Dodaj do ulubionych

Co polecicie dla oczytanego 13 latka:)

03.03.06, 11:54
Syn czyta prawie wszystko co mu w ręce wpandnie....
Pochłonął wszystkie pozycje
Tolkiena,Waltari,Brunscha,Nixa,Paolini,Graves'a,Sienkiewicza........
aktualnie kończy Krzyżowców Z.Kossak.
Co jeszcze warto dołączyć do tej listy?

Ps. Chciałabym mu polecic coś spoza nurtu fantazy i niekoniecznie o tematyce
historiycznej, ale póki co opiera się skutecznie...

Obserwuj wątek
    • nchyb Re: Co polecicie dla oczytanego 13 latka:) 03.03.06, 12:07
      Opowieści rodu Otori
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=31702581&v=2&s=0
      Kroniki pradawnego mroku (1 tom Wilczy brat)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=31692165&v=2&s=0
      Morze trolli
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=28706403&v=2&s=0
      Trylogia Allende o Alexie: Miasto Bestii, Królestwo złotego smoka i Las
      Pigmejów:
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/371807
      Może Tomek Wilmowski Szklarskiego?
      kilkanaście tomów

A jeszcze może Dzika Mrówka Perepeczki?
      "Dzika Mrówka i tam-tamy"
      "Dzika Mrówka pod żaglami"
      "Podwodny świat Dzikiej Mrówki"
      "Dzika Mrówka i Jezioro Złotego Lodu"
      "Dzika Mrówka i tajemnica U-2002"

Pan Samochodzik?
    • bea-sjf Re: Co polecicie dla oczytanego 13 latka:) 03.03.06, 12:08
      A ja troszkę z boczku zapytam o Krzyżowców Kossak ,mój prawie sześciolatek jest
      zakręcony na punkcie Krzyżaków i Krzyżowców ,szukam czegoś przystępnego w
      miarę -możesz coś o tej pozycji napisać ,bo z opisu w merlinie nic nie wynika .

może spodobałaby się Twojemu synowi książkaBarbary Ciwoniuk -Igor (polecane
      przez znajomego 12 latka ).
      • nchyb Re: Co polecicie dla oczytanego 13 latka:) 03.03.06, 12:28
        Bea-sjf
        Ja czytałam dość dawno, ale tak jakos kojarzę, że maluchowi jednak bym nie
        cyztała. Mój prawie 12-latek tak, 6-latek jednak nie.

To w sumie 3 tomy (Krzyżowcy - 1, potem Król trędowaty i bez oręża).
        Bardzo historyczna, zgrabna, ale jednak dla trochę starszego dziecka.
        • bea-sjf Re: Co polecicie dla oczytanego 13 latka:) 03.03.06, 12:57
          Pod moją niobecość Jędrek sobie z tatą obejrzał "Królestwo niebieskie" , więc
          kto wie jak zareagowałby na książkę ,ale wiem to trochę później ,tyle ,ze chyba
          mu ta pasja szybko nie minie ,więc gromadze informacje:) Póki co przerabia z
          tatą Wyprawy Krzyżowe A.Michałka .Ubiór "krzyżaka" też mu musiałam uszyć :)
          • abepe Re: Co polecicie dla oczytanego 13 latka:) 03.03.06, 13:06
            bea-sjf napisała:

> Pod moją niobecość Jędrek sobie z tatą obejrzał "Królestwo niebieskie" , więc
            > kto wie jak zareagowałby na książkę ,ale wiem to trochę później ,tyle ,ze chyba
            >
            > mu ta pasja szybko nie minie ,więc gromadze informacje:) Póki co przerabia z
            > tatą Wyprawy Krzyżowe A.Michałka .Ubiór "krzyżaka" też mu musiałam uszyć :)

Bea!!!!!!!!!!Umówmy się w Malborku albo Gniewie!!!!!!!
            My przerabiamy na razie Laroussa w kwestii zamków:) Na wiosnę - wycieczka:)
          • nchyb Re: Co polecicie dla oczytanego 13 latka:) 03.03.06, 13:40
            > tatą Wyprawy Krzyżowe A.Michałka .Ubiór "krzyżaka" też mu musiałam uszyć :)
            Bardziej lubi Krzyżaków, czy krzyżowców?
            Jak Krzyżacy, to może poczytajcie ALiny Korty Gniewko syn rybaka. Ja właśnie
            miałam koło 6 lat, jak mi mama czytała, i serial wtedy oglądałam...

Tak mi się to przypomniało, gdy na emamowym forum wyczytałam, że Krzysztof
            Kołbasiuk zmarł. A on właśnie był przed laty serialowym Gniewkiem...
            • bea-sjf wciąż na marginesie czyli o Krzyżakach 03.03.06, 16:19
              Nchyb dziękuję za naprowadzenie na "Gniewka" .
              Abepe -Malbork obiecany w ramach obchodzenia urodzin -czyli koniec maja ,może
              się umówimy pod murami :)?
              • abepe Re: wciąż na marginesie czyli o Krzyżakach 03.03.06, 16:34
                bea-sjf napisała:

> Abepe -Malbork obiecany w ramach obchodzenia urodzin -czyli koniec maja ,może
                > się umówimy pod murami :)?

Jestem za. A widzisz, jak nie my do Was to Wy do nas:)

Macie też blisko to obecnej siedziby zakonu. Jest w Wiedniu (czego tam nie
                ma?mnie tam nie ma:(. Ale jeśli się Jędrek nie chce rozczarować to nie radzę
                jechać:) Lepiej pozostać przy malborskich latach świetności:)
                >
                • abepe Re: wciąż na marginesie czyli o Krzyżakach 03.03.06, 16:43
                  łuuuuuu, ale wpadka

Dopiero teraz zauważyłam, że zamieniłam krzyżowców na Krzyżaków. Moja wina, jak
                  to dziś Grześ powtarzał (nie wiem skąd mu się to wzięło).
                  A może dziecięca krucjata - "Bramy raju" Andrzejewskiego? To dopiero rozpusta :)
        • polka33 dziękuję:) 03.03.06, 13:03
          Przede wszystkim dziękuję serdecznie za odzew....na poczatek zamówię "Sagę rodu
          Otori"-jestem prawie pewna, że mu sie spodoba:)

Krzyżowców nie poleciłabym dziecku poniżej 12 lat,zdecydowanie popieram nchyb.

• polka33 Re: dziękuję:) 03.03.06, 13:17
            Zacytuje Ci kilka wybranych losowo fragmentów "Krzyżowców":)To nie jest
            książka dla dzieci, chyba nawet kryteriów lektury dla młodego gimnazjalisty nie
            spełnia:)

"Lecz spór nie ustaje.Kłócą się wszyscy gorączkowo,dowodząc zapalczywie.Sami
            nie spostrzegają,że tymczasem sprawa zmieniła oblicze.Właściwa jej treść:
            bezwstydna golizna niewiernych żon,sromota i słuszny gniew mężów,odsunęła się
            na bok.."

"Oto nadchodzi koniec,gorszy niż wszystkie przewinienia.Koniec
            ostateczny:znikczemnienie.Nie jest to bowiem ważne,że człowiek umiera,ale jak
            umiera..."

"Oddał mu konia do trzymania,sam ujął pług.Ach co za rozkosz!Aż odetchnął z
            głębi piersi.Skiba tłusta,połyskująca,lepka odkłada się z wolna.Długi szlak
            rozpruwa ziemie,ziemie uprawną,te samą w Azji,co w kraju...Ogarnęła go ciepła
            bliskość macierzy odwiecznej...."
            • bea-sjf Re: dziękuję:) 03.03.06, 16:17
              Wcale nie chcę "Krzyżowców" mu teraz czytać ,ale kiedyś pewnie po nią
              sięgnie ,bo jak zapowiada ,gdy dorośnie będzie rycerzem .
              Natomiast po lekturze Sagi Otori przygotuj się na pytania o miłość między
              mężczyznami i zwyczaj ucinania głów .Swoją drogą bardzo mi się saga podoba .
              • polka33 Re: dziękuję:) 04.03.06, 12:03
                Te pytania sa na porządku dziennym,nic mnie już nie zdziwi:)
    • agnieszka_azj Re: Co polecicie dla oczytanego 13 latka:) 03.03.06, 20:42
      polka33 napisał:

>
      > Ps. Chciałabym mu polecic coś spoza nurtu fantazy i niekoniecznie o tematyce
      > historiycznej, ale póki co opiera się skutecznie...
      >

Może "Dawcę" L. Lowry ????
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=22681140&a=22681140
      Jest ponadto recenzja na Brombie.
      • nikkori Re: Co polecicie dla oczytanego 13 latka:) 03.03.06, 21:48
        Polecam goraco Mroczne Materie Philipa Pullmana - 3 tomy fantasy: Zorza
        polnocna, Magiczny noz i Bursztynowa Luneta. Sama to teraz koncze czytac i zaraz
        zamierzam przekazac mojemu tez 13-letniemu synowi. 2 pierwsze tomy pochlonelam
        jak najlepszy kryminal, trzeci mi idzie troche gorzej, ale juz go koncze.
        Kupilam niedawno w Empiku, ale chyba jest tez w Trafiku. Wydal Albatros -wyd. A.
        Kurylowicz
    • pszczolamaja Re: Co polecicie dla oczytanego 13 latka:) 03.03.06, 23:16
      Koleżanko, a czy to oznacza, że Twój Syn Erudyta nie dałby się skusić na takie
      perły, jak "Znaczy kapitan", "Buszujący w zbożu" albo "Myszy i ludzie"? (chyba,
      że wszystkie te książki zabili już włączając je do kanonu lektur???) To nasze
      dzieci już wyłącznie na takiej hm...dziwnej literaturze będą się wychowywać?
      Jak ja to przeżyję? Mój syn już w wieku lat czterech powiedział, przerywając
      rodzicielskie "A jak będziesz duży to będziesz mógł przeczytać i tę książkę, i
      tamtą, i inną..." - "Sam będę decydował, co będę czytał!". Ja się nie nadaję na
      matkę. Z moim poziomem tolerancji, bliskim zeru...
      • polka33 Re: Co polecicie dla oczytanego 13 latka:) 04.03.06, 12:05
        Tomcio tak powiedział - Tomciu jesteś kochany !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • pszczolamaja Re: Co polecicie dla oczytanego 13 latka:) 04.03.06, 22:03
          Podżegaczka :))))))))))))))) z Milanówka!!!!!!!!!!!!!!
          • polka33 Re: Co polecicie dla oczytanego 13 latka:) 04.03.06, 23:08
            Nie ukrywam,że uwielbiam jak dzieci sie stawiają niektórym rodzicom-hihi,
            szczgólnie dzieci które nie mają z tym tak łatwo jak inne dzieci,które mają z
            tym baaaardzo łatwo..;-)
            • verdana Re: Co polecicie dla oczytanego 13 latka:) 05.03.06, 18:22
              Ja poleciłabym " Filary ziemi" Folleta. Jesli oczytany i przywykły do scen
              umiarkowanie erotycnych.
              Zresztą, to jest wiek, dla którego juz bardzo trudno cos polecić. Mój 14-latek
              uwielbiał "Paragraf 22" i "Mistrza i małgorzate", a jego siostra, zdecydowanie
              lepsza uczennica, i osoba równie oczytana zdołała "Paragraf" przeczytać dopiero
              jako 18-latka.
    • archi_joa Re: Co polecicie dla oczytanego 13 latka:) 10.03.06, 01:30
      buszujacy w zbozu
      pratchett..koniecznie:)) fantasy na wesolo
      moze adriana mole'a?
      • verdana Re: Co polecicie dla oczytanego 13 latka:) 10.03.06, 13:58
        O tak! Adriana Mole'a! Moj jedenastolatek by zachwycony! Z tym, ze chyba nadaja
        sie tylko pierwsze dwa tomy.
        Agatę Christi.
        • nchyb Re: Co polecicie dla oczytanego 13 latka:) 10.03.06, 14:23
          Pozostając w podobnej konwencji - Szalone życie Rudolfa (Joanny Fabickiej)
          polecę, którym mój syn wielce się "rozrywkował"
          • i2h2 "Szalone życie Rudolfa" 17.03.06, 14:49
            Nchyb, a kontynuacja tej książki? Tzn. "Świńskim truchtem" i 'Seks i inne
            przykrości". Czytał? Podobały mu się? Zupełnie nie jestem w temacie, a planuje
            prezent dla znajomej czternastolatki i nie wiem, czy tylko pierwszą, czy np.
            pakiecik.
            Pozdrawiam
            Iwona
            • nchyb Re: "Szalone życie Rudolfa" 18.03.06, 08:32
              na ciąg dalszy czai się w bibliotece. Jak będzie, to wypożyczy i przeczyta, na
              razie tylko czeka...
              • nchyb Re: "Szalone życie Rudolfa" 18.03.06, 08:32
                przyznaję, że z niecierpliwością czeka, bo ma ochotę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka