Dodaj do ulubionych

Pytanie do Ortodonty - wypchniecie zeba z łuku?

08.11.05, 12:25
www.nature-source.com/graphics/human-skull.jpg
Tak patrze na ludzka czaszke... Mam troche do poprawy jesli chodzi o łuk, jest
wklesniety w jednym miejscu (szczeka - to co jest pod nosem smile ) a dolny luk
wymagalby lekkiego poszerzenia expanderami (gory moze tez).

Czy sa wady budowy tych czesci gdzie "rosna" zeby? Tzn ortodonta pcha zeby
expanderami na boki a ten wychodzi z kosci i wypada surprised? Czy takie wady widac
na rentgenach robionych pacjentom?

Rozumiem idee przeusuwania zebow (tu zanika tam sie odbudowuje) ale chyba
latwo wypchac taki zab z tej kostnej "podstawy" tak ze wypadnie?!!

dziekuje
Obserwuj wątek
    • ortodonta Re: Pytanie do Ortodonty - wypchniecie zeba z łuk 08.11.05, 15:28
      c\zy jest to możliwe-tak, czy się to zdarza-niestety taksad
      jest to jedno z powikłań rozrywania szwu podniebiennego (np za pomocą aparatu
      ze śrbą hyrax)
      • niesmialyfacet Re: Pytanie do Ortodonty - wypchniecie zeba z łuk 08.11.05, 16:08
        sad

A jakos da sie przewidziec taki bieg wydarzen na podstawie panaoramy badz
        cefalometrycznego? A czy przeprowadza sie u nas operacje typu SARPE, widzialem
        ze takie robia na zachodzie - hyraz w ciagu 2tygodni zrobi swoje, nacinaja jakos
        kosc. Moze u mnie nie jest bardzo ciasny luk ale jeden ortodonta chcial ten
        hyraz zastosowac, Pan nic o takim hyraz nie mowil, kiedys pytalem sie na emial
        jak by to Pan widzial u mnie, niby tylko staly ale ja miejsca nie widze na jeden
        zab uncertain hmmm

Moze zadaje za duzo pytan ale sie po prostu boje ze ktos mnie skrzywdzi robiac
        zle uncertain
        • ortodonta Re: Pytanie do Ortodonty - wypchniecie zeba z łuk 08.11.05, 17:22
          nie hyraz a hyrax. takie op wykonuje się. niektórych powikłań przewidzieć się
          nie da, są wpisane w ryzyko zabiegu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka