buzka262 26.08.06, 19:12 Mam pytanie.Na pewno domyslacie sie jakie;)Czy po dwoch tygodniach od porodu mozna sie kochac???ale chyba po cc mozna co?? Odpiszcie szybko bo plany na wieczor sa konkretne hahaha:)))) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcia113 Re: SEX po cc ? 26.08.06, 19:20 ja rodzilam naturalnie i wlasnie po 2 tyg pierwszy raz sie kochalismy:) Nic mnie nie bolalo i nie kulo i w ogole bylo superrr:) z tym ze mnie nie nacinali ani nie peklam. Jak czujesz sie gotowa to do dziela;) Odpowiedz Link
mioczka Re: SEX po cc ? 26.08.06, 19:23 Do dzieła !!! ja po cc też nie czekałam za długo :o) u mnie również było ok Odpowiedz Link
mama5plus Re: SEX po cc ? 26.08.06, 21:27 Tak naprawde to wstrzemiezliwosc w okresie pologu(6 tyg) nie ma uzasadnienia medycznego. Czytalam kiedys na ob-gyn. ze swego czasu bylo takie zalecenie ale mialo to zwiazek tylko i wylacznie z popologowa wizyta kontrolna. Po lekturze polskich forow odnosze wrazenie, ze pan doktor musi dac blogoslawienstwo i wtedy mozna zaczac. W UK znana jest taka anegdota: -Doktorze, kiedy moge? -Proponuje poczekac az Pani wyjdzie ze szpitala. Tak naprawde to zalezy od Ciebie. Jak sie czujesz i czy masz ochote. Wcale nie musisz byc zmeczona i seks nie musi byc dla Ciebie ostatnia rzecza na liscie zyczen jak to sie w normie plasuje. Nawet naciecie nie musi byc pzreszkoda ;-P Oczywiscie jest jakies tam male ryzyko infekcji we wczesnych tygodniach (bez wzgledu na to czy porod naturalny czy przez CC bo jednak wszystko sie tam w srodku goi). Tez byly chyba 2 naglosnione przypadki, ktore skonczyly sie tragicznie( kobiety zmarly z powodu pecherzykow powietrza, ktore dostaly sie do krwiobiegu i powedrowaly do serca(?) czy jakos tak- nie krzyczcie- nie znam sie ;-P) Ale z tego co pamietam to byl bardzo specyficzny seks i w pierwszych dniach po porodzie dodatkowo. Acz szczerze mowiac nie wiem jak to jest po cesarce. Z tego co tutaj pisza, poniewaz jest to jednak operacja to organizm potrzebuje czasu na regeneracje i gojenie sie tych naciec wiec moze jednak w tym wypadku trzeba poczekac troche dluzej(??) www.talkmedical.com/parenting-pregnancy/143/Resuming-Sex-After-Birth How Long to Wait Before Resuming Sex There really is no normal amount of time that couples wait before resuming sex. The average time before sex is resumed is about seven weeks. By the fourth month after pregnancy, 90% of couples resume sex; 10% resume intercourse with in the first month after birth. Most physicians recommend abstaining from sex for between four and six weeks after birth. This allows the woman's body to heal properly and the vagina and uterus to return to normal size. This process tends to occur quicker in mothers who breastfeed. There are health risks in engaging in intercourse too soon after birth. The greatest of these risks is infection. Intercourse can also be painful if the mother is recovering from an episiotomy, which could take a number of months to heal. General advice given to new parents today states that sex should be resumed when both partners feel ready and willing. There are, as mentioned some physical problems that can leave a mother unable or without desire for sex following birth. These include: - Vaginal Discomfort: The mother may feel sore and tender. The vagina may be bruised, making sex painful. An episiotomy may have been performed which would make resuming sex painful as well, and could last for months. The vagina may be dry making sex uncomfortable without a lubricant. - Cesarean: A cesarean is a major abdominal surgery and requires time to heal. It is not recommended that sex resume until six weeks after a cesarean section. - Libido: It is not uncommon for sex drive in new parents, both male and female, to decrease after birth. It should return slowly after a few months. - Breastfeeding: Breastfeeding mothers may experience breast milk leakage during sex, especially when nearing orgasm - Fatigue: Sleep is at a premium when caring for an infant and many new parents will opt for sleep over sex. It should not be difficult to understand if one partner is too tired for sex - Lochia: Sex should not be resumed until this vaginal discharge has stopped, which will take at least three weeks Odpowiedz Link
mamumilu Re: SEX po cc ? 26.08.06, 22:28 Ja miałam dwie cesarki i poczekałam do końca połogu a nawet dłużej. Cesarka to powazna operacja, bo nawet jak masz podgojoną rane na skórze, to pomyśl ile warstw rozcięli Ci w środku. A w czasie seksu - no cóż - wszystko w środku sie rusza a jak porusza sie taka wielka rana nawt podgojona to może być nieciekawie. No i sama wiesz jak tam sie oczyszczasz - to nie jest zwykła krew miesiączkowa, więc ja na Twoim miejscu poważnie bym sie zastanowiła czy warto ryzykować. :) Odpowiedz Link
ania.sobota1 Re: SEX po cc ? 27.08.06, 00:14 Ja po obu porodach Odczekałam 3 tygodnie ,kto by wytrzymał dłużej?Jak nic nie boli to znaczy ,że jest OK.Pozdrawiam Ania z Karolą i Maciem Odpowiedz Link