sija26 15.01.07, 08:37 Witam Moje dziecko "nałogowo" obgryza paznokcie ma 4 latka i raczej nie robi tego ze strasu.Czy ktoś ma doświadczenie w tej kwestii?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
street_pop Re: Obgryzanie paznokci-wasze sposoby??? 15.01.07, 16:00 A czy ktos w najblizszym Twoim otoczeniu, z kim dziecko ma częsty kontakt, obgryza? Jesli tak, to bardzo możliwe, że podpatrzyła tego kogoś. No i wtedy trzeba będzie z "tym kims" porozmawiac lub/i odciąc ja od tego "wzorca". W każdym razie na pewno warto zając ją "manualnie" - lepienie, malowanie, pomaganie mamie etc. I może spróbowac nie zwracac jej uwagi na obgryzanie, nawet o tym nie wspominac bo to moze to zachowanie utrwalic (otrzymuje Twoja uwagę, Twoje emocje właśnie wtedy gdy obgryza)a poswięcac jej maximum uwagi, jeszcze więcej niż dotychczas gdy nie obgryza. Nie wiem, czy to skuteczna metoda, nie miałam tego problemu ale ja bym spróbowała w ten sposób. No i moze jednak sprobowac dopatrzec się mimo wszystko jakichś przyczyn. W jej wieku dzieci boją się ciemności, wimagionowanych potworów i obrazow (także z tv), treści z negatywnym wydźwiękiem. Zwróc uwagę, KIEDY, W JAKICH MOMENTACH obgryza te pazurki - moze wtedy będzie Ci łatwiej znaleźc żródło i po prostu je wyeliminowac. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Obgryzanie paznokci-wasze sposoby??? 15.01.07, 16:19 Sposób prosty, czasem skuteczny. Pomaluj dziecku paznokcie. Odpowiedz Link Zgłoś
1_0_0_krotka Re: Obgryzanie paznokci-wasze sposoby??? 15.01.07, 16:33 U mnie i mojej siostry malowanie nie pomagało nawet takim specjalnym, gożkim lakierem A tak wogóle to mam 13 lat i dalej obgryzam moja siostra (5 lat) też Odpowiedz Link Zgłoś
asia889 Re: Obgryzanie paznokci-wasze sposoby??? 15.01.07, 16:43 Mój sposób to częste obcinanie paznokci na krótko, tak żeby nie było czego obgryzać. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Obgryzanie paznokci-wasze sposoby??? 15.01.07, 16:45 patrzenie w druga strone? Ja obgryzałam cale dzieciństwo (bardzo fajne zajęcie, naprawdę) i mi przeszło. Moze niech po prostu obgryza i już. W koncu, co to szkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Obgryzanie paznokci-wasze sposoby??? 15.01.07, 16:49 Mnie tam specjalnie nie oduczano obgryzania i obgryzałam dość długo. W połowie podstawówki sama postanowiłam, że przestanę. I przestałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusinka1 Re: Obgryzanie paznokci-wasze sposoby??? 15.01.07, 18:19 Nie mam sposobu. Obgryzam od dziecka. Powodem u mnie są wyjątkowo łamliwe pazgokcie. Obgryzam jak s się koncentruje lub paznokieć jest złamany lub nierówny. Pomagało pomalowanie bezbarwnym bardzo mocno trzymającym lakierem. Ale też nie do końca. Nieobgryzałam, ale i tak się łamały jak były trochę dłuższe. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz56 Re: Obgryzanie paznokci-wasze sposoby??? 15.01.07, 20:10 mój syn zaczął obgryzać paznokcie w momencie pójścia do przedszkola w domu nie obgryza i wiem że u niego jest to sposób na rozładowanie napięcia emocjonalnego,czyms się tam denerwuje lakiery nie skutkują a nagrody za nieobgryzanie jak najbardziej,najgorzej jak obgryzanie wejdze w nawyk to póżniej trudno się odzwyczaić,u mojego syna skutkują właśnie nagrody i rozmowy o tym co się wydarzyło w przedszkolu Odpowiedz Link Zgłoś
1stkasia Re: Obgryzanie paznokci-wasze sposoby??? 15.01.07, 23:51 No coż sposób o którym zaraz wspomne to kosztowny "odwyk" - - - - > założenie aparatu ortodontyczneg. Serio działa- przynajmniej na mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tidut Re: Obgryzanie paznokci-wasze sposoby??? 17.01.07, 01:05 a ja obgryzam do dziś (ma 40 lat). Malowano mi paznokcie gorzką żółtą farbką (5 lat) wyśmiewano (mój dzisiejszy mąż - raptem od pięciu lat powiedział że moje ręcę były dlań najobrzydliwsze) i... Jako nastolatka wymyśliłam sobie że jak zapuszczę te paznokcie żeby dorosły do opuszka - to mi się spełni. I bywało że parę miesięcy miałam ładne (zanim nie zeżarłam ze stresu czy czytania książek - marchewka nie skutkowała). Dziś miewam obgryzione lub zadbane. Zależy czy dentysta mi zrobił krzywde (nie da się gryźć) czy mam silną wolę (bo akurat nie czytam) ALE: ŻYJĘ SZCZĘŚLIWA! Droga Mamo: to problem, ale da się z tym żyć! Nawet jak będzie dalej obgryzał. Uszy do góry. Będzie i tak fajnym facetem! Odpowiedz Link Zgłoś
tidut Re: Obgryzanie paznokci-wasze sposoby??? 17.01.07, 01:14 napisałam facetem - a może to dziewczyna? Też będzie fajna (ja mimo wszystko jestem) Odpowiedz Link Zgłoś
intuicja77 Re: Obgryzanie paznokci-wasze sposoby??? 17.01.07, 09:38 Mi pomogło dopiero nalożenie tipsów akrylowych w wieku 29 lat Odpowiedz Link Zgłoś
tidut Re: Obgryzanie paznokci-wasze sposoby??? 17.01.07, 14:43 podziwiam Cię! Ja raz sobie zrobiłam i... obgryzłam wszystko jeszcze szybciej bo mnie strasznie drażniły Odpowiedz Link Zgłoś
sous_sol Re: Obgryzanie paznokci-wasze sposoby??? 17.01.07, 19:39 Obgryzanie jest rozładowaniem stresu. Nie ma innego powodu. U starszych dzieci jest jednym z pierwszych objawów nerwicy. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamai5 Re: Obgryzanie paznokci-wasze sposoby??? 17.01.07, 23:02 WItam. Obgryzanie wcale nie jest wynikiem stresu, moja córeczka, kiedy miała ok 2 lat nie miała żadnych stresów- wręcz przeciwnie jest dzieckiem radosnym, pogodnym, wesołym, byłam z nią w domu 3,5 roku. Mimo to zaczęła obgryzać paznokcie i robiła to tak skutecznie, że nie musiałyśmy używać nożyczek!!! Nie mogłam patrzeć na te "ogryzki". W końcu powiedziałam jej bardzo wyrażnie, spokojnie i dokładnie, że jeżeli będzie dalej obgryzać to brzuszek będzie pełen paznokci i nie zmieszczą się w nim żadne przysmaki i (co najgorsze) będziemy musiały pojechać do pana doktora, żeby rozciął brzuszek i wyjął je stamtąd. Metoda może drastyczna, ale choć trudno w to uwierzyć u nas podziałała rewelacyjnie. Problem zniknął jak ręką odjął, już ponad rok nie mamy problemu- a we wrześniu Maja zaczęła przedszkole. Odpowiedz Link Zgłoś