Gość: maciek IP: 89.171.11.* 17.03.09, 21:22 witam, czy ktoś orientuje się jak długo trzeba pracować w Szwecji aby nabyć praw do świadczeń emerytalnych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skagerak Re: pytanie o świadczenia emerytalne 18.03.09, 08:52 z mojego rozeznania wynika, ze tak jak w Danii, do pelnej emerytuty wymagane jest 40 lat nieprzerwanego pobytu w Szwecji miedzy rokiem 25 a 65 i nie jest to uwarunkowane latami pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: pytanie o świadczenia emerytalne IP: 89.171.11.* 18.03.09, 10:43 czyli jak legalnie pracowałem i przebywałem 5 lat to nic mi się nie należy? Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: pytanie o świadczenia emerytalne 18.03.09, 11:02 Szwedzkiej "emerytury starczej", ktora jest identyczna dla wszystkich zamieszkalych w Szwecji, nie dostaniesz, tylko za te 5 lat pracy, bo pracodawca placil za ciebie skladki emerytalne. Przypuszczam, ze pieniadze dostaniesz dopiero jak skonczysz 65 lat, a moze kiedy skonczysz 67 lat, bo dyskutuje sie wlasnie podniesienie wieku emerytalnego. Wlasnie na necie jest znajoma ktora wrocila do Polski, a ktora swietnie zna sie na tych sprawach, wiec jej sie zapytam, moze wie cos wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: pytanie o świadczenia emerytalne 18.03.09, 11:25 Wkleilam pytanie z tematu, i dostalam taka odpowiedz: "Prawa do emerytury nabywa sie zdaje sie po 5 latach pobytu = zameldowania w Szwecji, bez pracy do zwyklej emerytury czyli to minimum a pracujac to placimy swiadczenia emerytalne i wysokosc emerytury zalezy od okresu zameldowania i okresu pracy w Szwecji. Informacje znajduja sie na stronie Försökringskassan." Odpowiedz Link Zgłoś
mon101 Re: pytanie o świadczenia emerytalne 18.03.09, 20:52 tu znajdziesz potrzebne informacje: www.forsakringskassan.se/sprak/pol/pension/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: pytanie o świadczenia emerytalne IP: 89.171.11.* 18.03.09, 21:46 hej, dzięki za link. rzuca jakieś światło i uspokaja, że jednak co nieco się należy. Odpowiedz Link Zgłoś