Dodaj do ulubionych

cholernie smutne teksty w kórych wszyscy umierają

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 20:58
Mam dość obrzydliwego optymizmu dookoła i happy endów w książkach i filmach,
stąd nietypowe zapotrzebowanie - chcę się zdołowac i poczytać jakies
cholernie pesymistyczne teksty, w których główni bohaterowie giną marna
śmiercią i wszystko się źle kończy. Polecicie mi coś???
Obserwuj wątek
    • agrafek Re: cholernie smutne teksty w kórych wszyscy umie 12.07.04, 21:15
      Proponuję coś, co nie do końca odpowie zapotrzebowaniu (chodzi o tą krwawą
      łąźnię pod koniec), ale ponurzaste jest chyba wystarczająco. "Późne lato"
      Crowleya.
      pozdrawiam.
      ps
      a nie z sf "Królowie przeklęci" powinni zadowolić każdego spragnionego śmierci
      bohaterów:). No i Cook uwielbia wycinać swoich bohaterów w pień.
      • albertus11 Re: cholernie smutne teksty w kórych wszyscy umie 21.08.04, 02:55
        Proponuję bardziej radykalnie:

Bastion - Stephena Kinga :)
        www.albertus.pl/?d=produkt&id=957
        ---
        Księgarnia Internetowa - Albertus.pl
    • spriggana Re: cholernie smutne teksty w kórych wszyscy umie 12.07.04, 22:09
      Cykl "Pieśń lodu i ognia" George'a R.R. Martina. Jeszcze nie wszyscy zginęli,
      ale to tylko dlatego że cyklu jeszcze nie skończył ;).

Twórczosć Kresa. Ostatnio trochę złagodniał, ale jego wcześniejsze ksiązki dało
      się podsumować hasłem "Na końcu prawie wszyscy giną, a ci, którzy przeżyli
      woleliby nie żyć...".

"Sherwood ", "Maskarada" i "Wrota swiatów. Zła piosenka" (to 2,5 tomu trylogii)
      oraz "Wrzesień" Tomasza Pacyńskiego.
    • Gość: traian Hamlet IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.04, 09:33
      Szekspira
      • taki.jeden.tetrix Re: Hamlet 13.07.04, 09:53
        ...oraz ekranizacja - "Rozenkranc i Gildensztern nie żyją" Stopparda :) - sam
        tytuł mówi wszystko.
        • sfinks13 A może... 13.07.04, 10:04
          "Śmierć w dyskotece"Lombardu?.To co prawda piosenka ale zważywszy,że w
          dyskotekach bawi się sporo osób to może być prawdziwa hekatomba:)
    • Gość: Sineira Re: cholernie smutne teksty w kórych wszyscy umie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 17:36
      Dziękuję za propozycje. Powinnam była zaznaczyć, że "wszystko, tylko nie
      cykle"!
      Cooka czytałam. "Królów..." też. "Sherwood" jakoś mi nie przypasował, nie wiem
      czemu. Kres jest moim numerem 1 i ma honorowe miejsce na półce.
      O owym Crowleyu można prosić parę słów więcej?
      A może jakieś linki do stron z ponurymi opowiadaniami? (Oprócz Czarnej Hanzy,
      bo ich niedokończoną sagę znam prawie na pamięć.)
      • spriggana Re: cholernie smutne teksty w kórych wszyscy umie 14.07.04, 01:02
        To może inne teksty Martina? Zbiór opowiadań "Piaseczniki" na przykład, albo
        "Światło się mroczy" - powieść.
        • Gość: meteor2017 Re: cholernie smutne teksty w kórych wszyscy umie IP: *.isko.net.pl / *.k1.isko.net.pl 17.07.04, 18:39
          Same "Piaseczniki" zostaly zekranizowane jako nowelka w cyklu "Po tamtej
          stonie" ("The Outer Limits"). Okazuje sie, ze z tego rewelacyjnego opowiadania
          mozna zrobic kino familijne :(
    • inblanco Re: cholernie smutne teksty w kórych wszyscy umie 13.07.04, 17:59
      Bardzo smutne fantasy to " Dworzec Perdido": główni bohaterowie nie umieraja ale niektórzy z nich kończą w bardzo nieprzyjemny sposob ...Smutna i niezwykle przepiękna opowieść.
      P.S. Wiem, ze z opinie na temat tej książki są różne, ale może jakimś wskaźnikiem dla Ciebie będzie to, że ja też lubię Kresa:)))

Pzdr
    • ignatz Re: cholernie smutne teksty w kórych wszyscy umie 13.07.04, 18:43
      Nevil Shute, "Ostatni brzeg"
      NIcholas Meyer "Nazajutrz" imdb.com/title/tt0085404/ - to film :-)
      Tadeusz Konwicki "Mała apokalipsa"
      Ostatni tom przygód Wiedźmina ;-)
      • Gość: wujek e. Re: cholernie smutne teksty w kórych wszyscy umie IP: *.2.Core.net.pl 13.07.04, 21:25
        a tak.
        Po tym jak Sapkowski uśmiercił Regisa "wpadłem w głęboką depresję"
        • Gość: Sineira Re: cholernie smutne teksty w kórych wszyscy umie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 19:40
          Uuuuch... no tak, Regisa mi było szkoda. Ale ostatni tom Wiedźmina uważam za -
          tylko mnie nie powieście! - nudny. Chociaż ma swoje dobre momenty.
    • braineater Re: cholernie smutne teksty w kórych wszyscy umie 14.07.04, 20:35
      "Jestem Legendą" Mathessona - tam już na samym początku wszyscy nieżyją
      "Inwazja Porywaczy Ciał" Finneya (a też filmowa wersja - wszystkie 3 dobra ale
      osobiscię polecam Abla Ferrarę)
      "Lsnienie" Kinga koniecznie ksiązkę bo obie filmowe wersje to sieka
      "Dni między stacjami" Ericsona - do dziś nie wiem czy był tam choć jeden zywy
      bohater
      A na deser "Kawalerię kosmosu" Heinlena, żeby zobaczyć jak piekny i
      optymistyczny może byc świat:)
      Pozdrowienia:)
      • Gość: sim.on Re: cholernie smutne teksty w kórych wszyscy umie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 12:37
        "wielki marsz" kinga/bachmana. normalnie wszyscy giną a jeden wariuje.
      • Gość: Sineira Re: cholernie smutne teksty w kórych wszyscy umie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 12:43
        Tjaaaa... Wczoraj obejrzałam "Pojutrze", bo mi ktoś powiedział, że ponure i w
        sam raz dla mnie. Boshe! Takiego stężenia głupoty dawno nie widziałam!!!
        Za to "zrobiłam sobie dobrze" biorąc się (kolejny raz) za "Pamięć, smutek,
        cierń." To ma właściwy nastrój!
        • ignatz Re: cholernie smutne teksty w kórych wszyscy umie 19.07.04, 10:47
          "Nazajutrz" nie "Pojutrze". "Pojutrze" jest głupawe (choć ma swoją wartość), a
          "Nazajutrz" ma taki miły klimacik rozpadu cywilizacji.
    • ronstein Re: cholernie smutne teksty w kórych wszyscy umie 15.07.04, 16:40
      Proponuję "Przez ciemne zwierciadło" Dicka.
      Główny bohater poluje tam na...
      Lepiej nie wiedzieć przed lekturą, ale robi się z czasem dość przykro.
      Pozdr, Ron
      • Gość: meteor2017 Re: cholernie smutne teksty w kórych wszyscy umie IP: *.isko.net.pl / *.k1.isko.net.pl 17.07.04, 18:34
        Z utworow Dicka proponuje jeszcze opowiadanie "Model nr 2" (tlumaczony tez
        jako "Druga odmiana" w zbiorze "Czysta gra")
    • Gość: sim.on Re: cholernie smutne teksty w kórych wszyscy umie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 09:59
      taaaaak. widzę, że od fantastyki powoli odeszliśmy, więc polecam "rysio
      snajper" kurta vonneguta, aha "paragraf 22" hellera tez jest przygnebiający na
      koniec.
      • Gość: Sineira Re: cholernie smutne teksty w kórych wszyscy umie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 17:21
        "Paragraf" jest ponurą groteską, ale nie o taki rodzaj ponurości mi chodziło.
        Chciałam czegoś smutnego, deszczowego i melancholijnego od początku do końca...
        Ale już mi przeszło, hehehe!
        Wszsystkim dziękuję za propozycje - będzie co czytać :)
        • Gość: sim.on Re: cholernie smutne teksty w kórych wszyscy umie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 09:42
          de gustibus itp. itd. dla mie paragraf był cholernie smutny i "deszczowy"
          zwłasza pod koniec np. kiedy Yossarian włóczy się po Rzymie.
          • taki.jeden.tetrix Re: cholernie smutne teksty w kórych wszyscy umie 21.07.04, 11:00
            Skleroza odpuściła i przypomniałem sobie, co powinno tu trafić na 150% - "Księga
            Sądu Ostatecznego" Connie Willis. Mniejsza z tym, że śmiertelność niemal
            totalna, ale to naprawdę doskonała książka (uprzedzam - czytałem tylko oryginał
            i za to, co wydał Prószyński, nie ręczę :)
            • braineater Re: cholernie smutne teksty w kórych wszyscy umie 21.07.04, 14:33
              Prószyński dał radę:)
              Pozdrowienia:)
    • Gość: Krak Re: cholernie smutne teksty w kórych wszyscy umie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 11:18
      Piekło hakerów czerwcowe SF. Może nie najlepszy tekst, ale bohaterowie umierają
      i nikt nic nie zyskuje
    • Gość: Kyrios Re: cholernie smutne teksty w kórych wszyscy umie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.08.04, 22:43
      Sprobuj "Inne piesni" Dukaja, nie ma w niej sieczki ale ma swoj klimat
      a takze "Zmije i krety" Piatka - tutaj jest totalna deprecha, w tym swiecie nie
      ma cienia nadzieji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka