Dodaj do ulubionych

prośba o interpretację cyklu

21.06.07, 19:59
Znowu proszę Was o pomoc, tym razem w interpretacji mojego cyklu. To mój
pierwszy cykl z mierzeniem tempki!:-) Wszystko dzięki Wam. Na razie jestem
zielona w tym temacie, ale uważnie czytam Wasze posty. Tempkę zaczęłam
mierzyć dopiero od 8 dc, bo dopiero wtedy zostałam szczęśliwą posiadaczką
Microlife 1622:-) Chciałabym się dowiedzieć czy wg Was tempki wskazują na
owu? Długość moich cykli to 27-28 dni.

8 dc 36,54
9 dc 36,41
10 dc 36,54
11 dc 36,48 śluz płodny
12 dc 36,41 śluz płodny
13 dc 36,51
14 dc 36,52
15 dc 36,68
16 dc 36,76
17 dc 36,82

Jeśli ja miałabym się dopatrywać skoku to widzę go w 15 dc.
Będę Wam wdzięczna za pomoc i wyrozumiałość:-)
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: prośba o interpretację cyklu 21.06.07, 20:46
      Bardzo ładnie widać podskok. Mierząc dalej dowiesz się, czy masz prawidłową fazę
      lutealną, czyli właściwą ilość dni z podwyższoną temperaturą. No i co, prawda,
      że można czasem załapać od pierwszego cyklu, o co chodzi, tylko trzeba zacząć
      mierzyć? A różne niedowiarki pytają, czy warto.
      • wiosenka1 do autorki 21.06.07, 23:02
        no to egzamin dla Ciebie, na jakim poziomie okreslisz linie podstawowa, ktora
        to trzecia tempka wyzsza i czy spelnia warunek NPR i jaki?
        • po_trzydziestce1 Re: do autorki 22.06.07, 08:48
          Wiosenko, chyba przeceniłaś moje możliwości:-)Ale spróbuję. Wg mnie linia
          podstawowa to +/- 36,5. Trzecia wyższa to ta z wczoraj czyli 36,82 i spełnia
          warunek NPR, bo musi być wyższa od linii podstawowej o co najmniej 0,2 stopnia.
          Ciekawa jestem czy dobrze kombinuję:-)
          Mam jeszcze pytanie odnośnie fazy lutelnej - o jej prawidłowym przebiegu będą
          świadczyć nadal podwyższone tempki, tzn., że nie mogą spaść poniżej linii
          podstawej? Dzięki dziewczyny za pomoc, pozdrawiam i życzę miłego dnia.
          • nadave Re: do autorki 22.06.07, 09:49
            Po_trzydziestce widze, ze reprezentujemy ten sam poziom jesli chodzi o NPR i
            jedziemy na jednym wozku :)))) Pozdrawiam!
            • wiosenka1 no to sie uczcie 22.06.07, 10:26
              POPRAWKA

linia wyznaczona źle
              wrzucam instrukcje i poprawiaj sie
              "Jak tę linie się wyznacza?Ostatni śluz relatywnie najlepszej jakości
              zaznaczamy jako dzień szczytu.Po tym dniu szukamy pierwszej wyzszej tempki.
              dobra,mamy pierwszą wyższą.Odliczmy teraz wstecz sześć niższych tempek,muszą
              być one niższe od tej wyższej.Szukamy najwyzszego punktu z tych sześciu
              niższych.Czyli przez najwyzszą tempkę z tych sześciu prowadzimy linię
              podstawową,która będzie nam odgraniczala tempki wyższe od niższych.Później
              szukamu drugiej i trzeciej wyższej.Trzecia wyższa musi być wyższa od linii
              podst.o przynajmniej 0,2.Pierwsza i druga tempka nie musi spełniać tego
              warunku.powinna byc nad linią podstawową.Zdarza się,że tempka spadnie, np
              druga ma być wyższa, a ona spada na linię lub poza nią,wtedy nie jest tempką
              drugą wyższą,należy zmierzyć następną tempkę na trzeci dzień. Spadek tempki
              pod linie podstawowa moze byc tylko jednodniowy."
    • j_o_asia Re: prośba o interpretację cyklu 22.06.07, 10:37
      Linię posdtawową powinnaś wyznaczyć na poziomie 36,54. Tak jak pisałaś trzecia
      wyższa to 36,82 i spełnia warunek, że jest wyższa min o te 0,2 stopnia. Skok
      jest 15 dc co też się zgadza.
      Tylko zastanawia mnie ten śluz płodny. Z reguły (teoretycznie) powinno być tak,
      że śluz płodny powinien być do owulacji czyli do skoku tempki. Bo po owulacji
      występuje sok tempki.
      Ale tak jak pisały dziewczyny skok temperatuty może równie dobrze wystąpić nawet
      do trzech dni po owulacji.
      I teraz zastanwiam się czy czasem u Ciebie owulacja nie była wcześniej np. 13
      lub 13 dc a temp wzrosła 2 doby później. A może jest też tak że owu była ok tego
      14/15 dc tylko że nie zaobserwowałaś u siebie śluzu typu płodnego a on jeszcze był.
      Tak czy siak,generalnie wygląda to wszystko bardzo dobrze i bardzo ładnie.
      Na te moje pytania będzie można zapewne odpowiedzieć dopiero po kilku cyklach
      które będziesz obserwować.
      No i też ważna rzecz, ja tu piszę o tym kiedy mogła być owulacja, ale tak na
      prawdę w NRP nie określa się dnia owulacji tylko dni płodne. I one u Ciebie bym
      wyznaczyła od pierwszego dnia śluzu typu płodnego (11 dc) do 3 wyższej temp (17
      dc).
      Życzę powodzenia i dobrej zabawy przy obserwacjach swojego ciała:)
      Asia
      • wiosenka1 Re: prośba o interpretację cyklu 22.06.07, 10:44
        buuuu po co sie męczyłam
        • ivinka275 Wisienko ma :) 22.06.07, 10:55
          Nie rycz Rybka, dla mnie to napisałaś. Dziękuję :)))))) No :))))))
        • j_o_asia Re: prośba o interpretację cyklu 22.06.07, 11:10
          Oj, Wiosenko, przepraszam! To było zadanie a odpowiedziała na nie nie ta osoba
          co trzeba!
          Strasznie Cię przepraszam. Nie gniewaj się na mnie...
          Pozdrawiam:)
          • po_trzydziestce1 Re: prośba o interpretację cyklu 22.06.07, 11:34
            Wiosenko nie gniewaj się na Joasię, a Tobie Joasiu dziękuję za wytłumaczenie.
            Kurczę, sama bym tego tak nie wyliczyła i nie zinterpretowała. Jeszcze trochę
            cykli musi minąć zanim to wszystko pojmę. Dzięki dziewczyny za pomoc.
            • j_o_asia Re: prośba o interpretację cyklu 22.06.07, 11:37
              trening czyni mistrza:)
              powodzenia:)
              • wiosenka1 Re: prośba o interpretację cyklu 22.06.07, 12:23
                spoko juz przestalam szlochac
                a juz Ivinko kumam o czym pisalas na starankach
                tak tak nie bedzie kawy na lawe, same bedziecie glowkowac
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka