bournemouth 24.01.06, 10:09 witam, jaka jest roznica miedzy tefl a celta i jak to widza w polsce. znaczy czy mozna uczyc ang majac filologie [bez pedagogicznego] i kurs tefl/celta robiony w uk? dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zglaszam_sie TEFL, czy CELTA? - Jak to widza w Polsce... 24.01.06, 23:11 Podciagam ten watek do gory, bo sam jestem bardzo ciekaw odpowiedzi. Serdecznie zapraszam do dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
bournemouth Re: TEFL, czy CELTA? - Jak to widza w Polsce... 25.01.06, 18:10 witam, moze jednak ktos sie skusi by napisac pare slow o powyzszych certyfikatach. na razie wiem iz celte moze robic kazdy, delte tylko jak ma sie juz doswiadczenie [bodajze 2 lata]. jednak jak to wyglada w polsce? czy ktos to uzna? przegladajac ogloszenia w szwecji widzialem iz poszukuja nauczycieli z celta. a wie ktos jak sprawa wyglada z MA in TEFL?? czy skoro to sa juz studia [na razie widzialem za 9tys funtow - rok ;) to czy moga byc uznane na rowni z filologia angielska/kolegium? chodzi mi glownie o nauczanie angielskiego w szkolach panstwowych Odpowiedz Link Zgłoś
oldzia_k Re: TEFL, czy CELTA? - Jak to widza w Polsce... 25.01.06, 21:01 CELTA to chyba jest minimum, które nauczyciel powinien mieć, szczególnie, jeśli chciałby pracować poza granicami naszego kraju. Wydaje mi się, ze w Polsce wystarczą studia filologiczne (póki co), nie trzeba robic dodatkowych certyfikatów, aczkolwiek nie zaszkodzi. Problem w tym, że to dość droga impreza (mam na myśli kurs przygotowujący) Odpowiedz Link Zgłoś
bournemouth Re: TEFL, czy CELTA? - Jak to widza w Polsce... 25.01.06, 21:23 hi.. chodzi mi o osobe ktora nie ma kursu pedagogicznego w polsce, lecz studia filologiczne. obecnie mieszka w uk, i tylko tam moze zdobywac kolejne kwalifikacje [np celta czy ma in tefl]. problem w tym czy pozniej w polsce je rozpoznaja... Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.brzeska Re: TEFL, czy CELTA? - Jak to widza w Polsce... 27.01.06, 10:33 Na dzien dzisiejszy raczej nie. W karcie nauczyciela sa dokladne przepisy dot. uprawnien. Nie ma tam nic o kursach typu cELTA/TEFL. Oczywiscie w szkolach jezykowych bez problemow dostalbys prace, jednak panstwowe szkoly nalegalyby na zrobienie kursu pedagogicznego. Aby robic w UK MA in TEFL wystarczy miec zrobione BA (3-letnie kolegium wystarczy). Studia trwaja rok i kosztuje ok 3000-3,500 tys. 9k to raczej na Oxford University. Odpowiedz Link Zgłoś
bournemouth Re: TEFL, czy CELTA? - Jak to widza w Polsce... 28.01.06, 10:21 no tez myslalem ze ok 3000, tylko ze jest info ze 3tys to za semestr. a semestry sa 3. patrzylem na warwick university czyli nie az tak prestizowym. niemniej czy ma in tefl jest ok by uczyc w PL? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia.zet Re: TEFL, czy CELTA? - Jak to widza w Polsce... 28.01.06, 10:43 bournemouth napisał: > no tez myslalem ze ok 3000, tylko ze jest info ze 3tys to za semestr. a semestr > y > sa 3. semestry są zawsze dwa, wynika to wprost z definicji semestru Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.brzeska Re: TEFL, czy CELTA? - Jak to widza w Polsce... 28.01.06, 14:38 Zuzio, rzeczywisice w ciagu roku sa 2 semestry, jednak studia moge trwac 3, 4, a nawet piec semestrow. Cena, ktora ja podalam jest za rok: Oxford Brookes albo Reading University. Znam Anglika, wykladowce w Polsce ktory ma MA in TEFL i musial robic kurs pedagogiczny. Odpowiedz Link Zgłoś