Dodaj do ulubionych

Wyjaśnijcie mi - czym jest płomień?

03.11.06, 16:52
Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Czy jest to tylko zjawisko świetlne, jak
na przykład tęcza lub zorza, czy też obiekt materialny? Ma określoną
temperaturę i reaguje na ruch powietrza - to cechy obiektu materialnego. Ale
wówczas musiałby być zbudowany z atomów określonego pierwiastka - jakiego? I
w jakim stanie skupienia występuje płomień? Więc wiem, że to produkt
spalania. Ale czym konkretnie jest płomień? Zjawiskiem czy obiektem? I jakie
są jego cechy?
Obserwuj wątek
    • Gość: w++ Re: Wyjaśnijcie mi - czym jest płomień? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 03.11.06, 22:42
      emerald_boy napisał:

> Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Czy jest to tylko zjawisko świetlne, jak
      > na przykład tęcza lub zorza, czy też obiekt materialny?

Oczywiście że płomień to obiekt materialny bo składający się prawie wyłącznie
      zawsze z gazów. Nawiasem mówiąc zorza to też objekt materialny. Są to cząsteczki
      gazów atmosferycznych pobudzone do świecenia przez cząstki wysokoenergetyczne.
      Co do składu płomienia, jest to zwykle mieszanina co najmniej dwóch gazów
      reagujących ze sobą w samopodtrzymującej reakcji wytwarzającej energię cieplną i
      promieniowanie widzialne i podczerwone, oraz produkty pośrednie i końcowe tej
      reakcji. Niektóre produkty reakcji mogą być nawet ciałami stałymi np. sadza.
      Zwykle mamy do czynienia z powietrzem, z którego tlen uczestniczy w reakcji i
      gazu palnego np. jakiegoś gazowego węglowodoru ale moga to być zupełnie różne
      kombinacje.
    • bonobo44 Re: Wyjaśnijcie mi - czym jest płomień? 06.11.06, 14:24
      Często odpowiedzi na najprostsze pytania jest najtrudniej uzyskać
      w jasnej i zrozumiałej dla każdego formie...
      proponuję, aby wszyscy chętni spróbowali to sobie wyjaśnić
      w możliwie dogłębny i zrozumiały sposób w dyskusji na Pograniczu Fizyki...
      Zatem - czym jest płomień? Jak i dlaczego świeci?
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12172&w=51630754
      • petrucchio Re: Wyjaśnijcie mi - czym jest płomień? 06.11.06, 14:28
        bonobo44 napisał:

> Często odpowiedzi na najprostsze pytania jest najtrudniej uzyskać
        > w jasnej i zrozumiałej dla każdego formie...

Stosowne hasło w angielskiej Wikipedii jest bardzo dobrze opracowane. Jeśli
        dysponujecie językiem angielskim, oto wszystko, co chcielibyście wiedzieć o
        płomieniu (ale wstydzicie się zapytać):

en.wikipedia.org/wiki/Flame
        • bonobo44 "Płomień jaki jest, każdy widzi" ? 06.11.06, 17:09
          Tzn. płomień to "produkt wysokoegzotermicznej reakcji"?
          "A flame is the product of a highly exothermic reaction (for example,
          combustion) a self-sustaining oxidation reaction. In other words, a flame could
          be said to be the visible (light emitting) part of a fire."
          Zawsze sądziłem, że produktem reakcji chemicznej jest ciepło i jakieś związki
          chemiczne...
          czy płomień to jedno i drugie? a jesli tak, to czym szczególnym się różni od
          ogólnego desygnatu tego określenia: "produkt wysokoegzotermicznej reakcji"

ponownie zachęcam do dyskusji w wątku
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12172&w=51630754&a=51642132
          gdzie znajdziecie Państwo więcej sugestii na ten temat budzący fascynację
          wszystkich ludzi od wczesnego dzieciństwa...

czy rzeczywiście pozostaje nam li tylko "wyjaśnienie":
          "flame could be said to be the visible (light emitting) part of a fire.",
          które można odczytać zgodnie ze staropolskim zwyczajem następująco:
          "Płomień jaki jest, każdy widzi"?
          • petrucchio Re: "Płomień jaki jest, każdy widzi" ? 06.11.06, 18:05
            bonobo44 napisał:

> czy rzeczywiście pozostaje nam li tylko "wyjaśnienie":
            > "flame could be said to be the visible (light emitting) part of a fire.",
            > które można odczytać zgodnie ze staropolskim zwyczajem następująco:
            > "Płomień jaki jest, każdy widzi"?

A co w tym złego? Po dalsze wyjaśnienia można sobie jeszcze zajrzeć pod hasło
            "fire", a dokładniej podhasło "physics of fire":

en.wikipedia.org/wiki/Fire#Physics_of_fire
            Oczywiście promieniowanie emitowane podczas "reakcji silnie egzotermicznej" jest
            tylko częściowo widzialne. Płomień to właśnie tylko ta widzialna część
            rozgrzanej w trakcie reakcji mieszaniki gazów, drobin paliwa i produktów
            reakcji. Za spektrum (a zatem i widzialną barwę) płomienia odpowiada skład
            mieszanki palnej i chemicznych produktów spalania; za kształt i rozkład barw --
            głównie konwekcja.
            • bonobo44 Re: "Płomień jaki jest, każdy widzi" ? 06.11.06, 18:28
              > > "Płomień jaki jest, każdy widzi"?
              >
              > A co w tym złego?

ano nic... może tylko tyle, że każde dziecko widzi, a jednak dokładnie każde
              nadal pozostaje równie... zaintrygowane tym zjawiskiem...

> Płomień to właśnie tylko ta widzialna część
              > rozgrzanej w trakcie reakcji mieszaniki gazów, drobin paliwa i produktów
              > reakcji. Za spektrum (a zatem i widzialną barwę) płomienia odpowiada skład
              > mieszanki palnej i chemicznych produktów spalania; za kształt i rozkład barw -
              > głównie konwekcja.

czyli nic nowego - upierasz się, że to li tylko miejsce i zarazem unoszony z
              miejsca reakcji produkt egzotermicznej reakcji chemicznej, który
              "jaki jest, każdy widzi"

no to może jeszcze odpowiesz nam na pytanie, gdzie się kończy zjonizowany gaz,
              a zaczyna plazma w poniższym wyjaśnieniu (za linkiem z Wikipedii, który
              wcześniej podałeś)

"jest to po części plazma a po części zjonizowany gaz"

czyli, najoględniej, czym się płomień od plazmy, a ta ostatnia od zjonizowanego
              gazu różni? bo no bo - w mojej opinii - dopiero na takim etapie rozumienia
              jesteśmy w stanie sprecyzować, czym tak naprawdę płomień jest, a czym nie...
              a ja dam odnośnik do tej Twojej wypowiedzi z PF i w ten sposób i bonobo
              pozostanie całe i (przynajmniej co poniektórzy) czytelnicy (z tych wciąż
              jeszcze nie usatysfakcjonowanych) usatysfakcjonowani

z góry dziękuję i serd. pozdr. w imieniu wdzięcznych czytelników

8-)44
              • petrucchio Re: "Płomień jaki jest, każdy widzi" ? 06.11.06, 20:29
                bonobo44 napisał:

> "jest to po części plazma a po części zjonizowany gaz"
                > czyli, najoględniej, czym się płomień od plazmy, a ta ostatnia od zjonizowanego
                > gazu różni?

Błędne tłumaczenie. Oryginał mówi:

"Flames ... are often considered to be partial plasmas or a partially ionized
                gas, but..."

Chodzi o to, że płomień bywa uważany (częściowo) za plazmę, CZYLI (częściowo)
                zjonizowany gaz (to jest znaczenie spójnika "or" w tym kontekście!). Z hasła o
                ogniu można się dowiedzieć, że temperatura płomienia nie jest zwykle dość
                wysoka, żeby zjonizować zawarty w nim gaz (tj. oderwać elektrony od atomów lub
                molekuł), a w rezultacie tylko znikomą część rozgrzanego, świecącego gazu
                stanowi plazma.
                • bonobo44 Re: "Płomień jaki jest, każdy widzi" ? 07.11.06, 10:22
                  "Flames, or at least portions of them, are often considered to be partial
                  plasmas or a partially ionized gas"

petrucchio napisał:

> Błędne tłumaczenie.

> Chodzi o to, że płomień bywa uważany (częściowo) za plazmę, CZYLI (częściowo)
                  > zjonizowany gaz (to jest znaczenie spójnika "or" w tym kontekście!).

istotnie, mój błąd 8-(
                  • tiges_wiz Re: "Płomień jaki jest, każdy widzi" ? 07.11.06, 11:25
                    im wyzsza temperatura, tym wiecej promieniowania widzialnego jest emitowane.
                    Najpierw jest duzo podczerwieni (nie widzisz, ale odczuwasz jako cieplo).
                    Plomien to po prostu miejsce utleniania sie o temperaturze, w ktorej wydziela
                    sie promieniowanie widzialne. Jezeli chcesz zobaczyc inne kolorki to proponuje
                    podrzewac kawalek stali ;) ... bedzie od wisniowego do bialego.
            • bonobo44 Re: "Płomień jaki jest, każdy widzi" ? 06.11.06, 18:45
              petrucchio napisał:

> Po dalsze wyjaśnienia można sobie jeszcze zajrzeć pod hasło
              > "fire", a dokładniej pod hasło "physics of fire":

"nie jest plazmą" jak podaje "Fizyka ognia" ("Physics of fire") w artykule tej
              samej encyklopedii
              ("It is not plasma")
              en.wikipedia.org/wiki/Fire#Physics_of_fire
              przeczącym przynajmniej po części wcześniej dyskutowanej definicji "Płomienia"
              ("Flame")...

czym zatem jest ogień - okazuje się, że w myśl tego artykułu jest podobny do
              Trójcy św.:
              "trójca ognia - ciepło, tlen i paliwo"
              ("fire triangle—heat, oxygen, or fuel")

wg mnie to raczej jednak li tylko warunki konieczne dla podtrzymania płomienia
              w ogniu... a sam ogień, czym jest? tajemnicą - jako i sam Bóg w 3ch Osobach?

myliłby się ktoś, kto by tak sądził... bo no bo otóż nie - jednak jest to coś,
              co ma coś wspólnego z... plazmą, a jakże... a dokładnie z jej
              "bardzo niewielkim udziałem" w owym cudzie natury, jakim płomień jest, co każdy
              widzi 8-)
              ("producing energy and glowing gas, of which a very small portion is plasma")

OK - czyli to mieszanka jakowychś zjawisk - plazma to ich margines, a ta reszta?

reszta:
              "It consists of reacting gases and solids emitting visible and infrared light,
              the frequency spectrum of which is dependent on the chemical composition of the
              burning elements and intermediate reaction products."

czyli są to wymieszane już nie tylko produkty ale i substraty reakcji w trakcie
              samej owej silnie egzotermicznej reakcji chemicznej utleniania...
              i tu zapewne odesłałbyś słusznie czytelnika do definicji "spalania"
              ("combustion")
              en.wikipedia.org/wiki/Combustion
              ale możesz sobie to spokojnie darować, bo będzie ono niewątpliwie również
              wyjaśnione za pośrednictwem pojęcia... Trójcy Świętej ;-)
    • robakks Re: Wyjaśnijcie mi - czym jest płomień? 07.11.06, 11:37
      emerald_boy napisał:

| Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Czy jest to tylko zjawisko świetlne,
      | jak na przykład tęcza lub zorza, czy też obiekt materialny? Ma określoną
      | temperaturę i reaguje na ruch powietrza - to cechy obiektu materialnego.
      | Ale wówczas musiałby być zbudowany z atomów określonego pierwiastka -
      | jakiego? I w jakim stanie skupienia występuje płomień? Więc wiem, że to
      | produkt spalania. Ale czym konkretnie jest płomień? Zjawiskiem czy obiektem?
      | I jakie są jego cechy?

'Płomień' to nazwa takiego fragmentu objętości przestrzeni, w którym
      zachodzi nierównowaga termiczna obiektu z otoczeniem.
      Jeśli wynikiem reakcji o nazwie płomień jest uwalnianie się ciepła,
      to 'płomień' ten nosi nazwę reakcja egzotermiczna (bilans energetyczny dodatni).
      'Płomień' zimny, który pobiera energię z otoczenia - nazywa się reakcja
      endotermiczna.
      Istoty biologiczne stałocieplne to chodzące płomienie (a ja gorę, cała płonę).
      Płomień (826,000 w języku polski dla zapytanie płomień*)
      to wróg ENTROPII (307,000 w języku polski dla zapytanie entropia).
      * - dane na podstawie www.google.pl/webhp?hl=pl&btnG=Szukaj&lr=lang_pl

Gdyby interesowała Pana przyczyna tworzenia się płonącego 'płomienia'
      to chętnie Panu wyjaśnię na pl.sci.filozofia. :-)
      'płomień' <- fragment objętości przestrzeni w której zachodzi nierównowaga
      płomień <- typ reakcji termicznej zachodzącej w 'płomieniu'
      ~>°<~
      Edward Robak*
      Uwaga: kopia na free-pl-prawdy
      • losiu4 Re: Wyjaśnijcie mi - czym jest płomień? 16.11.06, 11:50
        rozgrzana ponad temperaturę otoczenia kostka żelaza to też będzie płomień?

Pozdrawiam

Losiu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka