Dodaj do ulubionych

pomocy!!!jak często kupka?

25.09.06, 22:28
halo, mój synek ma skończone 20 tygodni czyli prawie 5 miesięcy, od połowy
4miesiąca zaczął robić kupkę tylko!!!! raz na 1,5 tygodnia, jest na piersi,
czy to normalne,???? dzisiaj mija tydzien od poprzedniej kupki, puszcza
bączki a ja nie wiem czy go to męczy czy tak jest ok? aha od wczoraj jemy
małe ilości nestle sinlac-kaszeczki, pomóżcie!!! co z tą kupką???
Obserwuj wątek
    • monika_staszewska Re: pomocy!!!jak często kupka? 28.09.06, 16:46
      Dzieci karmione wyłącznie maminym mlekiem mają prawo robić kupkę i kilkanaście
      razy dziennie i kilka czy raz dziennie, i raz na kilka czy kilkanaście dni.
      jeśli dziecko jest zdrowe, dobrze przybiera na wadze , a kupki nie są twarde to
      znaczy, ze nic złego się nie dzieje. Oczywiście jeśli maluch robi kupki rzadko
      to w między czasie puszcza niezbyt ładnie pachnące baczki, a kupka jak się w
      końcu pojawia jest dosyć spora i ma nieco inny zapach, kolor i konsystencje niż
      taka, która jest codziennie.
      Nie wiem z jakiego powodu wprowadziła Pani kaszkę do diety synka, ale jeśli nie
      ma jakiejś wyższej konieczności to proszę na razie ją odstawić - nowości do
      diety dzieci karmionych piersią wprowadza się zwykle po ukończeniu przez nie
      szóstego miesiąca.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      • monique36 Re: pomocy!!!jak często kupka?pani Moniko! 28.09.06, 21:57
        wprowadziłam kaszkę ponieważ wracam za miesiąc do pracy i muszę zostawiac cos
        małemu do jedzenia, teraz zaczniemy jabłuszkowy soczek i jabłuszko, wiem że
        dzieci karmione iersią nie muszą tego dostawac ale ja nie chce odciągac mleka a
        przejsc na mieszankę, chyba nie zrobię mu krzywdy?????????
        • monika_staszewska Re: pomocy!!!jak często kupka?pani Moniko! 29.09.06, 11:12
          Oczywiście, że krzywdy Pani nie zrobi :) powrót do pracy to jedna z wyższych
          konieczności.
          monika staszewska
      • liwilla1 pani Moniko, ja tez mam podobny problem 29.09.06, 08:35
        moj maluch urodzony 7 czerwca karmiony piersia tez bardzo rzadko robi kupe-co
        tydzien/poltora. gdy powiedzialam o tym pediatrze, ta zalecila podawanie czopkow
        glicerynowych. raz tak zrobilismy, efekt byl, ze nastepnego dnia pojawila sie
        kupka. jakos jednak nie podobalo mi sie takie zalatwienie sprawy, wiec
        zadzwonilam do kolezanki, ktora jest rowniez pediatra. poradzila, by na
        "rozruszanie" jelit podawac maluchowi lyzeczke soczku jabklowego badz
        marchwiowego dziennie. podawalam skrupulatnie, az znowu po tygodniu pojawil sie
        stolec, a w nim brunatno-zielony sluz! wczesniej wszystkie jego kupki byly
        ladnego jednolitego musztardowego koloru, wiec troche sie przestraszylam.
        odstawilam podawanie soczkow i czekalam na kolejna kupke. zrobil dzisiaj rano, 9
        dni po ostatniej, i znwu byl sluz, co prawda mniej ale wciaz zauwazalny.
        zastanawiam sie co to moze byc, czy to kwestia mojej diety? nie bylo wczesniej
        zadnych problemow z brzuszkiem-zadnych kolek, uczulen, smialam sie, ze synek ma
        gumowe kiszki :) teraz tez nie ma zadnych objawow zaparc, nic go nie boli, robi
        czesto baczki (oj tak, niezle wonia) ale nie placze przy tym. jedynym objawem
        jest ten sluz w stolcu. pani Moniko, czy to jest powod do jakiejs szczegolnej
        interwencji??
        pozdrawiamy
        • monika_staszewska Re: pani Moniko, ja tez mam podobny problem 29.09.06, 11:12
          Kupka dziecka karmionego wyłącznie piersią może mieć ciągnące fragmenty czy
          nawet cała może się ciągnąć. Jeśli nie ma w niej przezroczystych pasm śluzu nie
          ma powodu do niepokoju i do interwencji. Częstotliwość też może być różna nie
          tylko kilka czy kilkanaście razy dziennie ale i raz na kilka czy kilkanaście
          dni. jeśli kupka nie jest twarda znaczy, że jest dobra. A w międzyczasie
          oczywiście pojawiają się niezbyt pięknie pachnące bączki. no i kupka jak już w
          końcu się pojawi jest większa i ma inny kolor i konsystencje niż taka
          codzienna.
          monika staszewska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka