).
          Kazda moja wizyta trwa ok godziny, wiec troche dluzej niz te 5 min. u lekarza.
          Nie wiem czy juz rodzilas, czy to twoje pierwsze dziecko. Ja juz mam 2 dzieci,
          wiec to jest moj 3ci porod. Jesli mialas juz bezproblemowa ciaze to jest to cos
          co moglabys wziasc pod uwage. Jesli to pierwsza ciaza to ja bym nie ryzykowala.
          No i oczywiscie jak koniecznie chcesz ze znieczuleniem to domowy porod odpada.
    • niepytana Re: poród floryda! 13.10.05, 03:18
      Czesc, nie wiem czy jeszcze potrzebne Ci te info bo zglaszam sie dosyc pozno,
      ale nie bylam wczesniej przyjeta na to forum. Ja jestem bez ubezpieczenia i
      mieszkam w Texas. Urodzilam w lipcu dziewczynke przez planowane cc. Oto moje
      koszta: Doktor przez 9 miesiecy, wszystkie ultrasounds, nonstress tests, i
      wizyty bez limitu $3500, wlacznie z cesarka. Doktor bardzo renomowany w miescie
      i faktycznie bylam juz dwa razy w ciazy w Kanadzie i ten trzeci raz w Stanach
      wspominam najlepiej. Lekarz naprawde super. Dodatkowo w tej cenie pomagal mi z
      cukrzyca (i to nie ciazowa tylko typ1 insulinozalezny). Szpital w zakresie
      operacji cc, pobytu 4 dniowego mojego i baby kosztowal $5500. Deal ze szpitalem
      byl taki zebym zaplacila przed discharge. Jakbym kazala sobie wystawic normalny
      rachunek i placila na raty suma zwiekszylaby sie do ok. $20000, takze jest
      roznica i motywacja. Szpital tez byl piekny. W Kanadzie sluzba zdrowia jest na
      wysokim poziomie i szpitale piekne i wyposazone,itd, ale tu bylo jeszcze
      lepiej. Jeszcze tylko dodam ze lekarz przy porodzie naturalnym bralby $3200
      czyli $300 mniej, a szpital $3500 czyli $2000 mniej. Mam nadzieje ze cos z tego
      zrozumialas ;))) Powodzenia i daj znac jak masz jeszcze jakies pytania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka