awita5 13.11.07, 11:02 Ostatnio przestała mi wystarczać kawa bezkofeinowa (powrót na pełen etat:-)) i zastanawiam się, po jakim czasie od wypicia małej czarnej można karmić, aby mleko było już "bezkofeinowe". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bathilda Re: Kawa a karmienie piersią 13.11.07, 11:08 Nie wariujmy. Jeśli wróciłaś do pracy to dziecko nie jest noworodkiem. Jedna kawa na pewno mu nie zaszkodzi. Mnie się czasem zdarza i nie zauwazyłam jakiś złych efektów na Piotrku. Jak wrzucisz w wyszukiwarkę to znajdziesz bardzo dużo postów na ten temat i ten sam wniosek w każdym. Odpowiedz Link Zgłoś
awita5 Re: Kawa a karmienie piersią 13.11.07, 12:07 Nie, od dawna nie jest noworodkiem:-) Za kilka dni zostanie roczniakiem:-)Dzięki za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
tabita_1 Re: Kawa a karmienie piersią 13.11.07, 12:05 Awita, kofeina przenika do pokarmu mniej więcej po 12 godzinach. Reakcja dziecka zależy nie tylko od spożytej przez Ciebie dawki kofeiny, ale też od wrazliwości osobniczej dziecka, stąd trudno przewidzieć efekt. Najprościej zrobić tak: spróbuj wypić filizankę kawy dziennie o stałej porze i obserwuj dziecko przez kilka dni. Jesli nic sie nie bedzie działo - pij na zdrowie:) Odpowiedz Link Zgłoś
jamni Re: Kawa a karmienie piersią 13.11.07, 12:08 O chyba razem napisałyśmy posty. Po 12 h!? No to w ogóle bez sensu dywagować przed czy po, raczej czy w ogóle. A alkohol i inne substancje z pokarmu? Też tak długo? Odpowiedz Link Zgłoś
bathilda Re: Kawa a karmienie piersią 13.11.07, 16:42 jamni napisała: > O chyba razem napisałyśmy posty. Po 12 h!? No to w ogóle bez sensu dywagować > przed czy po, raczej czy w ogóle. A alkohol i inne substancje z pokarmu? Też ta > k > długo? Jedne szybciej inne wolniej. Np. golonka to chyba ze dwa dni się trawi ;-) Z tego co pamiętam ze szkoły (a to już daaaawno było) to najszybciej się w jelitach wchłania woda (ok. 30 minut) a najwolniej mięso i tłuszcze, nawet ponad 24 godziny. A co do alkoholu to p. Monika poleca informacyjnie kalkulatory internetowe, w których można wpisać wagę, ilość alkoholu, czas od wypicia i wyskakuje jakie są orientacyjnie promile. Jak we krwi nie ma to i w mleku nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jamni Re: Kawa a karmienie piersią 13.11.07, 12:06 No ja aż takich skrupułów nie mam i właśnie sobie piję kawkę, ale też się zastanawiam jak szybko to co wypiję trafia do mleka. Czy jak wypiję tuż przed karmieniem to to tak szybko tam dotrze? Bo wszyscy mówią, że lepiej po, no ale jak ja karmię co godzinę dajmy na to, to myślę sobie, że jak wypiję po to jest większa szansa na to, że będzie w mleku niż jak wypiję przed. To jak to jest? Wie ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
tabita_1 Re: Kawa a karmienie piersią 13.11.07, 16:36 Wytłumaczę na przykładzie. Jeśli wypijesz kawę np. o 8 rano a potem nakarmisz dziecko o 9 kofeiny w mleku nie będzie. Pojawi się ona tam po kilku godzinach, tak między 8 a 14 godziną od wypicia. Czyli w mleku z karmienia o godz.16 będzie ślad kofeiny (raczej bez żadnych objawów)a najwięcej kofeiny będzie w mleku z karmienia ok.godziny 20. Jeśli odciągniesz to mleko i wylejesz, to następna porcja leka będzie juz czysta (tzn.bedzie tam tylko slad kofeiny). Natomiast jeśli to karmieniez z godziny 20 opuścisz nie odciągając, to cała kofeina będzie w mleku nadal, czyli dzieć ja dostanie w następnym karmieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
martha666 Re: Kawa a karmienie piersią 13.11.07, 16:06 piję kawkę odkąd moja Zuzka skonczyła 2 miesiące.na początku pół na pół z mlekiem a teraz piję już zwykłą czarną rozpuszczalną zawsze rano jeden kubek. i chyba nie działa ona na moją córkę bo zachowuje sie tak samo czy to ranek czy wieczór. Odpowiedz Link Zgłoś
fergie1975 Re: Kawa a karmienie piersią 13.11.07, 19:51 spokojnie mozna pić normalną kawę 1-2 x dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
akaef Re: Kawa a karmienie piersią 14.11.07, 00:22 Ja piję kawę od drugiego dnia po porodzie, teraz (7 mies.) regularnie 2 kawy dziennie, rano i po południu, mały nie reaguje. Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: Kawa a karmienie piersią 14.11.07, 08:23 ja kawe to pić zaczęłam wczoraj, jak mały ma m-c zwykłą kofeinową tyle że bez melczka :(( Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: Kawa a karmienie piersią 14.11.07, 08:23 bez mleczka oczywiście :)) miało być Odpowiedz Link Zgłoś