Dodaj do ulubionych

Tremosine czy Limone Sul Garda?

09.02.08, 21:36
Planuję pobyt nad jeziorem Garda i zastanawiam się, którą z tych dwóch
miejscowości wybrać (znalazłam tam już interesujące mnie noclegi). Zależy mi
na głównym pobycie w północnej części i stamtąd zrobić sobie kilka wycieczek.
Mam więc pytanie do tych, którzy znają Tremosine i Limone.
Które z tych dwóch miasteczek jest atrakcyjniejsze, tzn. bardziej klimatyczne
;) , malownicze, z ciekawymi uliczkami i miejscami na spacery, ładnym nabrzeżem?
Pozdrawiam i czekam na opinie. :)
Obserwuj wątek
    • Gość: kasper68 Re: Tremosine czy Limone Sul Garda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.08, 16:58
      Tremosine - oddalone jest o 7 km od jeziora. Ważne też jest w którym miasteczku
      wybrałaś nocleg (Tremosine jest nazwą związku ok. 7 miasteczek). Bardzo ładne
      widoki są w Pieve - tarasy grozy, ale oprócz tego samo miasteczko nie jest zbyt
      atrakcyjne. Urocza i podnosząca poziom adrenaliny jest droga z Pieve do
      Campione, ok.8 km, tam też jest plaża. Ja byłam w Tremosine- Voltino, w
      rezydencji Campi ale tam nie ma widoku na jezioro a samo miasteczko składa się z
      pieciu uliczek i chyba najmniejszej starówki na świecie. W Limone sporo turystów
      ale za to nad samym jeziorem. My mieliśmy problemy z parkowaniem - mało
      parkingów i wszystkie płatne za godz. Lepsze wydaje mi się Limone, przynajmniej
      dla kogoś kto chce pospacerować po uliczkach i nabrzeżu. Acha, zaopatrzenie
      spożywcze w Tremosine raczej fatalne. W Voltino był jeden sklep spożywczy, w
      Pieve też niewiele więcej.
      W Limone jest port promowy i można przepłynąć do Malcesine zwiedzić zamek i
      wjechać na Monte Baldo. Za Limone w kierunku północnym następną miejscowością
      jest Riva del Garda, fajna miejscowość na krótki spacer. Koniecznie trzeba też
      zwiedzić Cascate del Varone, ok 2-3 km za Rivą w kierunku gór. Polecam też zamek
      oraz ogród botaniczny w Arco.
    • izka.s Re: Tremosine czy Limone Sul Garda? 10.02.08, 21:39
      tez myslałem o Limone,ale inna opcja to Torbole.no własnie ktos cos może powiedzieć o tym miasteczku.Jak ono wypada na tle Limone...?
      • kasper68 Re: Tremosine czy Limone Sul Garda? 10.02.08, 23:01
        Torbole też położone wysoko, do jeziora także 7 km ale super widoki,
        zwłaszcza gdy balkon pokoju czy apartamentu jest od str. jeziora.
        mogą być problemy z zaparkowaniem samochodu przy plaży zwłaszcza w
        sezonie. Plaża dosyć wąska i przy drodze.Torbole właściwie niewiele
        się różni od Tremosine - Pieve.
        • Gość: kasper68 Re: Tremosine czy Limone Sul Garda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.08, 09:31
          Przepraszam, głupoty wypisuję. Myślałam o Tignale a miało być o
          Torbole. Oczywiście centrum Torbole leży zaraz za Rivą, nad
          jeziorem. Dobre warunki do surfingu, co zresztą widać na plaży. Samo
          miasteczko niezbyt klimatyczne ale tłumy ludzi duże.
    • Gość: Maciej Re: Tremosine czy Limone Sul Garda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.08, 10:24
      Byłem w Limone w apartamentach Oasi. Uroczy ośrodek, urocze miasteczko. Centrum
      ma swój klimat. Wydaje mi się lepszym wyborem, ale ja byłem poza sezonem (w
      maju). Nie wiem jak bardzo tłoczno jest tam w sezonie. Mogę Ci śmiało polecić
      zarówno miasteczko, jak i ośrodek, ale wybierając ten ośrodek trzeba pamiętać o
      kilku rzeczach:
      1. Ośrodek położony daleko od jeziora - ok. 3-4 km. Jeśli nastawiasz się na
      wycieczki, nie powinno być do dla Ciebie minusem. Położenie ośrodka jest
      przepiękne, około 200-300 m nad taflą jeziora z pięknym widokiem na jeziora. Za
      ośrodkiem są już tylko góry, więc masz ciszę i spokój
      2. Ośrodek należy do najtańszych w ofercie Neckermanna (podejrzewam, że w dużej
      mierze ze względu na odległość od jeziora).
      3. W ośrodku nie ma żadnej restauracji, choć niezbyt daleko jest pizzeria.
      4. Bardzo ciasno !!!! - jeśli chodzi o poruszanie się po ośrodku autem.
      Piekielnie strome dróżki, ciasne parkingi i zakręty.
      • eluszia Re: Tremosine czy Limone Sul Garda? 11.02.08, 11:26
        Gość portalu: Maciej napisał(a):

> Byłem w Limone w apartamentach Oasi. Uroczy ośrodek, urocze miasteczko. Centrum
        > ma swój klimat. Wydaje mi się lepszym wyborem, ale ja byłem poza sezonem (w
        > maju).

Ja planuję też (chyba?) poza sezonem , bo w połowie września.
        Kilka hoteli mam już "na oku", dzięki.
        Nie uśmiecha mi się gotowanie (też chcę odpocząć od garów ;-) ), więc chcę taki
        z dwoma posiłkami dziennie.

Dziękuję za Wasze opinie.
        Czyli wynika, że raczej Limone niż Tremosine.
        W sumie od początku jest to mój faworyt - pooglądałam zdjęcia satelitarne i
        "normalne" i podoba mi się jego położenie. Prom do Malcesine też jest dla mnie
        dużym plusem.

Mam jeszcze jedno pytanie : czy to, że miasteczko jest tak blisko gór ma wpływ
        na ilość cienia jaki tam jest w trakcie dnia? Nie uśmiecha mi się spędzić urlopu
        "w cieniu wielkiej góry" :-)
        • Gość: Maciej Re: Tremosine czy Limone Sul Garda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.08, 12:04
          W Limone góry masz od zachodu, więc słońce zachodzi odpowiednio wcześniej. Ja
          byłem w maju - wtedy nie było to uciążliwe, we wrześniu będzie pod tym względem
          na pewno trochę gorzej. Im ośrodek dalej od jeziora, tym wcześniej słońce będzie
          się chowało za góry.
          W połowie września powinno być faktycznie spokojnie - sezon nad Gardą trwa do
          końca sierpnia. Przygotuj się tylko na towarzystwo bogatych niemieckich emerytów.
          • Gość: bafra Re: Tremosine czy Limone Sul Garda? IP: *.uznam.net.pl 11.02.08, 14:12
            Tylko Limone! Przepiękne miasteczko.

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,64777260,67519871.html
            • eluszia Re: Tremosine czy Limone Sul Garda? 11.02.08, 16:44
              Gość portalu: bafra napisał(a):

> Tylko Limone! Przepiękne miasteczko.
              >
              > fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,64777260,67519871.html

Dzięki za link do zdjęć! :-)
          • eluszia Re: Tremosine czy Limone Sul Garda? 11.02.08, 16:43
            Przygotuj się tylko na towarzystwo bogatych niemieckich emerytó
            > w.

Tzn.? Pobiją mnie? Okradną? Będą mnie wyzywać? ;-)
            Wolę emerytów niż małolatów spuszczonych ze smyczy (wspieranych trunkami)
            szalejących po nocach.

A że niemieccy? W czym problem? Ja nie mam żadnego - mieszkam w Niemczech. :-))))
            • Gość: Maciej Re: Tremosine czy Limone Sul Garda? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.08, 18:32
              Nie jest to problem - przynajmniej dla mnie żaden. Po prostu taki jest przekrój
              turystów we wrześniu we Włoszech, a nad Gardą w szczególności. Jeżeli mój post
              zasugerował, że mam coś przeciwko im, to przepraszam.
              • eluszia Re: Tremosine czy Limone Sul Garda? 11.02.08, 18:38

> Nie jest to problem - przynajmniej dla mnie żaden. Po prostu taki jest przekrój
                > turystów we wrześniu we Włoszech, a nad Gardą w szczególności. Jeżeli mój post
                > zasugerował, że mam coś przeciwko im, to przepraszam.

W porządku. :-) Trochę dziwnie to zabrzmiało, dlatego tak odpisałam. ;-)
                Generalnie chciałabym tam pojechać z rodzinką wypocząć w spokoju i pozwiedzać
                miejscowości wokół jeziora. Spokój w hotelu czy na trasie odpowiada mi więc jak
                najbardziej. Nie oczekuję tam imprez, balowania i kąpieli turystów w fontannach ;-).
                Pozdrawiam.:-)
                • Gość: natka Re: Tremosine czy Limone Sul Garda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 19:50
                  Bylam i w Tremosine i w Limone. W Limone na campingu "Garda" a w
                  Tremosine/ Campi Residence Bellevue. ZDECYDOWANIE POLECAM
                  TREMOSINE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! WIDOKI NA
                  JEZIORO I SPOKÓJ GWARANTOWANE!!! Aha, i cykady dają spać, i nie ma
                  komarów, i jak się tam raz pojedzie to dusza sprzedana... pozdrawiam
                  gorąco
                  fanatyczka Gardy
                  • eluszia Re: Tremosine czy Limone Sul Garda? 05.03.08, 11:10
                    Gość portalu: natka napisał(a):

> Bylam i w Tremosine i w Limone. W Limone na campingu "Garda" a w
                    > Tremosine/ Campi Residence Bellevue. ZDECYDOWANIE POLECAM
                    > TREMOSINE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! WIDOKI NA
                    > JEZIORO I SPOKÓJ GWARANTOWANE!!! Aha, i cykady dają spać, i nie ma
                    > komarów, i jak się tam raz pojedzie to dusza sprzedana... pozdrawiam
                    > gorąco
                    > fanatyczka Gardy

No to jestem w kropce.:-/
                    Wciąż się waham.

Będą wdzięczna za kolejne opinie i podpowiedzi.:-)
                    • Gość: kasper68 Re: Tremosine czy Limone Sul Garda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 14:08
                      Nie ze wszystkich miejscowości Tremosine jest widok na Gardę.
                      Najlepiej sprawdzić w ofercie czy są apartamenty z widokiem na
                      jezioro. Ja byłam w Residence Campi (nie mylić z Campi Residence
                      Bellevue) i widoku na Gardę nie było, aby zobaczyć jezioro trzeba
                      było zejść ok kilometra w dół. Jeżeli preferujesz płaski teren to
                      Limone a jak niestraszne ci spacery pod górkę to wybierz Tremosine.
                      • Gość: natka Re: Tremosine czy Limone Sul Garda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 21:58
                        W Campi Residence Bellevue z apartamentu nr 7 (narożny) jest
                        przepiekny widok na jezioro i na poniżej położone Pieve. Ale mam dla
                        Ciebie rozwiazanie. Jesli wybierasz się na 2 tygodnie, to po prostu
                        jeden tydzień spędź "na dole" a jeden "na górze" :)))
                        • eluszia Re: Tremosine czy Limone Sul Garda? 06.03.08, 10:16
                          Gość portalu: natka napisał(a):

> Ale mam dla
                          > Ciebie rozwiazanie. Jesli wybierasz się na 2 tygodnie, to po prostu
                          > jeden tydzień spędź "na dole" a jeden "na górze" :)))

Będę nad Gardą kilka dni, pewnie jakbym była dłużej to zmieniłabym i tak miejce
                          pobytu, bo dwa tygodnie w jednym miejscu (zwłaszcza gdy tyle ciekawych miejsc
                          wokół) to dla mnie za monotonnie.:-)

Chyba jednak zdecyduję się na Limone - będziemy z małym dzieckiem i jakoś nie
                          uśmiecha mi się to długie wchodzenie z nim pod górkę żeby dostać się do hotelu w
                          Tremosine.
                          • Gość: natka Re: Tremosine czy Limone Sul Garda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 19:59
                            Jeśli z dzieckiem to sluszny wybór, wchodzenie pod górę w ogóle nie
                            wchodzi w grę, droga jest bardzo męcząca, to jest 7 km... tak więc w
                            górę dojazd tylko autkiem. A będąc w Limone pamiętaj aby zabrać
                            duuuużo chleba na dokarmianie łabędzi :) dziecko będzie
                            zachwycone :)))
          • Gość: andżelika Re: Tremosine czy Limone Sul Garda? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.14, 09:53
            witam
            temat limone dot w tym roku również mnie - planuję pobyt w Residence Oasi - czy macie jakis kontakt bezp. albo możecie polecic jakieś prywatne kwatery ? jak własnie tam sprawa wyglada z tym słońcen - w lipcu do której mniej więcej godz. świeci zanim zajdzie za góry...???;)
            jak z cenami ?
            • ma.ci.ej Re: Tremosine czy Limone Sul Garda? 17.04.14, 11:57
              +39 0365 954698 - właściciel mówi po włosku i niemiecku, po angielsku ani trochę. Ale z tego co pamiętam, to ceny które proponował bez pośrednictwa nie były jakoś niższe od tych z Neckermana.

Byłem dwukrotnie w Oasi, zawsze w majowy weekend. Co do słońca Ci nie podpowiem, bo pierwsze inna pora roku, po drugie nie pamiętam. Basen jest na pewnym "spłaszczeniu", więc myślę, że przy basenie słońce jest dłużej. Ale dzięki położeniu widoki na jezioro są niesamowite. Tylko, że do jeziora jest z 20-30 minut piechotą (a z powrotem z 10 minut więcej).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka