janstan1 31.12.07, 13:22 Średnia pensja wynosi w Polsce >$1200, a nie $30 jak się wydaje tym, co wyjechali 20 lat temu. Szczęśliwego Nowego Roku i niech Was w Ameryczce kryzys ominie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
starywiarus Re: Kończymy rok z 2,44 PLN za $ i 3000 PLN m. 31.12.07, 16:02 janstan1 napisała: > Średnia pensja wynosi w Polsce >$1200, a nie $30 jak się wydaje tym, co wyjechali 20 lat temu. A największe pojęcie o tym, co sie na drugim końcu świata wydaje tym, którzy wyjechali 20 lat temu mają w Polsce ci, którzy 20 lat temu byli w pieluchach. $1200 mówisz? No, no... Jak ci twoi średniacy sprężą się jeszcze na jakieś 150-200% ponad te $1200/m. , to wtedy pogadamy o zarobkach. Bo na razie to ceny doganiają u was Szwajcarię, a płace Ugandę. Odpowiedz Link Zgłoś
ratpole Re: Kończymy rok z 2,44 PLN za $ i 3000 PLN m. 31.12.07, 16:23 janstan1 napisała: > Średnia pensja wynosi w Polsce >$1200, a nie $30 jak się wydaje tym, co > wyjechali 20 lat temu. Cos podobnego!! Przy takiej pensji to ja bym na miejscu Polakow nie wyjezdzal jak 20 lat temu hehe Odpowiedz Link Zgłoś
soup.nazi Re: Kończymy rok z 2,44 PLN za $ i 3000 PLN m. 31.12.07, 22:59 ratpole napisał: > janstan1 napisała: > > > Średnia pensja wynosi w Polsce >$1200, a nie $30 jak się wydaje tym, > co > > wyjechali 20 lat temu. > > Cos podobnego!! Przy takiej pensji to ja bym na miejscu Polakow nie wyjezdzal > jak 20 lat temu hehe Oni wyjezdzajo, bo w swiecie ich lubio i kochajo, i zyc bez nich nie mogo (a jeszcze bardziej z nimi), i une chcom swiatu zrobic dobrze, tylko gupi swiat siem broni rekami i nogami. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl ha,ha,ha..tak malo?? 31.12.07, 17:06 W Polnocnej Nadrenii Westfalii czyli jednym z biedniejszych landow zachodnich srednia pensja w przemysle wynosi 4679 $..ha,ha.. www.lds.nrw.de/presse/pressemitteilungen/2007/pres_227_07.html i to bez dodatkow i premii...ha..ha.. Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: ha,ha,ha..tak malo?? 31.12.07, 17:18 caesar_pl napisał: > W Polnocnej Nadrenii Westfalii czyli jednym z biedniejszych landow > zachodnich srednia pensja w przemysle wynosi 4679 $..ha,ha.. > www.lds.nrw.de/presse/pressemitteilungen/2007/pres_227_07.html > i to bez dodatkow i premii...ha..ha.. Popatrz lepiej na wysokość pensji (lub raczej zasiłków bo chyba połowa tam na zasiłkach) we wschodnich landach. Ogromne różnice w wysokości pensji są nawet w Polsce (srednia wschód: 1500 zł, srednia zachód 3000 zł), a co dopiero między BRD a DDR Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: ha,ha,ha..tak malo?? 31.12.07, 17:31 wynosi w DDR i tak 3 razy wiecej niz w Polsce..ha..ha.. W Brandenburgii np.3600$.. www.google.de/search?hl=de&q=bruttomonatsverdienst+brandenburg+2007&btnG=Suche&meta= ghdzie wam POlaki do Enerdowcow..ha.ha..nie ten Swiat... Odpowiedz Link Zgłoś
harlista Re: Kończymy rok z 2,44 PLN za $ i 3000 PLN m. 31.12.07, 17:43 A ja zycze Krapolandii dalszych podobnych sukcesow Niech $ spadnie nawet do 1.44 PLN. Zobaczysz jakim bogaczem bedziesz wtedy. A tobie zycze duzo zdrowia, bo na troche rozumu to juz za pozno ) - Odpowiedz Link Zgłoś
cumentator Wiarus jak zwykle bije rekordy bzdur emigroli 31.12.07, 18:01 > janstan1 napisała: > > > Średnia pensja wynosi w Polsce >$1200, a nie $30 jak się wydaje > tym, co wyjechali 20 lat temu. > A największe pojęcie o tym, co sie na drugim końcu świata wydaje > tym, którzy wyjechali 20 lat temu mają w Polsce ci, którzy 20 lat > temu byli w pieluchach. > > $1200 mówisz? No, no... Jak ci twoi średniacy sprężą się jeszcze na > jakieś 150-200% ponad te $1200/m. , to wtedy pogadamy o zarobkach. > Bo na razie to ceny doganiają u was Szwajcarię, a płace Ugandę. Haha, czysta kasa jest 1200 baksow a do tego kazdy kto ma pojecie o ekonomii wie o PPP czyli Purchasing Power Parity. Z uwzglednieniem PPP polskie place w dolcach trzeba pomnozyc przez wspolczynnik 15/8 bo taka jest relacja nominalnego PKB i skorygowanego przez PPP. Czyli wyjdzie 200% wiecej realnej sily nabywczej hehe. siteresources.worldbank.org/DATASTATISTICS/Resources/GNIPC.pdf Tak wiarus, my jestesmy obywatelami Unii Europejskiej, zyjemy w strefie Schengen ktorej granic strzega nasi funkcjonariusze a euro do nas nadchodzi, najpierw wory euro zrzucane z Brukseli a pozniej w kieszeniach. Wiec pozdrawlajem was tam na zadoopiach swiata z kangurami. Odpowiedz Link Zgłoś
scag Re: Wiarus jak zwykle bije rekordy bzdur emigroli 31.12.07, 18:11 cumentator napisał: > a euro do nas nadchodzi, najpierw wory euro zrzucane z > Brukseli a pozniej w kieszeniach. Wory to masz pod oczami od wymyslania tych glupot, zdrowia zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Wiarus jak zwykle bije rekordy bzdur emigroli 31.12.07, 18:14 Liczy sie sila nabywcza w danym kraju.Co z tego ze Dania jest w statystyce wysoko jak ceny prawie wszystkiego sa 50-100% wyzsze niz w Niemczech?Dlatego realne zycie w Danii jest na nizszym poziomie niz w Niemczech.Normalka jak Dunczyka nie stac na nowy samochod .. www.egospodarka.pl/9207,Sila-nabywcza-w-Europie,1,39,1.html I nic mu nie pomoga wysokie wskazniki..ha.ha..jest po prostu biedakiem... Odpowiedz Link Zgłoś
starywiarus Re: Wiarus jak zwykle bije rekordy bzdur emigroli 01.01.08, 00:54 cumentator napisał: > Z uwzglednieniem PPP polskie place w dolcach > trzeba pomnozyc przez wspolczynnik 15/8 bo taka > jest relacja nominalnego PKB i skorygowanego > przez PPP. Czyli wyjdzie 200% wiecej realnej > sily nabywczej hehe. > Nie od dzisiaj wiadomo, że jak polskie osiągnięcia pomnożysz przez dwa, a zachodnie podzielisz przez cztery, to dużo przyjemniej ci czytać. Życzę ci dolara po 50 gr, wtedy bedziesz nam mógł opisać polski sukces eksportowy. A na razie przyjemnego hipotetycznego wydawania tych hipotetycznych 1200 baxów. Odpowiedz Link Zgłoś
viper39 Re: Kończymy rok z 2,44 PLN za $ i 3000 PLN m. 31.12.07, 18:28 janstan1 napisała: > Średnia pensja wynosi w Polsce >$1200, a nie $30 jak się wydaje tym, co > wyjechali 20 lat temu. > > Szczęśliwego Nowego Roku i niech Was w Ameryczce kryzys ominie takie zyczenia to tylko moga byc od yapcoka lub nadau-a (nowy nick?), tylko ich tak bardzo boli watroba bo inni maja lepiej zycze wam wszystkim zagluszaczom abyscie kiedys ze zrozumieniem przeczytali ksiazke z ekonomii, i wtedy zobaczycie jakie bzdury wypisujecie. taka byla kiedys piosenka "o mnie sie nie martw, ja sobie rade dam" ... Odpowiedz Link Zgłoś
soup.nazi Zaczeliscie w biedzie, konczycie w nedzy, hehehe 31.12.07, 22:56 I tak bedzie jeszcze przez wiele, wiele lat, hehehe. Jeszcze nikt z goovna bata nie ukrecil, a choc [niedo]uczeni Kraju Wschodzacego Slonca w Doopie are trying hard, to bedzie z tego taki hooy jak prezesa szyja, hehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
soup.nazi Re: Kończymy rok z 2,44 PLN za $ i 3000 PLN m. 31.12.07, 23:01 Hehe, japa, te 3000 czegos tam to dochod zbiorczy brutto na rodzine wielopokoleniowa, rajt? Trzy generacje zyja w dziuplach razem to i razem im dochod liczyc wygodniej, hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
undocumented.alien Re: Kończymy rok z 2,44 PLN za $ i 3000 PLN m. 01.01.08, 16:48 od tygodnia jestem w Europie, tzn Polska i Niemcy na zmianę. W duzym centrum handlowym z Berlinie miałem przyjemność poznać śliczną Rosjankę spod Moskwy. Troche sie zgadaliśmy o życiu i ekonomii w Rosji. Co mi powiedziała: Jestem sprzedawczynią na stoisku z odzieżą w podobnym centrum pod Moskwą. Przeliczając na euro zarabiam średnio ponad 500 miesięcznie. Moja kuzynka w Polsce, która pracuje w centrum Złote Tarasy w Warszawie ma 300 euro miesięcznie. Mój brat jest kierowcą wozu ciężarowego i jeździ do Eu zach, zarabia 1200 euro miesięcznie. Nasz znajomy w Polsce, który też jest kierowcą i jeździ po Eu zarabia 800 euro. Jeszcze 10-15 lat temu zazdrościliśmy Polakom zarobków, mieliście 2-3 razy więcej niż my w Moskwie. Ale jakoś u was wszystko stanęło w miejscu... tego nie rozumiem... Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: Kończymy rok z 2,44 PLN za $ i 3000 PLN m. 01.01.08, 22:51 undocumented.alien napisał: > od tygodnia jestem w Europie, tzn Polska i Niemcy na zmianę. > W duzym centrum handlowym z Berlinie miałem przyjemność poznać śliczną Rosjankę > spod Moskwy. Troche sie zgadaliśmy o życiu i ekonomii w Rosji. > Co mi powiedziała: Jestem sprzedawczynią na stoisku z odzieżą w podobnym centru > m > pod Moskwą. Przeliczając na euro zarabiam średnio ponad 500 miesięcznie. Moja > kuzynka w Polsce, która pracuje w centrum Złote Tarasy w Warszawie ma 300 euro > miesięcznie. Mój brat jest kierowcą wozu ciężarowego i jeździ do Eu zach, > zarabia 1200 euro miesięcznie. Nasz znajomy w Polsce, który też jest kierowcą i > jeździ po Eu zarabia 800 euro. Jeszcze 10-15 lat temu zazdrościliśmy Polakom > zarobków, mieliście 2-3 razy więcej niż my w Moskwie. Ale jakoś u was wszystko > stanęło w miejscu... tego nie rozumiem... Normalne. Jak sam napisałes - pracuje pod Moskwą. Gdyby pracowała z 200 km od Moskwy, to by zarabiała nie 500 a 200 euro miesięcznie. Moskwa i Petersburg to 'państwo w państwie'. Bardzo wysokie zarobki - ale i wysokie ceny. Te miasta to marzenie wielu Rosjan. Mieszkać w Moskwie - i dostać tam pracę, to urządzić się w życiu. Mam sąsiadkę Rosjankę, trochę mi opowiadała jak się tam żyje. Pomijając Moskwę i Petersburg, to stosunkowo najwyższy poziom życia jest w Obwodzie Kaliningradzkim. Tam ogólnie zyje się wszystkim lepiej niż w pozostałej części Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś