Dodaj do ulubionych

Inne "Lolity"

IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.02, 19:17
Znacie może ksiązki o podobnej tematyce co pierwowzór Nabokova ?
Obserwuj wątek
    • Gość: dr Wild Re: Inne ??? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.02, 20:15
      Hej , czyżby Nabokov był jedyny ?
    • enen Re: Inne 23.01.02, 00:26
      A może "Pamiętniki Fany Hill" Clelanda?:)))))))))))) to raczej żart, ale
      zaintrygowało mnie Twoje pytanie - jednak zastanawiam się czy myslisz o
      erotyzmie zawartym w tej lekurze czy raczej o czymś innym i co powiedziałbyś na
      porównanie do !!!"Blaszanego bębenka". Hmmm trudno jednak porównywać książki na
      zasadzie doszukiwania się podobieństw.
      • Gość: dr Wild Re: Inne IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.02, 08:24
        Miałem na myśli ... bilateralne stosunki obojga bohaterów ... I ich nader
        specyficzny charakter , który mnie - przyznaje bez bicia - interesuje .
        Proszę o pomoc .
        • enen Re: Inne 23.01.02, 09:40
          Polecam zatem Irwing'a "Jednoroczną wdowę " i całkiem serio "Blaszany bębenek" -
          Guntera Grassa. Myślę, że te lektury w nieco inny sposób niż mistrz Nabokov to
          robi, ale także opisują skomplikowane i niejednorodne relacje pomiędzy bliskimi
          sobie ludźmi.Hmmmm zastanawiam sie jeszcze nad "Mistrzem i Małgorzatą"
          Bułhakowa, ale chyba jednak to zbyt odległe skojarzenie.
          Miłej lektury doktorze :))) zacznij od Irwinga -mam ogromną nadzieję, że
          spodoba Ci się i odnajdziesz w tej książce to "coś" z Lolity.
          • Gość: dr Wild Re: Oskar Mazerath kontra Dolores Haze ? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.01.02, 21:51
            A czy w "Jednorocznej wdowie " bohaterka jest nastolatką ? Nie sądzę ...

"Blaszany bębenek " oczywiscie czytałem . Przecież to lektura "obowiązkowa" .
            Nie widzę jednak podobieństwa do "Lolity" .

Słyszałem o najnowszej , kontrowersyjnej książce Michela Houellebecqa
            pt. "Platforma" . Jednak w Polsce nieprędko się ukaże . Jeśli w ogóle do tego
            dojdzie .
            • enen Re: Oskar Mazerath kontra Dolores Haze ? 28.01.02, 08:00
              Niewątpliwie masz rację – to nie jest nastolatka, ani Oskar tym bardziej nie
              jest nastoletnia nimfomanką. Polecając Ci te lektury nie miałam na myśli
              podobieństwa „fabuły”, a raczej „bilateralne” stosunki panujące pomiędzy
              bohaterami, w których erotyzm odgrywa niebagatelną rolę. Dlatego właśnie
              dopatruję się podobieństwa w tych książkach. Jednak przyznaję, iż nie po raz
              pierwszy dowiaduje się, że ciut inaczej "czytam " :))) Było mi jednak bardzo
              miło móc wymienić wzajemnie poglądy na ten temat.
              • Gość: Wredna Re: Oskar Mazerath kontra Dolores Haze ? IP: *.proxy.aol.com 31.01.02, 02:20
                Droga enen. Przeciez wiadomo o co zboczkowi tutaj chodzi.
                Brazil- Updika polecem. Bohaterka co prawda traci cnote w wieku lat
                osiemnastu, ale szybko awansuje do trojkata seksualnego, seksu anlanego, seksu
                ze starym chlopem i z kobieta.
                • Gość: sullivan Re: Oskar Mazerath kontra Dolores Haze ? IP: 172.29.179.* 01.02.02, 19:40
                  Ktos wspomnial o "Platformie" Houellebecq'a - b. dobra ksiazka, ale
                  niespecjalnie o tym samym, co "Lolita". "Platforma" Glownie opowiada o bardzo
                  czulej milosci w smutnym swiecie, troche w stylu mojego ulubioego Celine'a. No,
                  takze troche o dupczeniu, ale przeciez "Lolita" nie jest specjalnie o tym.

Ha, wziac pol roku urlopu i preztlumaczyc wsystkie ksiazki Houellebecq'a na
                  polski - niestety to marzenie scietej glowy.
                  • Gość: dr Wild do Sullivana IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.02, 23:08
                    Według "Polityki" Houellebecq opsuje w "Platformie" m.in. wojaże bohatera po
                    światowych stolicach seksu z nieletnimi / broń Boże , nie chłopcami ! ) ,
                    podając szczegóły organizacyjno-turystyczne .

P.S. A tak na marginesie . Mimo wszystko , szanującemu się bibliofilowi nie
                    przystoi używanie słowa "dupczenie" ...
                    • Gość: sullivan do dr Wilda (bylo do Sullivana) IP: 172.29.179.* 13.02.02, 12:55
                      "dupczenie" to b. ladne slowo, jedno z ladniejszych okreslajacych te czynnosc,
                      szczegolnie "radosne dupczenie", "beztroskie dupczenie" etc...

Polityka pisze glupoty. Houellebecq opisuje platny seks w Tajlandii, ale nie z
                      nieletnimi, i bez szczegolow organizacyjnych w sensie przewodnika
                      turystycznego. powiesc jest realistyczna, wiec oczywiscie sa prawdziwe nazwy
                      miast itd, ale aby zorganizowac podroz do Tajlandii lepiej kupic przewodnik.
                      Zreszta narrator pieknie kasuje hipokryzje pewnego francuskiego przewodnika,
                      ktory moralizatorsko sie oburza na proceder platnego seksu, ale jednoczesnie
                      podaje wsystkie niezbedne detale.
                      to, co sie ludziom nie podoba u Houellebecqa to fakt, ze pisze o seksie, w tym
                      platnym, bez jednego akapitu moralizatorskiego bajdurzenia (bodaj tylko daje
                      wyraz szczeremu obrzydzeniu sadomasochizmem).
                      "Platforma" jest ksiazka warta przeczytania z wielu powodow (m.in kapitalnego
                      stylu, duzego poczucia humoru, i przede wszystkim pieknej nowoczesnej historii
                      milosnej), pod warunkiem, ze czytanie o seksie kogos nie odraza.
                      • Gość: ula Re: do dr Wilda (bylo do Sullivana) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.02, 01:22
                        Twórczość Nabokova znam wyłącznie ze słyszenia, dlatego odniosę się wyłącznie
                        do bliskiego memu sercu tematu wulgaryzmów. To jakaś bzdura o tym, jakoby
                        "szanującemu się bibliofilowi" nie wypadało używać pewnych słów. To po primo. A
                        po drugo (<---to cytat z Fedorowicza, na wypadek, gdyby "sz.s.b." nie wypadało
                        również nie znać prawidlowej odmiany łacińskich liczebników porządkowych), aby
                        w pełni wyrazić swój zachwyt dla słowa "dupczyć", et eo ipso (;-))) moją
                        solidarność z sullivanem, przytaczam jakże piękną przyśpiewkę z Podhala:
                        "Ej, wzieni mnie pod ręce,
                        Ej, na halę wiedą,
                        Ej, cosik mi się zdaje
                        Że mnie dupcyć bedo"
                        Z wiosennym pozdrowieniem
                        Ula
                • Gość: dr Wild Re: Oskar Mazerath kontra Dolores Haze ? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.02, 23:02
                  Gość portalu: Wredna napisał(a):

> Droga enen. Przeciez wiadomo o co zboczkowi tutaj chodzi.
                  > Brazil- Updika polecem. Bohaterka co prawda traci cnote w wieku lat
                  > osiemnastu, ale szybko awansuje do trojkata seksualnego, seksu anlanego, seksu
                  > ze starym chlopem i z kobieta.

Faktycznie wredna jesteś ...Domina ?
                  Osiemnastu ? To "stara dupa" ...:-) Trójkaty , anale , gerontofilia ,
                  homoseksualizm zupełnie mnie nie rajcują .

P.S. Preferujesz koprofagię ? :-)
    • rubi Re: Inne 21.02.02, 13:22
      Wontki podbne to lolity sa w tworczosci Poego.
      pozatym polecam lektore poslowia w w"lolice" wydanej przez czytelnika - pare lektorek tam jest podanych.
    • Gość: free Re: Inne IP: 172.19.0.* 31.03.02, 16:04
      A co chcesz znaleźć ? Ta książka to nie treść - tu chodzi o forme i szarade ,
      która wiąże się z dorobkiem literackim trzech kultur. Nic się do tego nie da
      porównać , można szukać tylko wyzwań ( literackich oczywiście )
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka