Dodaj do ulubionych

tefl a celta - jak to widza w polsce

24.01.06, 10:09
witam, jaka jest roznica miedzy tefl a celta i jak to widza w polsce. znaczy
czy mozna uczyc ang majac filologie [bez pedagogicznego] i kurs tefl/celta
robiony w uk?

dzieki
Obserwuj wątek
    • zglaszam_sie TEFL, czy CELTA? - Jak to widza w Polsce... 24.01.06, 23:11
      Podciagam ten watek do gory, bo sam jestem bardzo ciekaw odpowiedzi.
      Serdecznie zapraszam do dyskusji.
      • bournemouth Re: TEFL, czy CELTA? - Jak to widza w Polsce... 25.01.06, 18:10
        witam, moze jednak ktos sie skusi by napisac pare slow o powyzszych
        certyfikatach.

na razie wiem iz celte moze robic kazdy, delte tylko jak ma sie juz
        doswiadczenie [bodajze 2 lata].

jednak jak to wyglada w polsce? czy ktos to uzna? przegladajac ogloszenia w
        szwecji widzialem iz poszukuja nauczycieli z celta.

a wie ktos jak sprawa wyglada z MA in TEFL?? czy skoro to sa juz studia [na
        razie widzialem za 9tys funtow - rok ;) to czy moga byc uznane na rowni z
        filologia angielska/kolegium? chodzi mi glownie o nauczanie angielskiego w
        szkolach panstwowych
        • oldzia_k Re: TEFL, czy CELTA? - Jak to widza w Polsce... 25.01.06, 21:01
          CELTA to chyba jest minimum, które nauczyciel powinien mieć, szczególnie, jeśli
          chciałby pracować poza granicami naszego kraju. Wydaje mi się, ze w Polsce
          wystarczą studia filologiczne (póki co), nie trzeba robic dodatkowych
          certyfikatów, aczkolwiek nie zaszkodzi. Problem w tym, że to dość droga impreza
          (mam na myśli kurs przygotowujący)
          • bournemouth Re: TEFL, czy CELTA? - Jak to widza w Polsce... 25.01.06, 21:23
            hi..

chodzi mi o osobe ktora nie ma kursu pedagogicznego w polsce, lecz studia
            filologiczne. obecnie mieszka w uk, i tylko tam moze zdobywac kolejne
            kwalifikacje [np celta czy ma in tefl]. problem w tym czy pozniej w polsce je
            rozpoznaja...
            • natalia.brzeska Re: TEFL, czy CELTA? - Jak to widza w Polsce... 27.01.06, 10:33

Na dzien dzisiejszy raczej nie. W karcie nauczyciela sa dokladne przepisy dot.
              uprawnien. Nie ma tam nic o kursach typu cELTA/TEFL. Oczywiscie w szkolach
              jezykowych bez problemow dostalbys prace, jednak panstwowe szkoly nalegalyby na
              zrobienie kursu pedagogicznego.

Aby robic w UK MA in TEFL wystarczy miec zrobione BA (3-letnie kolegium
              wystarczy). Studia trwaja rok i kosztuje ok 3000-3,500 tys. 9k to raczej na
              Oxford University.
              • bournemouth Re: TEFL, czy CELTA? - Jak to widza w Polsce... 28.01.06, 10:21
                no tez myslalem ze ok 3000, tylko ze jest info ze 3tys to za semestr. a semestry
                sa 3. patrzylem na warwick university czyli nie az tak prestizowym.

niemniej czy ma in tefl jest ok by uczyc w PL?
                • zuzia.zet Re: TEFL, czy CELTA? - Jak to widza w Polsce... 28.01.06, 10:43
                  bournemouth napisał:

> no tez myslalem ze ok 3000, tylko ze jest info ze 3tys to za semestr. a
                  semestr
                  > y
                  > sa 3.

semestry są zawsze dwa, wynika to wprost z definicji semestru
                  • natalia.brzeska Re: TEFL, czy CELTA? - Jak to widza w Polsce... 28.01.06, 14:38

Zuzio, rzeczywisice w ciagu roku sa 2 semestry, jednak studia moge trwac 3, 4,
                    a nawet piec semestrow.

Cena, ktora ja podalam jest za rok: Oxford Brookes albo Reading University.

Znam Anglika, wykladowce w Polsce ktory ma MA in TEFL i musial robic kurs
                    pedagogiczny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka