Dodaj do ulubionych

Ile dni trwa u Was okres?

02.06.05, 16:56
To wątek trochę z ciekawości, podyktowany tym, że
-Uczę się NPR
-Zastanawiam nad różnymi niuansami okresu niepłodności przedowulacyjnej.
Skoro po różnych wyliczeniach mówi się o współzyciu do np. 5 dnia cyklu to ja
się troszkę dziwię i zastanawiam. Ale może jestem nietypowa: moje miesiączki
nigdy nie są krótsze niż 6 dni, często trwają 7 a w ośmym zdarza się
plamienie (cykle 28 dniowe). Czyli nie ma szans na przytulanie przed
owulacją, albo trzeba zmienić zwyczaje seksualne i nie zwracać uwagi na
krwawienie (raczej niechętnie).
Jak to jest u Was? Zapokoicie moją ciekawość?
Obserwuj wątek
    • misia_7 Re: Ile dni trwa u Was okres? 03.06.05, 00:33
      mam podobnie, może o 1 dzień krócej. Ale moje cykle są 30 dniowe i regularne,
      od 4 lat największe wahnięcie 2 dni. od kilku lat owu nie wystąpiła wcześniej
      niż w 15/16 dc. Dni do 9/10 dnia cyklu traktuję jako dni niepłodne, potem około
      1-1,5 tygodnia dni teoretycznie płodne, potem jeszcze prawie 2 tyg. do konca
      cyklu nieplodne po owulacji. (Dane te są orientacyjne, Oczywiście podstawa to
      objawy, szczegolnie temperatura, a obliczenia tylko pomocniczo)
    • mimoooza Re: Ile dni trwa u Was okres? 03.06.05, 10:37
      Kiedyś miałam @ do 6 dni, cykle około 30, więc po @ zostawało jeszcze ze dwa
      dni niepłodności przedowulacyjnej.

Około 1,5 roku temu @ zaczęła mi się wydłużać i plamienie trwało nawet do 8-10
      dc. Wtedy spytałam ginki co o tym myśli i powiedziała mi, że @ łącznie z
      plamieniem nie powinna trwać dłużej niż 7 dni, dłuższa oznacza, że coś jest nie
      w porządku, a przyczyny mogą być różne (np. niedomoga lutealna, torbiele
      jajnika i inne). Od prawie roku się leczę i teraz znów @ nie dłuższa niż 7 dni.

Jeśli będą się powtarzały u Ciebie te plamienia powyżej 7dc, też radzę
      konsultację z ginem. Czasem można się męczyć, uważając, że coś jest naturalnym
      stanem, a okazuje się nie tylko, że może być inaczej, ale, że istniejący stan
      rzeczy jest sygnałem, że dzieje się coś niedobrego. Pozdrawiam :-)
      • osieuek Takie pytanie 03.06.05, 19:59
        A właściwie dlaczego wy tutaj tak często piszecie "@" zamiast "miesiączka"?
        Wyczuwam w tym podświadome zahamowania...
        • zamia1 Re: Takie pytanie 03.06.05, 20:01
          Bo krócej;-)
          U mnie okres trwa 4-5 dni, z tym, że nam to w niczym nie przesakadza;-)
        • burczykowa Re: Takie pytanie 03.06.05, 20:44
          @ to małpa. Taką małpą, małpeczką jest miesiączka dla kobiety, starającej sie
          usilnie o ciążę. O ile wiem, to ten symbol (bardzo udany!) wymysliły dziewczyny
          na NIEPŁODNOŚCI.
          • osieuek Re: Takie pytanie 03.06.05, 22:42
            He he, a więc dobrze wyczułam, że coś negatywnego. Ja się nie staram w tej
            chwili o dziecko, więc nie przejmę tego obyczaju. :-)
          • artus1231 Re: Takie pytanie 03.06.05, 23:58
            burczykowa napisała:

> @ to małpa. Taką małpą, małpeczką jest miesiączka dla kobiety, starającej sie
            > usilnie o ciążę. O ile wiem, to ten symbol (bardzo udany!) wymysliły
            > dziewczyny na NIEPŁODNOŚCI.

Chyba bardziej udany byłby na oznaczanie owu. - toż to jest dopiero małpa dla
            NPRowiczów! I ten owal... :)
    • burczykowa Re: Ile dni trwa u Was okres? 03.06.05, 20:49
      Cykle 27-34
      miesiączki- 3 dni + 1 dzień plamienie
      (kiedys były 6-7 dniowe, ale po magnezie- odmiana niesamowita).
      Raczej nie warto zmieniac przyzwyczajen- z punktu widzenia medycyny współzycie
      w okresie miesiączki nie jest zalecane.
      • ghazal Re: Ile dni trwa u Was okres? 03.06.05, 21:52
        burczykowa napisała:

> Cykle 27-34
        > miesiączki- 3 dni + 1 dzień plamienie
        > (kiedys były 6-7 dniowe, ale po magnezie- odmiana niesamowita).
        Napiszesz cos wiecej o tym magnezie?
        • burczykowa Re: Ile dni trwa u Was okres? 03.06.05, 22:11
          Pisałam pare juz razy, ale mogę jeszcze raz. Coś mi sie jakoś przypomina, że Ty
          jesteś od "Krwawych problemów", a na to magnez to pewnie az tak nie pomoże.
          Magnez- jak kwas foliowy- wg mnie powinna łykać każda kobieta. Jesli miesiączki
          są zbyt długie, nieregularne, z plamieniem, bolesne, to warto wypróbować
          magnez , jednak koniecznie z wit. B6 (mozna B complex na poczatek, a potem
          zrezygnować z kompleksu, a brać łączony preparat tylko z B6). Przez pierwsze
          miesiące nasycić się magnezem, przy czym z rana nie przesadzac (1 tabl.), a
          wieczorem- indywidualnie, w zaleznosci od stresów w ciągu dnia, wypitej kawy,
          czy pepsi. Jak za duzo, to na drugi dzień z rana bedzie luźniejszy stolec, a to
          wskazówka, że dawka wieczorna byla za duża. Ta główna dawka (wieczorna), to np.
          3-4 tabl, ale czasami 2 czy 1. Z czasem mozna uzyskac wprawę i w miare dobrze
          okreslać swoje zapotrzebowanie na magnez wieczorem.Nie mozna brac na czczo.
          Jest to naprawde dobry sposób na zlikwidowanie, albo zdecydowane złagodzenie
          np. bolesnych miesiącsek (ale pod warunkiem, że problem nie jest związany z
          jakimis nieprwaidłowościami, np. endometriozą).
          • osieuek Re: Ile dni trwa u Was okres? 03.06.05, 22:47
            A z jaką dawką te tabletki? Ilość tabletek do łyknięcia nic mi nie mówi.

Jeszcze takie pytanie. Mnie lekarz robił kilkakrotnie usg i mówił, że mam
            wyjątkowo dobrze rozbudowane endometrium. Stąd, jak powiedział, dość obfite i
            bolesne miesiączki. Czy magnez na to pomoże?

• burczykowa Re: Ile dni trwa u Was okres? 03.06.05, 23:18
              Chyba wiekszość preparatów ma tę sama dawkę.
              Ja jakoś szczególnie preferuję preparat Zdrowitu (ale tabletki zwykłe, a nie
              musujace)- tanie, dobrze przyswajalne i łatwe do połkniecia.
              Co do endometrium: skoro narasta duzo i masz potem wystarczająco progesteronu,
              to całe musi sie złuszczyc, stad może być obfitsze krwawienie. Wydaje mi sie,
              że to jest przyczyna wiekszości przypadków z obfitym krwawieniem, czyli magnez
              może pomóc. W innych sytuacjach (jak są niedobory progedteronu), to podaje sie
              ten hormon. Z drugiej strony przedłużające sie, ale wcale nieobfite krwawienia
              tez moga wynikac z niedoboru progesteronu- wtedy magnez pozwoli wyregulować
              pracę ciałka zółtego (a własciwie jego żywotność).
              Przyczyna bolesnych miesiączek może byc np. niepodatność szyjki macicy na
              rozwieranie czy wrazliwośc na prostaglandyny- tu magzez ponoc tez ma sznse
              pomóc poprzez stabilizację układu nerwowego- takze autonomicznego.
              Zawsze warto spróbować.
              • osieuek Re: Ile dni trwa u Was okres? 03.06.05, 23:22
                To brzmi bardzo ciekawie. Muszę spróbować.

> Co do endometrium: skoro narasta duzo i masz potem wystarczająco progesteronu,
                > to całe musi sie złuszczyc, stad może być obfitsze krwawienie. Wydaje mi sie,
                > że to jest przyczyna wiekszości przypadków z obfitym krwawieniem, czyli magnez
                > może pomóc.

W jaki sposób?
                • burczykowa Re: Ile dni trwa u Was okres? 03.06.05, 23:26
                  Jesli magzez działa na cały organizm, to tez i na podwzgorze , a ono na
                  przysadke, która decyduje mi.in. o pobudzaniu pęchherzyków do wzrostu, a tym
                  samym- pośrednio- do wydzielania przez nie estrogenów (pod wpływem których
                  endometrium sie rozrasta).
              • ecco_mama Re: Ile dni trwa u Was okres? 03.06.05, 23:51
                Piszesz, że magnez i kwas foliowy powinna brać każda kobieta. Czy na stałe?
                W drugiej ciąży zmuszona byłam przyjmować w sumie kilkanaście różnych tabletek
                dziennie - efekt: zatrucie wątrobowe w połogu i ponad rok problemów z wątrobą.
                Poza tym kiedyś przyjmowałam magnez z wit b6 co dzień i po próbie odstawienia
                miałam wyraźne syndromy uzależnienia.
                Czy rzeczywiście trzeba pakować się w łykanie prochów przez całe życie?
                Wystarczy chyba odpowiednio zbilansowana dieta - wtedy organizm najlepiej
                przyswaja sobie to, czego potrzebuje i tyle, ile potrzebuje.
      • artus1231 Re: Ile dni trwa u Was okres? 04.06.05, 00:52
        burczykowa napisała:

> Raczej nie warto zmieniac przyzwyczajen- z punktu widzenia medycyny
        > współzycie w okresie miesiączki nie jest zalecane.

Dokładnie dlaczego?
        • sonnja1 Re: Ile dni trwa u Was okres? 04.06.05, 07:56
          artus1231 napisał:

> burczykowa napisała:
          >
          > > Raczej nie warto zmieniac przyzwyczajen- z punktu widzenia medycyny
          > > współzycie w okresie miesiączki nie jest zalecane.
          >
          > Dokładnie dlaczego?

Tu chyba chodzi o mozliwosc infekcji? A jak sie w takim razie ma wspolzycie z
          prezerwatywa?
          Wydaje mie sie tez iz (w niektorych przypadkach) organizm jest oslabiony w
          trakcie miesiaczki. Sprobowalam raz- i prawie zemdlalam, a wczesniej zdretwialy
          mi rece. Dziwne.

pozdr
    • theday Re: Ile dni trwa u Was okres? 04.06.05, 12:52
      ja mam ostatnio dość regularne @ i krótkie: a to dziwne; kilka miesięcy temu
      brałam tabletki i okres oczywiscie był regularny ale dość obfity i trwał około
      6-7 dni; od 3 cykli nie biorę pillsów, okres nadal jest regularny (do 2 dni) 26-
      28 dni i się skrócił (hura) do 4 dni (i 1-2 dni plamienia niewielkie)czuję się
      z tym świetnie :-)
    • majkabis Re: Ile dni trwa u Was okres? 04.06.05, 18:42
      Miesiączki w miare regularne co 29-33 dni. Trwaja 4-5 dni, ale tak naprawdę to
      ok. 3 dni, bo potem to tylko małe plamienie. Zauwazyłam, że najbardziej obfite
      miesiączki i najdłuzej trwające zdarzają mi się zimą.
    • fiamma75 Re: Ile dni trwa u Was okres? 10.06.05, 19:42
      Z wiekiem mi się skraca, co mnie cieszy :-)
      Kiedyś 7 dni, a teraz 3-4 dni, czasem plus kilka dni plamienia (ale to różnie)
      przy cyklach 27-31 dniowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka