Dodaj do ulubionych

!!! Barcelona z mamą !!!

17.05.07, 18:35
W sierpniu wybieram się na 9 dni do Barcelony z mamą. Co powinnam zabrać ze
sobą, ile pieniędzy, co warto zwiedzić, zobaczyć i gdzie warto pójść?? Czy
wszędzie dogadam się po angielsku? Czy powinnam powiedzieć słówko, dwa po
hiszpańsku, żeby było przyjemniej? :) Co powinnam wiedzieć przed wyjazdem?
Jakie są tam ciekawe, rzadko odwiedzane przez turystów tereny, które warto
zobaczyć? I jeszcze jedno...co robić w autokarze? Planuje przeczytać trochę
informacji o Barcelonie i hiszpańskim, poduczyć mamę w angielskim i...No
właśnie co robić żeby sie nie zanudzić w czasie podróży?
Obserwuj wątek
    • Gość: anka Re: !!! Barcelona z mamą !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 09:27
      cześć, zawsze warto poznać kilka słów, gdziekolwiek byś nie jechała, angielski
      powinien działać, naucz mamę, jak sama poznasz, kilku słów po hiszpańsku,
      będzie zabawniej. wiele osób uważa, ze to przeżytek ale ja tam lubię tradycyjne
      przweodniki i kupilam sobie taki barcelona i katalonia; jestem wzrokowcem i
      lubię obrazki. moze buiuro z którym jedziecie będzie organizować wycieczki
      fakultatywne? dowiesz się pewnie na miejscu albo w biurze. bo rozumiem, ze
      wypożyczenie samochodu nie wchodzi w rachubę? jeśli tak to było tu MNÓSTWO
      watków o tym co robić w Barcelonie i jej okolicach. pozdr
      • z-o-s-i-a Re: !!! Barcelona z mamą !!! 18.05.07, 11:03
        Gość portalu: anka napisał(a):
        >wiele osób uważa, ze to przeżytek ale ja tam lubię tradycyjne
        >przweodniki i kupilam sobie taki barcelona i katalonia;

Przeżytek? Pierwsze słyszę :)

Aneto, nie wiem czy już kupiłaś te przewodniki, jeśli nie, to może te wątki Ci
        pomogą:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=204&w=42978288&a=42978288
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=204&w=46613351&a=46613351
        Jeśli chodzi o zabieranie pieniędzy, to jedno co mogę doradzić, to nie wozić ze
        sobą zbyt dużo gotówki. Najlepiej korzystać z kart płatniczych. Nawet jeśli
        trzeba będzie zapłacić prowizję przy wypłacie z bankomatu, to i tak chyba jest
        to lepsze rozwiązanie niż ryzykować utratę dużej sumy pieniędzy (uważajcie na
        złodziei - pilnujcie torebek, aparatów, komórek!). Spytajcie się w swoim banku
        jakie są koszty takich transakcji, pewnie przy płaceniu kartą nie będzie
        dodatkowych opłat, ale o tym musicie się już same dowiedzieć.
        Tu jest wątek o cenach:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=204&w=60615010&a=60615010

Pytasz się co warto zobaczyć. Nie wiem za bardzo co Cię interesuje i ile masz
        lat. Oprócz tradycyjnie odwiedzanych miejsc przez turystów w samym mieście:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=204&w=58739544&a=58739544
        i poza nim:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=204&w=43947949&a=43947949
        można wybrać się na plaże, szczególnie, że w sierpniu są upały:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=204&w=59587196&a=59587196
        do aquaparków poza Barceloną:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=204&w=43461220&a=43461220
        akwarium w Barcelonie:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=204&w=47347565&a=47347565
        www.aquariumbcn.com/AQUARIUM/index.php
        czy parku rozrywki Port Aventura poza Barceloną:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=204&w=60744112&a=60744112
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=204&w=61606474&a=61606474
        Jak będziecie poruszać się komunikacja miejską, to zajrzyj tu:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=204&w=57999944&a=57999944

Jak masz jakieś pytania co do tych powyższych spraw, to dopisz się do
        odpowiednich wątków. W ten sposób informacje będą w miarę w jednym miejscu, a
        nie rozproszone po wielu wątkach. Na pewno inni też z tego skorzystają :)

Jeśli chodzi o podróż autokarem, to nie zapomnij ubrać się w coś wygodnego (np.
        luźnego, bawełnianego), bo widziałam kiedyś osoby, które się dodatkowo męczyły,
        bo założyły obcisłe spodnie czy krótkie spódniczki. Warto też mieć coś
        cieplejszego (jakąś bluzę), bo w nocy może być chłodno i oczywiście podręczne
        przybory toaletowe. Bardzo przydają się poduszki, takie zwykłe lub dmuchane
        podróżne:
        www.luks.pl/x_C_I__P_17515563-17510001.html
        W trakcie podróży pewnie będą puszczane filmy, więc mając również coś do
        czytania, może się nie zanudzisz :) Chociaż takie podróże są bardzo męczące i
        przy obecnych cenach za bilety lotnicze (np. w Clickair) nie zdecydowałabym się
        na jazdę autokarem.

Napisz jeszcze jedno, co to za wyjazd na 9 dni do Barcelony? Same sobie go
        zorganizowałyście czy przez jakieś biuro podróży?

• Gość: anka Re: !!! Barcelona z mamą !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 11:07
          oj zosiu, moze pierwsze słyszysz bo nie czytałaś tego wątku ale był posty o
          tym, ze najlepsze źródło informacji to internet. owszem, b dobre ale ja lubi
          emieć jakąś bazę a szczegółów szukać w necie
          • z-o-s-i-a Re: !!! Barcelona z mamą !!! 18.05.07, 11:27
            Oczywiście przed podróżą internet się bardzo przydaje, np. takie forum :)
            Ale nie przyszło mi na myśl nazywanie przewodników przeżytkiem, bo w trakcie
            podróży bardzo się one przydają. Często musimy sprawdzić coś, o czym wcześniej
            nie myśleliśmy, a nie zawsze mamy wtedy dostęp do internetu (chociaż to sie
            powoli zmienia).

W sumie nie powinnam się dziwić niektórym opiniom, bo należy się cieszyć, że
            ludzie chociaż z internetu korzystają, żeby się czegoś dowiedzieć o miejscu do
            którego jadą. Przecież jest tak dużo osób, które kompletnie nie wiedzą dokąd się
            wybierają i nawet na mapie nie potrafią tego pokazać, ważne że w katalogu ładnie
            wygląda :)
        • aneciaaa6 Re: !!! Barcelona z mamą !!! 18.05.07, 14:32

>
          > Napisz jeszcze jedno, co to za wyjazd na 9 dni do Barcelony? Same sobie go
          > zorganizowałyście czy przez jakieś biuro podróży?
          >

z biura podróży Ikartur albo coś takiego...
          • z-o-s-i-a Re: !!! Barcelona z mamą !!! 18.05.07, 16:42
            A możesz napisać coś więcej o tej ofercie? Gdzie jest zakwaterowanie? Jest jakiś
            program tej imprezy?
            • aneciaaa6 Re: !!! Barcelona z mamą !!! 18.05.07, 20:11
              szczerze mówiąc nie wiem nic o tej ofercie, bo mama wszystko załatwia. wiem, że
              Barcelona i tyle, ale jak się dowiem czegoś więcej (czyli jakoś w przyszłym
              tygodniu) to napiszę
              • z-o-s-i-a Re: !!! Barcelona z mamą !!! 18.05.07, 22:22
                Szukałam na stronie tego biura i co prawda znalazłam tam oferty do Hiszpanii,
                ale do Lloret de Mar, a nie do Barcelony. Może to jakaś inna. Jak się dowiesz,
                to napisz proszę, bo jestem ciekawa jak to jest dokładnie zorganizowane.
                Mam nadzieję, że to co napisałam wcześniej, przyda się. Życzę miłego pobytu w
                Barcelonie :)
                Zosia

PS. Z biurem Ikartur chyba też bym wolała podróżować drogą lądową ;-)
                • aneciaaa6 Re: !!! Barcelona z mamą !!! 19.05.07, 11:56
                  dzieki..ok jak się dowiem czegoś to napiszę tylko muszę dostać oferte bo jak
                  narazie to moja mama wszystko wie a ja biedna nic... :P
                  • z-o-s-i-a Re: !!! Barcelona z mamą !!! 19.05.07, 12:12
                    > jak narazie to moja mama wszystko wie a ja biedna nic... :P

Wiesz, że jedziesz do Barcelony, chyba że to też nie jest pewne... :)
              • z-o-s-i-a Re: !!! Barcelona z mamą !!! 29.05.07, 08:19
                aneciaaa6 napisała:
                > szczerze mówiąc nie wiem nic o tej ofercie, bo mama wszystko załatwia. wiem, że
                > Barcelona i tyle, ale jak się dowiem czegoś więcej (czyli jakoś w przyszłym
                > tygodniu) to napiszę

Dowiedziałaś się czegoś konkretnego na temat tego biura czy oferty?
                • Gość: laura Re: !!! Barcelona z mamą !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 10:53
                  Mnie też ostrzegano o kradzieżach, niestety bezskutecznie.Niby jestem czujna a,
                  a jednak.... Najpierw idąc pod drzewami 'narobił' na mnie ptak. Próbowałam sie
                  powycierać.Wyrósł przede mną Hiszpan /Cygan/,wskazał na bramę eleganckiej
                  kamienicy przed która staliśmy ,wprowadził nas na klatkę, poszedł po butelkę z
                  wodą i chusteczki i wspólnie z moim mężem próbował mnie oczścić z rzadkiej
                  mazi.Po godzinie okazało się, że nie mamy karty bankomatowej i gotówki.Na
                  szczęście w portfelu,którego nie ukradł a jedynie selektywnie opróżnił, bł
                  zapisany nr telefonu banku w Polsce, gdzie można blokować kartę.Zanim to
                  uczyniliśmy wykonane zostały na karcie dwie operacje. Po analizie
                  ustaliliśmy,że to nie ptak a ktoś świadomie w dużej ilości ochlapał mnie jakąś
                  rozpuszczoną musztardą. Stworzył atmosferę zyczliwości a my daliśmy sie nabrać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka