Dodaj do ulubionych

dla zaawansowanych i instruktorow npr hipertermia

22.01.06, 16:23
Moje pytanie skierowane jak wyzej bedzie na koncu. Prosze o cierpliwosc ;) i
o odpowiedz. Od dluzszego czasu meczy mnie pytanie: czy jest prawdobodobne
to, jesli wykresy sa pieeekne (2 fazowe,sluz, prawidlowa dlugosc fazy
lutealnej) to moze cos byc nie tak... Odpowiedz teoretyczna znalazlam w
artykule na mamo-tatp.pl ze jedak jest to mozliwe: wklejam fragment:

Problemem może się okazać tzw. zespół luteinizacji nie pękniętego pęcherzyka -
LUF ("luteinized unruptured follicle syndrome"). Zwykle w ciągu 38 godzin od
wyrzutu LH pęcherzyk pęka, jednak przy tym zaburzeniu oocyt nie zostaje
uwolniony. Może to być spowodowane problemami hormonalnymi - złą pracą
przysadki i zbyt niskim stężeniem LH. Przyczyną może też być zespól
policystycznych jajników. Zaburzenie wykrywa się dzięki badaniom USG i
testom na LH. Czasem nie pęknięty pęcherzyk przekształca się w ciałko żółte
bez uwolnienia jajeczka, dlatego też testy na progesteron w drugiej fazie
cyklu mogą nie wykazywać nieprawidłowości, a w przypadku mierzenia
temperatury podstawowej ciała obserwuje się hipertermię. Leczenie polega na
podawaniu HCG, jeśli problem spowodowany jest zaburzeniami hormonalnymi. Przy
PCOS pomaga laparoskopia i "nakłuwanie" jajników.
M o j e p y t a n i e: Co to jest ta hipertermia. tzn. wiem, ze wyzsza
temp. ale w przypadku opisanych zaburzen o ile wyzsza?
Obserwuj wątek
    • fiamma75 Re: dla zaawansowanych i instruktorow npr hiperte 22.01.06, 21:58
      Hipertermia to po prostu wyższa temp.
      O LUF-ie było dosyć często na forum, spróbuj posłuchać.
      Zazwyczaj temp. jest podwyższona nie tak bardzo, jak możnaby się spodziewać po
      pełnowartościowym jajeczkowaniu - widziałam parę takich wykresów, u dziewczyn,
      których LUF został potwierdzony monitoringiem.
      Słyszałam, że mogą zdarzać się książkowe wykresy i LUF.
      Zazwyczaj LUF jest nie tylko przy PCOS, ale też przy podwyższonej prolaktynie.
      A jeśli Cię męczy, czy nie masz LUF, to najlepiej zrób monitoring cyklu. Wtedy
      będzie wszystko jasne.
      • maruda79 Re: dla zaawansowanych i instruktorow npr hiperte 23.01.06, 10:29
        Dzieki Fiamma. Tak wiem co to LUF i czytyalam watki (m.in. burczykowej). No
        wlasnie ciekawi mnie ta hipertermia, w wyszukiwarce internetowej wysokczyly mi
        info odnosnie hipertermi w kontekscie temp. 40 stopni i hipertermii zlosliwej,
        tylko na jednej ze stron bylo o tym, ze hipertermia to sie zaczyna powyzej 37
        stopni. Ja nawet jesli temp. mam niskie w I fazie to skok widoczny do 36,8 a
        potem temp. do 5-6 dnia po skoku oscyluje w okolicach 37-37,2stopni...
        Oczywisie nie zawsze tak jest, mam wykresy, w ktorych temp. max osiagnela 36,9
        czy 37,00 Potem spada do 36,9 no a ponizej czy do linii oddzielajacej wysokie
        tempki od niskich spada przed okresem. Nawet cieszylam sie, ze w okolicach
        21,22dc mam wysoka temp - myslalam, ze to sprawka wysokiego progesteronu... No,
        ale aby sie przekonac czy progesteron i inne hormony ok musze zrobic badania.
        Mialam raz torbiel wielkosci 20mm - czyli wydaje mi sie, ze niepekniety
        pecherzyk, ktory mi sie wchlonal. Zrobiono mi USG, bo cykl zakonczyl sie
        krwotokiem (nie wiem czy to mozliwe, ze organizm chcial sie pozbyc tego
        torbiela i stad krwotok) Mam wykres z tego czasu, co prawda bylam w tym okresie
        juz 3 raz chora i bralam 3 antybiotyk, wiec organizm byl oslabiony, ale temp.
        wcale nie mialam wysokich... Tylko jedna: 4 po skoku osiagnela poziom 37...
        Czyli zagadaka... Zaznacze, ze moje wykresy ogladali instrukotrzy npr i
        stwierdzili, ze sa zupelnie prawidlowe. Ponawiam prosbe do osob, ktore maja
        dostepne wykresy z potwierdzonym LUF o ich zamieszczenie lub zamieszczenie
        linkow.
        • fiamma75 Re: dla zaawansowanych i instruktorow npr hiperte 23.01.06, 10:38
          Wyższe temp. to chyba kwestia indywidualna. W mojej II fazie przeciętna wyższa
          temp. to 36,75. Nawet w ciąży nie osiągnełam > 37 st. (max. 36,9 i to tylko
          parę razy). Same pierwsze wyższe temp. w cyklu ciążowym wygladały kiepsko, bo
          nawet 4 nie osiągnęła 2 kresek (zaczęłam myśleć, że to LUF, ale usg wykazało,
          że jest ładne ciałko żółte) - skoczyła porządnie dopiero chyba 7 dnia i wtedy
          zrobił sie wykres trójfazowy. Sama widzisz więc, że opieranie na samym wykresie
          i wyrokowanie czy był LUF czy nie, może być mylące.
          • maruda79 Re: dla zaawansowanych i instruktorow npr hiperte 23.01.06, 10:45
            :))Fakt. Trzeba czekac co lekarz powie ;) Ja se moge tylko gdybac i
            teoretyzowac ;)))))Pozdrawiam :)
    • kasiunkam Re: dla zaawansowanych i instruktorow npr hiperte 25.01.06, 20:27
      a ja mam tylko takie pytanie; jesli nie doszlo do uwolnienia oocytu a jednak
      progesteron jest wydzielany to czy zajscie w ciąże jest mozliwe??? tzn mozna
      polegac na ii fazie i podwyzszonej temperaturze??
      • maruda79 Re: dla zaawansowanych i instruktorow npr hiperte 25.01.06, 20:36
        Zajscie w ciaze nie jest mozliwe bez uwolnienia jajeczka. Podwyzszona temp. w 2
        fazie jest normalna i "polegac" na niej jako dowodzie ew. ciazy mozna gdy
        utrzymuje sie ok. 18 dni. A dlaczego nie mozna zajsc w ciaze? O tym nizej.
        Uwolnione jajeczko jest wychwytywane przez jajowod i do zaplodnienia dochodzi w
        jajowodzie. Zygota (zaplodniona komorka jajowa) wedruje przez jajowod do
        macicy, gdzie nastepuje implantacja. Po zagniezdzeniu zarodek zaczyna wytwarzac
        hormon HCG (ludzka gonadotropina kosmowkowa, hormon ten powoduje, ze cialko
        zolte wytworzone z pechrzyka Graafa nie zanika, lecz przeksztalca sie w cialko
        zolte ciaze produkujac nadal progesteron niezbedny dla utrzymania ciazy. Jesli
        jajeczko sie przykleilo, ale pecherzyk Graafa prawidlowo sie wytworzyl to 2
        faza wyzszych temp. trwa do okresu.
        • lilith76 Re: dla zaawansowanych i instruktorow npr hiperte 26.01.06, 10:33
          Jesli
          > jajeczko sie przykleilo, ale pecherzyk Graafa prawidlowo sie wytworzyl to 2
          > faza wyzszych temp. trwa do okresu.

jak zrozumiałam, nie ma obawy, że mimo niepękniętego pechęrzyka Graaffa i
          utrzymującej się wyższej temperatury, nie ma obawy, że po kilku dniach
          pęcherzyk jednak pęknie, a jajeczko wyleci?
          • maruda79 Re: dla zaawansowanych i instruktorow npr hiperte 26.01.06, 13:47
            Nie moze pechnac dwa razy ;) Mowimy o sytuacji, gdy pecherzyk Graafa, ktory
            zawiera oocyt (komorke jajowa) PEKA, lecz jajeczko nie uwalnia sie, ale
            przykleja. Czyli nie moze byc przechwycone przez jajowod, nie dochodzi do
            zaplodnienia. Natomiast z takiego peknietego pecherzyka (do ktorego gdzies tam
            przykleil sie oocyt) wytwarza sie cialko zolte i 2 faza wyglada na prawidlowa,
            bo cialko zolte produkuje progesteron podwyzszajacy temp. W omawianym przypadku
            owulacja jest nieefektywna, bo choc pecherzyk pekl i wykres wydaje sie byc
            prawidlowy to NIE MOZE dojsc do poczecia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka