Dodaj do ulubionych

Plac zabaw w Nowych Grocholicach

24.04.06, 22:47
Hej,

to pewnie temat głównie do kalin-y, ale inni może mają doświadczenie lub
wiedzę w tej dziedzinie.

Jest plac zabaw przy basenie. Jednak jest to dla nas prawdziwa wyprawa.
Podobno jest też na Rybiu. Więc można też tak bardziej lokalnie.

A mnie się marzy u nas. Podobno kiedyś były plany utworzenia jakiegoś na
mojej Stawowej.

Jest też taki strasznie zaniedbany w ok. Jesiennej. Podobno zrobili go sami
mieszkańcy.

Jak myślicie jak zabrać się za realizację tego marzenia? Co zrobić by był u
nas plac zabaw?

G.

PS Mam dużą działkę, mamy piaskownicę, pewnie kupimy coś jeszcze, ale
publiczny plac zabaw to szczególne miejsce - pierwszych przyjaźni i bitew smile
Obserwuj wątek
    • kalin_a Re: Plac zabaw w Nowych Grocholicach 25.04.06, 13:18
      smile
      dokładnie grocholica
      ja wychowałam się w bloku, blok jak to blok ma wiele wad ale zaleta jest to
      (przynajmniej było tak w moim wypadku), że miałam mase koleżanek i kolegów,
      wyjście "na dwór" wiązało się z wołaniem "Kaśka !!!", plac zabaw był pełny
      dzieciaków, znajomości....czas miły smile
      Moja mała też ma piaskownicę , latem mały basenik, w tym roku myslimy o
      huśtawce, na ulicy przeważają starsi chłopcy, jedna młodsza i jedna starsza
      dziewczynka
      czyli kończąc wywód PLAC ZABAW to super sprawa,
      ale jak go zorganizować nie mam pojecia, może pismo do gminy, teraz przed
      wyborami jest szansa bo radni będa chcieli się wykazać ....
      • kalin_a Re: Plac zabaw w Nowych Grocholicach 26.04.06, 13:36
        a gdzie na ul. Stawowej miejsce na pl. zabaw?
        • grocholica Re: Plac zabaw w Nowych Grocholicach 26.04.06, 21:56
          Teraz już nie ma,

podobno kiedyś był taki fajny placyk, ale ktoś go albo kupił albo wydzierżawił
          od gminy

Byłam dzisiaj w Raszynie na placu zabaw; dla mnie on nie jest optymalny
          (kamyki, brak pojedynczych huśtawek), ale moje dziecię oszalało na punkcie
          zjeżdżalni i to najgorsze, że takiej większej.Ale zupełnie nie mogła zasnąć
          dzisiaj. Za dużo wrażeń.

Tak trochę dziwnie, żeby na plac zabaw jeździć samochodem...

G.
          • kalin_a Re: Plac zabaw w Nowych Grocholicach 27.04.06, 09:57
            Mówisz o tym za pływalnią - mi się tam jedna rzecz nie podoba - brak drzew,
            cienia widziałam latem jak mamy i dzieci smażyły się jak na patelni. Więcej
            uwag nie mam bo widoki takie miałam tylko z okien basenu (na , którym było o
            wiele przyjemniej w takie dnismile

Jak na pisałaś , że mieszkasz na Stawowej to nie ukrywam, że ostatnio -
            przejeżdżając tamtedy - zastanawiałam się gdzie mieszkasz (ale zaznaczam , że
            nie z wścipstwa smile
      • piwpiw Re: Plac zabaw w Nowych Grocholicach 30.04.06, 18:16
        a ja mam niespodzianke, bedzie plac zabaw na Nowych Grocholicach. Ale trzba
        przekonac radnego Gromka, aby zgodzil sie go zrobic, bo zadekowal cale 100 tys
        zlotych na plac zabaw w Falentach, ktory w zasadzie juz jest. Wojt mowi, ze
        starczy 50 tys, a grunt na Nowych Grocholicach ma.
        Pozdrawiam
        • grocholica Re: Plac zabaw w Nowych Grocholicach 01.05.06, 07:00
          No dobrze,

to kto i jak ma przekonać tego radnego ( z innego twojego maila wynika, ze to
          nowy przewodniczący rady, dobrze zrozumiałam?). Podejrzewam, że on jest z
          Falent? Zresztą nie ważne...

Co mamy zrobić, podzwonić gdzieś, podręczyć kogoś smile Bo mnie się marzy ten plac
          zabaw.

Nota bene koszty są przerażające. Rozumiem, że tyle kosztował ten w Raszynie.

Ja szukając coś o placach zabaw znalazłam, że można je byłodofinansować z
          funduszy strukturalnych dla wsi (chyba do 2006); może w tych na 2007-13 też
          będzie można i czytałam sobie o różnych malutkich gminach, gdzie widać
          mieszkają ludzie mądrzejsi od nas, bo umieli to wykorzystać.

Ale tam (patrz link o Byczynie ) plac zabaw kosztował 14 857 , z czego zdobyli
          z Unii 11 108 .

A u nas przeznacza się na to 100 czy nawet tylko 50 tysięcy? Zwłaszcza, że
          ziemia już jest.

No, ale i tak piwpiw powiedz jak tu wokół tego troszkę pochodzić, by Emilka
          miała się gdzie pobawić ( i te większe dzieciaki, które większość dnia spędzają
          prawie, że na drodze)?

Pozdrawiam,

G.

Poniżej obiecany link:
          www.byczyna.pl/cms/php/strona.php3?cms=cms_byczy&id_dzi=3&id_men=67&id_dok=286&powrot=1

• kalin_a Re: Plac zabaw w Nowych Grocholicach 01.05.06, 13:33
            piwpiw - zakręć się i zdobądź dla naw więcej informacji - bo z tego co
            zauważyłam to Ty dobrze zorientowany jesteś w działalności radnych
            • piwpiw Re: Plac zabaw w Nowych Grocholicach 01.05.06, 19:19
              Juz cos w tej materii robię. Wyliczylem, ze jak sie podzieli te 100 ktore
              zachomikowal Gromek, to wyjdzie na 2 niezle ogrodki. Za 11 tys nie da sie nic
              zrobic dobrego, wiec nie nalezy sugerowac sie byczynem. Piaskowniaca, jakas
              zabawka i tyle. W gminie Raszyn jest kilka ogordkow jordanowskich calkiem za
              friko bo z tego co wiem, wojt Iwicki zalatwil to z Lasami Panstwowymi (np. w
              Dawidach jest caly zrobiony przez nich za darmo). Niestety zabwaki do ogrodkow
              musza miec atesty, a takie kosztuje wiecej. Na Rybiu gmina zrobila taki plac
              zabaw i starczylo 50 tysiakow chyba na ul. Spokojnej. Dzieciaki maja ubaw i
              rodzice tez. Ale wiem, ze w tym ogrodku prezy basenie od soboty maja byc zawsze
              przez weekend zabawy dla dzieci, Clown itp. Jak sie dowiem to dam posta. A co do
              dzialalnosci radnych to wspolczuje Iwickiemu, facet chce dobrze ale z takim
              Gromkiem, Herowa, Ksiazkiem, Chmielewskim czy Hipszem, to nic nie zrobi.
              PIWPIW
    • kalin_a Re: Plac zabaw w Nowych Grocholicach 10.05.06, 16:04
      opdciągam wontek? Co z Grocholickim placem zabaw?
      • grocholica Re: Plac zabaw w Nowych Grocholicach 26.06.06, 11:15
        Rozmawiałam z p. Bieńkowskim (szef zieleni i ochrony środ)

Duże szanse na plac zabaw we wrześniu. Róg Waryńskiego I Błotnej.

Kończą rozmowu=y ze sposorem. Zastanawiam się cy skoro wrzesień i sponsor to,
        czy nie jakis kandydat na radnego ?

Ale mi wszystko jedno, byleby był plac, a radnych i tak będę wybierać kierując
        sie własnym osądem

AGA

PS. Kalina zadzwoń do tego pana może za tydzien i zapytaj o plac (moze ich
        ponekajmy telefonami, to będą wiedzieli, że nam zależy)

• kalin_a Re: Plac zabaw w Nowych Grocholicach 26.06.06, 11:35
          dobra myślsmile
          jeśli masz tel. to poproszę
          • kalin_a Re: Plac zabaw w Nowych Grocholicach 26.06.06, 11:36
            to ten róg przy sklepie tzw. u maryśki?
            Mały placyksad no cóż nie można mieć wszystkiegwink
          • matizka Re: Plac zabaw w Nowych Grocholicach 27.06.06, 07:20

tel. do p. Bieńkowskiego 701-79-12
            kalin_a napisała:

> dobra myślsmile
            > jeśli masz tel. to poproszę
            >
            • kalin_a Re: Plac zabaw w Nowych Grocholicach 27.06.06, 09:26
              ten pan Bieńkowski to jakiś kit wciskał
              dziś przechodziłam Waryńskiegi i Błotną na tym gogu jest tylko wolny chodnik i
              kawałek trawnika. Reszta to prywatne posesje.
              • grocholica Re: Plac zabaw w Nowych Grocholicach 27.06.06, 10:27
                To zadzwoń i go wypytaj, on nie do końca pamiętał adres, ale mówił, że oni
                właśnie coś tam uporządkowali

G.
    • kalin_a Re: Plac zabaw w Nowych Grocholicach 27.06.06, 13:36
      Dzwoniłam do pana Bieńkowskiego -
      potwierdził, że z końcem sierpnia, początkiem września dzieciaki z Grocholic
      dostaną plac zabaw.
      Na pytanie gdzie powiedział mi, ze teren na rogu Błotnej i Waryńskiego jest
      gminny i zagrodzony, możliwe,
      możliwe, że nie zauważyłam siatki dzielącej dom prywatny od pozostałej części
      działki. No cóż w końcu powinnam nosić okólary a nie noszę wink
      Śmiać mi się chciał jedynie z tego jak p. Bieńkowski odpowiadał mni na proste
      pytania, na które dodatkowo potrzegował kila sekund namysłu. Np. od prostych
      kiegy i gdzie po w jaki sposób finansowane, skąd gmina może na to mieć
      dodatkową kasę np. ZPORR. Na to ostatnie odpowiedział, że nie wiem proszę pani.
      Może ja za dużo wymagam?
      Puki co czekamy do września smile
      Pożyjemy zobaczymy a
      • grocholica Re: Plac zabaw w Nowych Grocholicach 15.08.06, 23:08
        o to by było fajnie. Bo już się bałam, że zw względów propagandowych zrobią to
        w listopadzie.

Kalina, a są tam jakieś drzewa czy też taka pustynia jak koło basenu?

Mam nadzieję, ze się tam kiedyś spotkamy. A moja córcia jedynaczka bardzo
        potrzebuje kontaktów z dziećmi.

Pa, pa

Aga
        • kalin_a Re: Plac zabaw w Nowych Grocholicach 16.08.06, 08:34
          wiesz co w tej chwili stoi tam barakowóz (chyba od ekipy która robi chodniki).
          Na placu jest trawa. Chyba są z boku jakieś stare jabłonki czy coś takiego ,
          muszę się dokładnie przyjżeć.
          Teren nadal jest zagrodzony razem z domem, w którym ktoś sobie mieszka.
          Moja mała idzie od września do przedszkola, więc towarzystwo dzieci będzie
          miała zapewnione. Ale chciała bym móc chodzić z nią w wolne dni na plac zabaw.
          Swoją drogą to oni sobie wybrali porę na zrobienie placu, tuż przed jesienią i
          zimą (deszcz, śnieg)
        • beata103 Re: Plac zabaw w Nowych Grocholicach 11.09.06, 20:43
          Witam wszystkich forumowiczów, a szczególnie Grocholicę i Kalinę.Czytałam wasz
          wątek m.in.dotyczacy placu zabaw na Grocholicach .Cały czas miałam nadzieję,ze
          się uda.Jest początek września i na placu zabaw coś się dzieje.Trochę wam
          zazdroszczę .Kiedy moje dzieci były małe na Grocholicach nie było placu
          zabaw.Potem powstał plac na ul.Jesiennej i moje dzieci wracając ze szkoły z
          kolegami zatrzymywały się na tym placu.Wieczorem głównie latem w czasie wakacji
          plac ten jest miejscem spotkań dla młodzieży.Mam nadzieję,że plac przy ul
          Waryńskiego/Błotnej będzie słuzył zarówno maluchom i ich mamom (opiekunom) jak
          i młodzieży,której nie było dane mieć plac zabaw wcześniej.Dobrze ,że wyrobili
          się przed listopadem!
          • kalin_a Re: Plac zabaw w Nowych Grocholicach 22.09.06, 10:31
            na owym placu zabaw postawiona została zjeżdżalnia z czym blizej nieokreślonym
            i tablica informacyjnna (chyba) mam nadzieję, że na tym nie koniec.
            Jesień zapowiada się ładna więc moze jeszcze dzieciaki będą mogły tego roku
            pobawić się w tym miejscu.
            • grocholica Re: Plac zabaw w Nowych Grocholicach 17.04.07, 23:39
              Pamiętacie jeszcze taki wątek. Cóż jest już po wyborach (nawet pan Bieńkowski
              tu wspominany chyba w gminie już nie pracuje) a placu zabaw nie ma. Ciekawe czy
              teraz sa szanse, skoro tyle tu słyszymy o pozyskiwaniu funduszy i tym podobne
              to dla tej władzy to powinny byc peanuts...
              • patrzacy.z.boku Re: Plac zabaw w Nowych Grocholicach 17.04.07, 23:43

---
                *nauczyciele do uczenia!,lekarze do leczenia!,fachowcy do pozyskiwania srodkow!
                a wisniewski na stos!...
              • hauptmannad Re: Plac zabaw w Nowych Grocholicach 18.04.07, 20:34
                W USA członkowie Izy Reprezentantów wybierani są co 2 lata. Senatorowie co 6,
                ale poniewąz na stan jest ich dwóch, to wybory są co 3 lata. Mają tam jeszcze
                wybory stanowe i lokalne. Te ostatnie mozna porównać do naszych samorzadowych.
                Z tym, że oni wybierają więcej osób funkcyjnych niz tylko radni i
                wójt/burmistrz. Może ta ilość i róznorodnośc wyborów to sposób na rozliczanie z
                obietnic?
                • dorota022 Re: Plac zabaw w Nowych Grocholicach 18.04.07, 20:44
                  hauptmannad, trudno rozliczyc z obietnic wójta i swojego radnego a co dopiero
                  taką ilość ludzi
    • kalin_a Re: Plac zabaw w Nowych Grocholicach 30.04.07, 09:48
      obiecują dużo ale pamiętają tylko o naszych obowiazkach i podatkach, oni mają
      prawa my obowiazki.
      Umiesz liczyć licz na siebie !!
      a radni i tak z naszych podatków otrzymają diety za gadki szmatki na sesjach....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka