Dodaj do ulubionych

SPRAWIEDLIWA WŁADZA CZY UKŁAD MAFIJNY

19.03.06, 19:13

Jak wiemy w sobotę obyły się konwencje samorządowe PO i PiS. Każda z tych
partii ma inny pogląd na władzę samorządową a więc pozwólcie ze względu na
bardziej zbieżne poglądy PO z moimi, odniosę się do naszej rudzkiej władzy, w
oparciu o tezy stawiane przez Donalda i opinie pojawiające się na tym forum.
… PO musi powiedzieć "dość" politycznej wojnie każdego z każdym, łamaniu
nadziei na racjonalny rząd i samorząd….
…. Polacy potrzebują dzisiaj zaufania, odpowiedzialności i prawdziwej
solidarności. Polsce potrzeba gospodarzy, którzy potrafią rozwiązywać
codzienne ludzkie problemy, budować międzyludzką solidarność i zaufanie
obywateli do władzy……
Jak to się ma do rzeczywistości o której tutaj piszecie ?. Ja odpowiadam, że
ni jak.
Bo jak tu mówić o zaufaniu do władzy skoro rady nadzorcze spółek gminnych
obsadzane są przez samych krewnych, znajomków (bez znaczenia czy mają
wymagane kwalifikacje), zatrudnienie w administracji szeroko pojętej jest
przeznaczone tylko dla krewnych i znajomków radnych (fikcja konkursów) bądź
emerytów górniczych a gro pracowników urzędu tzw. ”przydupasów” prezydenta
zajmuje się nie tym co powinni, a realizacją swoich partykularnych interesów,
bądź działaniem w czyimś imieniu.
Czyż nie jest zastanawiającym, że Pani N., która zajmuje się organizacjami
pozarządowymi, jest głęboko zainteresowana bezsensowną inwestycją za kilka
milionów, która mieści się w kompetencji powiatowego czy też wojewódzkiego
konserwatora zabytków, a którzy tego pomysłu nie popierają.
Albo Pan naczelnik W, który dzięki układom chce wydębić od miasta komercyjną
działkę. W tym miejscu na chwilę się zatrzymam a to dlatego, że wykonałem
telefon do znajomego z urzędu i dowiedziałem się, że Pana W jest nad wyraz
operatywny. Wyobraźcie sobie że Pan W oprócz pracy w UM pracuje na ½ etatu w
naszym urzędzie skarbowym, gdzie się realizuje zawodowo co najmniej dwa razy
w tygodniu (chyba jakaś nadprzyrodzona siła pozwala mu być jednocześnie w obu
urzędach) a ponadto prowadzi firmę (on albo żona) która od kilku lat
realizuje zlecenia na rzecz podmiotów gminnych (prawdopodobnie też dzięki
układom w MPGM-ie).
Albo czy rozsądnym jest realizacja inwestycji pt. ”OTI” za 20 mln złotych na
terenie naszego miasta. Ten ktoś, kto forsuje ten pomysł powie że miasto nie
jest inwestorem. Tak, nie jest, ale daje gwarancje bankowe. Czy nie chodzi
tutaj o wykonawców tego projektu bo jak mi się wydaje jeśli miasto nie będzie
inwestorem, to nie będzie trzeba ogłaszać przetargu i wtedy…..
Tego typu przykładów można przytoczyć sporo i nawołuję tych którym na sercu
jest dobro naszego miasta w tym również skuteczna i sprawiedliwa władza o
której wspomniałem powyżej bez doszukiwania się czyje to lobby. A do
gryzipiórków m.in. do Maurycego, który twierdził że to forum jest
manipulowane apeluję aby zachował się jak rasowy dziennikarz i zaczął tropić
opisywane na tym forum sprawy (ja wykonałem tylko jeden telefon i sporo się
dowiedziałem) a za wzór niech sobie weźmie dziennikarzy z DZIENNIKA
PODHALAŃSKIEGO.
Na koniec powiem krótko. Głębsza analiza opisywanych na tym forum spraw
związanych z władzą w dużej mierze wypełnia znamiona układu nazywanego często
mafią. Abyście mogli się do tego odnieść podaję definicję encyklopedyczną
pojęcia mafii:
Mafia to: zorganizowana grupa jednostek, działająca we własnym interesie,
egzekwująca własne prawa i zwyczaje, swoimi własnymi sposobami i w sobie
tylko znany sposób.
Obserwuj wątek
    • lswaczyna Re: SPRAWIEDLIWA WŁADZA CZY UKŁAD MAFIJNY 19.03.06, 20:22
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=25849662&a=27152749
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=25156544&a=25156544
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=20904779&a=21294263
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=25156544&a=25168919
    • kapioh1 Re: SPRAWIEDLIWA WŁADZA CZY UKŁAD MAFIJNY 19.03.06, 23:44
      Jaka szkoda, że to Jacek Madeja a nie Cific pisuje o Rudzie Śląskiej na łamach
      Gazety Wyborczej....Cific uważnie czyta, dobrze selekcjonuje informacje,
      wyciąga trafne wnioski, no i ma chyba ten słynny, dziennikarski "pazurek". W
      polityce też się przyda.
      • broneknotgeld Re: SPRAWIEDLIWA WŁADZA CZY UKŁAD MAFIJNY 20.03.06, 16:15
        Hmm, ale we piniondzach miyszo, jak mu sie złotki ze euro mylom.
    • silk4 Re: SPRAWIEDLIWA WŁADZA CZY UKŁAD MAFIJNY 20.03.06, 18:32
      Gratuluję CIFIC. Nareście jakieś konkretne wnioski. Najwyższy czas rozwalić te
      układy. Pisałam na temat kolesiostwa ponad miesiąc temu ale sprawa pozostała
      bez echa. Mam nadzieję, że teraz wywołałeś do tablicy tych co tutaj piszą i na
      pewno coś o tych sprawach wiedzą. Głównie mam na myśli Pana Osmendę, który jak
      wnioskuję z tego forum, również pochodzi z układu władzy.
      • jozefosmenda Re: SPRAWIEDLIWA WŁADZA CZYLI UKŁAD MAFIJNY 20.03.06, 22:18
        już to kiedyś poruszałem:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=34568775&a=34591534
        Nie umiem jednak pojąć jak radny opozycji jest z układu władzy?
        Zapraszam zatem następną osobę do tej kolejki,w której przede mną stoi facet w
        pomarańczowej czapce Świętego Mikołaja i wali mu na "dekel"!
        A obsrywanie mojej osoby jest tutaj czymś normalnym dlatego przyjmuję to bez
        obrzydzenia!
    • mycka1 Re: SPRAWIEDLIWA WŁADZA CZY UKŁAD MAFIJNY 21.03.06, 16:14
      Stanowiska w naszym mieście to chyba dziedziczne są. Ostatnio szefem kultury
      została pani H. Przedtem takie samo stanowisko piastowała jej mamusia albo
      tesciowa (nie wiem nazwisko takie samo).Ogladam systematycznie ogłoszenia o
      konkursach na stanowiska w UM, ale tego z pewnoscią nie było.
    • ksiaze_brzr Re: SPRAWIEDLIWA WŁADZA CZY UKŁAD MAFIJNY 21.03.06, 17:05
      "Czyż nie jest zastanawiającym, że Pani N., która zajmuje się organizacjami
      pozarządowymi, jest głęboko zainteresowana bezsensowną inwestycją za kilka
      milionów, która mieści się w kompetencji powiatowego czy też wojewódzkiego
      konserwatora zabytków, a którzy tego pomysłu nie popierają. "

Co do Pani N. TO jest to osoba, ktra zrobiła dla organizacji pozarządowych
      najwięcej. Doprowadziła do tego, że Ruda Śląska ma modelowy program współpracy
      samorządu z III sektorem. Nie rozdaje pieniedzy organizacją pozarządowym jak to
      się dzieje w innych miasta. To do naszego miasta przyjeżdżają goście uczyć sie
      od nas jak powinien rozwijac się III sektor. Nie wspominajac o szkoleniach,
      doraźnej pomocy przy prowadzeniu organizacji pozarządowej. Cific masz smieszne
      informacje na temat WKZ. Nie znam ich źródła ale ja byłem wręcz innego odczucia
      po rozmowie. co do MKZ to niewiem czy jest przeciw, powiedzial bym raczej ze
      nie miesza sie do tego jego specjalnoscia są zabytki poprzemysłowe. Więc jeśli
      chcesz wytykać błędy i być ovbiektywny a nie pisać pod te szuje ktore pisza na
      forum to wskaz tez pozytywne decyzje. Chyba ze zaczynasz juz kampanie.
    • silk4 Re: SPRAWIEDLIWA WŁADZA CZY UKŁAD MAFIJNY 21.03.06, 21:52
      Panie Józefie jest dla mnie zrozumiałe, że nie należy Pan obecnie do obozu
      władzy. Powodem wywołania Pana do tablicy było to, że kiedyś ją Pan sprawował,
      znane są Panu napewno mechanizmy opisywane przez CIFICA. Może uchyli Pan rąbek
      tajemnicy w nawiązaniu do dzisiejszych różnych układów i powiązań, również
      tych związanych z kolegami z Rady.
      • jozefosmenda Re: WŁADZA I UKŁADY 21.03.06, 23:33
        W poprzedniej kadencji radni koalicyjni szantażowali Zarząd Miasta no bo go
        mogli zawsze odwołać.Dzisiaj preydent jest poza zasięgiem radnych i to on
        rozdaje karty.Dlatego jedzą z ręki ale też i są obłaskawiani.
        Ja natomiast w dalszym ciągu korzystam z talerza i sztućców a byle czego nie
        spożywam!
    • cific Re: SPRAWIEDLIWA WŁADZA CZY UKŁAD MAFIJNY 22.03.06, 19:43
      Dzięki Kapioh za uznanie, chociaż jak widzisz Maurycego to nie wzrusza i nie
      tylko jego ale również innych uczestników tego forum, jakby nabrali wody w
      usta. Częściowo potwierdzało by to tezę, że występują tutaj wyznaczeni
      urzędasi, którzy mają opisywać tylko określone sprawy, przy określonych
      barierach krytyki.
      Nie wiem, kim dla ciebie Książe jest Pani N, skoro jej tak zaciekle bronisz.
      Zupełnie co innego mówią urzędnicy. Jej osiągnięcia to duszo szumu wokół
      siebie, dużo papieru (bo wszystko tylko na papierze) brak jakiejkolwiek
      kreatywności. Pomysły na realizację poszczególnych celów nie tworzą się w
      głowie Pani N, tylko u reprezentantów poszczególnych środowisk pozarządowych.
      Wydaje mi się, że świetnie mogłaby się realizować w Iraku. Prowadzi się tam
      prace archeologiczne a i potrzebna jest pomoc różnego rodzaju organizacji
      pozarządowych.
      Pełnomocników Prezydenta w urzędzie podobno jest od groma. To też grupa
      wybrańców, którzy biorą kasę za nic. Ich rola to organizowanie spotkań przy
      kawie i bicie piany. Jedyni, którzy coś sensownego robią to ci od wspólnot
      mieszkaniowych.
      Na koniec apel do Pana Józefa, może kilka przykładów obłaskawianych. Czyż nie
      jest tak, że niektórzy zatrudnili wszystkie swoje dzieci tj. córki, synów,
      synowe, zieńciów itd. itd…

Acha, jeszcze jedno. Ja tutaj nie prowadzę kampanii wyborczej, mam po prostu
      dość tego co się dzieje na szczytach władzy, również tej samorządowej. Mam dość
      czytania w WR że jesteśmy w centrum aglomeracji i że biją się o nas inwestorzy.
      Gdzie są te inwestycje - dające nowe miejsca pracy. Jest g…., mamienie ludzi
      jakimiś opowiastkami. Co będzie jak przestaną fedrować u nas kopalnie.
      Wszystkich chyba nie zatrudni się w administracji, zresztą tam jest miejsce
      tylko dla wybrańców, którzy są w stanie sprawdzać się nawet na dwóch
      stołkach.

• ksiaze_brzr Re: SPRAWIEDLIWA WŁADZA CZY UKŁAD MAFIJNY 23.03.06, 22:53
        Jest osobą, która dużo zrobiła dla organizacji. I widzisz, ma jednak te sukcesy
        a duzo szumu w okol siebie, konkret.. jakiego i gdzie. Sadze ze jesli jest szum
        w okol Pani N. to jedynie dlatego ze znowu pokazala innym ze mozna popracowac
        po godzinach urzedowych i do czegosc dosc w zyciu uczciwa droga
        • rudy107 Re: SPRAWIEDLIWA WŁADZA CZY UKŁAD MAFIJNY 25.03.06, 17:33
          Książę, wybacz, ale aż szczypie, kiedy się czyta twoje wazeliniarskie wypociny.
          Może wymień konkretnie te sukcesy i daj może liste organizacji zadowolonych z
          pracy tej pani...? Ja wiem, że to dla Ciebie może obrazoburcze, bo chodzi o
          kogos w rodzaju Twojej mamuśki. Ale skoro tak jest, to poproś ją, by
          zatroszczyła się o Twoje wyniki w porozumiewaniu się z innymi. Bo jak widzisz,
          jesteś tu po pierwsze sam, a po drugie, robisz tak rażace błędy w gramatyczne,
          że mnie to już drażni. Nie pisze się że ktoś dał coś organizacją, ale
          organizacjom! Zajmij się swoja edukacja, a może przejrzysz...?
          • ksiaze_brzr Re: SPRAWIEDLIWA WŁADZA CZY UKŁAD MAFIJNY 25.03.06, 18:48
            Eh zazwyczaj nie chce mi się pisac poprawna polszczyzną, ale postaram się.
            Listy zadowolonych oranizacji nie pogam bo nie robiłem nigdy takich badań.
            Już wymieniam, w porównaniu do innych miast naszej aglomeracji:
            - bardzo dobre i profesjonalne szkolenia z zakresu: księgowości w NGO, ustawy o
            pożytku publicznym i wolontariacie, pozyskiwania środków zewnętrznych (FIO,
            praktycznie wszystkie dostępne programu UE, polskie programy grantowe)
            - wypracowany system konkursowy na realizację zadań publicznych miasta
            - wypracowany system współpracy organizacji pozarządowych z samorządem.
            - aktywne i działające partnerstwa w sektorze NGO
            Wiecie kiedy widzę co się dzieje w innych miastach naszego województwa to
            cieszę się ze jestem w Rudzie. Napisał bym tak: Nie narzekaj na pełnomocnika
            swego, bo możesz trafić na gorszego...
            • arbo-14 Re: SPRAWIEDLIWA WŁADZA CZY UKŁAD MAFIJNY 30.03.06, 21:30
              ksiaże,ale ty jesteś obcykany.Jeśli chodzi o Panią Nawę to uważam, Ze jest
              bardzo pracowita i naleZA się jej słowa uznania w przeciwieństwie do innych
              pełnomocnikow, bez których moglibyśmy się obejść.
            • arbo-14 Re: SPRAWIEDLIWA WŁADZA CZY UKŁAD MAFIJNY 30.03.06, 21:34
              Ksiaże, ale Ty jesteś obcykany.Co do pani Nawy to jest najbardziej pracowity
              pełnomocnik,bez pozostałych moglibyśmy się obejść.
              • kapioh1 Re: SPRAWIEDLIWA WŁADZA CZY UKŁAD MAFIJNY 31.03.06, 16:40
                Oj lizuski, lizuski. Pracowitość nie oznacza efektywności a ilość jakości.
                Natomiast wazeliniarstwo nie musi oznaczać szczerości, hi hi.
                • arbo-14 Re: SPRAWIEDLIWA WŁADZA CZY UKŁAD MAFIJNY 31.03.06, 21:05
                  Kapioch,dlaczeko tak przyczepiłeś się do Pani N?Jesteś inteligentny i
                  wiesz,żeorganizacje pozarządowe tworzą ludzie o niespełnionycch ambicjach. Chcą
                  zaistnieć a przy okazji wyciągnąć pieniądze z miasta i nic na to nie poradzimy
                  bo takie jest prawo.dzięki pani N mogą wyciągać rękę po pieniądze z zewnątrz,a
                  nie tylko wisieć na kasie miasta.Staram się być obiektywny, i nie posadzaj mnie
                  o lizusostwo
                  • zoro333 Re: SPRAWIEDLIWA WŁADZA CZY UKŁAD MAFIJNY 01.04.06, 12:25
                    wiesz,żeorganizacje pozarządowe tworzą ludzie o niespełnionycch ambicjach. Chcą
                    >
                    > zaistnieć a przy okazji wyciągnąć pieniądze z miasta i nic na to nie
                    poradzimy
                    > bo takie jest prawo
                    takie właśnie organizacje Nawa popiera i tam pompuje kasę.
                    Nie masz chyba na myśli kluby sportowe o 100 letnich tradycjach?
                    • ksiaze_brzr Re: SPRAWIEDLIWA WŁADZA CZY UKŁAD MAFIJNY 03.04.06, 09:59
                      No fakt, organizacje pozarzadowe tworza osoby, ktore chcia się spełnić,
                      zajmować sie i zarazac innych swoimi zainteresowaniami. Albo pomogac innym jako
                      wolontariusze. Z miasta pieniadze, szkoda ze nie ma tutaj innych organizacji
                      ale kurcze jestem ciekaw ile NGO poza klubami sportowymi pozyskuja środków z
                      zewnątrz. Bo w klubach sportowych juz wiemy ze to bardzo kiepski wynik.
                      Co do rozdawania pieniedzy przez Panią N. Konkursy dla sektora NGO reguluje
                      ustawa o Pożytku Publicznym i Wolntariacie. W ustawie nie jest podzielone na
                      jakiego typu zadania ile ma isc pieniedzy to reguluje juz samorząd. A nasze,
                      tzn osób któe ubiegają się o takie dofinansowanie na projekty rozpatruje
                      wieloosobowa komisja, a nie Pani N. Na stronie organizacji pozarzadowych w
                      portalu naszego miasta znajdziecie wszystkie przepisy to regulujące.
                      Zapozanjcie sie z nimi a później możemy podyskutowac na wyższym poziomie a nie
                      jak dzieciaki w przedszkolu.
                      • arbo-14 Re: SPRAWIEDLIWA WŁADZA CZY UKŁAD MAFIJNY 03.04.06, 16:54
                        nie myślałem o klubach sportowych, bo te dostawaly pieniadze ,dostają i będą
                        dostawać bo mają duże lobby.Poza tym im się należą jak psu buda, robią coś dla
                        młodzieży.
                        • ksiaze_brzr Re: SPRAWIEDLIWA WŁADZA CZY UKŁAD MAFIJNY 04.04.06, 22:43
                          uważasz ze świetlice nic nie robią dla mlodzieży, a może nasza organizacja nic
                          nie robi dla mlodzieży... otworz oczy :)
    • arbo-14 Re: SPRAWIEDLIWA WŁADZA CZY UKŁAD MAFIJNY 04.04.06, 23:27
      Książe czepiasz się . nie chodzi mi o Swietlice ,ale spójrz ile powstało
      różnych stowarzyszeń chyba ponad sto w tym mieście . A po co jak myślisz? Bo
      myślą o innych?. Bzdura kombinują jak zdobyć pieniądze na wyjazd niby wielka
      integracja, a w sumie balangówa za pieniądze z gminy
      • ksiaze_brzr Re: SPRAWIEDLIWA WŁADZA CZY UKŁAD MAFIJNY 05.04.06, 08:00
        no ok. Zgodze się, znalazło by się kilka organizacji, które piszą dobry wniosek
        a jego realizacja jest już tylko w raporcie koncowym idealna. No niestety na
        forum jeśli jest temat NGO to są 2 worki. 1 worek Kluby Sportowe, 2 worek
        reszta. No ten drugi worek można podzielić na branże. kultura; ochrona środ;
        walka z bezrobocie i inicjatywy społeczne; stowarzyszenia młodzieżowe;
        informatyka; ... i t d. Denerwuje mni to jak wszyscy najeżdżają na
        stowarzyszenia które nie są klubem sportowym (ok nie wszyscy). Jestem ciekaw co
        będzie się mowiło od przyszłego roku na nasze stow. Do końca roku nasza rada
        postanowiła utworzyć klub sportowy przy stowarzyszeniu, trenujący szermierke
        dawną. W rudzie powstanie kolejny klub i znowu mnie ktoś wyklnie bo bedzie sie
        trzeba dzielić z kolejną osobą... ale spokojnie. Stowarzyszenie nie dostało
        wsparcia finansowego z UM i teraz tez na to zbytnio nie liczę.
        • arbo-14 Re: SPRAWIEDLIWA WŁADZA CZY UKŁAD MAFIJNY 05.04.06, 15:35
          OK, nie mam nić przeciw takim stowarzyszeniom.Nie dostaliście w tym roku ,bo
          pewnie nie wystąpiliście z wnioskiem, nie sądzę aby wam odmówiono.
          • ksiaze_brzr Re: SPRAWIEDLIWA WŁADZA CZY UKŁAD MAFIJNY 05.04.06, 16:00
            to nie jest do końca tak. W ubiegłym roku przygotowaliśmy projekt na
            organizacje małego turnieju w Rudze Śl. Dostaliśmy przydział na 1,8 zł. co
            miało stanowić fundusze na zakup stroi dla naszych członków. No cóż nie
            byliśmyw stanie zrealizować naszego zadania za tą kwote. W tym roku, nie było
            sensu się bić o to co rzucił UM. Temat konkursu był tak ogólny ze prawie każda
            organizacja mogła by napisać coś pod swoją działalność. Dlatego
            skoncentrowaliśmy na pozyskiwaniu zewnętrznych funduszy, z nadzieją na lepsze
            czasy w mieście.
    • rudy107 Re: SPRAWIEDLIWA WŁADZA CZY UKŁAD MAFIJNY 05.04.06, 18:39
      ta dyskusja z wami jest na poziomie przedszkola. Książę, nie cytuj mi programu
      pani N. Powiedz raczej ile organizacji sięgnęlo po te środki i jak oceniły
      poziom szkoleń, bo ja coś o tym wiem. Papier jest cierpliwy. A jeżeli chcesz
      wiedzieć jak wygląda partnerska współpraca z pozarządówką, to popatrz na
      przykład Gliwic. Na ich stronie interentowej znajdziesz nawet raport o
      organizacjach. I to jest zupełnie coś innego niz pozoranctwo pani N. A co do
      ocen organizacji pozarzadowych, to mysle, że świetnym ilustratorem do tego sa
      organizowane przez tę pania zebrania i spotkania. Ostatnie z udziałem
      przedstawicieli... 7 organizacji! Gdzie reszta? i Bynajmniej nie winie ich za
      to, ale wiem jaki jest poziom takich spotkań i ewentualny skutek. Więc wazelinuj
      dalej, bo bardzo tego tu potrzeba.
      • ksiaze_brzr Re: SPRAWIEDLIWA WŁADZA CZY UKŁAD MAFIJNY 05.04.06, 18:52
        nie chce mi się już. ja wiem swoje wy wiecie swoje. Jesli nie podoba się wam
        pełnomocnik prezydenta ds org poz to napiszcie do A.S. niech znajdzie nowego.
        Ja jestem PRZECIW!
        • arbo-14 Re: SPRAWIEDLIWA WŁADZA CZY UKŁAD MAFIJNY 05.04.06, 20:57
          A ja jestem za ale pod warunkiem- rudy na pełnomocnika ds org poz.
          • kapioh1 Re: Książe i Arbo- 14 ukochali demagogię prostą ! 05.04.06, 22:18
            Eeeeee, no co to za kupowate, demagogiczne argumenty, fe. Rudy wam tu
            przedstawia konkretne zarzuty, dotyczące działania pewnej Pani. A w odpowiedzi
            co ? Po pierwsze, że Pani jest super. Po drugie, że to Rudy ma zostać
            pełnomocnikiem, jak mu się nie podoba. No wyście się zatrzymali na poziomie
            bajek typu "Książe i żebrak", ua ha ha. Otóż Pani Nawa piastuje publiczne
            stanowisko za publiczne pieniądze. Nikt jej do tego pod pistoletem nie zmuszał,
            no chyba, że.... W związku z tym każdy, powtarzam, każdy obywatel, w tym Rudy
            może a nawet powinien ją krytykować, jeśli odczuwa taką potrzebę. I nie musi
            się z Nawą wymieniać rolami, żeby do tej krytyki mieć prawo. Albowiem Rudy nie
            chce być pełnomocnikiem. Lecz chce koniecznie wiedzieć, jak pracują osoby
            opłacane z jego podatków.
            • ksiaze_brzr Re: Książe i Arbo- 14 ukochali demagogię prostą ! 06.04.06, 08:22
              No to Rudy... z moich info niewiem jak inni wynika, że pani N. pracuje
              doskonale! A reszta urzedników.. o dziwo jako zwykły mieszkaniec nie miałem
              problemu zalatwić z niczym w naszym UM. I nie dałem pania "jadzi" nawet
              kilograma zwyczajnej!
              • w36 Re: Książe i Arbo- 14 ukochali demagogię prostą ! 06.04.06, 20:17
                Książe.
                Mam dla Ciebie pytanie, może Ty będziesz wiedział, bo już próbowałem o to pytać
                na tym forum ale nie uzyskałem odpowiedzi.
                Kiedy pani Joanna Nawa pełniła funkcję Pełnomocnika ds. Organizacji
                Pozarządowych w naszym UM, szczególnie ważne jest czy pełniła tą funcję w 2004
                roku ?
                • ksiaze_brzr Re: Książe i Arbo- 14 ukochali demagogię prostą ! 06.04.06, 22:49
                  W lipcu2003 roku pełniła więc 2004 również.
                  • w36 Re: Książe i Arbo- 14 ukochali demagogię prostą ! 07.04.06, 00:52
                    ksiaze_brzr napisał:

> W lipcu2003 roku pełniła więc 2004 również.

Dzięki za info.
                    No to już personalnie wiadomo kto złamał prawo a szczególnie wyraźnie
                    zarządzenie prezydenta Rudy Śląskiej nr 71/PM/03. Sprawa dotyczyła druku
                    biuletynu dla pewnej specyficznej organizacji (nawet nie zarejestrowanej w 2004
                    w UM) z użyciem środków publicznych. Rownież nadużyto przez to autorytetu
                    naszego samorządu, tym bardziej że dowiedziałem się że ta organizacja podobno ze
                    względu na swój profil i kontakty, znajduje się w kręgu bezpośredniego
                    zainteresowania służb specjalnych. Może z tego być smród, bo dowodów w tej
                    sprawie nie da się za bardzo schować :(

Ja bym tak pani Nawy nie wychwalał i zalecał trochę ostrożności przy firmowaniu
                    przez rycerzy pewnych zamierzeń tej pani.
                    • lswaczyna Re: Książe i Arbo- 14 ukochali demagogię prostą ! 07.04.06, 09:10
                      w36 napisał:

>Sprawa dotyczyła druku
                      >biuletynu dla pewnej specyficznej organizacji (nawet nie zarejestrowanej w 2004
                      >w UM) z użyciem środków publicznych. Rownież nadużyto przez to autorytetu
                      >naszego samorządu, tym bardziej że dowiedziałem się że ta organizacja podobno ze
                      >względu na swój profil i kontakty, znajduje się w kręgu bezpośredniego
                      >zainteresowania służb specjalnych.

Czyżbyś był powiązany z tymi służbami ???????????

> Może z tego być smród, bo dowodów w tej
                      >sprawie nie da się za bardzo schować :(

Szanowny W36 albo robisz doniesienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa
                      abo zawrzyj dziób. Bo kto ma wiedze o popełnieniu przestępstw i nie zgłasza tego
                      faktu organom sam staje się przestępcą.
                      • w36 Re: Książe i Arbo- 14 ukochali demagogię prostą ! 07.04.06, 19:51
                        lswaczyna napisał:

> Czyżbyś był powiązany z tymi służbami ???????????

Spokojnie Leon :) Nie wpadaj w panikę. Przepraszam że Cię przestraszyłem.
                        Agentem nie jestem, po prostu sobie tak po internecie chodzę to i znajduję. A
                        tak logicznie rzecz biorąc to ja na Twoim miejscu to bym raczej rozglądnął bym
                        się po towarzyszach z organizacji ;) .

Wiesz Leon, szczerze mówiąc, nie zaskoczyła mnie wcale ta informacja że m.in.
                        UOP ma Was w swoim grafiku. Tyle że poczułem się bezpieczniej.
                        Wymowa tych faktów jest jednak smutna. To chyba nie jest coś w porządku by
                        takich niby miłośników Śląska jakim ogłasza siebie Raś musiały penetrować tego
                        rodzaju służby, wybacz porównanie, Leon, jak jakąś mafię?
                        Wiem że nie jest to dla Was powód do dumy ale myślę że o sprawie warto
                        przypominać co pewien czas.

> abo zawrzyj dziób. Bo kto ma wiedze o popełnieniu przestępstw i nie zgłasza teg
                        > o
                        > faktu organom sam staje się przestępcą.

No właśnie. Chwaliłeś się tutaj, swego czasu, że masz jakiś dokument świadczący
                        o tym że te, bardzo łagodnie mówiąc, darmowe usługi poligraficzne i kolportażowe
                        były spłatą jakiś zobowiązań w zamian za głosy w pewnych wyborach. Miałeś nawet
                        je tutaj opublikować, ale chyba powinieneś, jak to wyżej zauważyłeś zanieść do
                        prokuratury. I tak i tak, jesteś zamaczany, ale przecież nie Ty dysponowałeś
                        mieniem publicznym i miałeś prawo nie wiedzieć co z tego wyjdzie. A zawsze
                        możesz zrzucić winę na Polaków, jak zwykle ;)
                        • ksiaze_brzr Re: Książe i Arbo- 14 ukochali demagogię prostą ! 08.04.06, 00:20
                          w36, markujemy te inicjatywy, które wg nas są słuszne. Wiesz pewnei gdyby Pani
                          N. nagle chciała zamknac wszystkie NGO i zostawić tylko świetlice to był bym
                          przeciw. Ale puki co te dzilaania ktore wymienialem na forum i popierałem to
                          popieramy.
                          • w36 Re: Książe i Arbo- 14 ukochali demagogię prostą ! 08.04.06, 04:34
                            ksiaze_brzr napisał:

> Ale puki co te dzilaania ktore wymienialem na forum i popierałem to
                            > popieramy.

Książe drogi.
                            Przypomniałem tutaj sprawę afery z drukiem biuletynu Raś na koszt miasta w WR
                            nie w kontekście Waszej działalności i Waszej współpracy z UM a tylko dlatego
                            żeby dopełnić tą dyskusję o osobie pełniącej funkcję PdsOP czyli pani Nawy i jej
                            kompetencji do zajmowania tego stanowiska.

Przydała mi się Twoja informacja ale nie chcę byś to akurat odbierał jako
                            zastrzeżenia co do zakresu dotychczasowej współpracy UM i Waszego Bractwa i czuł
                            się zobowiązany do usprawiedliwiania pani Nawy. To całkiem inna sprawa.

Ale w samej sprawie budowy atrapy gródka to coś wyczuwam że to Wasze Bractwo ma
                            posłużyć pani Nawie jako pretekst do przeprowadzenia swoich zamierzeń zupełnie
                            nie mających charakteru związanego z pomocą NGO w zakresie przewidzianym prawem.
                            I w tym problem.
                            Jak coś będzie nie tak, przedsięwzięcie okaże się chybione itp. , a niestety
                            jest duże prawdopodobieństwo, to Rycerze będą będą bici ;)
                            • ksiaze_brzr Re: Książe i Arbo- 14 ukochali demagogię prostą ! 08.04.06, 09:09
                              Grodzisko, kurcze juz mam dosc tego tamtu na tym forum, dla mnie najlepiej by
                              było zeby sprzedali ten teran prywatnemu inwestorowi ktory postawi tam
                              grodzisko i za ładne konkretne pieniadze bedziemy organizowali tam pokazy.
                              Niestety wieksze prawdopodobienstwo jest ze replike grodziska postawi UM a my
                              bedziemy robic tam pokazy w ramach wolontariatu... ale chcemy zeby powstało tam
                              grodzisko.
                              • arbo-14 Re: Książe i Arbo- 14 ukochali demagogię prostą ! 08.04.06, 10:11
                                Mam to samo odczucie, Książe brzydnie mi już temat grodziska i nalatywanie na
                                PaniąN.nie chce mi się już zabierać głosu w tej sprawie, bo to i tak nic nie
                                zmieni.
                                • zoro333 Re: Książe i Arbo- 14 ukochali demagogię prostą ! 08.04.06, 12:53
                                  Pani Nawa jest złym Pełnomocnikiem. Podejmuje decyzje w tematach, o których nie
                                  ma pojęcia. Ma ulubione stowarzyszenia, które finansuje. Gdyby jeszcze nie
                                  krytykowała kluby przy Panu Prezydencie /tak na uszko/, opowiadając bzdety to
                                  można byłoby ją strawić.
                                  Teraz niech spokojnie odejdzie do swojej szkoły i zajmie się tym czym powinna.
                                  Pani Pietraszewska nie miała dobrej ręki do współpracowników, wierzę, że tylko
                                  przypadkiem byli oni wszyscy z byłej szkoły Pani poseł.
                              • w36 Re: Książe i Arbo- 14 ukochali demagogię prostą ! 08.04.06, 16:52
                                ksiaze_brzr napisał:

> Grodzisko, kurcze juz mam dosc tego tamtu na tym forum, dla mnie najlepiej by
                                > było zeby sprzedali ten teran prywatnemu inwestorowi ktory postawi tam
                                > grodzisko i za ładne konkretne pieniadze bedziemy organizowali tam pokazy.

Książe, dotnąłeś bardzo ważnego aspektu sprawy.
                                Inwestor prywatny.
                                Powiedz szczerze, czy jest ktoś kto chciałby wydać swoje prywatne pieniądze na
                                ten gródek w takiej kwocie jaką chce się wydać tak ochoczo pani Nawa z budżetu Rudy?
                                Obawiam się że nie. Prywatne wizje i zapał pani Nawy co do powodzenia i
                                rentowności tego przedsięwzięcia mogą owszem oczarować jej szefa czy radnych,
                                ale oni przecież i tak nie angażują swoich pieniędzy. Nawet, nie czarujmy się,
                                mogą i w jakiś pośredni sposób na tym zyskać, powstaną jakieś nowe etaty
                                obsadzane przez magistrat itp. itd. , ale na pewno niczym własnym nie ryzykują.
                                Inaczej kiedy ktoś inwestuje prywatne środki, tu już takie "sztuki" nie
                                wystarczą, liczy się poważnie zrobiona kalkulacja.
                                Jeśli nawet jakiś mityczny inwestor prywatny się jednak pojawi to przecież
                                nadrzędnym celem samorządu jest sprzyjanie inwestycjom w mieście a nie wydawanie
                                publicznych pieniędzy na przedsięwzięcia nie należące nawet do podstawowych
                                zadań miasta.

Mamy też analogiczną sprawę z aquaparkiem. Radosne okrzyki że mamy inwestora
                                niemieckiego okazały się bajeczką dla dzieci. Bo jak się okazało nie wkłada on
                                praktycznie w interes ani grosza, zresztą nie miałby skąd. Cała zabawa i przede
                                wszystkim ryzyko z naszych, mieszkańców Rudy pieniędzy.

Z radiem S. podobnie. Tabuny prywatnych kupców konkurowało z naszym UM o kupno
                                tego radia od lat, bo to taki niby świetny interes a jakoś nikt go do teraz nie
                                kupił.
                                • ksiaze_brzr Re: Książe i Arbo- 14 ukochali demagogię prostą ! 09.04.06, 09:36
                                  Są maniacy, którzy budują coś takiego. Sam kiedys współpracowałem z jedna
                                  firmą, której prezes kupił sobie zabytkowy browar jako pamiątka po sobie:) A
                                  nawet mozna by utworzyc jakas organizacje działająca tylko na rzecz grodziska.
                                  Puki co to nasze bractwo poszło raczej w kierunku "inwestowania" w młodzież niż
                                  w grodzisko.
                                  • w36 Re: Książe i Arbo- 14 ukochali demagogię prostą ! 09.04.06, 18:20
                                    ksiaze_brzr napisał:

> Są maniacy, którzy budują coś takiego.

Konkretnie Książe, proszę. Czy według Twojej wiedzy, jest jakiekolwiek
                                    zainteresowanie konkretnego poważnego inwestora prywatnym finansowaniem "budowy"
                                    gródka w Kochłowicach według wizji p. Nawy?

To jest ważne bo pośrednio określa czy inwestycja ma cechy wyrzucania w błoto
                                    publicznych funduszy jak tu wiele osób podejrzewa czy ma szanse na rentowność.
                                    Tym bardziej że niestety jesteśmy już bogatsi o doświadczenia z innymi
                                    inwestycjami i te numery z wyimaginowaną konkurencją prywatną do świetnych
                                    projektów UM już przerabialiśmy.
                                    Przypomnę że Pani Nawa nie piastuje w UM funkcji św. Mikołaja a jest urzędnikiem
                                    samorządu zobowiązanym do wykonywania Statutu Miasta.
                                    • jozefosmenda Sponsorzy zamczysk.... 09.04.06, 20:01
                                      i innych takich różnych .....budowli :
                                      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22881
                                      Wystarczy im zamącić w głowach i powiedzieć ,że to środek aglomeracji i pępek
                                      świata!No i autostrada a w planach Jaquzi, sztuczne fale,solanki,piękne
                                      rudzianki w bikinii i inne takie ...rzeczy. Przyjdą na pewno.
                                      A więc walcz książę i nie załamuj się.Może i zamek rudzki odbudują na czym znowu
                                      mnie by zależało.
                                      • broneknotgeld Re: Sponsorzy zamczysk.... 09.04.06, 20:32
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22881&w=34207201
                                        Hehe - to tak po somsiedzku.
                                      • ksiaze_brzr Re: Sponsorzy zamczysk.... 09.04.06, 20:37
                                        Nie, nie znam konkretnego inwestora. i nie słyszałem zeby kiedykolwie sie tym
                                        interesował. ja w poprzednim poście rzucilem tylko hasło, że można poszukać. A
                                        co do zamku rudzkiego. Panie Józefie, możemy pomyśleć wspólnie. Mam jedynie
                                        jeden warunek. Nie bawimy sie przy nim w polityke.
                                        • rudy107 Re: Sponsorzy zamczysk.... 16.04.06, 13:40
                                          i o to chodzi: książę, zajmij się szukaniem inwestora. Sam zresztą piszesz, że z
                                          kimś współpracowałeś. A może twoja cudowana pani N. weźmie się do roboty i
                                          przynajmniej raz zrobi coś na rzecz ubogacenia naszego miasta, a nie drenowania
                                          jego budżetu...? Jeszcze raz zachęcam Cię: spójrz na fakty i podaj mi co kryje
                                          się za twoimi sformułowaniami "pracuje doskonale". A na marginesie: obiecywałeś
                                          nieco troski o ortogrfię. I znów piszesz "puki co". Wybacz, ale to dośc rażące
                                          błędy. Wszyscy na tym forum piszą śpiesznie i każdemu może isę coś zdarzyć. Ale
                                          ty jesteś w tym wyjątkowy... Czy to wzór rycerski?
                                          • ksiaze_brzr Re: Sponsorzy zamczysk.... 19.04.06, 13:14
                                            Co do mojej ortografi masz rację. Wprowadzili coś takiego jak dyslekcja i olałem
                                            naukę ortografii. Co do grodziska to naprawdę, już mnie męczy ten temat i
                                            opisywanie go na forum.
                                          • drkora Re: Sponsorzy zamczysk.... 19.04.06, 13:29
                                            Oj, Książe poprę rudego. Popracuj nad pisownią. Wiem co jest problemem w
                                            poszukiwaniu inwestora. Teren jest mało atrakcyjny, a do tego własnością gminy.
                                            Warto się zastanowić czy właściciel go sprzeda. A jeśli go sprzeda, czy
                                            konserwatorzy zabytków nie będą wytaczać dział i rzucać kłody pod nogi
                                            inwestora. Z tego co doczytałam na forum to pomysłodawca jest bardzo wpływową
                                            osobą.
    • rudy107 Re: SPRAWIEDLIWA WŁADZA CZY UKŁAD MAFIJNY 20.04.06, 15:41
      owszem. Na razie kręci "ojcem miasta" jak się jej chce. Ale zobaczymy co stanie
      się za kilka miesięcy. Co zostanie z tych pomysłów jeżeli przy sterach Miasta
      pojawi się ktoś myślący...
    • broneknotgeld Re: SPRAWIEDLIWA WŁADZA CZY UKŁAD MAFIJNY 22.03.07, 21:22
      Jako latoś z układami?
      Czy bajstlujom durś ci sami?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka