Dodaj do ulubionych

Problemy z pamięcią i IQ-tarczyca?Proszę, pomóżcie

17.08.06, 21:21
Witam. Pisałem na forum Zdrowie i stąd wziąłem pod uwagę tarczycę. Może to
głupie, ale mam nadzieję, że w końcu wiem co mi jest i mogę się zacząć
leczyć. Nigdy nie miałem problemów z tym, wszystko świetnie pamiętałem,
żadnych problemów z intelektem. Wszystko zaczęło się gdzieś pod koniec 2004
roku. Wtedy zacząłem odczuwać problemy z zapamiętywaniem bieżących spraw, np.
o czym myślałem przed chwilą, o czym mówiłem, rozmawiałem z kimś. Dodatkowo
zauważyłem, że "obniżył" mi się iloraz inteliencji. Dodam, że zawsze
uczyłem się świetnie, nie używałem żadnych używek (nawet grama alkoholu),
żadnych narkotyków itp.! Ten problem powraca i chyba samemu nie odejdzie.
Proszę więc Was o pomoc. Te objawy może niezbyt znacząco się pogłębiają, ale
cały czas trwają. No i próbowałem brać bilobil (prawie pół roku), jednak to
chyba nic nie dało. Poradzono mi więc badania tarczycy. Okazało się, że w
naju 05 miałem TSH 3,17 uIU/ml przy normie [0,27-4,20]. Nic nie robiłem więc.
Teraz już jednak mam dość tego, znów zrobiłem badania w czerwcu tego roku i
wyszło TSH zawyżone - 4,91 uIU/ml a poza tym za niski cholesterol i zawyżoną
bilirubinę (ale to mam chyba przez inną chorobę). I miałem robione USG
tarczycy, jednak poza wymiarami mam tylko, że "zmian ogniskowych nie
stwierdzono".Przepisano mi jod. Zażywalem go przez 2 miesiące. I nawet z
autosugestią, że to to głupie TSH było przyczyną i wmawianiu sobie, że
poprawia się, tak naprawdę nic (chyba) się nie poprawiło. Poza tym zauważyłem
brak apetytu (a jestem szczupły), senność, zmęczenie (już dość długo),
depresję (okresowo), nerwowość, podrażnienie i często mam obniżoną temeraturę
ciała. I już brakuje mi sił... jedynie próbuję tą kawą poprawiać sobie
zdolności pamięciowe i koncentracyjne. 2 tygodnie temu zrobiłem znów badania
(na własną rękę). I wyszło: 1) LIM. - za dużo 2) HB - za dużo 3) TSH: 3,69 4)
FT4 - 1,48 ng/dl [0,932-1,71] 5) FT3 2,90 pg/ml [1,5-4,1] 6) Anty TPO - 58,15
IU/ml [ < 34] 7) Anty TG 181 IU/ml [0-40]. Idę z tymi wynikami do
endokrynologa. Ale proszę, powiedzcie czy te objawy mogą być od tarczycy?
Może alzheimer - ale to dopiero pierwsze objawy czytałem od 25 roku życia - a
gdzie mi do tego wieku... Proszę o pomoc i dziękuję Wam za jakiekolwiek posty.
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: Problemy z pamięcią i IQ-tarczyca?Proszę, pom 17.08.06, 22:16
      Witaj Himen2
      Wydaje mi sie ze dobrze zrobiles biorac pod uwage tarczyce w zwiazku z
      problemami z pamiecia.
      Przeliczylam Twoje wyniki na procenty, chociaz to przeliczanie teraz niewiele
      wniesie, bo juz na oko widac ze fT3 i fT4 sa w normie.
      Ale wyniki TSH masz duzo za wysokie jak na mloda osobe (nie napisales ile masz
      lat, przypuszczam ze jeszcze niewiele).
      TSH - 3,69 = 87,02%
      fT4 - 1,48 = 70,44%
      fT3 - 2,90 = 53,85%
      Te wyniki w procentach tez sa calkiem dobre.
      Ale uwazam ze te wyniki sa niemiarodajne, bo jak wynika z Twojego postu to chyba
      w czerwcu i lipcu brales jod. A jak wiadomo jod pobudza tarczyce (nawet jak ona
      jest chora to tez ja pobudza) do zwiekszonej produkcji hormonow.
      To ze u Ciebie tak jest swiadczy stosumkowo wysokie TSH do tez wysokich fT3 i fT4.
      Tak ze teraz powinienes okolo 3 miesiace odczekac bez jodu i znowu powtorzyc te
      wyniki. Z takimi wynikami nikt nie rozpozna niedoczynnosci i nie da leczenia
      tyroksyna.
      Ale podejrzenie Hashimoto jednak istnieje bo masz podwyzszone przeciwciala
      anty-TG. I wszystkie objawy ktore tu napisales tez pasuja do tej choroby.
      Tak wiec aby wykluczyc u Ciebie tego Alzheimera, trzeba bedzie jeszcze raz za te
      3 mies. powtorzyc TSH, fT3, fT4 i dobrze by bylo jeszcze raz sprawdzic
      przeciwciala anty-TPO (one okresowo rosna), ale juz obowiazkowo bez jodu.
      Jak sie bedziesz bardzo zle czul to mona juz te wyniki zrobic za 2 mies.
      Przy nastepnym pobraniu krwi zrob tez ferrytyne i wit.B12. Niedobory tez moga
      dawac objawy zmeczenia.
      A ten wynik z USG dobrzeby bylo abys napisal w calosci i tez wymiary(przepisz to
      co opisal lekarz.
      Pozdrawiam Rosteda
      Ps. Jak bedziesz mial nowe wyniki to zglos sie.

• himen2 Re: Problemy z pamięcią i IQ-tarczyca?Proszę, pom 17.08.06, 22:42
        Dziękuję Ci za zainteresowanie. Mam niecałe 20 lat. I dokładnie tak jak
        napisałaś, w czerwcu i lipcu brałem ten jod. Już nawet mogę wytrzymać to
        zmęczenie w wszystkie inne objawy, jednak najważniejsze, żeby poprawić pamięć i
        zdolności intelektualne... I jeszcze to USG:
        "Grubość cieśni 5 mm
        Lp 21x18x49 mm
        Pp 23x21x50 mm
        Zmian ogniskowych nie stwierdzam."
        • rosteda Re: Problemy z pamięcią i IQ-tarczyca?Proszę, pom 18.08.06, 23:31
          Witaj Himen2
          Masz powiekszona tarczyce.
          Lewy plat = 18,52ml
          Plat prawy = 24,15ml
          To cala ma 42,67ml.
          Ale nadmiar jodu moze tez tak powiekszyc tarczyce.
          Powtorz to badanie tez przy nastepnych wynikach (moze u innego lekarza).
          Pozdrawiam Rosteda
          • ewaxxx5 Re: Problemy z pamięcią i IQ-tarczyca?Proszę, pom 20.08.06, 06:25
            Moze czasami anemiia lub brak witamin z grupy B.,trzeba lepiej i zdrowo sie
            odzywiac i czesciej kontrolowac prace tarczycy TSH ,czy nie robi sie
            niedoczynnosc tarczycy , bo twoje TSH jest w normie ,ale zeby czasem nie
            podwyzszylo sie ,bo jest przy gornej granicy normy ,a jak zacznie sie brac
            hormony to juz trzeba caly czas brac .Pokaz swojemu doktorowi te wyniki co on
            na to .
            Slaba pamiec to tez moze byc od niskich hormonow tarczycowych ,ale u ciebie nie
            jest tak najgorzej ,trzeba sie skonsultowac z doktorem specjalista ,co on na
            to ,moze na poczatek przepisze tylko 1 krople jodudo herbaty ?
            • ambrozy666 Re: Problemy z pamięcią i IQ-tarczyca?Proszę, pom 20.08.06, 19:04
              a ja bym się z Panią ewaxxx5 nie zgodził, można mieć niedoczynność tarczycy
              utajoną inaczej subkliniczną, wtedy hormony tarczycy będą wychodzić prawidłowo.
              Ja ci stary odpowiem, że jest duże prawdopodobieństwo że masz subkliniczną
              niedoczynność tarczycy przy niej to włąśnie tsh wychodzi nieznacznie
              podwyższone a hormony tarczycy są w normie, stary nie słuchaj że ci jedna
              kropelka jodu pomoże tu masz link poczytaj sobie jak tyroksyna ozdrawiała ludzi
              z podobnymi problemami:
              hermes.umcs.lublin.pl/users/anna/NIEDODEM.HTM
              powiem ci z mojego doświadczenia lekarz nie potrafi na 100% stwierdzić, że to
              przez tarczycę, na wszelki wypadek zawsze powie że to na pewno nie od tego, u
              mnie mówili jak przeczytali rezultat badań neuropsychologicznych, że to na
              pewno nie od tarczycy bo przy takim tsh to to na pewno nie od niej i żebym
              szukał czegoś innego dwa lata po tym szukałem odwiedzając mnustwo lekarzy i co
              wszyscy mi mówili, po odpowiednich badaniach i testach krwi, że żadnej choroby
              nie mam. I co po roku przyjmowania tyroksyny dostałęm olśnienia, dostałem
              mocnej poprawy. Wieć myślę że masz tą niedoczynność i trzymaj się tego, tylko
              nie wiem jak w takiej sytuacji przy subklinicznej ustala się dawki, musisz
              znależć specjalistę ktory zna się, ale to naprawdę specjalizuje się w leczeniu
              subklinicznej niedoczunności, wtedy to razem powalczycie. Ja przez rok nie
              odczuwałęm poprawy żadnych oznak dopiero po roku, wiec ty zakladajac ze masz
              wieloletnia niedoczynnosc mozesz miec podobnie, przyjmoj hormony, jak nie
              chcesz wpasc w taki stan w jakim ja bylem, bo to koszmar z tych najgorszych
              koszmarow. Serio ja bazujac na moim doswiadczeniu trzymal bym sie u ciebie
              subklinicznej niedoczynnosci tarczycy.
              • himen2 Re: Problemy z pamięcią i IQ-tarczyca?Proszę, pom 29.08.06, 20:00
                Witam was!
                Byłem u endokrynologa i jednak stwierdził, że mam chorobę hashimoto. Przepisano
                mi euthyrox. Mam nadzieję, że w końcu znaleziono mi powody takiego pogorszenia
                pamięci... bo chyba w moim młodym wieku nie pozostaje wiele możliwości -
                wykluczamy przecież sklerozę, parkinsona, alzheimera, które to choroby są na
                starość, pozostaje jedynie niedoczynność. Ale przeczytałem, że nie dość, że na
                hashimoto choruje się w wieku 30-50 lat, to w dodatku 70% przypadków jest u
                kobiet, więc czy możliwe że na tę chorobę chory może być tak młody i do tego
                mężczyzna??
                • rosteda Re: Problemy z pamięcią i IQ-tarczyca?Proszę, pom 29.08.06, 23:17
                  Witm w klubie
                  i gratuluje dobrego endo, ktory wzial poprawke na Twoje wyniki po tej kuracji
                  jodem. Teraz na odpowiednim leczeniu Twoje IQ wroci do normy i wiekszosc
                  dolegliwosci zniknie.
                  Dziwisz sie ze jako mlody mezczyzna masz ta chorobe. To nie prawda ze choruja
                  tylko kobiety i to w wieku 30-50 lat. Tu trzeba dodac slowo - najczesciej.
                  Ale choruja tez i dzieci calkiem male. Mezczyzni tez. Miales pecha ze znalazles
                  sie w tych 30%.
                  Moj syn ma 24 lata i tez jest leczony od 1 1/2 roku. A na naszym forum tez jest
                  kilku mlodych panow.
                  Ta choroba jest dziedziczna i dobrze by bylo sie zainteresowac czy ktos z
                  rodziny tez sie nie leczy na tarczyce czy inna chorobe immunologiczna, albo ma
                  dziwne dolegliwosci (rodzice, dziadkowie, kuzyni).
                  Pozdrawiam Rosteda
    • to-ja-007 Re: Problemy z pamięcią i IQ-tarczyca?Proszę, pom 30.08.06, 12:27
      > Może alzheimer - ale to dopiero pierwsze objawy czytałem od 25 roku życia - a
      > gdzie mi do tego wieku... Proszę o pomoc i dziękuję Wam za jakiekolwiek posty.

Witaj poczytaj troche artykuly w linkach ktore wkleilam w poscie ponizej:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=42106982&a=42106982
      Jesli kiedykolwiek mialbys problemy z lekarzami - pokaz im te artykuly.

pozdrawiam
      ula
    • himen2 skąd ludzie mają taką pamięć? oglądnijcie tv 05.09.06, 17:42
      dziś przypadkiem oglądałem grę w ciemno na polsacie. I tam grał gracz, który
      wcześniej grał w innej grze prowadzonej przez pana Ibisza - awantura o kasę. I
      pan Krzysiu Ibisz przywitał tego pana, wiedząc o nim wszystko. Pamiętał czym
      się facet interesuje, ile i co wygrał i inne rzeczy. I teraz mam pytanie - czy
      to możliwe jest czy może jemu to podpowiedzieli? Przecież tam się tylu graczy
      przewinęło! I co, on każdego tak pamięta? Chciałem przy okazji zapytać czy
      naprawdę istnieją ludzie z tzw. "zespołem sawanta". Czytałem, że posiadają oni
      zdolność przywołania dowolnej strony z dowolnej książki przeczytanej
      kiedykolwiek, cytować raz usłyszane informacje itp.
      Patrząc na te zdolności stwierdziłem, że po 10 dniach brania euthyroxu w mojej
      niedoczynności pamięć mi się nie poprawiła. A już na pewno zwątpiłem, że
      kiedykolwiek będę pamiętać informacje tak jak inni sad(
      • katerina24 Re: skąd ludzie mają taką pamięć? oglądnijcie tv 05.09.06, 20:13
        Co do Ibisza to tylko ON Ci to może powiedzieć co do Sawantów to oczywiście
        że istnieja ,chociażby facet którego gra w Rain Manie Dustin Hoffman [ta postać
        ma swojego żywego odpowiednika na podstawiwe jego skromnej osoby zbudowano tą
        postać]/Umiejętności sawantów sa różnorakie ten Pan czyta tekst do góry nogami
        etc wszuystko pamięta etc.
        Bierzesz leki krótko ,pozatym bez przesady nie masz przecież aż takiej sklerozy
        żeby przesadzać ,takie umiejętności nie są dane raz na zawsze można trenowac
        swój mózg nie wiem do czego [jakich rezultatów]chcesz dojśc ale może
        przesadzasz z tym IQ ,czego konkretnie nie pamiętasz że masz aż takie obawy i
        co na to Twój lekarz?
        • katerina24 Re: skąd ludzie mają taką pamięć? oglądnijcie tv 05.09.06, 20:23
          Tak przy okazji nie masz szans na bycie SAWANTEM poniewaz Ci ludzie mają takowe
          zdolności "tylko dlatego"że mają uszkodzona część mózgu.
          • katerina24 Re: skąd ludzie mają taką pamięć? oglądnijcie tv 05.09.06, 20:28
            Mozna mieć jednak świetna pamięć zalezy tez jaka dominuje u danego człeka to
            jak z emocjonalną inteligencją ,pytanie tylko czy przed choroba tarczycy miałes
            dobrą ,wybitna pamięc czy teraz raptem masz niewiadomo jakie wymogi i na czym
            konkretnie polga Twoja "niemoc"intelektualna?
            Nie poznajesz Mamy ,Taty czy chodzi tylko o to że nie pamiętasz od razu
            jakiegoś cytatu?Przy okazji nie cghcę Cię martwić ale ja pamiętam co jest na
            jakiejś stronie ,i dużo innych rzeczy i zawsze mi wszyscy z tego powodu
            dokuczali bo myśleli że ucze się tego na pamięć a ja ma taka durna
            pamięć.Faktem jest że pamięc można ulepszać ale wiele ludzi tego nie robi
            ględząc że oni zawsze mieli kiepską wydolnośc intelektualną.
            Polecam Ci do poczytania ksiazkę Marka Szurawksiego "Pamięć"fajna książka.
    • katerina24 Re: Problemy z pamięcią i IQ-tarczyca?Proszę, pom 05.09.06, 20:31
      Może za szybko oczekujesz poprawy ,dopiero początki Twojej terapii to są .Może
      masz za małą dawkę ,a w końcu to musi Trochę czasu zabrac ,ze 3 miesiace daj
      sobie na niewielkie rezultaty
      • ambrozy666 Re: Problemy z pamięcią i IQ-tarczyca?Proszę, pom 05.09.06, 21:11
        zastanów się i trochę poszukaj, są osoby które zawodowo zajmóją się badaniem
        pamięci i mogą wyłapać bardzo nieznaczne odchylenia od normy. Jak chcesz się
        przekonać czy z tobą coś nie tak to warto ich poszukać. Jeśli rzeczywiście coś
        niehalo, to dostaniesz opinię a z nią na potencjalnej wizycie u lekarza nie
        zostaniesz ironicznie potraktowany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka