Dodaj do ulubionych

CZy mam zacząć się martwić?

05.01.06, 10:12
Maja córka ma skończone 2 miesiące. Mała często wysówa język i teraz zaczęła
slinić sie. Siostra mojego męża powiedziała, że to świadczy o chorobie -
niepełnosprawnosci umysłowej. Nogi mi się ugieły. Nigdzie w książkach nie
mogę tego znaleść. Narobiła mi takiego stracha, że nie daję rady, nie śpię,
nie jem całyy czas obserwuję mała. Dziewczyny poradzcie czy to normalne , czy
powinnam zacząć sie martwic czy nie?
Obserwuj wątek
    • deotyma11 Re: CZy mam zacząć się martwić? 05.01.06, 10:18
      A może jej ząbki rosną?
      Ja wiem, że to trudne, ale przestań słuchać durnych kuzynek. Jeśli bardzo cię
      to niepokoi idź do pediatry, albo nawet neurologa to cię uspokoją.
    • nurich Re: CZy mam zacząć się martwić? 05.01.06, 10:18
      A czy ta siostra Twojego męża nie jest przypadkiem niepełnosprawna umysłowo?

Co za chory pomysł. U tak małego dziecka uposledzenie byłoby raczej wrodzone a
      to powiedzieliby Ci w szpitalu.

a siostrę męża wyślij do psychiatry.
    • solween Re: CZy mam zacząć się martwić? 05.01.06, 10:21
      mam wrazenie ze siostra Twojego meza - przepraszam ze tak dosadnie napisze -
      ale sama jest troche nie do konca zdrowa na umysle
      Twojemu Malenstwu zapewne ida zeby i tyle
      pozdr
      • magda2610 Re: CZy mam zacząć się martwić? 05.01.06, 11:05
        mój mały ma prawie 4 m-ce i od kilku dni też zaczął wysuwać język i się ślinić,
        ale nie uważam żeby to było oznaką jakiejś choroby umysłowej. Nie słuchaj
        kuzynki, ale jak się niepokoisz to idź do lekarza. Będziesz spokojna.

Dziwne jest to, że to zawsze ktoś z rodziny ma takie pomysły. U mnie moja
        kuzynka porównuje moje dziecko do swojego (8 m-cy różnicy) i oczywiście moje
        jest "gorsze". Ale pozostawiam to bez komentarza. Ona taka była zawsze.

Pozdrawiam
        Magda
        • sabko Re: CZy mam zacząć się martwić? 05.01.06, 11:18
          Brak słów na taką głupotę. Dziecku w wieku 2, 3 miesięcy zaczynają silniej
          pracować ślinianki i dlatego często mocno się ślinią, rzadko powodm są ząbki. co
          do języczka to wierz mi wysówa go wiele maluszków, moja mała też miała stale
          języczek na górze.
    • dinarowa Re: CZy mam zacząć się martwić? 05.01.06, 11:22
      Nie martw się, pierwsze słyszę, że wysuwanie języka i ślinienie się jest oznaką
      uposledzenia umysłowego!!! Może właśnie chodziło jej o to żeby cię
      przestraszyć. A może to jakieś zasłyszane "mądrości". Nie przejmuj się!
      • koralutek Re: CZy mam zacząć się martwić? 05.01.06, 11:32
        Gdyby tylko ślinienie i wysuwanie języka u niemowlaka było oznaką upośledzenia
        umysłowego to pewnie większość dzieci by była chora. Nie słuchaj kuzynki, która
        pewnie coś gdzieś usłyszała, ale nie wie dokładnie o co chodzi. Jeżeli się
        jednak martwisz to spytaj się swojego pediatry na najbliższej wizycie.
        Pozdrawiam - mama strasznie śliniącej się Natalki
    • yagga1 Re: CZy mam zacząć się martwić? 05.01.06, 11:29
      mój synek ma pół roku - też wywalał język przez jakiś czas, trochę się
      niepokoiłam - ale przeszło bez śladusmile Potrzebny Wam spokój, nie martw się bez
      sensusmile
    • mzzz Re: CZy mam zacząć się martwić? 05.01.06, 11:35
      Twoja kuzynka jest sama uposledzona jak ktoś tak może powiedziec.
      Moja niunia ma 2,5 miesiąca i terz przez kilka dni wysówała ciągle język i się
      śliniła.Jest to rzecz prawidłowa mała odkryła że ma język i się bawi a
      ślinienie to normalne dziecko nie potrafi jeszcze przełykać śliny a ślinianki
      już pracują.
      • e5121 Re: CZy mam zacząć się martwić? 05.01.06, 11:39
        Daj spokój i nie martw się. Ale ja jako osoba martwiaca się zapytałabym
        pediatrę orzy najbliżeszj okazji czy wszystko jest OK.I już...
    • naranykota Re: CZy mam zacząć się martwić? 05.01.06, 11:47
      Głupi babsztyl z tej kuzynki!
      Podaj jej maila na forum to Jej tak nawrzucamy,że się sama poślini.Ze wstydu....
    • kotka.szrotka Re: CZy mam zacząć się martwić? 05.01.06, 11:50
      Mój mały też od paru dni wystawia język, otwiera buzię i się nieco ślini. Jutro
      będziemy u pediatry to zapytam. Myślę, że może chce pić. Kuzynka jest GŁUPIA,
      może kojarzy, że niepełnosprawne dzieci czasem mają otwarte usta, czasem się
      ślinią. Do domu bym kogoś tak głupiego nie wpuszczała, lepiej oszczędzać własne
      nerwy. A przy okazji wizyty też zapytaj lekarza co to jest.
      • uwa5 Re: CZy mam zacząć się martwić? 05.01.06, 11:54
        mój Szymcio skończył 2 miesiące i też tak wystawia jęzorek i ślini się. Pytałam
        się pediatry dlaczego, a on mi powiedział, że dziecko ma małą jamę gębową a
        duży język i dlatego tak się dzieje. Uważam, że to logiczne uzasadnienie, więc
        się nie martw.
        • ade1 Re: CZy mam zacząć się martwić? 05.01.06, 12:05
          moja coreczka ma obnizone napiecie miesniowe pani neurolog pytala czy mala
          wysuwa jezyk, czy jej wylatuje (bo wlasnie przy niskim napieciu miesniowym gdy
          dziecko mialoby bardzo slabe miesnie to nie jest w stanie utrzymac jezyka). ja
          powiedzialam ze mala wysuwa czasami jezyk do przodu bo tak tez bylo ale nie
          wygladalo to niepokjaco, bo ten jezyk jej nie wiscial na brodzie tylko jak to
          dziecko slini sie przez zabki i jezyczkiem wszystko sobie bada. to lekarka
          powiedziala ze ok.u znajomej ktore dziecko mialo bardzo silnie obnizone
          napiecie miesniowe ten jezyk wlasnie tak prawie wisial, dzieki cwiczeniom vojty
          dziewczynka zostala wyprowadzona. ma teraz 14 lat jest wyjatkowo uzdolniona i
          sprawna fizycznie.
          • idaboo1 Re: CZy mam zacząć się martwić? 05.01.06, 17:43
            Dziękuję bardzo za słowa otuchy i super wyjasnienia. A siostra mojego męża jest
            w 100% walnięta - macie rację. Pozdrawiam
    • betka100 Re: CZy mam zacząć się martwić? 05.01.06, 12:20
      A mnie dziwi jak możesz zastanawiac sie czy taka głupota jest prawdą! Patrzysz
      na swoje zdrowe dziecko i co na prawde wierzysz że może być niepełnosprawne bo
      się ślini? Bo ci przecież taki ekspert powiedział....Skoro je obserwujesz to
      chyba widzisz że rozwija się jak najbardziej prawidłowo! Wykaż minimum zdrowego
      rozsadku i intuicji. Oszczedź sobie przykrości i stresu i nie rób tak pochopnie
      ze swojego dziecka chorego. Mimo swojego niedoświadczenia nie daj sie ogłupić
      takim bałwanom!
    • bambinek Re: CZy mam zacząć się martwić? 05.01.06, 15:44
      mam wrazenie ze ta twoja kuzynka jest stara panna i to bezdzietna,bo takim to
      wlasnie bije na umysł.
    • niewinna Re: CZy mam zacząć się martwić? 05.01.06, 16:35
      Hi! Moja Emilka tak koło 2 miesiąca też zaczeła wysuwać języczek i się ślinić.
      Ja z kolei w którymś z opracowań natknełam się na takie wyhaśnienie tego
      zachowania : jeden z odruchów noworodkowych w wyniku którego dziecko usuwa ciała
      obce z buzi. U nas minęło. Emilka już nie wystawia jezyczka a ślini się
      strasznie no bo normalne. Co zaś się tyczy wypowiedzi tej pani to załamka. Jak
      można walnąć takim tekstem do kogoś? Prostota straszna.
      • agam26 Re: CZy mam zacząć się martwić? 05.01.06, 16:39
        moja 4m córcia też wysuwa język i się ślini. Trochę nie na miejcu są słoiwa
        kuzynki. nie martw się taką glupotą ludzką( sorki za wyrażenie)
        • olik128 Re: CZy mam zacząć się martwić? 05.01.06, 19:11
          Moja córeczka też wysuwała język do przodu, ponieważ ma obniżone napiecie
          mięśniowe. Dodatkowo p. neurolog zleciła badanie hormonów tarczycy. Wszystko
          było dobrze.Teraz ma 4 miesiące i już tego nie robi.Nie słuchaj głupich rad.
          Moja starsza córka ciągle była porownywana do swojej kuzynki,przez moją
          teściową - czułam się sfrustrowana. A teraz nie słucham durnych rad, tylko tego
          co mi mój rozum i serce podpowiada.
          • 111a4 Re: CZy mam zacząć się martwić? 05.01.06, 20:01
            to normalne.moja mała tez miała etap wysuwania jezyczka!!!!!co za głupoty!!!!
            nic sie nie przejmuj!!!!
    • bea-ta Re: CZy mam zacząć się martwić? 06.01.06, 08:35
      Taki język może byc w Zespole Downa, ale juz widziałabyś też charakterystyczne
      rysy twarzy dla takich dzieci i juz w szpitalu by to zauwazono!!! Siostra dobrze
      cos tam słyszała, ale ... gratuluje pomysłowości, tylko takich komentarzy trzeba
      świeżo upieczonej mamiesad Maluch w 2mz po prostu ma za duzo sliny, bo ślinianki
      zaczynaja intensywnie ja produkowac a dziecko nie umie jej połykac tak jak
      mysmileZaczyna też smyk odkrywać mozność wsadzania łapek do buziaka i też nie
      bedzie to nic złego, ani nie świadczy o zębach, ale o silnym odruchu ssania u
      takiego malucha.
      Jeśli chodzi o ten jężyk- to tez kiedyś mi to powiedziano- syn jest zupełnie
      normalny, język też ma jak nalezysmile))))Spij spokojniesmile))Martwić sie jeszcze
      bedziesz z róznych innych powodów, bo im dalej w las tym więcej drzew - im
      dziecko starsze tym większe problemysmile)))Pozdrawiam, Beata
    • nana2005 Re: CZy mam zacząć się martwić? 06.01.06, 16:57
      ślini sie bo jeszcze nie umie przelykac slinki a wysuwa jezyczek - normalny
      odruch(- kontaktuje sie w ten sposob.
      • 1urszula1 Re: CZy mam zacząć się martwić? 06.01.06, 18:24
        Hej!
        Moja coreczka tez miala prawie caly czas wysuniety jezyczek. Lekarz mowil, ze
        to moze miec zwiazek z jej miekka krtania (miala troche dluzej niz zwykle maja
        dzieci), a potem sie okazalo, ze taka poprostu jej uroda. Duzy jezyk. W drugim
        roku zycia proporcje jej buzki sie zmienily i juz jezyczek jest schowany.
        Pozdrawiam,
        Ula
        PS
        Napisz jeszcze czasem co wymysla siostra Twojego meza, to bedzie sie z czego
        posmiac wink
    • nunu Re: CZy mam zacząć się martwić? 07.01.06, 18:47
      Nie masz sie martwic, ale mozesz zapytac pediatre. Dzieci z roznych powodow
      wystawiaja jezyki i nie musi to niczego zlego oznaczac. Jezeli przyczyna jest
      niewlasciwe napiecie miesni, to mozna uciskac palcem pod broda, dziecko wtedy
      chowa jezyk (pokazal nam to dzisiaj rehabilitant). Nie rob tego jednak bez
      konsultacji z lekarzem.
    • driadea Re: CZy mam zacząć się martwić? 07.01.06, 19:47
      Około trzeciego miesiąca życia ślinianki są już w pełni rozwinięte, produkują
      zatem normalną, "dorosłą" ilość śliny, a maluszek jeszcze nie umie jej połykać,
      stąd to ślinienie.
      Rzadko zdarza się, by w trzecim miesiącu pojawiły się zęby, a ślinienie jest
      niemal zawsze, zresztą zobacz:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=31827342&a=31828752
      Co do wysuwania jęzuka, to dość powszechne w tym wieku, polecam to:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=29964706&a=29964988
    • malta25 Re: CZy mam zacząć się martwić? 07.01.06, 19:57
      Bozeee! rece opadaja na takich ludzi, jak ta Twoja szwagierka sad
    • monika701 Re: CZy mam zacząć się martwić? 08.01.06, 00:00
      Ale bzdura! Dzieci sie zaczynaja slinic w tym wieku bo nie potrafia przelykac
      sliny jeszcze.
    • jovix Re: CZy mam zacząć się martwić? 08.01.06, 11:17
      mój syn miał tak samo i lekarz pediatra powiedziała że to nie ząbki ani nic
      niepokojącego, tylko że zaczynają pracować ślinianki (które wytwarzają ślinę) i
      że tak juz się będize ślinił i bawił się językiem. Także głowa do góry i się
      nie martw.
      Pzdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka